İçeriğe atla

Kangal yay

Kangal yay, daire veya dikdörtgen kesitli bir telin bir eksen etrafında silindirik ya da konik şekilde sarılmasıyla imal edilen, bir yay çeşididir.

Kangal yaylar, eğilmeye zorlanan helisel yaylardır.

Taşıt marşları ve kapı mekanizmaları gibi küçük bir dönme hareketi sağlanarak moment iletmekte kullanılırlar.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kümbet</span> Mimarî yapı

Kümbet, Anadolu Selçuklu Hanedanı zamanında yapılan kendine özgü yapısı olan anıt mezarlardır. Genellikle büyük devlet ve din adamları için yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kangal</span> Sivasın ilçesi

Kangal, Sivas ilinin bir ilçesidir. Kuzeyde Sivas'ın Merkez, Hafik, Zara, Ulaş ilçeleri, güneyde Gürün ile Malatya'nın Kuluncak ve Hekimhan ilçeleri, doğuda Divriği, batıda Altınyayla ve Kayseri'nin Pınarbaşı ilçeleriyle sınırdır.

Pim, farklı parçaları sabitlemek ya da merkezlemek için kullanılan, ince uzun silindirik ya da konik parçadır. Mekanik sistemlerde bir makine elemanı olarak metalden yapıldığı gibi marangozluk ve mobilyacılıkta bağlantı elemanı olarak kullanılan ahşap ya da metal tipleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Menzelet Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Menzelet Barajı, Kahramanmaraş'ta, Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretimi amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Akdere, Kangal</span>

Akdere, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Pınargözü, Kangal</span>

Pınargözü, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilyurt, Kangal</span>

Yeşilyurt, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilvadi, Kangal</span>

Yeşilvadi, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Alacahan Yeniköy, Kangal</span>

Alacahan Yeniköy, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Humarlı, Kangal</span>

Humarlı, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.

Redüktör, bir dönme hareketinin devir-tork oranını değiştiren dişli sistemidir. Vites kutularıyla birlikte dişli çark düzeneklerinin paralel dişli dizilerinin bir elemanıdır. Yapısal bakımdan redüktörler, gövde içine yerleştirilmiş dişli çarklar, miller, yataklar gibi parçalardan oluşan sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Helisel yay</span>

Helisel yay, daire veya dikdörtgen kesitli bir telin bir eksen etrafında silindirik ya da konik şekilde sarılmasıyla imal edilen ve burulmaya zorlanan bir yay çeşididir.

Silindirik yay, daire kesitli basit bir çubuk ya da etli boru şeklinde olan ve burulmaya zorlanan yay çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Helisel konik yay</span>

Helisel konik yay, daire veya dikdörtgen kesitli bir telin bir eksen etrafında konik şekilde sarılmasıyla imal edilen ve burulmaya zorlanan, helisel yaylar ailesinden bir yay çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Çeki yayları</span>

Çeki yayları, kuvvetin uygulama şekline göre çekme kuvvetlerinin etkisinde kalan yaylardır. Helisel silindirik yaylar dışında kalan tüm yaylar bası yaylarıdır.Çeki yayları diye buna denir.

<span class="mw-page-title-main">Bası yayları</span>

Bası yayları, kuvvetin uygulama şekline göre basma kuvvetlerinin etkisinde kalan yaylardır. Helisel silindirik yaylar dışında kalan tüm yaylar bası yaylarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yay (makine elemanı)</span>

Yay, bir kuvvetin etkisi altında kaldığı zaman elastik şekil değiştirebilme özelliğine sahip mühendislik malzemelerinden imal edilen, bu şekil değiştirme esnasında enerji depolayabilen, kendisine etki eden kuvvetin etkisi kalktığı zaman eski şeklini kısmen veya tamamen alabilen ve bu sırada depolamış olduğu enerjinin bir kısmını geri verebilen, makine elemanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sarmal</span>

Sarmal, burgu şekilli, üç boyutlu bir şekildir. Sarmal şekilli gündelik nesnelere örnek olarak silindirik yay, vida ve minare merdiveni gösterilebilir. Sarmallar biyolojide de yer alır, DNA molekülü birbirine sarılmış iki sarmaldan oluşur, çoğu proteinde de alfa sarmal olarak adlandırılan sarmal yapılar bulunur. Sıfat hali için sarmal kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Matkap</span> delik açan alet

Matkap veya delgi, temel olarak delik delme, ek olarak havşa açma işlemleri için kullanılan, iki kesme kenarına sahip bir kesici takım türüdür. Delik delme operasyonu esnasında oluşan talaş, helisel kanallar vasıtasıyla dışarı atılır.

Rayba, metal işlemede kullanılan, döner bir kesici takımdır. Ölçü vermede kullanılan raybalar, daha önceden işlenmiş olan deliklerin çaplarını istenilen ölçüye getirmek için kullanılır. Bazı raybalar ölçü verme amacı ile kullanılmaz, bu tarz raybaların kullanılma sebebi çapak temizleme ve mevcut deliklerde temel genişleme elde etmektir. Bir iş parçasında bulunan bir deliğin genişletilmesi raybalama olarak adlandırılır. Raybalama işleminde kullanılan takımlar el raybaları ve makine raybaları olarak sınıflandırılabilir.