İçeriğe atla

Kangaroo

209. Kundağı motorlu topçu bölüğüne bağlı bir Kangaroo 78. Tümene ait piyadeleri taşırken, İtalya, 13 Nisan 1945.
53. (Galler) Tümeni ne bağlı bir birlik Ochtrup civarında, Almanya, 3 Nisan 1945

Kangaroo, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı ordular tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tür zırhlı personel taşıyıcı araçtı. Yapımında tank şasesi kullanılmıştır.

Tarihi

1944, Kanada ordusu Generali Harry Crerara bağlı Kanada 1. Ordusu, Kanada 2. ordu komutanı General Guy Simondsa insan gücü eksikliğinde yakınıyordu. Bunun üzerine piyade kayıplarını azaltmak için Kangaroos tasarımı düşünüldü.

İlk Kangaroo araçları 1944 yılında Normandiyada bulunan IInci Kolordu bünyesindeki topçu alaylarına bağlı 102 adet M7 Priest KMO dan dönüştürüldü. 25 pounder topa sahip Sexton kundağı motorlu obüslerin gelmesi ile zaten mühimmat sıkıntısı çeken bu toplar çok az kullanılıyordu. Böyle bir iş için biçilmiş kaftandılar. Öncelikle topları çıkartılan araçların ön tarafında gözetleme delikleri açılarak ordu servisine gönderildi. Toplamda 12 kişiyi taşıyabiliyordu. İlk olarak Caen bölgesinin güneyindeki Totalise Harekatı sırasında kanallara atak yapan Kanada birlikleri tarafından kullanıldı.

Priest araçları daha sonra Amerika ya ait diğer araçlarla beraber iade edildi.

Önemi

Yandan Churchill Kangaroo modelinin görünümü.

II. Dünya Savaşı süresince birçok mekanize piyade birliği bünyesinde Universal Carrier veya M3 Yarı paletli kamyon bulunuyordu. Bu araçlar kamyonlara nazaran taktiksel olarak daha başarılı olmalarına rağmen tanklara göre çok az zırha ve hareketliliğe sahiplerdi. Bu da taktiksel bir sorun ortaya çıkartıyordu. İngiliz ve Kanada ordu düzenine göre eğer piyade birlikleri tanklara eşlik edecek ise bu birlikleri daha iyi korumak ve hızlandırmak gerekiyordu. Yoksa piyade kayıpları önlenemezdi. Kangaroo ilk teşebbüste bu problemi çözdü. Ve ileride yapılan karşılıklı çalışmalar ile büyük bir sorun tamamı ile çözüldü. Kangaroo bu noktadan bakarsak günümüz gelişmiş zırhlı personel taşıyıcıların müjdecisi olmuştur.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  • The Battle for the Rhine 1944, 2005, Robin Neillands (chapter 7, The Battle for the Scheldt)

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Tugay</span> alaydan büyük, tümenden küçük olan askeri taktik birliği

Tugay, alaydan büyük, tümenden küçük askeri taktik birim. Personel sayısı ihtiyaçlara göre değişmekle beraber 5.000 askerden oluşan askerî birliklerdir. Organizasyonunda piyade bölüklerinden, tank gücüne, istihkâm bölüğüne her türlü ikmal ve muhabere birimine sahiptir. Tugayın en önemli özelliği, kendi kendine yetebilen en küçük askerî birlik olmasıdır. Komutanı Tuğgeneral'dir.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

Kundağı Motorlu Silah (KMS), herhangi bir tür tekerleği ya da paleti olan motorlu şase üzerine yerleştirilmiş obüs, tanksavar silahı ya da uçaksavar silahıdır. Çatışma esnasında başka bir aracın onu çekmesi yerine kendi motor gücü ile manevra yapabilirler. Kundağı motorlu silahlar çatışmalarda piyade veya zırhlı birliklere destek amacıyla üretilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Grille</span> Wehrmachtın kullandığı kundağı motorlu obüs

Grille Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Grille serisinin yapımında Çek Panzer 38(t) tankları ve 15 cm sIG 33 piyade topu kullanılmıştır. Askerler arasında "cırcır böceği (Grille)" lâkâbının takılmasının nedeni, topun her ateşlenmesinden sonra, oluşan yüksek geri tepme nedeniyle, aracın, geriye doğru sıçramasıydı.

<span class="mw-page-title-main">M3 Lee</span> Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank

M3 Orta Tank Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanktır. İngilizler bu tanka general Robert E. Lee ye itafen "General Lee" demiştir. Daha sonra İngilizler tarafından yeni taretli modeline ise general Ulysses S. Grant ye itafen "General Grant" adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Flakpanzer 38(t)</span> Nazi Almanyası tarafından kullanılan bir uçaksavar

Flakpanzer 38(t), resmi adı Flakpanzer 38(t) auf Selbstfahrlafette 38(t) Ausf M (Sd.Kfz. 140), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tür kundağı motorlu uçaksavar silahıydı.

<span class="mw-page-title-main">Marder I</span>

Marder I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. Aracın 75 mm lik tanksavar topu bulunuyordu Birçok Marder I yapımında Fransız yapımı Lorraine 37L zırhlı personel taşıyıcı kullanılmıştır. Almanlar 1940'taki Fransa Seferi sırasında 300 adede yakın aracı ganimet almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sherman Firefly</span>

Sherman Firefly, Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Sherman tankı üzerine yerleştirilen,İngiliz yapımı çok güçlü 17 librelik tanksavar topuyla donatılmış bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ram tankı</span> Kanada tasarımı hafif kruvazör tank

Ram Kanada tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, temelinde ABD yapımı M3 Tankı kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Lorraine 37L</span>

Lorraine 37L ya da Tracteur Blinde 37L (Lorraine), Fransız Ordusu tarafından kullanılan zırhlı personel taşıyıcı araçtı. Fransız ordusunun ana nakliye araçlarından birisiydi. Toplamda 387 adet araç Société Lorraine firmasında 1937 ile Mayıs 1940 arasında üretildi. Tasarımı İngiliz yapımı iki kişilik Universal Carrier modeline çok benzemekteydi. Renkli çizimi

<span class="mw-page-title-main">Sexton (topçu)</span>

Sexton, Birleşik Krallık ve Kanada tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs sınıfında bir savaş aracıydı. Tasarımında Amerikalı yapımı tank gövdesi kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 2 pounder</span>

Ordnance QF 2-pounder 40 mm çapında Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında araç üzerine monte edilerek kullanılan bir tanksavar topuydu. Fransa Seferi ve Kuzey Afrika Cephesinde etkili olarak kullanıldı. Düşman tank zırhlarının kalınlaşması üzerine yerini 1942 yılından itibaren kademeli olarak 6-pounder topuna bıraktı. Ama savaş sona erene kadar kullanıldı. Araç moteli top II. Dünya savaşının ilk yıllarında birçok tank için ana silah olmasının yanında, savaş boyunca orta ve ağır zırhlı arabaların üzerinde de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">M7 Priest</span> ABD ordusunun kullandığı kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracı

M7 105 mm KMO Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Priest takma adını Birleşik Krallık servisinde almıştır. Bu süre zarfında İngilizler tarafından üretilen kundağı motorlu obüslerin tümüne dinle ilgili isimler verilmiştir. Bunlar Priest (Türkçe→Papaz), Bishop, Sexton (TürkçeZangoç) ve Abbot.

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M3 Kundağı Motorlu Obüs</span> Tank imhacısı

M3 75 mm KMO ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında hem tank imha edici hem de Kundağı Motorlu Obüs olarak kullanılan bir savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Stryker</span> Sekiz tekerli zırhlı savaş aracı ailesi

IAV Stryker ABD ordusunda kullanılan General Dynamics Land Systems tarafından üretilen Kanada yapımı 8 tekerlekli LAW III'ten geliştirilen 8x8'lik zırhlı savaş aracıdır. Stryker ABD ordusunun 1980'de kullanmaya başladığı M2/M3 Bradley'den bu yana kullandığı ilk yeni zırhlı savaş aracıdır. 2002 yılından bu yana ABD ordusu tarafından hem personel taşıyıcı rolünde hem de tank imha edici ZMA rolünde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.