İçeriğe atla

Kang Pan-sok

Kang Pan-sŏk
Doğum21 Nisan 1892(1892-04-21)
Ölüm31 Temmuz 1932 (40 yaşında)
DinHristiyanlık (Presbiteryenlik)
EvlilikKim Hyong-jik
Çocuk(lar)Kim İl-sung
Kim Yong-ju

Kang Pan-sŏk (21 Nisan 1892 - 31 Temmuz 1932) Koreli komünist ve de bağımsızlık aktivisti. Kuzey Kore'nin kurucusu Kim İl-sung'un annesi, Kim Jong-il'in anneannesi ve de Kim Jong-un'un büyük anneannesidir. Onun anısına 21 Nisan KDHC'de resmi tatil ilan edilmiştir.

Anısı

Kuzey Kore'de Pang-sok Kore'nin annesi veya Kore'nin yüce annesi şeklinde çağrılır. Aynı unvanlar Kim Jong-il'in annesi Kim Jong-suk içinde kullanılır. 1967 yılında Rodong Sinmun kendisini herkesin annesi şeklinde çağırmıştı. Aynı yıl Demokratik Kadınlar Ligi "Madam Kang Pan-sok'tan öğrenme" isminde bir kampanya başlattı. Onun şerefine "Kore'nin annesi" isminde bir şarkı bestelendi. 1968'de dini mesajlar içeren bir otobiyografi olan "Kore'nin Annesi" yayımlandı.

Dini

Pyongyang'daki Protestan Chilgol Kilisesi ölümünden sonra onun için bir merasim düzenlemiştir. Eşi de kendisi de bir Presbiteryen'dir.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung</span> Kuzey Kore diktatörü (1948–1994)

Kim Il-sung, asıl adı Kim Song Ju Kuzey Kore'nin eski devlet başkanı ve Kore İşçi Partisi'nin eski Genel Sekreteri.

<i>Juche</i> Kuzey Kore Devlet İdeolojisi

Juche veya Cuçe, hükûmet tarafından "Kim İl-sung'un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı" olarak nitelendirilen Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisidir. "İnsan kaderinin efendisidir", Kore halkının "devrimin ve inşaatın ustaları" olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Songun</span>

Songun veya Sŏn'gun, Kuzey Kore’nin önce ordu siyasetinin ismidir. Buna göre Kore Halk Ordusu'nun devlet işlerinde ve ülke kaynaklarının kullanımında önceliği bulunmaktadır. Bu siyasetin birçok alanda farklı yansımaları olup siyasi ve ekonomik alanda ordunun önceliği mevcuttur. Bu siyasetin Kuzey Kore yeni devlet ideolojisinde önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi</span> Kuzey Koredeki iktidar siyasi parti

Kore İşçi Partisi (KİP), genelde Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde iktidarda olan siyasi partidir. Yüksek Halk Meclisinde temsil edilen en büyük partidir ve Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'yi oluşturan diğer iki yasal parti ile birlikte de jure ile bir araya gelmektedir. Bu küçük partiler KİP'ye tamamen bağımlıdır ve KİP'nin “öncü rolünü” varlıklarının bir koşulu olarak kabul etmektedir. Parti, ülkenin kurulmasından beri iktidardadır ve liderleri Kim İl-sung (1949-1994), oğlu Kim Jong-il (1994-2011) ve torunu Kim Jong-un (2011-) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jong Tae-se</span>

Jong Tae-Se, Kuzey Koreli eski futbolcudur. Oyuncuya "Halkın Rooney'si" lakabı takılmıştır.

Choe Yong-rim, Kuzey Kore'nin Eylül 2010 tarihinden Mayıs 2011'den itibaren Kore İşçi Partisi ve Kore merkez komitesine başkanlık üyesi ve 2010 - 2013 yılları arası eski (Premier) başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

Kim Jong-nam, Kuzey Kore eski lideri Kim Jong-il'in en büyük oğludur. 1998'den 2001 yılına kadar babası tarafından Kuzey Kore'nin yeni lideri için belirgin vârisi olarak kabul edilmişti. Kim Jong-nam, sahte pasaport kullanarak gizlice Japonya'ya gitmek ve Mayıs 2001'de Disneyland'ı ziyaret etme amacının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, babasının gözünden düşmüştür. Kim Jong-nam'ın, üvey kardeşi Kim Jong-un 2010 yılının Eylül ayında varis seçildi. Sürgündeki Jong-nam ailesi Kuzey Kore rejiminin eleştirmeni ve reform yapılmasını gerektiğini bir savunucusu haline gelmiştir. Kim Jong-nam'ın Malezya'da suikaste uğradığı ve öldürüldüğü iddia edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore ebedi lideri</span>

Kuzey Kore Ebedi Lideri, Kuzey Kore'nin ölen liderlerine ölüm sonrası unvanlar verilmesi uygulamasına atıfta bulunmaktadır. "Juche Kore'nin Ebedi Liderleri" ifadesi, 30 Haziran 2016'da değiştirildiği gibi Anayasa'ya giriş satırında ve ardından yapılacak revizyonlarda belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Kim Hyong-jik</span>

Kim Hyŏng-jik Koreli Komünist ve de bağımsızlık aktivisti. Kuzey Kore'nin kurucusu Kim İl-sung'un babası, Kim Jong-il'in dedesi ve de Kim Jong-un'un büyük dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Hyong-gwon</span> Koreli devrimci

Kim Hyong-gwon, Koreli devrimcidir. Japon yönetiminde Kore'deki bir Japon polis istasyonuna saldırmasıyla ve Seul'daki Seodaemun Hapishanesi'nde yatarken ölmesiyle ünlenmiştir.

<i>Sad Love Story</i> Güney Kore yapımı televizyon dizisi

Hüzünlü Aşk Hikâyesi 2005 yılı Güney Kore yapımı bir televizyon dizisidir. MBC'de 5 Ocak - 17 Mart 2005 tarihleri arasında Çarşamba ve Perşembe günleri 21:55'te 20 bölüm olarak yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung Üniversitesi</span>

Kim İl-sung Üniversitesi 1 Ekim 1946'da kurulan Kuzey Kore'de kurulan ilk üniversitedir. Ülkenin başkenti Pyongyang'da 15 hektarlık bir kampüste yer almaktadır. Ana akademik binaların yanı sıra, kampüste 10 ayrı ofis, 50 laboratuvar, kütüphane, müze, matbaa, bir Ar-Ge merkezi, yurtlar ve bir hastane bulunmaktadır. Oldukça büyük bir bilgisayar laboratuvarı var, ancak yalnızca sınırlı bir internet erişimi var. Üniversite, Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri Kim İl-sung'un onuruna adlandırıldı. Hem sosyal bilimler hem de doğa bilimleri bölümündeki derslerin tamamlanması beş yıl sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ri Sol-ju</span>

Ri Sol-ju Kuzey Kore'nin şu anki First Lady'si, Kim Jong-un'un eşi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Kim Yo-jong</span> Kuzey Kore lideri Kim Jong-unun kız kardeşi

Kim Yo-jong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi. Aynı zamanda eski lider Kim Jong-il'in en küçük kızı ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim İl-sung'un torunu. Politbüro'nun yedek üyesi ve Kore İşçi Partisi'nin (KİP) Tanıtım ve Enformasyon Bölümü başkan yardımcısıdır. Ayrıca 2017'den 2019'a ve yine 2020'den 2021'e kadar Kore İşçi Partisi Politbüro yedek üyesi olarak görev yaptı. Eylül 2021'den bu yana Kuzey Kore Devlet İşleri Komisyonu üyesi olarak da görev yapıyor. Paneldeki tek kadındır.

Kim Jong-chul bazen Kim Jong Chol olarak da bilinen, eski Kuzey Kore Yüksek Lideri Kim Jong-il'in oğlu. Küçük kardeşi ise şimdiki Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'dur. Ağabeyi suikastte ölmüş olan Kim Jong-nam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Naminara Cumhuriyeti</span>

Naminara Cumhuriyeti, 2006 yılında bir turizm şirketi olan Nami Island inc. tarafından Güney Kore'nin Chuncheon kentinde Han Nehri'nde bulunan özel mülkiyete ait Nami adasında gelir elde etmek için kurulmuş olan bir mikro ulustur. Naminara Cumhuriyeti, yalnızca kâr amacıyla kurulduğundan ve hiçbir şekilde bağımsızlık iddiasında bulunmadığından Kore'deki diğer mikro uluslar tarafından tanınmıyor. Nami, Cheongpyeong Barajı'nın yukarısındaki Han vadisinin sular altında kalması sonucu 1944'te oluşturulan insan yapımı bir adadır. İsmini Kore'nin Joseon Hanedanlığı'nın yedinci hükümdarı olan Kral Sejo'nun hükümdarlığı sırasında haksız yere ihanetle suçlandıktan sonra idam edilen bir askeri komutan olan General Nami'den almıştır. Ada, Nami'nin mezarının bulunduğu yerdir. Ada, 1965 yılında, Nami'yi bir tatil beldesi ve eğlence parkına dönüştürmek için Gyeongchun Turizm Geliştirme A.Ş.'yi kuran Min Byungdo tarafından 1965'te satın alındı. Şirketin adı 2000 yılında Namisum Inc olarak değiştirildi ve 2001 yılında Kang Woo Hyon yeni genel müdürü oldu. Göreve gelmeden önce Kang, bir tasarımcı, çocuk kitabı yazarı ve illüstratör olarak çalışıyordu. Kang, Nami'nin kontrolünü devraldığında, tatil köyünün geleneksel hedonistik yönlerini vurgulamaya başladı ve aynı zamanda bir çevre ve kültür turizmi destinasyonu olarak adaya daha fazla vurgu yaptı. 2001 yılında başlayan Namisum, çevresel, sanatsal ve kültürel etkinliklere büyük yatırımlar yapmaya başladı. Nami'yi geri dönüşüm kampanyaları, çevre izleme ve eko-turizmle ilgili faaliyetler için odak noktası olarak kullanmaya davet etti. Şirket ayrıca, genellikle UNICEF ve UNESCO gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde, güzel sanatlar, edebiyat ve benzeri kültürel odaklı etkinliklerden oluşan düzenli bir takvimi desteklemeye başladı. Bu etkinlikler, Kang Woo Hyon'un iyi huylu başkanlık yönetimi altında Nami Adası'nın Naminara Cumhuriyeti olarak 1 Mart 2006'da kültürel bağımsızlığını ilan etmesiyle sonuçlandı. Şimdi Nami'de her yıl bir dizi uluslararası festival düzenleniyor; Uluslararası (çocuk) Kitap Festivali ve dünyanın her yerinden gençler için geleneksel dans festivali YoPeFe de bunlara dahildir. 2011 yılı itibarıyla, Naminara Cumhuriyeti'ni her yıl tahmini olarak 1,5 milyon turist ziyaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.