İçeriğe atla

Kanada'daki Azeriler

Kanada'daki Azeriler
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Büyük Toronto, Vancouver ve diğerleri
Diller
Din
Ağılıklı olarak Şiilik

Kanada Azerileri, Azerbaycan, İran, Doğu Avrupa ve Türkiye'den giderek Kanada'ya yerleşen Azerilerdir. Azeri Diasporası'na göre Kanada'da 275 bin Azeri yaşamaktadır. Kanada'ya yerleşen ilk Azeriler, 1930'lu yıllarda buraya gelen İran Azerileridir.

Demografi

Kanada 2016 Sayımına göre, 6.425 Kanadalı etnik Azerbaycan kökenli olduğunu iddia etti, yaklaşık üçte ikisi Ontario'da ve yarısından fazlası Toronto'da yaşıyor. 2016 nüfus sayımı sonuçları, Azerbaycanlı Kanadalıların illere göre aşağıdaki dağılımını da haritalandırdı:

Ontario - 4.105
Britanya Kolumbiyası - 995
Alberta - 615
Quebec - 555
Manitoba - 55
Saskatchewan - 50
Yeni İskoçya - 20
Prens Edward Adası - 15
Yeni Brunswick - 10
Newfoundland Labrador - 10
(Kaynak: Kanada 2016 Sayımı)

3.355 Kanadalı, Azericeyi anadil olarak konuştuğunu bildirirken,[1] yalnızca 2.730'u evde konuştuğunu bildirdi.[2]

Tarihi

2016 yılı itibarıyla, ikinci nesil göçmen olan 1.260 Azerbaycan kökenli Kanadalı ve üçüncü nesil veya daha fazla olan sadece 40 Kanadalı vardı.

Azerbaycan'dan gelen göçün 1980'den daha eski olmasına rağmen,[3] etnik Azeriler ilk olarak 2001'deki resmi nüfus sayım sonuçlarında belirtildi. O zamandan beri, sayıları kademeli olarak arttı ve 2001-2005'te zirve yaptı.[3]

YılKanada'daki Azeri Nüfusu
2001 1.445
2006 artış 3.465
2011 artış 4.580
2016 artış 6.425

Önemli Azeri Kanadalılar

  • Reza Baraheni - bilim insanı ve insan hakları aktivisti
  • Ismayil Hajiyev - müzisyen, besteci ve orkestra şefi
  • Reza Moridi - Ontario Eyalet Parlamentosu Üyesi
  • Piruz Dilanchi - Azerbaycan ayrılıkçı lider.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polonyalılar</span> Polonya halkından veya bu halkın soyundan olan kimse

Polonyalılar veya Lehler, ortak bir tarihi, kültürü paylaşan, Lehçe dilini konuşan ve Polonya'da doğmuş veya sonradan vatandaşı olup, kültüre adapte olmuş kişilerin bulunduğu topluluk. Polonyalıların Polonya'daki nüfusu, 37.394.000 olarak tahmin edilmektedir. Bunların yalnızca 36.522.000 kadarı Lehçe konuşandır. Avrupa, Amerika ve Avustralasya'da geniş bir Polonyalı diasporası bulunmaktadır. Günümüzde Polonyalıların en yoğun olduğu Polonya kentleri Varşova ve Silezya'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nunavut</span> Kanadada bir bölge

Nunavut, Kanada'nın Kuzey Kanada denen en kuzeyinde İnuitlerce meskun olan en yeni bölgesi. Gerçek sınırları 1993 yılında çizilmesine rağmen, resmî olarak 1 Nisan 1999 tarihinde Nunavut Yasası ve Nunavut Land Claims Agreement Yasası gereği Kuzeybatı Toprakları'ndan ayrılarak kurulmuştur. Dünya'nın en kuzey kalıcı yerleşim yeri olan Alert, Nunavut burada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Slovenler</span> Güney Slavlarından bir etnik grup

Slovenler Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Slovenceyi konuşan ve çoğunluğu Katolik Hristiyan dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Winnipeg</span>

Winnipeg, Manitoba eyaletinin başkenti ve en büyük kentidir. Kuzey Amerika kıtasının coğrafi merkezine yakınlığı ve Kanada'nın doğu-batı doğrultusunun merkezinde bulunması dolayısıyla stratejik avantajlara sahiptir. ABD sınırından 110 kilometre uzaklıktadır. Aynı zamanda Red ve Assiniboine Nehirleri'nin birleştiği noktadır. Sahip olduğu coğrafi avantajların yanında, dünyanın en verimli tarım bölgelerinden birinin ortasında bulunması kenti önemli bir ulaşım, finans, tarım, sanayi ve eğitim merkezi haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İrlandalılar</span>

İrlandalılar, kökeni İrlanda Adasına dayanan bir Kelt halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belaruslular</span>

Belaruslar veya Beyaz Ruslar, Belarus'ta nüfusun çoğunluğunu oluşturan bir Doğu Slav halkı.

<span class="mw-page-title-main">Kanada yerlileri</span> Vikimedya liste maddesi

Kanada yerlileri ya da Kanada Aborijinleri, Kanada'daki Amerika yerlileri için kullanılan ve Kızılderili, İnuit ve Métis olmak üzere üç ana yerli grubunu kapsayan yasal terimdir. Kanada'da Kızılderili (Indian) ve Eskimo adları "aşağılayıcı" (pejorative) bulunduğu için resmi olarak kullanılmaz. Günümüzde Kızılderililer için «İlk Milletler», Eskimolar için de «İnuit» adı kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Métisler</span> Kuzey Amerikada bulunan etnik bir grup

Métisler, Kanada'da Kızılderili ve İnuitlerle yasal olarak eşit haklara sahip olan ve onlarla birlikte Kanada yerlilerinin üç asli unsurunu oluşturan, genellikle Kri, Ojibva, Algonkin, Saulteaux, Menomini, Mikmak ve Maliset kökenli Kızılderili anneden ve Avrupalı babadan olma melez topluluk. Nüfusları 2006 sayımına göre 389.780 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Kanada</span> Kanadanın bir bölgesi

Batı Kanada, Kanada'nın coğrafi ve siyasi farklı farklı tanımlanan batı bölgesi. Siyasi olarak, Kanada'nın güneybatısına denk düşen ya da bir başka deyişle Ontario'nun batısında kalan Manitoba, Alberta, Saskatchewan ve Britanya Kolumbiyası eyaletleri olmak üzere dört eyaletten oluşan bölgedir. Coğrafi olarak, bu siyasi dört eyalete ayrıca Yukon Toprakları, Kuzeybatı Toprakları ve Nunavut'tan oluşan topraklar da dahil edilir. Fakat bu üç toprak günümüzde daha çok Kuzey Kanada bölgesinde ele alındığı için Batı Kanada adı coğrafi tanımlamadan ziyade dört eyaletten oluşan siyasi tanımlama olarak bilinir.

Anişininice, Kanada'da Ontario eyaletinin kuzeyi ile Manitoba eyaletindeki Island Lake'de yaşayan Anişininiler tarafından konuşulan Algonkin dilleri ailesinin Anişinabe dilleri grubundan bir Kızılderili dilidir. 2016 sayımına göre konuşanı 13.630 kişidir. Yaklaşık 8.480 kişi evlerinde de konuşmaktadır.

Azeri diasporası, Azerbaycan ve İran Azerbaycanı dışında yaşayan ve kendisini bu adla değerlendiren Azerilere verilen genel ad. Azerbaycan dışında 3-4 milyon kadar Azerbaycanlının yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Azerbaycanlıların en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD, Ukrayna, Kazakistan, Almanya ve Fransa'dır. Türkiye, Gürcistan ve Rusya'nın Azerbaycan'a komşu bölgelerinde yaşayan etnik Azerbaycanlılar kendilerini diaspora kapsamında değerlendirmemektedirler.

Kolombiyalılar, Güney Amerika'da yer alan Kolombiya'da doğmuş veya aile kökeni bu ülkeye dayanan insanlardır.

Kanada'nın Ontario eyaleindeki şehirler listesidir. Ontario'da 51 şehir vardır. Ontario'nun en yeni şehri, 1 Temmuz 2012 tarihinde kasaba statüsünden şehir statüsüne geçen Markham'dır.

Kanada'nın Ontario eyaleindeki kasabalar listesidir. Ontario'nun 90 kasabası vardır.

Pakistanlılar veya Pakiler, Pakistan'ın vatandaşı olan insanlardır. Pakistan çok etnik gruptan oluşan ve çok dilli bir devlettir: halkının çoğunluğu dilsel olarak Hint-Aryan ve İran gruplarına aittir, geri kalan azınlık ise çoğunlukla diğer dil gruplarına ve ailelere aittir.

Kanada'daki Ukraynalılar, Ukrayna kökenli Kanadalılar veya Ukrayna'da doğup Kanada'ya göç etmiş kişileri ifade eder. 2016'da çoğunluğu Kanada'da doğan 1.359.655 Ukrayna kökenli kişi vardır. Bu da Ukraynalıları, Kanada'nın en büyük on birinci etnik grubu haline getiriyor. Bunun yanı sıra Kanada, Rusya dışındaki en büyük Ukrayna diyasporasına ev sahipliği yapma unvanını elinde tutuyor. Kendini Ukraynalı olarak tanımlayanlar çoğunlukla Batı Kanada Bozkırlarında yaşamaktadır. 2011'de yapılan bir araştırmaya göre kendini Ukraynalı olarak tanımlayan 1.251.170 kişinin yalnızca 144.260'ı (%11,5) Ukraynaca konuşabiliyor.

Yugoslav Kanadalılar, Yugoslav soyundan gelen Kanadalılardır. 2016 Nüfus Sayımı'nda, etnik kökenini Yugoslav veya Yugoslav Kanadalı olarak belirten 38.480 kişi vardı. 2011 Nüfus Sayımı'nda ise bu sayı 48,320 idi. Bu da 5 yılda %20 azalma görüldüğü anlamına gelmektedir.

Yemenli Kanadalılar Yemen kökenli Kanadalılar veya Kanada vatandaşlığı almış Yemenlilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen diasporası</span> Yemen dışında yaşayan Yemenliler

Yemen diasporası veya yurt dışında yaşayan Yemenliler, Yemen'den göç etmiş ve şimdi başka ülkelerde ikamet eden Yemenliler ve onların soyundan gelenleri ifade eden terimdir. 2 milyonu Suudi Arabistan'da olmak üzere Yemen dışında yaklaşık olarak 7 milyon Yemenli yaşamaktadır. Birleşik Kralıkta 70.000 ila 80.000 Yemenli yaşamakta. Amerika Birleşik Devletleri'nde 200.000'den fazla Yemenli ve İtalya da yaklaşık 3.000 Yemenli yaşamakta. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar ve Bahreyn, Pakistan, Cibuti, Somali, Endonezya, Malezya, Brunei ve eski Sovyet ülkelerinde de Yemenliler yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz Kanadalılar</span>

İngiliz Kanadalılar veya Anglokanadalılar (Anglo-Canadians), İngiliz kökenli Kanadalıları ifade etmek için kullanılan bir tanımdır. Fransız Kanadalıların aksine kullanılır. Kanada, İngilizce ve Fransızca olmak üzere resmî olarak iki dilli bir ülkedir.