İçeriğe atla

Kantsi

Kantsi.

Kantsi (Gürcüce: ყანწი, “q’ants’i”), Gürcülerin geleneksel olarak şarap ve votka içmede kullandıkları boynuz. Gürcülerin içki kültürünün bir parçası olan kantsi, Gürcistan'ın doğu kesiminde daha yaygın olarak kullanılır.

Kantsi dağ keçisi, öküz, manda, yaban keçisi ve diğer hayvanların boynuzlarından yapılır. Kantsi olacak boynuz önce haşlanır, sonra içi temizlenip tıraş edilir. Ardından oyma ya da kabartmalarla süslenir. Kantsiler yaygın olarak düğün, vaftiz ve bayram sofralarında kullanılır.

Gürcü kültüründe kantsinin oldukça eski bir tarihi vardır. Vani kentindeki kazılarda, tamada olduğu düşünülen ve elinde tuttuğu kantsiyle bir sandalyede oturan tunç heykel, İÖ 5. yüzyıla tarihlenmiştir. Bu objeden hareketle kantsinin Gürcülerin içki kültüründe 2.500 yıllık geçmişe sahip olduğu kabul edilir.

Kantsi Gürcistan'da, özellikle turistik yerlerde hediyelik eşya olarak da satılır.

Galeri

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artvin</span> Türkiyenin bir ilçesi ve Artvin ilinin merkezi

Artvin ; Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin, doğu ucunda yer alan ve Artvin ilinin idari merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcüler</span> Gürcistana özgü Kafkas etnik grubu

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcüce</span>

Gürcüce, bir Kafkas halkı olan Gürcülerin konuştuğu dil. Gürcistan'ın resmî ve öğretim dilidir. Modern Gürcüce, Kartli diyalekti temelinde gelişmiş ve 5. yüzyıldan itibaren Gürcü edebiyatının tek dili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kafkas dilleri</span> Kafkas Dağlarının güneyinde konuşulan Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svanca dilleri

Güney Kafkas dilleri, Kafkas dillerine bağlı ve Kafkas Dağları'nın güneyinde konuşulan Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svancadan oluşan dil ailesidir. Dünya çapında yaklaşık 5.2 milyon konuşanı vardır. Diğer hiçbir dil ailesi ile ilişkisi tespit edilemeyen Güney Kafkas dilleri, dünyanın birincil dil ailelerinden biridir. Güney Kafkas dillerinde yazılmış en eski edebi kaynak, Asomtavruli harfleriyle yazılmış Eski Gürcüce Bir el Qutt yazıtlarıdır. MS 430 yılına tarihlenen yazıt, Beytüllahim yakınlarındaki bir Gürcü manastırında bulunmuştur. Gürcücenin yanı sıra, yazı dili gelişmemiş olan diğer Güney Kafkas dilleri de Gürcü alfabesiyle yazılır. Bunun yanında Türkiye ve Avrupa'daki Lazlar için Latin alfabesinden geliştirilmiş Laz alfabesi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Aralık, Borçka</span>

Aralık, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Çağlıpınar, Şavşat</span>

Çağlıpınar, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kocabey, Şavşat</span> Artvin köyü

Kocabey, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilce, Şavşat</span>

Yeşilce, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kaspi</span>

Kaspi, Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde bulunan şehirdir. Bölge olarak Kura Nehri yakınında bulunur ve Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e 48 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galaktion Tabidze</span>

Galaktion Tabidze, yirminci yüzyılın önde gelen Gürcü şair. Eserleri kendisinden sonra gelen tüm Gürcü şairleri derinden etkilemiştir. Galaktion Tabidze, Stalin'in 1930'lardaki Büyük Temizlik olarak bilinen kıyımı sırasında hayatta kalmakla birlikte, Sovyet yöneticilerinin ağır baskısı altında depresyon ve alkolizme sürüklenmiş, sonunda Tiflis’te tedavi gördüğü psikiyatri hastanesinde intihar etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kolhis kültürü</span>

Kolhis kültürü Cilalı Taş Devri - Erken Tunç Çağı ve Demir Çağı döneminde Batı Kafkasya'da görülmüş, günümüzde büyük ölçüde batı Gürcistan olarak bilinen bölgede hakim olmuş bir kültürdür. Kuzey ve Orta Kafkasyada yerini Kuban kültürü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tamada</span>

Tamada, Gürcü sofrasını (supra) idare eden kişi. Kadeh kaldırma sırasında söz söylemek ve sofrada geleneksel kurallara uyulmasını sağlamak onun işidir. Entelektüel, güzel söz söyleme yeteneği olan, şarap içmeye dayanıklı ve otorite sahibi kişiler arasından seçilir. Ev sahibi veya yemeği veren kişi tamadayı seçer ve sonra kendisi de onun belirlediği kurallara uyar.

<span class="mw-page-title-main">Simon Canaşia Müzesi</span>

Simon Canaşia Müzesi, önceden bilinen adıyla Gürcistan Devlet Tarih Müzesi, Gürcistan'ın Tiflis kentindeki başlıca tarih müzelerinden biridir. Ülkede bulunan başlıca arkeolojik bulgular sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ude</span>

Ude, Gürcistan’da, Adigeni Belediyesi’nde bir köydür. Ahaltsihe Havzası'nın güneyinde, deniz seviyesinden 940 metre yükseklikte yer alır. Adigeni kasabasına 14 km uzaklıktadır.

Adigeni, Gürcistan’ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Adigeni Belediyesi’nde bir kasabadır. Ahaltsihe Havzası’nda, Kvabliani Deresi’nin kıyısında, Ahaltsihe-Batum kara yolu üzerinde yer alır. Ahaltishe kentine 32 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hertvisi</span>

Hertvisi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Paravani Deresi'nin Kura Nehri'ne katıldığı yerde, deniz seviyesinden 1.250 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 14 km uzaklıktadır. Hertvisi Kalesi bu köyde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saro</span>

Saro, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Kura Nehri Havzası'nda, deniz seviyesinden 1480 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 17 km uzaklıktadır.

Gürcistan kültürü, ülkenin uzun tarihi ile beraber gelişmiş, Gürcü dili ve alfabesi üzerine dayanan güçlü bir edebiyat geleneği ve eşsiz bir ulusal kültür barındırmaktadır. Bu özelliği güçlü bir ulusal kimlik sağlayarak tarih boyunca tekrarlanan yabancı işgali ve asimilasyon çabalarına rağmen Gürcü kimliğinin korunmasına yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Keipi</span>

Keipi veya supra Gürcistan'da geleneksel bir ziyafet şölenidir.

<span class="mw-page-title-main">Vani İncilleri</span>

Vani İncilleri, 12. yüzyılın sonu ile 13. yüzyılın başlarına tarihlenen Gürcü alfabesinin nushuri formuyla yazılan dört kanonik İncil'in resimli bir el yazmasıdır. El yazması, Gürcistan kraliçesi Tamar'ın isteği üzerine, Konstantinopolis'teki Romana Manastırı'ndaki Gürcü keşiş Naçiz İoane tarafından yazılmıştır. Yazma, daha sonra Gürcistan'a getirilmiş; önce Şorata Manastırı'nda (Meskheti), sonra Vani'de ve en son Kutaisi'deki Gelati Manastırı'nda muhafaza edilmiştir.