İçeriğe atla

Kanada bayrağı

Kanada bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Kanada
Kabul tarihi15 Şubat 1965
Oran1:2

Kanada ulusal bayrağı, Maple Leaf (TürkçeAkçaağaç yaprağı) ve l'Unifolié (TürkçeTek yapraklı) olarak da bilinir. Kırmızı bir zeminin ortasında 1:2:1 oranıyla beyaz bir kare ve bu karenin içinde de 11 uçlu stilize edilmiş kırmızı bir akçaağaç yaprağı bulunur.

Bu bayraktan önce Kanada, Britanya Kızıl Sancağı'nın çeşitli varyasyonlarını kullanmıştı. Kanada 1940'lardan 1965'e kadar kendi bayrağını yaratmak için çeşitli yarışmalar düzenledi ancak Kızıl Sancak Kanada topraklarında dalgalanmaya devam etti. 1964'te Başbakan Lester Pearson yeni bayrak için bir komite oluşturdu. Üç seçenek içerisinden George F.G. Stanley'in Kanada Kraliyet Askeri Koleji'nin bayrağına dayanan akçaağaç yaprağı tasarımı seçildi. Bugünkü bayrak 1964'te kabul edildi. Bayrak ilk defa 15 Şubat 1965 günü halka tanıtıldı ve her yıl 15 Şubat Ulusal Bayrak Günü olarak kutlanmaya başladı.

Tasarım ve kökenleri

Ontario ve Quebec armalarında kullanılan akçağaç yağrağı

Bayrak yatay olarak simetriktir ve bu nedenle ön yüz ve arka taraflar aynı görünür. Bayrağın genişliği, yüksekliğinin iki katıdır. Merkezinde stilize bir kırmızı akçaağaç yaprağı taşır.

Akçaağaç yaprağı, 18. yüzyıldan beri Kanada amblemi olarak kullanılmaktadır.[1] İlk olarak 1868'de hem Ontario hem de Quebec'in armalarında göründüğünde ulusal bir sembol olarak kullanıldı.[2]

1867'de Alexander Muir, Kanada'nın İngilizce konuşulan kısmında resmi olmayan bir marş haline gelen vatansever "The Maple Leaf Forever" (Türkçe: Daima Akçaağaç Yaprağı) şarkısını besteledi.[3] Akçaağaç yaprağı daha sonra 1921'de Kanada armasına eklendi.[2] 1876'dan 1901'e kadar, yaprak tüm Kanada paralarında göründü.[4] Akçaağaç yaprağının Kanada Kraliyet Alayı tarafından bir alay sembolü olarak kullanılması 1860'a kadar uzandı.[5] Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında, Kanada kuvvetlerinin rozetleri genellikle bir akçaağaç yaprağına dayanıyordu.[6] Akçaağaç yaprağı sonunda Kanada askeri mezarlarının mezar taşlarında da süsleme olarak kullanıldı.[7]

Tarihçesi

Kanada bayrağı aynı zamanda ülkenin sembolüdür. Geçmişten bugüne kadar Kanada tarihinde değişmeyen tek şey ülkenin semalarında dalgalanan bayraktır. Akçaağaç sembolünün Kanada için önemi büyüktür. Baptist Patriarch Birliği 1834 yılında akçaağaç yaprağını arma olarak seçti. 1860 yılında aynı akçaağaç sembolü Prens Wales Albert Edward için süsleme amaçlı kullanıldı. 1876 ve 1901 yılları arasında akçaağaç yaprağı Kanada paralarının üzerine basıldı.

1957 yılına gelindiğinde Kanada Kırmızı Bayrağı adıyla yeni bir bayrak ortaya çıktı. Bu bayrağın üst köşesinde Birleşik Krallık Bayrağı yer alıyordu. Sağ alt köşesinde ise Kanada Kraliyet Arması bulunuyordu. 1964 yılında Başkan Lester Bowles, Pearson Eyaletini temsil etmek amacı ile yeni bir bayrak tasarımı yapılması için yeni bir komisyon kurdu. George Stanley'nin akçaağaç yaprağından ilham alarak tasarladığı bayrak komisyon tarafından birinci seçildi. Bu tarihten sonra akçaağaç yaprağı sadece Kanada'nın bayrağında kullanılmakla kalmamış aynı zamanda ülkenin millî sembolü haline gelmiştir.[8]

Tarihi bayraklar

Günümüz bayrakları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ James Minahan (2009). The Complete Guide to National Symbols and Emblems: Volume 2. Greenwood Press. s. 17. ISBN 978-0-313-34500-5. 
  2. ^ a b Jeanette Hanna; Alan C. Middleton (2008). Ikonica: A Field Guide to Canada's BrandscapeÜcretsiz kayıt gerekli. Douglas & McIntyre. ss. 79-. ISBN 978-1-55365-275-5. 
  3. ^ Caren Irr (1998). The Suburb of Dissent: Cultural Politics in the United States and Canada During the 1930sÜcretsiz kayıt gerekli. Duke University Press. s. 69. ISBN 0-8223-2192-0. 
  4. ^ W. K. Cross (2011). Canadian Coins: Collector and Maple Leaf Issues. Charlton Press. s. intro. ISBN 978-0-88968-342-6. 
  5. ^ Tim Herd (2012). Maple Sugar: From Sap to Syrup: The History, Lore, and How-To Behind This Sweet Treat. Storey Publishing, LLC. s. 69. ISBN 978-1-61212-211-3. 4 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ J. L. Granatstein (2011). Canada's Army: Waging War and Keeping the Peace. University of Toronto Press. s. 39. ISBN 978-1-4426-1178-8. 4 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Understanding the Cemeteries and Monuments" (PDF). Canadian Military History (Wilfrid Laurier University). 2005. 18 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2018. 
  1. Canada Flag Map and Meaning 9 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Map Universal, October 29, 2018

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kanada</span> Kuzey Amerikada yer alan bir ülke

Kanada, Kuzey Amerika'da bir ülkedir. On eyalet ve üç bölgeden oluşan ülke, Büyük Okyanus'tan Atlas Okyanusu'na ve kuzeyde Arktik Okyanusu'na kadar 9,98 milyon km²'lik bir alanı kaplar. Bu özelliğiyle yüzölçümü bakımından dünyanın Rusya'dan sonra en büyük 2. ülkesidir. Kanada, sınırları içinde en çok göl bulunduran ülkedir, bir milyondan fazla göl bulunmaktadır. Kanada'nın güney ve batıda Birleşik Devletler ile olan sınırı 8.891 km ile dünyanın en uzun kara sınırıdır. Ayrıca Kanada, 200.000 km den fazla bir mesafe ile dünyanın en uzun sahil şeridine sahiptir. Kanada'nın topraklarında çoğunlukla ormanlar ve bunun yanı sıra Rocky Dağları'ndaki tundra hakimdir. Nüfusun beşte dördü güney sınırına yakın yaşamaktadır. Kanada'nın başkenti Ottawa; en büyük üç şehri Toronto, Montreal ve Vancouver'dır.

<span class="mw-page-title-main">Akçaağaç</span> bitki cinsi

Akçaağaç ya da Acer, genellikle akçaağaç olarak bilinen ağaçların ve çalı'ların bir cinsidir. Cins, Sapindaceae familyasına yerleştirilir. Çoğu Asya'ya özgü olan yaklaşık 132 tür vardır, ayrıca Avrupa, kuzey Afrika ve Kuzey Amerika'da bir miktar vardır. Yalnızca bir tür, Acer laurinum, Güney Yarımküre'ye kadar uzanır. Türkiye'de Ova akçaağacı, Çınar yapraklı akçaağaç, Dağ akçaağacı, Beşparmak akçaağaç, Toros akçaağacı, Doğu akçaağacı, Tatar akçaağacı, Kayın gövdeli akçaağaç, Gürgen yapraklı akçaağaç gibi türler doğal olarak yetişir. Kırmızı akçaağaç, Japon akçaağacı, Şeker Akçaağacı ve Dişbudak yapraklı akçaağaç gibi türler park ve bahçelerde peyzaj amaçlı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Orak ve çekiç</span> komünizmin simgesi

Orak ve çekiç, komünizmin simgesidir. Bir orağın çekiç üzerine çapraz olarak yatırılması ile oluşur. Bu iki simge çiftçileri ve proletaryayı sembolize eder. Bu iki simge bir araya getirilerek çiftçilerin ve işçilerin birliği sembolize edilir. En bilinen biçimi Sovyetler Birliği’nin bayrağındaki orak ve çekicin kızıl yıldızla birlikte kullanıldığı biçimidir. Bunun dışında birçok bayrak ve amblemde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl yıldız (sembol)</span> sosyalizm ve komünizmin simgesi

Beş köşeli kızıl yıldız, sosyalizm ve komünizmin simgesidir. Beş köşe emekçilerin beş parmağını ve aynı zamanda beş kıtayı temsil eder. Az bilinen bir yönü de yıldızın beş köşesinin toplumu sosyalizme taşıyacak ve onu koruyacak beş farklı sosyal grubu temsil ettiğidir. Özel bir sırası olmaksızın: gençlik, ordu, sanayi işçileri, tarım işçileri (çiftçiler) ve entelijansiya. Kızıl yıldız tarih boyunca birçok sol ideolojili ve devrimci örgüt, ülke ve siyasi parti tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri bayrağı</span> Ulusal bayrak

Amerika Birleşik Devletleri bayrağı, Amerika Birleşik Devletleri'ne ait resmi ulusal bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Filistin bayrağı</span> Filistin Devletinin ulusal bayrağı

Filistin bayrağı, Filistin halkını ve devletini temsil etmek için kullanılan resmî bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus bayrağı</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal bayrağı

Belarus bayrağı veya tam adıyla Belarus Cumhuriyeti Devlet Bayrağı, Belarus tarafından resmî olarak kullanılan devlet bayrağıdır. Göndere çekilen taraftaki beyaz zemin üzerine kırmızı süsleme deseni ile birlikte kırmızı ve yeşil renkten oluşan bayrak, Belarus devlet sembolleri arasında yer alır. Tasarımının temelini 1951 yılında kabul edilen Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı bayrakları</span> Osmanlı İmparatorluğu tarafından kullanılan bayraklar

Osmanlı bayrağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun varlığı süresince kullandığı çeşitli bayrakları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">İspanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

İspanya bayrağı, İspanya Krallığı'nın resmi ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus arması</span> Doğu Avrupa ülkesi Belarusun ulusal arması

Belarus arması, 1995 Belarus referandumu 1991-1995 yılları arasında kullanılan Pahonya armasının yerine kullanılmak üzere halk tarafından seçilen, Belarus'un resmî devlet armasıdır. Belarus'un ulusal sembollerinden biri olan armada Belarus haritasının yeşil renkteki ana hatları altın güneş ışınlarının üzerine yerleştirilmiş, güneşin bir kısmı da Avrasya topraklarının gösterildiği dünya haritasıyla kapatılmıştır. Armanın sağ ve sol taraflarında Belarus bayrağındaki renkler olan kırmızı ve yeşil renkte kurdelenin sarılı olduğu buğday sapı figürleri mevcuttur. Sol buğday saplarında yonca, sağ buğday saplarında ise keten resmedilmiştir. En üstte tam ortada kızıl yıldız sembolü bulunur. Armanın en altında ortada Beyaz Rusça "Belarus Cumhuriyeti" yazar.

<span class="mw-page-title-main">Akçaağaç yaprağı</span> Akçaağaçın yaprağı; Kanadanın ulusal sembolü

Akçaağaç yaprağı, genellikle Kanada'nın ulusal sembolü olarak bilinen, akçaağacın karakteristik yaprağı.

<span class="mw-page-title-main">Haiti arması</span> Ulusal arma

Haiti arması, Karayipler'de yer alan Kuzey Amerika ülkesi Haiti'nin resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vikesland Krallığı</span> Eety

Vikesland Krallığı, CHUM adlı bir medya şirketinde kameraman olarak çalışan Christopher Barry Joseph Beyette tarafından Manitoba, Kanada'da 2005 yılında kurulmuş bir mikro ulustur.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün arması</span>

Ürdün arması, Ürdün Hâşimi Krallığı'nın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saskatchewan bayrağı</span> Kanadanın Saskatchewan eyaletinin resmi bayrağı

Saskatchewan eyalet bayrağı 1969'da kabul edildi. Bayrağın içindeki sembolizm sadece renklerle gösterilir; sarı renk, eyaletin güney kesimindeki tahıl bölgelerini temsil ederken, yeşil renk ise kuzey ormanlık bölgeleri temsil eder. Bayrağın yan kısmındaki batı kırmızı zambak eyaletin çiçeğidir. 2017'de Parklar, Kültür ve Spor Bakanı 22 Eylül gününü Saskatchewan Bayrak Günü olarak belirledi.

<span class="mw-page-title-main">Ottawa bayrağı</span> Kanada belediyesi bayrağı

Ottawa'nın resmi bayrağı stilize edilmiş beyaz bir "O" tasarımıyla vurgulanmıştır. Bu stilize O, hem bir akçaağaç yaprağını hem de parlamento binalarının Barış Kulesi ve Merkez Bloğunu temsil etmek içindir. Tasarımın basit olması, ancak şenlikli görünmesi ve uçarken canlı bir hareket hissi yaratması amaçlanıyor.

Calgary resmi bayrağında bir kovboy şapkası ve kırmızı bir alanda "C" harfi, alanın üstünde ve altında beyaz şeritler bulunur. Bayrak 1983'te bir yarışma sonucu kabul edildi. Gwynneth Llewellyn ve eski Alberta Yasama Meclisi üyesi Yvonne Fritz bu tasarımı yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Macaristan bayrakları</span> Avusturya-Macaristanda kullanılan bayraklar

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun ortak bir bayrağı yoktu. İktidardaki Habsburg Hanedanlığı'nın siyah-sarı bayrağı bazen fiili bir ulusal bayrak olarak ve 1869'da sivil gemiler için ortak bir sancak olarak kullanıldı. Kraliyet donanması, 1786'dan 1918'e kadar Avusturya sancağını taşıdı ancak kraliyet donanmasının alayları, önemli bir geçmişe sahip olduğundan 1867'den önce kullandıkları çift kartal sancaklarını taşımaya devam etti. 1915'te oluşturulan yeni sancaklar devam eden 1. Dünya Savaşı nedeniyle uygulanamadı. Devlet işlerinde Avusturya'nın siyah-sarı ve Macaristan'ın kırmızı-beyaz-yeşil renkleri kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Asturias bayrağı</span>

Asturias bayrağı, Asturias'ın bayrağıdır. Mavi renk üzerinde sarı renkli "Cruz de la Victoria" bulundurur.