İçeriğe atla

Kamyon

Kamyon
SınıflandırmaTaşıt
EndüstriOtomotiv endüstrisi
KullanımıTaşımacılık
Enerji kaynağıMazot
Güçlendirme desteğiDizel motor
Tekerlek sayısı4-10
Askerî kamyon
Daimler-Lastwagen, 1896

Kamyon, ağır yük taşımaya yarayan motorlu araçtır. Otomobil prensibine göre çalıştıklarından teknik sınıflandırmada büyük yük otomobili olarak tanımlanırlar. Türkçede genellikle uluslararası kara yolu taşımacılığında kullanılan, çok dingilli uzun kamyonlara tır denir.[1] Bu sözcük Türkçeye TIR anlaşması gereğince TIR levhası taşıyan ve uluslararası taşımacılık yapan uzun kamyonlardan geçmiştir.

Daha küçük çeşitler, bazı otomobillere mekanik olarak benzer olabilir. Ticari kamyonlar çok büyük ve güçlü olabilir ve çöp kamyonları, itfaiye araçları, beton mikserleri ve emmeli ekskavatörler gibi özel ekipmanlarla monte edilmek üzere yapılandırılabilir.

ABD, Kanada ve Meksika'da dizel motorlu küçük ve orta boy kamyonlar bulunsa da, şu anda kullanılan kamyonların çoğu hala benzinli motorla çalışıyor. Elektrikli kamyonların pazar payı hızla büyüyor, 2027 yılına kadar küresel olarak %7'ye ulaşması bekleniyor. Avrupa Birliği'nde, araç ağırlığı 3,5 tona (3,4 uzun ton; 3,9 kısa ton) kadar olan araçlar, hafif ticari araçlar ve geniş ticari araç olarak bilinir.

Tarihi

Sentinel Waggon Works vagonu

Kamyonların ve arabaların ortak bir muciti vardır. 1769'da inşa edilen buharla çalışan nalbant Nicolas Joseph Cugnot ilk kez Fardier'i tasarladı. Ancak, buharlı vagonlar 19. yüzyılın ortalarına kadar yaygın değildi.[2]

İlk yarı römork 1881'de ortaya çıktı. De Dion-Bouton tarafından üretildi ve bir buharlı traktör tarafından çekildi.

Daimler Motor Lastwagen

1895 yılında Karl Benz ilk içten yanmalı motorlu kamyonu tasarladı ve üretti. O yılın ilerleyen saatlerinde Benz'in bazı kamyonları Netphener tarafından otobüs olacak şekilde değiştirildi.[3] Bir yıl sonra, 1896'da, olan Gottlieb Daimler tarafından başka bir içten yanmalı motorlu kamyon Daimler Motor Lastwagen inşa edildi. Peugeot, Renault ve Büssing gibi diğer şirketler de kendi versiyonlarını üretti. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk kamyon 1899'da Autocar Company tarafından yapıldı ve 5 veya 8 beygir gücünde (4 veya 6 kW) motorlarla mevcuttu. Dönemin kamyonları çoğunlukla iki silindirli motorlar kullanıyordu ve 1.5 ila 2 t (3.300 ila 4.400 lb) taşıma kapasitesine sahipti.[4] Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra birkaç ilerleme kaydedildi: elektrikli marş motoru ve 4, 6 ve 8 silindirli motorlar sunuldu. Daha sonra kamyon üretimi gelişti.

Tasarım

Hemen hemen tüm kamyonlar ortak bir yapıya sahiptir: şasi, kabin, tır kupası, kargo veya ekipman alanı, akslar, süspansiyon ve tekerlekler, motor ve güc aktarma organlarından yapılmıştır. Pnömatik, hidrolik, su ve elektrik sistemleri de mevcut olabilir.

Daha ağır kamyonların çoğu, turboşarjlı ve ara soğutuculu dört zamanlı dizel motorlar kullanır. Büyük arazi kamyonları, V12 Detroit Diesel iki zamanlı lokomotif tipi motorlar kullanır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çöp kamyonlarının büyük bir kısmı, düşük yakıt maliyetleri ve düşük karbon emisyonları için CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) motorları kullanır. Avrupa Birliği'nde tüm yeni kamyon motorları Euro VI emisyon yönetmeliklerine uygun olmalıdır.[5] Ağır elektrikli kamyonlar ve hidrojenle çalışan kamyonlar (hidromobil) 2021'de piyasaya yeni girecekdir. Her ne kadar önce arabalar olacak olsa da, fosil yakıtlı araçların aşamalı olarak kaldırılması kamyonları da içeriyor.

Küçük kamyonlar, otomatik şanzımana veya senkromeçli (senkronizörler) manuel şanzımana sahip olan şanzıman kullanır. Ortak Kuzey Amerika kurulumları 9, 10, 13, 15 ve 18 hızları içerir. Ağır kamyonlar için otomatik ve otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlar giderek daha yaygın hale geliyor.

Bir kamyon kasası, traversler tarafından bir arada tutulan iki paralel kutu (boru şeklinde) ve C-şekilli raydan veya kirişten oluşur. Bu çerçeveler, uçtan eğimli olmaları durumunda bir merdivene benzemeleri nedeniyle merdiven çerçeveleri olarak anılır.

Çerçeve genellikle çelikten yapılır, ancak daha hafif bir ağırlık için (tamamen veya kısmen) alüminyumdan yapılabilir. Bir veya iki uca bağlı bir çekme çubuğu bulunabilir, ancak ağır traktörler neredeyse her zaman beşinci tekerlek aksamından yararlanır.

Başlıca üretici firmalar

  1. Unimog - Askerî Mercedes-Benz Kamyon
  2. BMC - Türkiye
  3. Volvo - İsveç
  4. Mercedes-Benz - Almanya
  5. Renault - Fransa, Asya ve Afrika
  6. Mack - Hollanda & Amerika
  7. DAF - Hollanda
  8. MAN - Almanya
  9. Scania - İsveç
  10. Ford - Amerika, Almanya ve Türkiye
  11. Freightliner - Amerika
  12. Iveco - İtalya
  13. Kenworth - Amerika
  14. Peterbilt - Amerika
  15. Western Star - Amerika
  16. Chrysler / Dodge - Amerika

Kamyon tipleri

  1. Çekici kamyonu
  2. Çöp kamyonu
  3. Araba taşıma römorku
  4. Beton karıştırıcı
  5. Damperli kamyon
  6. Çekici
  7. Forklift
  8. Frigorifik kamyon
  9. İtfaiye aracı
  10. Tanker (kamyon)
  11. Kapalı kasa kamyon
  12. Kış hizmet aracı
  13. Mini kamyon
  14. Yarı römork kamyon

Dünya çapında ağır kamyon pazarı

Bir beton mikseri
International marka bir kamyon
En büyük üreticiler dünya çapında, 16 ton GVW üzerinde, 2008[6]
NoFirmaMiktarlar
1 Isuzu488.488
2 DaimlerChrysler (Mercedes-Benz, Freightliner, Sterling, Unimog, Western Star, Fuso)395.123
3 Hino Motors (Toyota Group)251.768
4 Volvo (Volvo, Mack, Renault, UD Nissan Diesel)218.542
5 Hyundai151.759
6 MAN (Volkswagen Güney Amerika)146.652
7 Iveco (Iveco, Magirus, Astra, Seddon Atkinson, Yuejin)135.658
8 Nissan Diesel134.033
9 Tata128.169
10 Paccar (DAF TrucksKenworth, Peterbilt, Leyland Trucks)125.084

Avrupa

Batı Avrupa Üreticileri

Doğu Avrupa üreticileri

Asya

Bir kamyon istasyonu Ladakh, Hindistan

Ağır kamyon lider üreticileri (alfabetik sıraya göre):

Güney Amerika

Güney Amerika'da tescilli ağır kamyonlar (2002; % üretim yüzdelerine göre sıralanmıştır):

Kuzey Amerika

Bir kamyon - Kaliforniya
Bir kamyon - Kaliforniya

Notlar

  1. ^ "tır." Güncel Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. Erişim: 21 Mayıs 2013
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  6. ^ "2008". 4 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2009. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otomobil</span> yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı

Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı. Otomobil, yakıtla çalışan bir motor sayesinde hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden hareket edebilen ve üzerindekileri de taşıyabilen bir taşıttır. Halk arasında -ve bundan sonra bu maddede de- "araba" olarak isimlendirilir ve bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Volvo</span> İsveçli otomotiv firması

Volvo, tır, otobüs, otomobil, iş makinesi, deniz motoru ve endüstriyel motor üreten firma. Volvo Cars ise 1999'da İsveçli Volvo Group tarafından Ford Motor Company'ye, ardından 2010 yılında Çinli Geely'ye satılan ve sadece binek araba ve SUV üreten bir otomobil markasıdır. Bunun dışında Volvo Group, uçak endüstrisinden finans sektörüne kadar geniş bir alanda faaliyet gösteren bir holdingdir. Şu an Holdingin Volvo Cars, Mack, Mack Defense, Renault Trucks, Arquus, ACMAT, Panhard, Renault Trucks Defense, UD Trucks vE Commercial Vehicles, Volvo Buses, Nova Bus, Prevost Car, Volvo Trucks, Volvo Defense, Volvo Construction Equipment, Blaw-Knox, SDLG, Terex Trucks, Volvo Financial Services, Volvo Penta kuruluşları ve Volvo müzesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">GMC</span>

GMC, sonradan adı GMC Truck olarak değiştirilen, ABD merkezli bir suv, kamyon ve kamyonet markasıdır. General Motors'un bir birimidir. Araçları Kuzey Amerika ve Orta Doğu'da pazarlanmaktadır. Araçların beygiri tork bakımından çok yüksektir, 8800 devirde 750 bg güç üretimi olup 4x4 çekiş sistemine sahiptir.

Mack Trucks, Amerikan bir ticarî araç üreticisidir. Şirket 1900 yılında Mack Brothers Company olarak kurulmuştur ve 2001 yılından beri İsveçli Volvo Group'un bir parçasıdır.

Hard Truck 2: King of the Road, Avusturyalı oyun firması Jowood'un dağıtıcılığını yaptığı, Rus Softlab-Nsk firmasının ürettiği kamyonculuk simülasyonudur. Avrupa video oyunları pazarı için Haziran 2002'de piyasaya sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">UD Trucks</span>

UD Trucks Corporation, Japonya merkezli bir kamyon ve otobüs üreticisidir. Şirket, 1 Kasım 1935 tarihinde kurulmuş olup dizel kamyon, otobüs, otobüs şasisi ve özel amaçlı araç üretimi ve satışı gerçekleştirmektedir. Şirketin merkezi Ageo'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Berliet</span> Fransada kurulmuş 1901-1978 arasında üretim yapmış bir otomobil ve ağır vasıta üreticisi

Berliet, Fransa'da kurulmuş eski bir otomobil ve ağır vasıta üreticisidir. Merkezi Vénissieux, Lyon'daydı.

<i>Euro Truck Simulator 2</i> 2012 video oyunu

Euro Truck Simulator 2, SCS Software tarafından geliştirilmiş açık dünya kamyon simülasyonudur. Günümüz Avrupa'sını temel alan oyun 18 Ekim 2012'de Microsoft Windows için açık geliştirme olarak çıkmıştır.

BMC Yavuz veya Volvo Yavuz BMC tarafından üretilen, kabini motorun üzerinde bulunan kamyon serisi. İlk olarak 1983 yılında Türkiye'de satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Volvo Cars</span> İsveçli otomotiv markası

Volvo Cars, Volvo'ya ait, İsveç'in Göteborg şehrinde bulunan global bir lüks araç ve farklı otomobil segmentleri markasıdır. Kamyon üreticisi Scania AB, araba üreticisi Einride, NEVS ve Saab; spor otomobil, roadster, berlinetta markası Koenigsegg ile beraber İsveç otomobil markasıdır. Polestar, Volvo R yan kuruluşları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Volvo FH</span>

Volvo FH, İsveç şirketi Volvo'nun Volvo Trucks bölümü tarafından üretilen bir ağır kamyondur. İlk olarak 1993 yılında FH12 ve FH16 modelleri tanıtılmıştır. Üretimi halen FH ve FH16 olarak devam etmektedir. FH harfleri Front High Cab 'in kısaltmasından oluşmaktadır. FH serisi, şimdiye kadar dünya çapında 400.000'den fazla satmış olan en başarılı kamyon serilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Renault Magnum</span>

Renault Magnum, Renault firması tarafından Volvo ile birlikte 2013 yılına kadar üretilmiş olan bir ağır kamyondur. Halefi Renault Trucks T'dir. Magnum yarı ve sert konfigürasyonlarda mevcuttur, her iki yapılandırmaları 6x2 veya 4x2 aktarma organları ile kombine edilebilir. 6x4 sadece ağır nakliye için tasarlanmıştır.

Katmerciler, 1985 yılında kurulmuş İzmir, Türkiye'de faaliyet gösteren Türk araç üstü ekipman ve savunma sanayi kuruluşudur. Hızır 4x4 taktik tekerli araç ve TOMA gibi askeri araçların yanı sıra itfaiye araçları, çevre araçları, taşıma araçları gibi alanlarda da faaliyet göstermektedir. Katmerciler, araç üstü ekipman üretiminde Ford, BMC, Hyundai, Isuzu, Iveco, MAN, Mercedes, Mitsubishi, Renault, Scania, Volvo gibi kamyon üreticisi dünya otomotiv devlerinin üst yapı sağlayıcısı ve çözüm ortağı durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Volvo Trucks</span> Volvo Trucks, Volvoya ait kamyon üreticisidir.

Volvo Trucks, Volvo'ya ait, İsveç'in Göteborg şehrinde bulunan global bir kamyon üreticisidir. Ürünlerine tır, yarı römork kamyon, çekici, mini kamyon, çöp kamyonu, damperli kamyon, beton karıştırıcı, kapalı kasa kamyon, tır kupası dahildir. 2016 yılında, Daimler AG ile beraber dünyanın en büyük kamyon üreticisi oldu. Scania AB ile beraber İsveç pazarında önemli yer tutarlar.

<span class="mw-page-title-main">Turbo dizel</span>

Turbo dizel, basitçe turboşarj ile donatılmış bir sıkıştırma ateşlemeli motor anlamına gelir. Diğer motor türlerinde olduğu gibi, bir dizel motora turboşarj uygulamak, motorun güç ve tork çıkışını büyük ölçüde artırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Commercial Vehicles</span>

Samsung Ticari Araçlar, 1996 yılında Samsung Grubu tarafından kurulan ve 1997 Asya mali krizi nedeniyle 2000 yılında kapanan Güney Koreli bir kamyon ve inşaat ekipmanı üreticisiydi. Şirket, Samsung Heavy Industries'in kurumsal bir bölünmesi ile kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Renault Trucks T</span>

Renault Trucks T, Renault Trucks tarafından üretilen bir dizi ağır hizmet kamyonudur. Kamyon, 11 Haziran 2013'te R/Evolution adlı bir gösteriyle sunuldu ve şirket için yeni bir araç serisinin ilki olarak 2013'ün sonunda tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Volvo FM</span>

Volvo FM, Volvo Trucks tarafından üretilen bir ağır kamyon serisidir. İlk olarak 1998'de FM7, FM10 ve FM12 modelleri ile tanıtıldı. FM, Forward Control Medium Cab anlamına gelir; burada sayılar litre cinsinden motor kapasitesini belirtir. 2005 itibarıyla motor boyutu artık model değerine eklenmemektedir. FM serisi, dağıtım, inşaat ve karayolu taşımacılığı görevleri için çok amaçlı bir kamyon serisidir. 2013 yılında Volvo Trucks, Volvo FM'nin güncellenmiş Euro VI versiyonunu duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">Volvo F88</span>

Volvo F88/F89, 1965 ve 1977 yılları arasında İsveçli otomobil üreticisi Volvo tarafından üretilen bir dizi ağır hizmet kamyonuydu.

<span class="mw-page-title-main">Renault Premium</span>

Renault Premium, Fransız Renault Véhicules Industriels ve daha sonra Renault Trucks tarafından 1996'dan 2013'e kadar üretilen ağır hizmet tipi bir çekicidir.