İçeriğe atla

Kanada Cumhuriyeti

Kanada Cumhuriyeti
Republic of Canada
1837-1838
Kanada Cumhuriyeti bayrağı
Bayrak
Kanada Cumhuriyeti'nin Kuzey Amerika'daki konumu (1837)
Kanada Cumhuriyeti'nin Kuzey Amerika'daki konumu (1837)
Republic of Canada konumu
TürTanınmayan Ülke
BaşkentNavy Adası
Yaygın dil(ler)İngilizce
HükûmetCumhuriyet
Devlet Başkanı 
• 1837–1838
William Lyon Mackenzie
Tarihî dönemUpper Canada Rebellion
• Cumhuriyet ilanı
17 Aralık 1837
• Yıkılış
4 Aralık 1838
Öncüller
Ardıllar
Yukarı Kanada
Yukarı Kanada
Günümüzdeki durumuKanada

Kanada Cumhuriyeti, 5 Aralık 1837'de William Lyon Mackenzie tarafından ilan edilen ve varlığını 1838 yılına kadar sürdüren bir hükûmetti. [1] Kendi kendini ilan eden hükûmet, Yukarı Kanada İsyanı'nın son günlerinde Niagara Nehri'ndeki Navy Adası'nda [2] kuruldu.

Tarihçe

Yukarı Kanada'daki 1837 İsyanlarının son günlerinde, Mackenzie ve 200 takipçisi Toronto'dan Navy Adası'na çekildikten sonra, ayrı bir cumhuriyet ilan etti. Bağımsız bir para birimi kurdu ve Amerikan tedarik vapuru Caroline'ı kullanarak kampına tedariki sağladı.[3] Davasını destekleyen her bir kişiye 120 hektar toprak vadederek kendisine yandaş toplamaya çalıştı.[3] Daha sonra, destekçilerine[4] Mackenzie, 1 Mayıs 1838'de ödenmek üzere 100 dolarlık gümüşü de sözüne dâhil etti.

29 Aralık'ta Kraliyet Donanması Komutanı Andrew Drew ve yedi tekne dolusu Kanadalı milis, Niagara Nehri'ni geçerek Schlosser kalesine ulaştı . Navy Adası'nda William Lyon Mackenzie ve isyancıları tarafından kullanılan Caroline'ı ele geçirdiler. Drew'un güçleri gemiyi ateşe verdi ve onu Niagara Şelalesi'ne doğru sürükleyerek bir Amerikalının ölümüne neden oldu. Düzinelerce Amerikalının gemide mahsur kaldıkları sırada öldürüldüğü ve ABD askerlerinin misilleme olarak bir İngiliz vapurunu ABD sularındayken yakarak <i id="mwKg">Caroline</i> olayı olarak bilinen olayı tetiklediği yanlış bir şekilde bildirildi.

13 Ocak 1838'de Mackenzie, Britanya birliklerinin yoğun ateşi altında Navy Adası'nı terk etti. O ve kendisine bağlı kuvveti geri çekildikleri New York, Buffalo'da, ABD ordusu tarafından yakalanmış ve ABD ile Birleşik Krallık arasındaki tarafsızlık yasalarını ihlâl ettikleri gerekçesiyle ABD'de 18 ay hapis cezasına çarptırıldılar ve Kanada'dan bir bağımsızlık/ayrılık beyanı olasılığını sona erdirdiler. Britanyalı yetkililer yaşanan süreci önemsiz ve desteklenmeyen bir kolonyal isyan olarak tanımlamıştır.

1838 yılı ortalarında destekçilerden bazılarının Bin Adalar'a çekilmesi "Kanadalı yetkilileri büyük endişeye neden oldu". [5] Amerika Birleşik Devletleri'nde, sınır boyunca Avcı Locaları kuruldu ve bazıları Yukarı Kanada'da da faaliyet gösterdir. Bu toplulukların organizasyonunun merkezi Cleveland'daydı ve temel görevi "Britanya Kolonilerini Britanya Esaretinden kurtarmak" idi. [5] 16 Eylül 1838'de Cleveland'da örgütün 160 delegesinin katıldığı bir kongre düzenlendi [5] ve bu toplantıda Abram D. Smith Kanada Cumhuriyeti'nin ilk başkanı seçildi. [6] ayrıca para olarak altın, gümüş ve kendi para birimini kullanacak bir Kanada Cumhuriyet Bankası için planlar tanımladı ve krediler için teminat olarak Yukarı Kanada'nın "tüm servetini, gelirini ve kaynaklarını" taahhüt etti. [5] İlk banknotlarında, hepsi isyandaki rolleri nedeniyle idam edilen Samuel Lount, Peter Matthews ve James Morreau yer alacaktı.[7]

Notlar

  1. ^ Yates 1958.
  2. ^ Insurance Institute of Toronto.
  3. ^ a b Walz & Walz 1970.
  4. ^ "Chapter 78: Mackenzie as an Exile". Robertson's Landmarks of Toronto Revisited. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2023. 
  5. ^ a b c d Shortridge.
  6. ^ Russell 1968.
  7. ^ Shaun J. McLaughlin, The Patriot War Along the New York-Upper Canada Border: Raiders and Rebels, The History Press, Charleston, SC, 2012, p. 87.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

19. yüzyıl, miladi takvime göre 1 Ocak 1801 ile 31 Aralık 1900 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

1 Mart, Miladi takvime göre yılın 60. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 305 gün vardır.

28 Ekim, Miladi takvime göre yılın 301. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 64 gün vardır.

2 Kasım, Miladi takvime göre yılın 306. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 59 gün vardır.

30 Kasım, Miladi takvime göre yılın 334. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 31 gün vardır.

4 Aralık, Miladi takvime göre yılın 338. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 27 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada</span> Kuzey Amerikada yer alan bir ülke

Kanada, Kuzey Amerika'da bir ülkedir. On eyalet ve üç bölgeden oluşan ülke, Büyük Okyanus'tan Atlas Okyanusu'na ve kuzeyde Arktik Okyanusu'na kadar 9,98 milyon km²'lik bir alanı kaplar. Bu özelliğiyle yüzölçümü bakımından dünyanın Rusya'dan sonra en büyük 2. ülkesidir. Kanada, sınırları içinde en çok göl bulunduran ülkedir, bir milyondan fazla göl bulunmaktadır. Kanada'nın güney ve batıda Birleşik Devletler ile olan sınırı 8.891 km ile dünyanın en uzun kara sınırıdır. Ayrıca Kanada, 200.000 km den fazla bir mesafe ile dünyanın en uzun sahil şeridine sahiptir. Kanada'nın topraklarında çoğunlukla ormanlar ve bunun yanı sıra Rocky Dağları'ndaki tundra hakimdir. Nüfusun beşte dördü güney sınırına yakın yaşamaktadır. Kanada'nın başkenti Ottawa; en büyük üç şehri Toronto, Montreal ve Vancouver'dır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Vespasianus</span>

Imperator Caesar Vespasianus Augustus, Asıl adı Titus Flavius Vespasianus olan, 69 - 79 yılları arasında tahta çıkmış Roma imparatoru. Vespasian, etkili ancak kısa ömürlü bir hanedan olan ve yerine geçen oğulları Titus ve Domitian'ında dahil olduğu Flavian Hanedanı'nın kurucusudur. İmparatorluğa, gürültülü Dört İmparator Yılı'nın sonunda yükseldi. Vespasian'ın yönetiminde Julio-Claudian Hanedanı'nın sona ermesinden sonra en bilinen reform, Yahudiler'e karşı savaş ve Colosseum'un yapımına başlanılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">John A. Macdonald</span> Kanadanın ilk başbakanı

John Alexander Macdonald, Kanada Dominyonu'nun ilk başbakanı. Kanada'nın William Lyon Mackenzie King'dan sonra en uzun süre başbakanlık yapan politikacısıdır. Dominyonun kuruluş dönemini izleyen gelişme sürecine önderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yukarı Kanada Ayaklanması</span>

1837 yılında Kanada'da çıkmış isyan.

<span class="mw-page-title-main">Hard Rock Cafe</span>

Hard Rock Cafe, bir restoran cafe grubuna verilen genel addır. 1971 yılında Isaac Tigrett ve Peter Morton tarafından kurulmuştur ve ilk Hard Rock Cafe Londra'da Hyde Park'a yakın Hyde Park Corner'da, eski bir Rolls-Royce araba galerisinde açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Fransa</span>

Yeni Fransa Naipliği (Nouvelle-France) 1534'te Saint Lawrence Irmağı'nın Jacques Cartier tarafından keşfini izleyen süreçte Fransız egemenliğinde kalmış ve 1763'te İspanya ve Büyük Britanya'ya bırakılmış olan bölgedir. Meksika Körfezi, Newfoundland ve Hudson Körfezi 1721'de bölgenin sınırları içinde bulunuyordu. Bölge daha sonra yönetsel bağımsızlığı bulunan beş sömürgeye ayrılmıştır. Bunlar, Kanada, Acadia, Hudson Körfezi, Newfoundland ve Louisiana'dır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri tarihi</span> Amerika kıtasının keşfiyle başlayan tarihi olaylar

Amerika Birleşik Devletleri tarihi veya kısaca Birleşik Devletler tarihi, Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulduğu Kuzey Amerika topraklarının üzerinde, tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan geçmişi. Amerika'nın 15. yüzyılın sonlarında Kristof Kolomb tarafından keşfedilmesinden önce bu topraklarda yüzyıllardır sadece Kızılderililer yaşamaktaydı. Keşiften sonra başta İspanya, Fransa ve Büyük Britanya olmak üzere aralarında Hollanda, İsveç ve Portekiz'in de dahil olduğu birçok Avrupa ülkesi buralarda sömürgeler kurdular. Bu sömürgeler arasında Britanya'ya ait On Üç Koloni de vardı. Günümüzdeki ABD 18. yüzyılda Britanya İmparatorluğu'na ait bu sömürgelerin bağımsızlıklarını kazanması sonucu oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kadınların oy hakkının zaman çizelgesi</span>


Kadınlara oy hakkı dünyanın farklı ülkelerinde farklı zamanlarda tanınmış olan haktır. Birçok ülkede kadınlara oy hakkı, genel oy hakkından önce tanındığından belirli sınıf veya ırka mensup erkekler ve kadınlar halen oy kullanamamaktadır. Bazı ülkeler her iki cinsiyete de aynı zamanda oy hakkı tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Devrimler ve ayaklanmalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede tarih boyunca gerçekleşmiş devrimler ve isyanlar yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Caroline Adası</span>

Caroline Adası ya da diğer adıyla Milenyum Adası, Pasifik Okyanusu'nun orta kesiminde yer alan Kiribati ülkesindeki güney Line Adaları'nı oluşturan ıssız mercan atollerinin en doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">1830'lar</span> onyıl

1830'lar Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1830'da başlayıp 31 Aralık 1839'da sona eren onyıldır.

1847'deki tifüs salgını, Büyük Kıtlık sırasında hastalık taşıyan gemilerdeki kalabalık İrlanda göçmenleri arasında başlayan salgındır.

<span class="mw-page-title-main">Peru-Bolivya Konfederasyonu</span>

Peru-Bolivya Konfederasyonu, Güney Amerika'da kısa ömürlü bir konfederasyon devletiydi. 1836'dan 1839'a kadar Bolivya ve Peru devletlerinin oluşturduğu bir birlik olarak var oldu. İlk ve tek devlet başkanı Bolivya devlet başkanı Andrés de Santa Cruz olurken, konfederasyonun başkenti Tacna'ydı.