İçeriğe atla

Kanije Kuşatması (1690)

Kanije Kuşatması, II. Viyana Kuşatması'nın ardından gerçekleşti. 60.000 kişilik Habsburg-Macar ordusu 13 Nisan 1690'da kaleyi ele geçirdi ve garnizona güvenli bir şekilde geri çekilme imkanı verildi.

Kanije Kalesi, Osmanlı-Habsburg savaşları sırasında çok önemli bir yerdi çünkü Güney Trans-Tuna bölgesi sınırlarında yer alıyordu. Kale Uzun Avusturya Savaşı sırasında Türklerin eline geçti ve vilayet merkezi yapıldı. Kanije, Habsburg topraklarına yapılan baskınlar ve akınlar için bir toplanma noktası görevi görüyordu.

1663-1664 Avusturya-Türk Savaşı sırasında, Avusturya birlikleri kaleyi geri almayı denediler ama başarısız oldular. Viyana Askeri Konseyi, 1689'dan sonra Kanije'nin geri alınmasını görüşmeye başladı. Çok fazla asker kaybetmek istemediler ve kaleyi aç bırakmaya karar verdiler. İmparator, Ocak 1690'da General Donat John ve Trans Tuna Bölgesi Başkomutanı Ádám Batthyány'i, yaklaşık 60.000 adam ile Kanije'ye gönderdi.[1] Kanije çevresindeki küçük tahkimatları ele geçirdiler. Ardından abluka başladı.[2]

Ablukanın kurulmasından kısa bir süre sonra Osmanlı garnizonu açlıktan kırılmaya başladı. Kendilerine takviye sağlanması için Bosna Paşası Gazi Topal Hüseyin Paşa'ya elçi gönderdiler. Ancak Hristiyan kuvvetleri elçiyi durdurdu. Batthyany, Türklere bir mektup yazdı ve onlara teslim olmayı teklif etti.[3]

Ancak Türkler verilen şartları kabul etmediler ve Avusturyalılara topçu ateşiyle karşılık verdiler. Ancak Türklerin durumu ümitsizdi. Kısa bir süre sonra takviye talebiyle Hüseyin isimli bir elçi gönderildi. Ancak bu elçi de Avusturyalılar tarafından yakalandı. Hüseyin'in kafası kesildi ve üzerinde dalga geçer tarzdaki şu yazı bulunan bir kazığa çakıldı:[2]

“Sen, Kanizsa Ağası beni bu kuşatılmış kaleye yardım götürmem için göndermiştin. Bu dünyada yardım bulamayınca onu aramak için diğer dünyaya gittim.”

Kuşatma altındaki kaledeki durum giderek daha da kötüleşti. Ayrıca Hristiyan rehinelerin çoğu yiyecek kıtlığı nedeniyle serbest bırakılmıştı. Avusturyalılar bir kez daha garnizona teslim olmayı önerdiler, ancak teklif yine reddedildi ve Türkler yeni ve son bir topçu bombardımanına başladı.[2]

Bunun üzerine Türklerin başka seçeneği kalmadı ve teslim olma şartları için görüşmeler başladı. 20 Mart'ta iki Ağa kampa gönderildi. Görüşmeler birkaç gün sürdü. Ertesi gün geride kalan 72 Hristiyan tutuklu da serbest bırakıldı. Ardından anlaşma sağlandı ve kale teslim edildi.

Kaynakça

  1. ^ "History of the Batthyánys". Batthyány-Strattmann (İngilizce). 9 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2024. 
  2. ^ a b c "13 April 1690 The retaking of Kanizsa castle". Hungarian-Ottoman Wars (İngilizce). 7 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2024. 
  3. ^ Basics, Móricz (2007). The Batthyány House, the Memory of Count Batthyány Lajos in County Vas (Macarca). ISBN 978-963-9827-01-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı İmparatorluğunun, I. Süleyman komutasında Roma Cermen İmparatorluğu hakimiyetinde bulunan Viyana’ya düzenlediği sefer

I. Viyana Kuşatması veya 1529 Viyana Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ilk girişimdi. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, 100.000'den fazla askeriyle şehre saldırırken, Niklas Graf Salm liderliğindeki savunmacıların sayısı 21.000'i geçmiyordu. Buna rağmen Viyana, 27 Eylül 1529 ile 15 Ekim 1529 tarihleri arasında, iki haftadan biraz fazla süren kuşatmadan sağ çıkmayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Vasvar Antlaşması</span>

Vasvar Antlaşması, 10 Ağustos 1664'te Osmanlı İmparatorluğu'yla Avusturya Arşidüklüğü arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. 1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nı sona erdirmiştir. Antlaşma Szentgotthárd ile Eisenburg arasındaki Çakani'de (Cskany) imzalanmasına rağmen, bu birimin bağlı olduğu Vasvar şehrinin adı tarihi kaynaklara geçmiştir. Osmanlıca ve Latince kaleme alınan antlaşmanın Latincesi Osmanlılarda, Osmanlıcası Avusturyalılarda kalmıştır. Antlaşma ile Osmanlılar aldıkları kaleleri ellerinde tuttukları gibi, Erdel üzerinde yeniden avantajlı konuma geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak (Habsburg İmparatorluğu, Polonya-Litvanya, Venedik, Rusya) arasında yapılan ve ittifakın zaferiyle sona eren bir dizi savaş (1683-1699)

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">Tökeli İmre</span> Macar askeri önder (1657-1705)

Tökeli İmre, Erdel Prensi, Osmanlı yanlısı ve Habsburg karşıtı bir Macar devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Kanije</span> Macaristanda bir şehir

Nagykanizsa veya Kanije, Güney Batı Macaristan'da bulunan bir şehirdir. 2015 yılı itibarıyla, şehir nüfusu 48.241'dir. Budapeşte-Zagrep kara yolu ve demiryolu buradan geçer.

<span class="mw-page-title-main">1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı</span> 1593-1606 yıllarında Osmanlı Devleti ile Kutsal Roma Imparatorluğu arasında yaşanan savaş

1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı ya da genel tarih kaynaklarındaki kullanımlarda Long Turkish War, Osmanlı Devleti ile Kutsal Roma İmparatorluğu arasında sınır çatışmalarının artması ve Bosna Beylerbeyi Telli Hasan Paşa'nın 1593 yılında Kulpa'da ağır yenilgiye uğraması sonucunda başlayan savaş.

<span class="mw-page-title-main">1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya Arşidüklüğü arasında 1663-64 yılları arasında yapılmış savaş

1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı; Erdel, Eflak ve Boğdan Beyliklerinin Avusturya'nın desteğiyle Osmanlı Devleti'ne karşı isyan etmeleri sonucu çıktı. Savaş, 1664 yılında yapılan Vasvar Antlaşmasıyla son bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Saint Gotthard Muharebesi (1664)</span> Savaş

Saint Gotthard Muharebesi, 1 Ağustos 1664 tarihinde Osmanlı Devleti karşısında Avusturya Arşidüklüğü ve diğer Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu orduları ile bunların yanında savaşa katılan diğer müttefik ülkeler arasında meydana gelen muharebedir. Muharebe sonucunda 10 Ağustos 1664 tarihinde Vasvar Antlaşması yapılmıştır. Muharebe, 1663-1664 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nın son büyük çarpışmasıdır.

Yanıkkale, Macaristan'ın Györ şehrinde kurulu müstahkem mevkiye Osmanlılar tarafından verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kuşatması (1739)</span> 1739 yılında yapılan ve Belgradın tekrar Osmanlı İmparatorluğuna geçtiği kuşatma

Belgrad Kuşatması, 1739 yılında yapılan Belgrad'ın tekrar Osmanlı İmparatorluğu'nun eline geçmesini sağlayan kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Miklós Zrínyi</span>

VII. Miklós Zrínyi veya Nikola Zrinski, Hırvat ve Macar soylusu asker, devlet adamı ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Uyvar Kuşatması (1663)</span>

Uyvar Kuşatması, Uyvar'ın Osmanlılar tarafından 1663'te fethedilmesiyle sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">İstolni Belgrad Kuşatması (1602)</span> 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşının bir evresidir

İstolni Belgrad Kuşatması (1602), 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nın bir evresidir. Yemişçi Hasan Paşa komutasındaki Türk ordusu bir yıl önce Avusturya'nın eline geçmiş olan kritik önemdeki İstolni Belgrad kalesini kuşatarak geri almıştır.

Macaristan'daki Habsburg-Osmanlı savaşları, 1526'dan 1568'e kadar, Habsburg Monarşisi ile Osmanlı İmparatorluğu arasında, Macaristan Krallığı topraklarında ve Güneydoğu Avrupa'daki birkaç yerde yürütülen savaşlardı. Habsburglar ve Osmanlılar, 1526-1568 yılları arasında Macaristan'da birbirlerine karşı bir dizi askerî harekât yürüttüler. Genel olarak Osmanlıların üstünlüğü olmasına rağmen, savaştan kesin bir sonuç çıkmadı. Osmanlı ordusu kara bakımından büyük bir üstünlüğe sahipti ve bu yüzden açık bir meydan muharebesine giremedi ve Macar sınırındaki birçok kaleyi kuşatarak önemli miktarda zaman kaybetti.Bu şekilde iletişim ve lojistik yolları tehlikeye girdi. Çatışmanın sonunda Macaristan; Osmanlılar, Habsburglar ve bir Osmanlı vassal devleti olan Transilvanya arasında bölündü.

Fındık Mustafa Paşa, Osmanlı devlet adamıdır.

Kanije Kalesi, 1982 yapımı bir Türk filmidir. Başrollerinde Cüneyt Arkın, Melike Zobu ve Lütfü Seyfullah'ın rol aldığı filmin yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz, senaristliğiniyse Turgut Özakman yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1598)</span>

Budin Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Kutsal Roma İmpratorluğu Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Hotin Kuşatması (1788)</span>

Hotin kuşatması Saxe-Coburg-Saalfeld Prensi Josias liderliğindeki bir Habsburg Avusturya ordusu ile Ivan Saltykov komutasındaki bir Rus İmparatorluk ordusunun Hotin kalesini kuşatması olayıdır. Müttefikler kaleyi teslim olmaya zorladı. Kuşatma, Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Gradisca Savaşı</span>

Uskok Savaşı olarak da bilinen Gradisca Savaşı, 1615-1617 yılları arasında Venedik Cumhuriyeti ve destekçileri Hollanda ile İngltere ile Avusturya ve onu destekleyen Hırvatistan ve İspanyollar arasında yapıldı. Adını, Avusturyalılar tarafından düzensiz savaş için kullanılan Hırvatistanlı askerler olan Uskoklardan aldı. Savaş, Avusturya'nın egemenliği altında bulunan Uskokların korsanlığına tepki olarak başladı. Bununla beraber Venedikliler, Adriyatik'teki Avusturya ile olan ticaret rekabetini de ortadan kaldırmaya çalıştılar. Her iki taraf da kayda değer bir başarı elde edemedi ve en sonunda savaş maddi sıkıntılardan dolayı sona erdi. 26 Eylül 1617'de Madrid Antlaşması imzalandı ve Uskokların iç bölgelere sürgün edilmesi kararlaştırıldı.

Kanije Kuşatması, Miklós Zrínyi tarafından Osmanlı kalesi Kanije'yi ele geçirmek için gerçekleştirilen başarısız bir askeri operasyondu. Macar - Avusturya - Alman ordusu, Türk takviye kuvvetlerinin geldiğini duyunca bir ay süren kuşatmanın ardından geri çekilmek zorunda kaldı.