İçeriğe atla

Kanatsız Kuşlar

Kanatsız Kuşlar
Birds Without Wings
Orijinal kapak kompozisyonu
YazarLouis de Bernières
ÇevirmenBahar Öcal Düzgören
Dilİngilizce
TürTarihî roman
Yayım2004
YayımcıSecker and Warburg (özgün)
Altın Kitaplar Yayınevi (Türkçe)

Kanatsız Kuşlar, İngiliz yazar Louis de Bernières'nin romanı.

I. Dünya Savaşı'nın son yılları ve Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Fethiye'nin Eskibahçe isimli şirin bir köyünde yaşayan Philothei isimli Rum kızı ile İbrahim isimli Türk genci arasındaki aşk ekseninde yazılan kitap, Türk Kurtuluş Savaşı'nı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını bir belgesel hassasiyetiyle irdeler. Köy halkının gözünden savaşın etkilerini, Müslüman ve Hristiyan halkın ilişkilerini irdeler.

Aşk ve dostluk

Köyün en güzel kızı olan Philothei ile köyün çobanı İbrahim, çocukluklarından beri birbirlerine aşıktır. Bu durumu herkes gibi bilen aileleri de evlenmelerine sıcak bakmaktadır. Din, dil ve milliyet ayrımı nedir bilmemektedir kimse. Herkes Osmanlıdır ve "Padişahımız Efendimiz"in kuludur.

Köyün ağası Rüstem Bey, karısının kendisini aldattığını fark edince, aşığını öldürüp, karısını önce taşlattırıp, sonra köyün genelevine bağışlar. İstanbul'dan kendisine Çerkes olduğu söylenen bir metres getirir. Bu kadın aslında bir Yunan kızıdır ve söylendiği şekilde bakire değildir ancak ağayı kandırır. Philothei, yardımcı olarak ağanın metresi Leyla Hanım'ın yanında çalışır ve onun tek arkadaşı olur. Bu arada gizli saklı İbrahim'le buluşur.

Karatavuk ve en iyi arkadaşı Mehmetçik, Karatavuğun babası Çömlekçi İskender'in yaptığı düdüklerle kuş taklidi yaparak haberleşirler. Mehmetçik Hristiyandır ve ironik olarak mehmetçik lakabını almıştır. Gün gelecek, çok istediği halde, Hristiyan olduğu için cepheye gönderilmeyecek, onun yerine istihkam taburlarında köle gibi çalıştırılıp aşağılanacak ve bunu hazmedemeyerek azılı bir eşkiya olacaktır. Bir gün kader yaşı küçük olduğu halde babasının yerine savaşa gönüllü giden, cepheden sağ salim dönen can dostu Karatavuk'la yollarını tekrar birleştirecektir.

Halk İtalyan işgalini Yunan işgaline tercih edecek, İtalyan subayı ile Rüstem Bey sıkı bir dostluk kuracaklardır. Zira, Ağa hayatında ilk defa kendine hem eğitim, hem de rütbece denk bir insanla samimi olma fırsatı elde edecektir.

Mübadeleler

İbrahim savaşta akli dengesini kısmen yitirecektir. Mübadeleler esnasında köyünü terk etmesi istenen Philothei, İbrahim'le tartışırken uçurumdan düşecek, İbrahim aklını tamamen yitirecektir.

Leyla Hanım, ağadan habersiz yıllardır hasretini çektiği anavatanına dönecektir.

Savaştan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Hristiyanların hepsi evinden, yurdundan veya canından olacak, yerlerine aynı durumdaki Türkçe bilmeyen Türkler getirilecektir. Emperyalist güçlerin oyunları, Anadolu'yu paylaşma hayalleri ve Yunanların "Büyük İdeal"i (Megalo İdea) ülkeye felaket getirecek, yüzyıllardır dost yaşayan, birbirlerinin azizlerine adaklar adayan, farklı dinden, farklı milliyetten insanlar birbirlerine düşman olacaklar ve dost kalanlar birbirlerini bir daha göremeyeceklerdir.

Ermeni Kırımı

Kitapta işlenen konuya göre, Fransızların ve Rusların desteğini alan, Osmanlı ordusuna arkadan saldıran Ermenilerin bir kısmı müslüman halkı katletmiş, Ermenilerin göçünden sorumlu olan Kürtler de ölüm yürüyüşleri esnasında Ermenilere akla gelmeyecek zulümler yapmışlardır.[]

Yunan kralının kuduz olması

Yunan kralının bir maymun tarafından ısırılıp, kuduz olması ve ölmesi, Yunanistan'da yönetimi değiştirecek, Yunanistan'ın aldığı dış desteği azaltacak, dolaylı yoldan Türk tarihini etkileyecektir. Ayrıca bunun Yunan başbakanı Venizelos tarafından planlanmış bir komplo olduğu iddiaları gündeme gelecektir.

Kitap, köyde yaşananlara paralel olarak kurtuluş mücadelesini ve Atatürk'ün subaylıktan devlet başkanlığına uzanan macerasını da işler.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Başkomutanlık Meydan Muharebesi</span> Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen muharebe

Başkumandanlık Meydan Muharebesi ya da Dumlupınar Meydan Muharebesi, Kütahya'ya bağlı Dumlupınar yakınında 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Başkumandan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkumandanlık Meydan Muharebesi olarak anılır. İstiklal Savaşı'nın kesin bir Türk zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan bu çarpışmanın yıl dönümü Türkiye'de ulusal bayram olarak kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ceyhun Atuf Kansu</span> Türk yazar, şair ve doktor

Ceyhun Atuf Kansu, Türk yazar, şair ve doktor.

<i>Keriz</i> Türk filmi

Keriz, yönetmenliğini Kartal Tibet'in ve yapımcılığını da Türker İnanoğlu'nun üstlendiği, 1985 yapımı bir Türk filmidir. Güldürü türündeki filmin başrollerini Kemal Sunal ve Perihan Savaş paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Âdile Sultan</span> Osmanlı Padişahı II. Mahmudun kızı

Âdile Sultan, Türk Divan edebiyatı şairi. Sultan II. Mahmut'un kızı, Sultan Abdülmecid'in kız kardeşi.

İbrahim Balaban, Türk ressam ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Rüstem Paşa</span> 33. Osmanlı sadrazamı

Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman saltanatı döneminde 28 Kasım 1544 - 6 Ekim 1553 ve 29 Eylül 1555 - 10 Temmuz 1561 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Alayları</span> Osmanlı İmparatorluğu döneminde süvari alayı

Hamidiye Alayları ya da Hamidiye Hafif Süvari Alayları, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in Doğu Anadolu Bölgesi'nde oluşturduğu çalışmalarına 1890 yılında başlanılmış, 1891 yılında fiilen kurulmuş Osmanlı birlikleridir. Birlikler çoğunlukla Sünni Kürtlerden oluşmuş ancak Doğu Anadolu'da yaşayan Karapapak (Terekeme) Türkleri, Çerkesler, Türkler, Türkmenler ve Yörükleri de içermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Münir Ertegün</span> Türk diplomat

Mehmet Münir Ertegün, Türk diplomat ve devlet adamı. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Veysel</span> Türk halk ozanı (1894-1973)

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Savaş Dinçel</span> Türk oyuncu

Halil Savaş Dinçel, Türk oyuncu, karikatürist ve film yönetmeni.

<i>Sodom ve Gomore</i> (roman)

Sodom ve Gomore, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun bir romanı. Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu kitapta Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul’da yaşayan bir zümreyi ve bu zümre içindeki insanların ilişkileri anlatarak ahlak ve toplum değerlerini anlatır ve sorgular. Kronolojik sırada “Hüküm Gecesi”nden sonra gelir.

<span class="mw-page-title-main">Konakyazı, Şarkışla</span>

Konakyazı, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

<i>Akasya Durağı</i> Türk televizyon dizisi

Akasya Durağı, 2008-2012 yılları arasında yayımlanan komedi ve aile türündeki Türk televizyon dizisidir. Yönetmenliğini Yaşar Seriner'in üstlendiği dizi, Erler Film tarafından yapılmıştır. 1995-2003 yılları arasında yayınlanan Çiçek Taksi dizisinin yenilenmiş uyarlamasıdır. Dizi, 14 Temmuz 2008'de Kanal D'de yayımlanmaya başladı ve 134. bölüme kadar Kanal D'de yayımlanmış, 135. bölümden itibaren Star TV'de yayımlanmaya devam etmiş ve burada 7 Şubat 2012'de yayımlanan 152. bölümü ile final yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Origenes</span>

Origenes veya Origen, İskenderiye'de Hristiyan bir ailede doğmuş ve kendini hadım etmesine bile neden olacak düzeyde münzevi (sofu) bir kişiliğe sahip olmasıyla tanınan ve Patristik felsefenin en önemli temsilcilerinden sayılan bir Kilise Babası'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bahçecik, Başiskele</span> Kocaelide bir semt

Bahçecik, Kocaeli ili Başiskele ilçesine bağlı semt. İzmit Körfezi'nin güneyinde, Samanlı Dağları'nın eteğinde yer alır.

<i>Yüreğine Sor</i>

Yüreğine Sor, 2009 yapımı Türk dram filmi. Film Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Şenyuva (Çinçiva) köyünde çekilmiştir.

Âşık Mücrimî -, asıl adı Mehmet Özbozok olan Alevi-Bektaşi halk ozanıdır. Halk arasında Çolak Dede olarak da bilinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amele Taburları (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nda Amele Taburları, son dönem Osmanlı İmparatorluğu'ndaki zorla çalıştırma yöntemlerinden biri. I. Dünya Savaşı döneminde ortaya çıkan taburlar, Osmanlı Ermenisi ve Osmanlı Rumu askerlerin silahsızlandırılması, zorla çalıştırılması ve öldürülmesiyle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Tüpçü Fikret</span>

Tüpçü Fikret, Selçuk Aydemir'in oluşturduğu Ahmet Kural'ın Düğün Dernek serisinde canlandırdığı hayalî karakterdir.

Parti Pehlivan veya Soyadı Kanunu'ndan sonra Mehmet Baskak, Makedonya dağlarında Türk komitacı ve pehlivan, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunda subay, Batı Anadolu Kuvâ-yi Milliyesi'nde çete lideri.