İçeriğe atla

Kanak Sprak

Kanak-Sprak[1][2] 1980'li yılların sonlarına doğru, Almanya'da yaşayan Türk gençleri tarafından oluşturulmuş bir Almanca sosyolektidir. Genellikle iki dil kullanılarak yetiştirilmiş ikinci veya üçüncü nesil Türk kökenli Almanlar tarafından konuşulur. Türk asıllı Alman yazar Feridun Zaimoğlu tarafından 1995'te aynı isimle yazılmış kitap Kanak-Sprak terimini popülarize etmiştir.[3]

Dilin ismi Almancada Orta Doğu ve Güney Avrupa asıllı kişileri tanımlamak için bazen normal, bazen de aşağılama amacıyla kullanılan Kanake ile, Almancada dil anlamına gelen Sprache kelimesinin bu lehçede aldığı Sprak halinin birleşiminden gelmektedir.

Kanakendeutsch,[4] Ghettosprache, Türkenslang, Kiez-Deutsch, Türkendeutsch[5][6] ve Kanakisch[7] isimleri ile de bilinmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Özlem Tekin, Peter Colliander: Phonetische Charakteristika und die Auswirkungen auf das Deutsche. In: ZiG - Zeitschrift für interkulturelle Germanistik, 1|2010|H2. transcript Verlag, 2010, S. 50.
  2. ^ Ulrich Bielefeld: Ethnizität und Existenz. In: Geschlecht - Ethnizität - Klasse: Zur sozialen Konstruktion von Hierarchie und Differenz. 2001, S. 129.
  3. ^ Peter Auer, Inci Dirim: Türkisch sprechen nicht nur Türken: Über die Unschärfebeziehung zwischen Sprache und Ethnie in Deutschland (Linguistik – Impulse & Tendenzen). de Gruyter, 2004, S. 7. (Google books 22 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  4. ^ John Holm: Cambridge Language Surveys - Pidgins and Creoles. Volume II: Reference Survey. Cambridge University Press, 1989, S. 619.
  5. ^ (mind. seit 2001; auch: Simsek 2011), Seyda Ozil, Michael Hofmann, Yasemin Dayioglu-Yücel: 50 Jahre türkische Arbeitsmigration in Deutschland (Türkisch-Deutsche Studien). V&R unipress, 2011, S. 209 (Google books 28 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.).
  6. ^ Jannis Androutsopoulos: Ultra korregd Alder! Zur medialen Stilisierung und Popularisierung von "Türkendeutsch". Linguistik-Server Essen (LINSE), 2001. (PDF) 9 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ "Vom Türkendeutsch zu Kanakisch". 18 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Feridun Zaimoğlu</span> Türk kökenli Alman yazar

Feridun Zaimoğlu Türk kökenli Alman yazar. Roman, hikâye, deneme, tiyatro oyunu, düz yazı gibi pek çok türde yazmanın yanı sıra 1995 yılından bu yana çağdaş Alman dilinin önemli şairlerinden biri haline gelmiştir. Görsel sanatlarla da ilgilidir. Ana teması Almanya'daki Türk göçmenlerinin ikinci ve üçüncü kuşağının sorunlarıdır. İlk kitabı Kafa Örtüsü 1995'te yayınlandı.

Popüler Kültür veya Pop Kültürü, 20. yüzyıldan sonra özellikle toplumsal modernleşme ile toplu kültür olarak yayılan, kavram olarak kültürel gelişmeleri ve günlük uygulamaları kapsamakta, aynı zamanda genel ve tarafsız olarak eski halk kültürü kavramı yerine geçmekte. Popüler kültür daha çok bir alan jargonu iken, pop kültürü daha çok ortam jargonu olarak kabul görmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ise, popüler kültür kavramının tanımı "isim; belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültürel ögelerin bütünü" olarak açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sorbca</span>

Sorbca, Slovakça, Çekçe ve Lehçe ile birlikte Batı Slav dilleri koluna dahil bir dildir. Almanya'nın doğusunda yaşayan yaklaşık 50.000 kişi tarafından konuşulur. Almancada eskiden "Wendisch" veya "Lausitzserbisch" isimleriyle de anılırdı. Aşağı Sorbca ve Yukarı Sorbca olmak üzere iki ayrı yazılı dile sahiptir. Ancak Aşağı Sorbca tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aşağı Sorbca Lehçeye, Yukarı Sorbca ise Çekçeye yakındır.

1954 FIFA Dünya Kupası finali ya da Bern Mucizesi, Batı Almanya ile Macaristan millî takımları arasında yapılmıştır ve Dünya Kupasının en gollü maçlarından birine sahne olan finalde Batı Almanya 2-0 geriye düştüğü maçı, 3-2'lik skorla maçı kazanarak Dünya Kupasını ilk kez müzesine götürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hugo von Hofmannsthal</span> Avusturyalı deneme yazarı ve şair (1874-1929)

Hugo von Hofmannsthal, Avusturyalı roman yazarı, opera libretto yazarı, şair, oyun yazarı, anlatıcı ve deneme yazarı.

Nasyonal sosyalizm döneminde tehdit altındaki yüzlerce kişi Nazi Almanyası'ndan Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi. Naziler tarafından yurttaşlıktan atılanlar veya başka nedenlerle vatansız olanların pasaportlarına kısmen "heimatlos" damgası vuruldu. Bu da sığınmacı statüsüyle eş anlamlıydı ve Türkçeye "haymatlos" terimi olarak girdi.

Walther Heissig Avusturyalı mongolist. Berlin ve Viyana'da tarih öncesi, etnoloji, tarihi coğrafya, sinoloji ve Moğolca üzerine çalışmalar yapmış ve doktorasını 1941'de Viyana'da almıştır. Daha sonra Çin'e seyahat etmiş ve Pekin'deki Fu-jen Üniversitesi'nde çalışmalarına devam etmiştir. Burada Çin'in İç Moğolistan bölgesini inceleme fırsatı bulmuştur.

Selam Berlin, Türk asıllı Alman yazar Yadé Kara'nın 2003'te Diogenes Verlag tarafından yayımlanan ilk romanı. 2004 yılında Deutscher Bücherpreis ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Katja Riemann</span> Alman aktris

Katja Hannchen Leni Riemann, Alman oyuncu.

Detlef Leenen, Alman Medeni hukuk profesörü ve Berlin Özgür Üniversitesi'nin en eski profesörlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lisa Martinek</span>

Lisa Martinek, Alman oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Jürgen Roth</span>

Jürgen Roth ,Alman araştırmacı gazeteci ve yazardır. Kendisi Frankfurt, Almanya'da doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Eski Prusyalı dili</span> Yok olmuş Baltık dili

Eski Prusyalı dili, Prusya bölgesinde yaşamış Baltık halkı olan Eski Prusyalılar tarafından konuşulmuş nesli tükenmiş bir Baltık dilidir. Alman lehçeleri olan Aşağı Prusya ve Yukarı Prusya ile daha sonra kurulmuş Alman devleti "Prusya" ile karıştırılmaması için dile Eski Prusyalı dili denmektedir. 13. yüzyılda Latin alfabesi ile ilk defa yazılmaya başlanan dilden az miktarda edebi eser günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich von Thun</span> Avusturyalı oyuncu

Friedrich Ernst Peter Paul Maria Graf von Thun und Hohenstein, Avusturyalı oyuncudur. 1958'de başladığı oyunculuk kariyerinde 100'ün üzerinde sinema filmi ve televizyon yapımında rol aldı

<span class="mw-page-title-main">Valdoculuk</span>

Valdoculuk, ilk olarak 12. yüzyılda dindar laikat kesimin Lyonlu Petrus Valdo'nun düşünceleri etrafında toplanması üzerine Güney Fransa'da kurulmuş çileci bir akımdır. Katolik Kilisesi'ne karşı takındığı eleştirel yaklaşım nedeniyle zaman zaman proto-Protestan (önprotestan) olarak da adlandırılan Valdocular, Katolik Kilisesi'nce sapkın ilan edilmiş, engizisyona tabi tutulmuş ve dinden atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Biedermeier</span> 1815-1848 arasında Almanya ve Avusturyada egemen olan sanatsal üslup

Biedermeier, Viyana Kongresi sonu, 1815 ile 1848 yılları arasında Alman Konfederasyonu topraklarında gelişen bir sanat akımı. Temelde burjuva zevk ve sanat anlayışına uyum gösteren biedermeier, bilhassa mobilya ve resim alanında kendisini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Kluge</span>

Friedrich Kluge Alman filolog ve eğitimci. 1883'te yayınlanan Etimologisches Wörterbuch der deutschen Sprache adlı eseriyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred von Gutschmid</span>

Hermann Alfred Freiherr (Baron) von Gutschmid, Alman tarihçi ve oryantalisttir.

<span class="mw-page-title-main">Standart Almanca</span>

Standart Almanca, Almancanın biçimsel bağlamlarda ve farklı lehçe alanları arasındaki iletişim için kullanılan standartlaştırılmış çeşididir. Almanya Standart Almancası, Avusturya Standart Almancası ve İsviçre Standart Almancası olmak üzere üç standartlaştırılmış belirli bölgesel varyantlara sahip çok merkezli bir çatı dildir.

Rüdiger Benninghaus, Alman etnologdur. Peter Alford Andrews'la Türkiye'deki etnik gruplar kitabıyla tanınmaktadır.