İçeriğe atla

Kanlı Nigar (oyun)

Kanlı Nigar
Oyunun afişi
Oyunun afişi
YazarSadık Şendil
ÜlkeTürkiye
Orijinal dilTürkçe
TürKomedi
Zaman ve mekân1800'ler, İstanbul

Kanlı Nigar, Sadık Şendil'in yazdığı iki perdelik seyirlik bir oyundur.

Sadık Şendil, Hayali Küçük Ali'nin yazdığı bir Karagöz - Hacivat oyununu modern tiyatro içine yerleştirerek tiyatro metnini meydan getirmiştir. Osmanlı Devleti'nin son dönemindeki toplumsal yapı, ailenin çözülmesi, dinsel yobazlık, dinsel ikiyüzlülük ve böyle bir ortamda karşılaştıkları verdikleri var olma mücadelesini işler. Hem modern hem de geleneksel Türk tiyatrosu unsurlarını barındırır.

Konusu

Nigâr'ın bir yangında evi yanmıştır. Sermaye kızları ile kiralık ev aramaktadır. Kavuklu ona bir ev bulur. Nigâr'ın eski müşterilerinden mahallî tipler eve gelmeye başlarlar. Yaşamı boyunca erkeklerden çok çekmiş olan Nigâr, tanıştığı adamlara çeşitli tuzaklar kurar. Onları zor durumlara sokarak eğlenir. "Kadının fendi erkeği yendi!" düşüncesi, dramatik bir işlemeyle ön plana çıkarılır.

Sahnelenmesi

Kanlı Nigâr, yazıldığı tarihten itibaren Türkiye'de Şehir ve Devlet Tiyatroları tarafından sıklıkla sahnelendi.[1] Kanlı Nigar'ın ilk sahnelenmesi de, başrollerinde Münir Özkul ve Altan Karındaş'ın rol aldığı bir yapımla gerçekleşti. Bu oyunda İsmail Dümbüllü, "kavuğunu" Münir Özkul'a devretti.

ABD'de yaşayan Türk sanatçıların kurduğu Türk - Amerikan Sanat Topluluğu tarafından 2008 Haziran ayında New York Broadway'deki Town Hall binasında sergilendi.[2]

Uyarlamalar

Eser, 1968 ve 1981 yıllarında sinemaya uyarlandı. Ülkü Erakalın'ın yönettiği 1968 yapımı filmde Belgin Doruk (Nigar) ve Münir Özkul (Abdi); Memduh Ün'ün yönettiği 1981 yapımı filmde Fatma Girik (Nigar) ve Kemal Sunal (Abdi) rol aldı.

Kanlı Nigar, 2014 yılında İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından müzikal olarak sahnelendi.[3]

Kaynakça

  1. ^ Karadaş, Fırat (25 Nisan 2020). "Aphra Behn'in "Çapkın Denizci" ve Sadık Şendil'in "Kanlı Nigar" Oyunlarında Ataerkil Sistemin Cinsiyet Etiketlerini Bozan Kadın Portreleri". Gaziantep University Journal of Social Sciences. 
  2. ^ "Kanlı Nigar Broadway'de!". Beyazperde. 11 Haziran 2008. Erişim tarihi: 15 Ekim 2024. 
  3. ^ "Kanlı Nigar ilk kez müzikal oldu". Yeniasir. 28 Ocak 2014. Erişim tarihi: 15 Ekim 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ferhan Şensoy</span> Türk oyuncu ve yazar

Osman Ferhan Şensoy, Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Münir Özkul</span> Türk sinema sanatçısı (1925–2018)

Mustafa Münir Özkul, Türk meddâh, tiyatro ve sinema oyuncusudur.

Alpay Ekler, Türk Karagöz ve kukla sanatçısı, tiyatro dekor, kostüm, mask tasarımcısı, müzisyen, yazar ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Dümbüllü</span> Türk oyuncu

İsmail Hakkı Dümbüllü Geleneksel Türk Tiyatrosunun son temsilcisi, orta oyunu ve tulûat sanatçısıdır.

Salih Sönmez Atasoy, Türk tiyatro ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Soner Ağın</span>

Soner Ağın, Türk tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı, yönetmen.

Kanlı Nigar aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Çayhane (oyun)</span>

Çayhane, Vern Sneider tarafından yazılmış seyirlik bir oyundur.

<i>Yedi Kocalı Hürmüz</i> müzikal

Yedi Kocalı Hürmüz, Türk mizahının önemli isimlerinden Sadık Şendil tarafından yazılmış eserden senaryolaştırılan seyirlik bir oyundur.

<i>Sersem Kocanın Kurnaz Karısı</i>

Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Haldun Taner'in 1969'da yazdığı üç perdelik bir tiyatro oyunudur.

Elazığ Devlet Tiyatrosu, Aralık 2008'de Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak sürekli turne sahnesi olarak açılmıştır. Devlet Tiyatroları'nın 60. yılına yaklaşırken 60. sahne hedefiyle açtığı Malatya, Samsun ve Çorum Devlet Tiyatrolarıyla birlikte en yeni bölge tiyatrolarından biridir.

Ali Meriç, Türk oyuncu, yönetmen ve yazar.

Leyla Selen Uçer, Türk oyuncu. Ara filmi ve DOT yapımı Böcek oyunuyla tanınır.

<i>7 Kocalı Hürmüz</i> (film, 1971) 1971 filmi

7 Kocalı Hürmüz, Sadık Şendil'in Yedi Kocalı Hürmüz adlı tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanan ve Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1971 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Ayşe Şasa'nın yazdığı filmin başrolünde Türkân Şoray oynamaktadır.

<i>Sev Kardeşim</i> (film) Ertem Eğilmezin yönettiği 1972 yapımı Türk filmi

Sev Kardeşim, Ertem Eğilmez'in yönettiği 1972 yapımı Türk filmidir. Fabrika patronunun oğluna âşık olan bir işçi kızın öyküsü anlatılmaktadır. Senaryosunu Sadık Şendil'in yazdığı filmin başrollerinde Tarık Akan ve Hülya Koçyiğit oynamaktadır.

<i>Beyoğlu Güzeli</i> (film, 1971) film

Beyoğlu Güzeli, Ertem Eğilmez'in yönettiği 1971 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Sadık Şendil'in yazdığı filmin başrollerinde Tarık Akan ve Hülya Koçyiğit oynamaktadır.

<i>Cennetin Çocukları</i> (film, 1977) 1977 filmi

Cennetin Çocukları, senaryosunu Sadık Şendil'in yazdığı, yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı 1977 yapımı Türk filmi. Filmin Başrollerinde; Ekrem Bora, Münir Özkul, Itır Esen, Ahmet Sezerel ve Eriş Akman gibi isimler oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müfit Kayacan</span>

Müfit Kayacan, Türk oyuncu ve tiyatro yönetmenidir. 2010 senesinde Tüvtürk'ün reklam yüzü olması nedeniyle Türkiye genelinde tanınmıştır. Türk televizyonlarında ve dijital platformlarda yayımlanan Aşk 101 dizisindeki Necdet, Çukur dizisindeki Cumali Koçovalı (amca), Aile Şirketi dizindeki Şenol Yurt, Alef dizisindeki Arap ve Bartu Ben dizisindeki Dayı karakterleriyle tanınmaktadır.

Engin Gürmen, Türk oyuncu ve yönetmen.