İçeriğe atla

Kanser Hastalarına Yardım Derneği

Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 26 Mayıs 1993 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek, kanser hastalarına yönelik çeşitli hizmetler sunmakta ve toplumu bilinçlendirmeye çalışmaktadır.

Kuruluş amacı

Kanser Hastalarına Yardım Derneği
KısaltmaKHYD
SloganErken Teşhis Hayat Kurtarır
Kuruluş1993
KurucuRaziye Kocaismail
TürHayır Kurumu
Konum
  • Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Resmî sitehttps://www.khyd.org/

Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nin kurucu başkanı, Raziye Kocaismail'e 1991 yılında meme kanseri teşhisi konulması üzerine ailesi ve yakınlarının destekleriyle, ameliyat ve tedavi masraflarını karşılamak için zorlu bir mücadeleye girişti. Maddi ve manevi destek bulmak amacıyla yakınlarının desteğiyle Londra’ya seyahat etti. Londra'da moral buldu ancak çocuklarından uzak olmanın ve diğer sorunların etkisiyle zor bir dönemden geçti. Tam iyileşme umutları yeşerirken, ikinci ve üçüncü ameliyatını olmak durumunda kaldı. Bu ameliyatlar, hem kendisini hem de yardım eden yakınlarını maddi ve manevi olarak zor durumda bıraktı.

Raziye Kocaismail, bu zorluklarla başa çıkmak ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kanser hastalarının yaşadığı olumsuzlukları hafifletmek için bir dernek kurma kararı aldı. Derneğin amacı; kanserle mücadele eden insanlara destek olmak ve yurt dışındaki tedavi imkanlarını Kıbrıs'a da ulaştırmaktı.

Kuruluşu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki kanser hastaları için olumsuz olan koşulların iyileştirilmesi, Kanser tedavisi için maddi destek sağlanması ve kanser tedavisi sırasında yaşanılan psikolojik sorunların önlenmesi için “Kanser Hastalarına Yardım Derneği” 26 Mayıs 1993 tarihinde kuruldu.[1] Derneğin kuruluşundan günümüze kadar KKTC'de kanser hastalığın tedavisi için önemli adımlar atıldı. Toplanan bağışlarla eksik olan uzman kadrosu, ekipman ve yataklı servis nedeniyle tedavi olunamaması sorunun önüne geçildi. Toplanan bağışlarla 11 yataklı bir onkoloji merkezi inşa edildi. Bu sayede merkezde beş yeni personel istihdam edilmesini sağlandı. 2002 yılında Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nin katkılarıyla Onkoloji Servisi açıldı.[1] Dernek, Çocuk Onkoloji Servisi'ndeki çocuk yoğun bakım ünitesi ve çocuk kemoterapi odasını finanse etti ve bölüme iki hemşire istihdam edildi. Evlerinde yatan hastalara oksijen tüpleri ve tekerlekli sandalyeler sağlandı. Derneğin istihdam ettiği psikologlar ve hasta bakıcılar ile hastalara evde bakım hizmeti verilmesi sağlandı. Eğitim gören kanser hastası çocukların yurt ve eğitim giderleri karşılandı.[2][3]

Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nin Kuzey Kıbrıs'ın her köyünde ve mahallesinde kıyafet bağışı toplama kutuları bulunmaktadır.[4] Kansere karşı farkındalık ve sağlık kontrollerini yaygınlaştırmak için her yıl etkinlikler düzenlemektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi | Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi". bndh.gov.ct.tr. 12 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023. 
  2. ^ "KANSER HASTALARINA YARDIM DERNEĞİ (KHYD), 1-31 MART PROSTAT KANSERİ FARKINDALIK AYI DOLAYISIYLA "PROSTAT KANSERİNE KARŞI YÜRÜYORUZ" SLOGANIYLA MECLİS'TE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ". KKTC Başbakanlık. 21 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023. 
  3. ^ "Kanser Hastalarına Yardım Derneğine Kıyafet Bağışı – TED KUZEY KIBRIS KOLEJİ". 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2023. 
  4. ^ "KANSER HASTALARINA YARDIM DERNEĞİ GERİ DÖNÜŞÜM KUTULARI İSKELE'DE". www.kibrisgenctv.com/. 3 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meme kanseri</span>

Meme kanseri, meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat daha fazladır. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır ve bu artışa modern, Batılı yaşam tarzı sebep olarak gösterilmektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı, dünyanın diğer bölgelerinde görülme sıklığından daha fazladır.

<span class="mw-page-title-main">Kardiyoloji</span> Kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalı

Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Bu alan, konjenital kalp kusurları, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı ve elektrofizyoloji'nin tıbbi teşhis ve tedavisini içerir. Tıbbın bu alanında uzmanlaşmış doktorlara dahiliye'nin bir uzmanlık alanı olan kardiyolog denir.

<span class="mw-page-title-main">Kanser</span> DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması

Kanserler (Habis tümörler, Malign tümörler), genellikle sürekli ve hızlı büyüyen tümörlerdir. Kapsülleri yoktur, büyürken sınır tanımazlar, çevresindeki dokuların ve damarların içine girerler (invazyon, infiltratif büyüme). Sıklıkla metastaz yaparlar. Tedavi edilmeyen ya da tedavisi gecikmiş kanserler ölümcüldür.

<span class="mw-page-title-main">Pectus Excavatum</span> Göğsün içe doğru göçük olması

Tıbbi (latince) terminoloji adıyla Çökük göğüs şeklinde göğüs kafesi şekil bozukluğunu ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fizyoterapist</span> sağlık profesyoneli

Fizyoterapist, fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksek okullardan mezun sağlık profesyonelidir. Uzman hekim tarafından tanısı koyulmuş hastaların bulgularını değerlendirerek bireye özgü tedavi programı planlar ve uygular. Bazı konularda hekim tarafından yönledirilme olmaksızın çalışabilir, tedavi uygulayabilir.

<span class="mw-page-title-main">LÖSEV</span> lösemili çocuklara yardımda bulunan bir vakıf

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), 1998 yılında Pediatrik Hematolog, Onkolog Dr. Üstün Ezer tarafından Ankara'da kurulan, lösemili ve kanser hastası çocuk ve yetişkinlere yardımda bulunan ve birçok ihtiyacını karşılayan bir vakıftır. İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Adana, Antalya, Samsun ve Kayseri'de şubeleri bulunan vakfın yardımlarından Eylül 2023 itibarıyla 75.000'den fazla kişi yararlanmış olup gönüllü sayısı 6,5 milyonu aşkın kişidir. Vakfın 2024 itibarıyla sloganı "mücadele"dir. LÖSEV bu sloganı, seslendirmesini Nejat İşler'in yaptığı "LÖSEV'de Mücadele" adlı kısa filmi ile duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi; 2 Şubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak kurulan "Çocuk Sağlığı Kürsüsü", Hacettepe Tıp Fakültesi'nin başlangıcı sayılabilir. Cebeci semtinde kiralanan bir binanın iki odasında açılan bu kürsü ilk çalışmalarını çevresinde bulunan hastaların evlerinde uygulamalı olarak yürütmüştür. Bu sebeple Hacettepe Üniversitesi 8 Temmuz 1967 tarihinde kurulmasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi büyük bir önem teşkil etmiştir. Hacettepe Tıp Merkezi Sıhhiye Yerleşkesi'nde (Merkez Yerleşke) 210.238 m²'lik alan üzerinde kurulmuştur. Prof. Dr. İhsan Doğramacı Tıp Fakültesinin kurulmasında ve modern tıp eğitim sisteminin Türkiye'ye getirilmesinde en etkili isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı</span> İzmirde bulunan bir sivil toplum kuruluşu

Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı (KİT-VAK) Merkezi İzmir'de bulunan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kanserli Çocuklara Umut Vakfı</span>

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı, İstanbul'da yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi</span> Samsunda bir tıp fakültesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, tıp fakültesi olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 1973 yılında eğitim ve akademik yapılanmasına başlanmış, 1975 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin kurulmasıyla kendi üniversitesine bağlanmıştır. Hacettepe'de öğrenim gören öğrencileri 5. ve 6. sınıfa geldiklerinde 1978 yılından itibaren Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bir bölümünde hizmet sunmaya başlayan tıp fakültesinde eğitim görmeye başladılar. Tüm sınıfları 1982 yılından sonra Samsun’da eğitim görmeye başladı ve 1986 yılında da Kurupelit yerleşkesindeki yeni binalarına taşındıktan sonra gelişimini hızlandırarak Türkiye'nin saygın Tıp Fakülteleri arasındaki yerini aldı. Ayrıca başkanlığını İskender Sayek'in yaptığı ve Türkiye'deki tıp fakültelerinin mezuniyet öncesi eğitim programlarını değerlendirip akredite eden Ulusal Tıp Eğitim Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilen 8. fakülte olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Murat Bozlak</span>

Murat Bozlak, avukat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Alman Kalp Merkezi</span>

Berlin Alman Kalp Merkezi, Berlin'de kâr amacı gütmeyen bir kamu vakfı olarak kurulmuş olan, bir tıp ve araştırma merkezidir. Merkez kardiyovasküler hastalıkların tedavisinin yanı sıra, kalp ve akciğer transplantasyonu alanında da uzmanlaşmıştır.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Üniversiteler mahallesinde bulunan şehir hastanesidir. 2019 yılında açılan hastane, toplam 3.704 yatak kapasitesiyle Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nden sonra Türkiye'nin ve Ankara'nın en büyük 2. hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi</span> İstanbul, Türkiyede bir Şehir Hastanesi

Başakşehir Şehir Hastanesi olarak da bilinen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, İstanbul'un Başakşehir ilçesinde yer alan bir şehir hastanesidir.

Hacettepe Onkoloji Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. 1993 yılında tek bir poliklinik olarak, 2005'te ise diğer bölümlerin eklenmesiyle 120 yataklı bir hastane formatında açılmıştır. Hastanenin temel amacı kanserli hastaların tanı, tedavi ve takip süreçlerinde modern tıbbın gerektirdiği olanakları sağlamaktır. Yaklaşık 80.000 hastanın yatarak veya ayakta tedavi edildiği ve her ay ortalama 1.250 hastaya kemoterapi tedavisinin uygulandığı Onkoloji Hastanesi, Türkiye'nin önde gelen kanserle mücadele merkezlerinden biridir. Yeni ünite ve laboratuvarların dahil edilmesiyle 2013 yılında yatak kapasitesi 160'a yükseltilmiş ve Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ortaklığında pek çok eğitim ve araştırma programına öncülük eden bir kuruluş haline gelmiştir.

Hans Alfred Herbert Eugen Nieper, "Nieper Terapisi"ni tasarlayan tartışmalı bir Alman alternatif tıp uygulayıcısı. En çok kanseri, multipl sklerozu ve diğer ciddi hastalıkları tedavi edebileceği iddiası nedeniyle tanınır. Tedavisi etkisiz ve güvensiz olduğu için itibarını yitirdi.

İzlem Gürçağ Altuğra, Kıbrıs Türkü siyasetçi, KKTC eski sağlık bakanı, biyolog.

<span class="mw-page-title-main">Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi</span>

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi 1978 yılında Lefkoşa'da kurulmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en büyük devlet hastanesidir.

Hastane, 1987 yılında 150 yataklı devlet hastanesi olarak hizmete açıldı. 1988 yılında asistan eğitiminin başlamasıyla Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2000 yılında Dr. Lütfi Kırdar'ın ismi hastaneye eklenerek Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini almıştır. 2020 Mayıs ayı itibarıyla yeni hastaneye taşınması nedeniyle hastanenin ismi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi olarak değiştirilmiştir.