Sarıyer, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan ilçedir. Güneyden Beşiktaş ve Kâğıthane, batıdan Eyüpsultan ilçeleri ile doğudan İstanbul Boğazı ve kuzeyden Karadeniz ile çevrilidir. Sarıyer ilçesi toplam 38 mahalleden oluşmaktadır. Bahçeköy Belediyesi'nin 2009 yılında feshedilerek Sarıyer ilçesinin bir mahallesi olması, 2012 yılında da Şişli sınırları içinde yer alan Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin bu ilçeye dahil edilmesiyle son halini alan ilçe İstanbul'un en kuzeydeki ilçelerinden biridir.
Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçedir. Kocaeli Yarımadası'nın batı kesiminde yer alan Üsküdar, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir. İlçe 33 tane mahalleden oluşmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirilen İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması'nda tüm ilçeler arasında 7. sırada yer almıştır.
İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.
Akıntıburnu, İstanbul boğazında, Beşiktaş ilçesinin ünlü semti Arnavutköy'de denize doğru uzanan bir çıkıntıdır.
Boğaziçi, İstanbul Boğazı ile iki kıyısını içine alan kent parçası.
Cebelitarık Boğazı, Akdeniz ile Atlas Okyanusu'nu birleştiren, Avrupa ile Afrika kıtalarını ayıran boğazdır. Antik çağda Herkül'ün Sütunları olarak da bilinirdi. 60 km uzunluğunda ve 44 km genişliğinde olup en derin yeri ise -426 m olan boğaz, Adını Tarık bin Ziyad'dan almaktadır. Boğazın siyasal egemenlik bakımından kontrolü üç ülkenin elindedir; Birleşik Krallık, İspanya ve Fas.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesine bağlı olarak faaliyet gösteren eğitim kurumu. Türk bilim tarihinin önemli kurumlarından biri olan Kandilli Rasathanesi, İstanbul'un Anadolu yakasında Üsküdar ilçesinin Kandilli Mahallesi'nde, Boğaz'a bakan bir tepenin üzerinde yer almaktadır.
Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.
Vaniköy İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinin sınırları içinde Boğaziçi'nin Anadolu yakasında Çengelköy ile Kandilli arasındaki bir Boğaz semtidir.
Kandilli İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinin en kuzeyinde Boğaziçi'i kıyısında bulunan bir semttir. Anadoluhisarı ile Vaniköy arasındadır.
Anadoluhisarı İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde İstanbul Boğazı kıyısında bir semttir. Kuzeyinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Kanlıca, güneyinde Kandilli bulunur. Adını 1395'te Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı'ndan alır. Karşısında Rumeli Hisarı bulunur.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müzesi. İstanbul'da tarihi Kandilli Rasathanesi içinde 2006 yılından beri hizmet veren müzedir.
Poyraz Burnu, İstanbul Boğazı'nda karanın denize doğru yaptığı küçük çıkıntıdır. Fil Burnu ile Anadolufeneri arasında yer alır. Burnun yer aldığı bölgede kendisiyle aynı adı taşıyan Poyrazköy kuruludur. Burnun en uç noktasından kıyıya paralel olarak bir mendirek inşa edilerek köy için küçük bir liman oluşturulmuştur.
Bizans dönemindeki adı Herion olan Umuryeri Koyu, İstanbul Boğazı'nın şehrin Anadolu Yakası'na doğru yaptığı küçük girintidir. Selvi Burnu ile Anadolukavağı arasında yer alır. Prokopius'un yazdıklarına göre bu güzel koyda 6. yüzyılda İmparatoriçe Theodora'nın yazlık sarayı bulunuyordu. Koyun kıyılarında bir askerî liman vardır ve koy ile Anadolukavağı yolu arasındaki ormanlık olan askerî yasak bölge olarak korunmaktadır. Koydan daha iç kesimlere gidildiğinde Beykoz ilçesinin, Umuryeri semti vardır.
Selvi Burnu ya da Servi Burnu, İstanbul Boğazı'nda karanın denize doğru yaptığı küçük çıkıntıdır. Umuryeri Koyu ile Beykoz Deresi arasında yer alır. Burnun kuzeyinde Boğaz Komutanlığı'na bağlı askerî yasak bölge, güneyinde ise T.C. Devlet Su İşleri Melen Sistemi Tesisleri vardır. Avrupa Yakası'nda Selvi Burnu kıyılarının karşısına Tarabya ve Tarabya Koyu denk düşer.
Rumeli Burnu, Karadeniz ile İstanbul Boğazı'nın birleştiği noktada karanın denize yaptığı çıkıntıdır. Burnun uç kesimlerinde Rumelifeneri köyü yer alır. Burnun özellikle kuzey kıyıları yalçın kayalıklarla kaplıdır. Öreke Kayalıkları adıyla anılan kaya adacıkları ile burun arasında deniz doldurularak köye küçük bir liman oluşturulmuştur. Burnun bir ucunda İstanbul Boğazı'nın kuzeydeki ilk denizfeneri olan Rumeli Feneri bulunur.
Fil Burnu, İstanbul Boğazı'nda karanın denize doğru yaptığı küçük çıkıntıdır. Poyrazköy ile Anadolukavağı arasında yer alır. Burnun uç noktasında kendiyle aynı adı taşıyan Fil Burnu Feneri yer alır.
Harem, İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinde yer alan semtlerden biridir. Selimiye mahallesinin sahil kesimlerini kapsamaktadır. İstanbul Boğazı'nın güney girişinde deniz kıyısında yer alan bir semttir. Kadıköy ve Üsküdar ilçe merkezleri arasında, Haydarpaşa Garı'na çok yakın bir konumda bulunan Harem, çok işlek ve hareketli bir merkez konumundadır.
Türkiye'deki burunlar listesi, Türkiye'yi çevreleyen denizlerde yer alan burunlar listesidir. Bulunduğu denize göre burunlar: