Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.
Duvar, Yılmaz Güney'in yazıp yönettiği 1983 yapımı filmdir. Yılmaz Güney'in, Cannes Film Festivali'nde büyük ödül Altın Palmiye'yi alan Yol filminden sonraki ilk, hayatını kaybetmeden önceki son filmidir. Ayrıca 1974 yılındaki Arkadaş filminden beri bizzat çekimlerinin başında bulunduğu ilk filmidir. Güney, 1974–1981 yılları arasını cinayetten ötürü hapishanelerde geçirdiği için bu dönemdeki filmlerinin çekimlerinde bulunamamış, filmlerini hapishaneden organize ve takip etmiştir. Duvar filminin çekimlerini ise 1983'te Fransa'da gerçekleştirmiş ve ilk olarak tekrar Cannes Film Festivali'nde göstermiştir.
Umutsuzlar, Yılmaz Güney'in yazıp yönettiği ve başrolünü Filiz Akın ile oynadığı 1971 yapımı Türk filmidir. Ayrıca bu film, Hikmet Taşdemir'in oynadığı ilk sinema filmidir. Umutsuzlar, 1964 yapımı Prangasız Mahkumlar filminden sonra Filiz Akın ile Yılmaz Güney'i bir araya getiren ilk sinema filmi olmuştur. Bu filmden sonra başka bir filmde birlikte yer almayan iki sanatçı, böylece kariyerlerinde iki sinema filminde beraber oynamışlardır. Film, hem Yılmaz Güney'in hem de Filiz Akın'ın filmografilerindeki en önemli filmlerden biri olarak görülmektedir.
Nazlı Eray, Türk yazardır.
Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı filmdir. Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır. Film, 1970'li yıllarda Siirt'in Pervari ilçesinde yaşayan bir Kürt ailesini ve bu ailenin geçimini anlatmaktadır. Dram türünde bir film olan Sürü, bazı sahnelerinde politik mesajlar da vermektedir.
Zavallılar, başrolünü ve yönetmenliğini Yılmaz Güney ile Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1974 yapımı Türk filmidir.
Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.
Bu Vatanın Çocukları, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nuri Altınok'nin oynadığı yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1959 yapımı Türk filmidir.
Hudutların Kanunu, yönetmenliğini Lütfi Ömer Akad'ın yaptığı, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, başrollerinde Yılmaz Güney, Pervin Par, Erol Taş, Tuncel Kurtiz, Osman Alyanak gibi oyuncuların yer aldığı 1966 yapımı Türk filmidir.
Kahreden Kurşun, başrollerinde Yılmaz Güney ve Sevda Ferdağ'ın oynadığı, yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz'nın yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.
Ben Öldükçe Yaşarım, başrollerinde Yılmaz Güney ve Selma Güneri'in oynadığı yönetmenliğini ise Duygu Sağıroğlu'nun yaptığı 1965 yapımı Türk filmidir.
Silahların Kanunu, başrollerinde Yılmaz Güney ve Nilüfer Aydan'ın oynadığı yönetmenliğini ise Yılmaz Atadeniz'in yaptığı 1966 yapımı Türk filmidir.
Sana Lâyık Değilim, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1965 yapımı Türk filmidir.
Malkoçoğlu, yönetmenliğini ve yapım Süreyya Duru'nun üstelediği 1966 yapımı Türk filmdir. Malkoçoğlu serilerinin ilk filmidir.
Gecenin Sonu; Natuk Baytan'ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı 1983 yapımı Türk filmidir.
Basık Ökçeliler, 1966 yapımı Türk filmidir. Yönetmenliğini ve senaristliğini Haşim Turyan’ın yaptığı filmin başrollerinde Talat Gözbak ve Gülbin Eray oynamıştır.
İntikam Fırtınası, 1966 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Salih Güney ve Nebahat Çehre oynamıştır.
Eray Özbal, Türk oyuncudur.
Ahtapotun Kolları, yönetmenliğini Nevzat Pesen'in yaptığı, başrollerinde Hülya Koçyiğit, Ediz Hun ve Sadri Alışık'ın yer aldığı 1964 yılı Türk yapımı siyah beyaz sinema filmi.
Güngör Erbayar, sahne ismi Gülbin Eray, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.