İçeriğe atla

Kamuran Yarkın

Kontrol Edilmiş
Kamuran Yarkın
Genel bilgiler
Doğum28 Ocak 1938(1938-01-28)
Fatih, İstanbul, Türkiye
Ölüm2 Eylül 2024 (86 yaşında)
İstanbul, Türkiye
TarzlarTürk Sanat Müziği
MesleklerBesteci, müzisyen ve eski asker
ÇalgılarUd, tambur
Etkin yıllar1951-2024
İlişkili hareketlerFerda Anıl Yarkın, Ferruh Yarkın, Fahrettin Yarkın, Baturay Yarkın, Nağme Yarkın

Kamuran Yarkın (28 Ocak 1938, Fatih, İstanbul - 2 Eylül 2024, İstanbul), Türk Sanat Müziği bestecisi, müzisyen ve eski asker.[1][2]

Sen Kimseyi Sevemezsin ve Ayrılık Rüzgarı şarkıları popüler olan bestelerindendir.

Hayatı

28 Ocak 1938'de Fatih, İstanbul'da doğdu.[3] Babasının beş aylıkken kaybetti, şair ve udî olan annesi tarafından yanında müzikle iç içe yetiştirildi.[4] Annesini de sekiz yaşında iken kaybetti.[5]

1945 yılından itibaren Şuayb Erkutlu'dan ders alarak müzik eğtimine başladı. 1951 yılında deniz astsubayı olarak orduya katıldı. Aynı yıl ilk bestesini yaptı.

1954-1957 senelerinde Gölcük'te Deniz Fabrikaları içindeki Türk müziği topluluğunda yer adı.[5] Albay Süleyman Bey ve Binbaşı İlhan Bey'den tanbur dersleri aldı. Askerlik yaşamı sürerken gazinolarda müzik icra etti. Zeki Müren, Bülent Ersoy, Emel Sayın, Mustafa Sağyaşar, Yaşar Özel eşlik ettiği solistlerdendir.[4] 1962'de Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde girdi.

Elli civarında bestesi vardır.[4] Bestelediği bazı şarkılar şunlardır:Sen kimseyi sevemezsin sevmeyeceksin, Ayrılık rüzgarı gönlüme doluyor, Ömür dediğin nedir mutluluk gibi kısa, Duyarsın sesimi duymak istesen ve Kuruyan dallara baharlar gelir umutlar yeşerir geldiğin zaman sayılabilir.[6]

Güngör Yarkın ile olan evliliğinden üç oğlu oldu. Oğularından Fahrettin Yarın ve Ferruh Yarkın ise ritm sanatçısı,[7][8] en küçük oğlu Ferda Anıl Yarkın kemancı ve şarkıcıdır.

2 Eylül 2024'te İstanbul'da tedavi gördüğü bir hastanede 86 yaşında öldü.[9] Cenazesi Sahrayıcedid Mezarlığı'nda toprağa verildi.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Kamuran Yarkın". Musiki Kılavuzu. 9 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  2. ^ "Kırklar Trio'dan Kamuran Yarkın'a Saygı Duruşu". alternatif gazetesi. 9 Eylül 2024. 9 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  3. ^ "Kamuran Yarkın Hayatını Kaybetti. Ferda Anıl Yarkın'ın Babası, Usta Bestekar Kamuran Yarkın Kimdir?". Önemli İnsanlar Köşesi (You Tube). 9 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  4. ^ a b c "Kâmuran Yarkın, Hayâtı Ve Besteleri - Sâlih Bora". 9 Şubat 2018. 10 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2024. 
  5. ^ a b "Kamuran Yarkın anlatıyor... Her şeyimi, çocuklarımı Türk Musikisiyle yetiştirdim...", Nostalji Güzeldir - Kader Akbaş Eşin Arşivi, 18 Ağustos 2022, 10 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Eylül 2024 
  6. ^ "Kâmuran Yarkın Besteleri (20 Eser)". Proje TSM. 9 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  7. ^ Turing Kültür Sanat (5 Kasım 2020), Fahrettin Yarkın | Bir Üstad Bir Saz: Ritim Sazlar, 10 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 10 Eylül 2024 
  8. ^ "Ferruh Yarkın". İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu. 27 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Bestekâr Kamuran Yarkın hayatını kaybetti". Habertürk. 3 Eylül 2024. 3 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 
  10. ^ "Ünlü bestekar Kamuran Yarkın, son yolculuğuna uğurlandı". Anadolu Ajansı. 3 Eylül 2024. 9 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

Ferda Anıl Yarkın, Türk pop müzik sanatçısıdır.

Cinuçen Tanrıkorur Türk bestekâr ve ud virtüözü, müzikolog ve şarkı sözü yazarı. İtalyan lisesi mezunudur. Uzun yıllar TRT'ye verilen müzik eserlerini inceleyen komisyonun başkanlığını yaptı. Müzik hayatı boyunca 505 beste yapmıştır. Şedd-i sabâ, Zâvil-aşiran ve Gülbûse makamlarını terkip etmesiyle birlikte bu makamlarda klasik fasılları da mevcuttur. 1986'da Fransız Devlet Radyosu'nca LP'si yapılan ilk Türk sanatçısı unvânına sahiptir. Münir Nurettin Selçuk'tan sonra Yahya Kemal’in şiirlerini en çok besteleyen ikinci kişidir. Feyzi Halıcı şiirlerinden pek çok bestesi bulunur.

Hüseyin Mayadağ, Türk Sanat Müziği bestecisi.

Abdi Efendi, III. Selim dönemi Klasik Türk musikisi bestekârlarındandır. Babası kadı idi. Küçük yaşta babası ölünce bir basmacı dükkânında çalışmaya başladı. Bu yüzden "Basmacı" adıyla tanındı. Bazı kaynaklarda babasının kadı olduğu bilinmediğinden yanlış olarak "Basmacızâde" denmektedir.

Mucize Nağmeler: Live 1, Mucize Nağmeler programındaki canlı kayıtlarından oluşan performans albümü. 23 Mart 2009'da CD ve DVD olarak REC by Saatchi etiketiyle sunulan albümde; Fatih Erkoç, Aşkın Nur Yengi, İzel ve Nurhan Damcıoğlu gibi birçok isim yer alıyor. Albümde 9 tane de düet yer alıyor. Albümün bir diğer özelliği ise, gerçek meslekleri müzisyenlik olmayan Haluk Bilginer, Emre Kınay, Cem Davran ve Levent Kırca gibi isimlerin de bu albümde diğer sanatçılarla düet yapması.

Şekip Ayhan Özışık, Türk müzisyen ve sazende. Ankara'da doğan sanatçı, Raşit ve Sadiye Özışık çiftinin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Suat Sayın</span>

Suat Sayın, bestekâr, güftekâr ve ses sanatçısı.

Tam 90'dan, 2012 yılında yayımlanan 90'lı yılların en beğenilen şarkı ve sanatçılarının yer aldığı toplama albümdür.

Muhlis Sabahattin Ezgi, Türk besteci, opera sanatçısı.

Fahrettin Çimenli, tanbur ve yaylı tanbur sanatçısı.

Ali Rıza Şengel yahut Eyyubî Ali Rıza Bey, Klasik Türk müziği bestekârı ve hocası, nevbezen.

Emin Ongan, keman üstadı klasik Türk müziği bestecisi, Üsküdar Musikî Cemiyeti'ne ismi verilen eski başkanlarından.

Necdet Varol, Türk bestekârdır.

Cüneyd Kosal,, kanun üstâdı, bestekâr.

Ethem Adnan Ergil, Türk müzisyen, besteci ve söz yazarıdır.

Suzan Güven, Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Baturay Yarkın</span>

Mehmet Baturay Yarkın, Türk caz ve tango piyanisti, besteci, aranjör ve akademisyen.

Nağme Yarkın, klasik kemençe sanatçısı, besteci ve akademisyen.

Leon Hanciyan/Hancıyan, Osmanlı Ermenisi klasik Türk müziği sanatçısı ve bestekar. Eserlerinin çoğunun unutulmasına rağmen bir peşrev, üç saz semaisi, bir aksak semai ile onbeş kadar şarkısı bilinmektedir.