İçeriğe atla

Kamuran Gündemir

Kamuran Gündemir
Doğum1933
Ayvalık, Türkiye
Ölüm4 Şubat 2006 (73 yaşında)
Ankara, Türkiye
Defin yeriKarşıyaka Mezarlığı, Ankara
MeslekPiyanist, piyano eğitimcisi

Kamuran Gündemir (1933, Ayvalık - 4 Şubat 2006), Türk piyanist ve piyano eğitimcisidir.

Adı Ankara Devlet Konservatuvarı ile özdeşlemiş, kendini eğitime adamış bir piyanisttir.[1] Uluslararası başarılarıyla tanınan Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz, Fazıl Say ve Emre Elivar gibi piyanistleri yetiştirmiştir. Pek çok çağdaş Türk bestecisinin yapıtlarını ilk kez gün yüzüne çıkarıp çalmasıyla tanınır.

Yaşamı

1933 yılında Ayvalık'ta dünyaya geldi. Babası, kunduracı ve belediye bandosunun tubacısı Bahri Bey'dir. Müzik tutkusunu babasından alan Kamuran Gündemir, nota okumayı 3 yaşında öğrendi ve birkaç yıl içinde akerdeon çalmaya başlayıp çocuk bandosuna girdi.[2] Ayvalık Halkevi'ni ziyarete gelen Adnan Saygun’un yeteneğini farkedip yönlendirmesiyle konservatuvar öğrenimi görmek için Ankara’ya gitti.

1949 yılında girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Ferhunde Erkin’in piyano, Necil Kazım Akses ve Ulvi Cemal Erkin’in kompozisyon öğrencisi olarak okulu 1956 yılında bitirdi. Öğrencilik yıllarından arkadaşı piyanist Selçuk Armaner ile evlendi. Eşiyle birlikte konservatuvarda asistanlık yaptı. O yıllarda Ankara’da Bülent Ecevit, İlhan Usmanbaş, Bülent Arel gibi bir grup aydının kurduğu Helikon Derneği, müziğe ve modern sanata bakışını önemli ölçüde etkiledi.[2]

1958 yılında eşi ile birlikte Paris Konservatuvarı’na gönderildi. Paris’te Lazare Lévy’nin öğrencisi oldular. Çift, dört el piyanoda uzmanlaşmaya, yorum ve analiz yeteneklerini geliştirmeye çalıştı. 1963’te Türkiye’ye döndüler.

Gündemir, yurda döndükten sonra önce Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Mithat Fenmen’in yardımcısı oldu. Bir yandan da eşiyle ikili konserler verdi, ortaya çıkarmadığı besteler yaptı.[2] Bu dönemde repertuvarına aldığı modern dönem eserleri yorumlamakla tanınan Gündemir, Türk bestecilerinden birçok eserin ilk seslendirilmesini gerçekleştirmiş ve radyo kayıtları yaptı.

İlhan Usmanbaş’ın kendisine ithaf ettiği “Ölümsüz Deniz Taşlarıydı” adlı piyano eserinin kaydını 1965’te TRT için gerçekleştirdi.[3]

Fenmen’den görevi devraldıktan bir süre sonra konserleri bırakıp, hayatını tamamen eğitime vakfetti. Uluslararası başarılarıyla tanınan Muhiddin Dürrüoğlu-Demiriz, Fazıl Say, Emrecan Yavuz ve Emre Elivar gibi piyanistleri yetiştirdi. Son öğrencisi Mertol Demirelli idi.[4]

Piyanist ve eğitimci olarak başarıları dolayısıyla Kamuran Gündemir’e 2001 yılında Sevda - Cenap And Müzik Vakfı tarafından Onur Ödülü Altın Madalyası verilmiş,[5] yaşamöyküsü Erhan Karaesmen'in kaleminden Piyanist Hoca ve Cumhuriyet Aydını adıyla SCA Müzik Vakfınca kitaplaştırılmıştır.[6]

Sanatçı, 4 Şubat 2006 Cumartesi günü hayatını kaybetti. Cenazesi Ankara Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilmiştir.[7]

Kamuran Gündemir Ulusal Piyano Yarışması

Kamuran Gündemir anısına Mersin Devlet Konservatuvarı 2009 yılından itibaren ulusal piyano yarışması düzenlemektedir. Yarışma, 2013 yılından itibaren Gülden Turalı Keman Yarışması ile birleştirilmiş ve “Gülden Turalı & Kamuran Gündemir Keman-Piyano Festivali" adlı festival kapsamında düzenlenmeye başlamıştır.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Şefik Kahramankaptan, Genç Piyanistler Gündemir Anısına Yarıştı, Cumhuriyet gazetesi, 22.04.2011". 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2014. 
  2. ^ a b c "Serhan Yedig, Yıldız piyanistlerin kırbaçsız öğretmeni, Hürriyet gazetesi, 02.04.2006". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2014. 
  3. ^ "İlhan Usmanbaş kimdir?". www.biyografi.info. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  4. ^ Kahramankaptan, Şefik. "Piyanoda Menderes Türel mi Önemli, Yoksa Mertol Demirelli mi?". www.mavi-nota.com. Mavi-nota.com sitsi. 23 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016. 
  5. ^ "Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyaları, And Müzik Vakfı web sitesi, Erişim tarihi:17.10.2014". 11 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2014. 
  6. ^ Vakfı, Sevda-Cenap And Müzik. "Piyanist Hoca ve Cumhuriyet Aydını │ Kamuran GÜNDEMİR". Sevda - Cenap And Müzik Vakfı. 22 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  7. ^ Piyanist, eğitimci Gündemir kalplere gömüldü, Ntvmsnbc.com sitesi, 08.02.2006
  8. ^ "MEÜ Kepfest bugün başlıyor, Başbakanlık Enformasyon Genel Müdürlüğü, 09.04.2013". 22 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İlhan Usmanbaş Türk besteci, eğitimcidir.

Ali Mithat Fenmen, Türk besteci, piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Sarıca</span> Türk piyanist

Ayşe Gül Sarıca Diyarbekirli Türk piyanist, eğitimci.

İlteriş Sun, Müzisyen ve Müzik Eğitmeni.

<span class="mw-page-title-main">Nevit Kodallı</span>

Mehmet Nevid Kodallı, Türk besteci, eğitimcidir.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Filiz Ali</span> Türk piyanist ve müzikbilimci

Filiz Ali, Türk piyanist, müzikbilimci, yazar, eleştirmen, eğitimci ve akademisyen.

Yalçın Tura,, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Ruşen Güneş. Türk viyola sanatçısı, şair ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Gülsin Onay</span> Türk müzisyen

Gülsin Onay, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Mertol Demirelli</span>

Mertol Demirelli, Türk piyanist.

Çetin Işıközlü, Türk besteci,orkestra şefidir.

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ersin Onay</span> Türk piyanist

Halil Ersin Onay, Türk piyanist, eğitmen.

Ferhunde (Remzi) Erkin, Türkiye'nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisidir.

Muhiddin Dürrüğlu, Türk senfonik müzik bestecisi ve piyanist.

İlhan Baran, Türk çağdaş müzik bestecisi, eğitimcidir.

Mehmet Nemutlu,, Türk çağdaş müzik bestecisidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazare Lévy</span> Fransız piyanist (1882-1964)

Lazare Lévy, Fransız piyanist, orgcu, besteci ve öğretmendir.