İçeriğe atla

Kamu yönetimi

Tarafsız Bakış AçısıBu maddede belli bir devletin bakış açısının ağırlıkta olduğu bir tür sistemik yanlılık sorununun bulunduğu düşünülmektedir.
Maddenin evrenselleştirilmesi ve uygun hâle getirilmesi için lütfen tartışmaya katılınız.
Şablonu maddeden çıkarmadan önce şablonun yardım sayfasını lütfen inceleyiniz. (Ocak 2013)
Evrenselleştirme

Kamu yönetimi, işlevsel anlamda kamu politikaları belirleme ve uygulama, yapısal anlamda ise devletin örgütsel yapısını ifade eder. Kamu, bir ülkedeki halkın bütünü, halk, amme anlamlarına gelirken; kamu yönetimi bu bütünün sevk ve idaresi anlamına gelmektedir.[1]

Kamu Yönetimi; faaliyet, disiplin ve bir meslek niteliği taşımaktadır. Disiplinler arası bir nitelik de taşıyan kamu yönetimi çeşitli disiplinlerden gerekenleri alır ve kamusal sorunların çözümüne uygular. Çünkü kamu yönetimi; kamu politikalarının oluşturulması, uygulanması, planlanması, örgütlenmesi, yönlendirme, koordinasyon, denetim, sevk ve idare gibi işlem ve faaliyetlerin bir bütünüdür. Kamu bürokrasisini ve onun halkla ilişkisini ortaya koyan bir bilim dalıdır. Amaç olarak ise yönetimi oluşturan unsurların ortaya konulması, statü, örgüt, işlev ve davranışların tanımlanıp açıklanması söz konusudur.[1]

Daha önceleri siyaset bilimi altında incelenen kamu yönetiminin ayrı bir disiplin olarak incelenmesini ilk olarak Thomas Woodrow Wilson dile getirmiş, yazdığı Yönetimin İncelenmesi isimli makalesiyle kamu yönetiminin ayrı bir disiplin olarak gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.

Bu alan İngilizcede "Public Administration" kelimesi ile karşılanır. Türkiye'de TODAİE (Türkiye Ortadoğu Amme İdare Enstitüsü) bu alanda inceleme ve faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir birimdir.

Kamu Yönetimi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin bölümlerinden biridir. "Kamu Yönetimi" bölümlerinde başta "Devlet İdaresi" olmak üzere "Anayasa Hukuku", "İdare Hukuku", "Siyaset Bilimi", "Türk Siyasal Yaşamı", Toplumbilim, İktisat, Türkiye Ekonomisi, Mahalli İdareler (Yerel Yönetimler) gibi dersler de verilmektedir. Kamu Yönetimi bölümünün öğrenim süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı olanlarda hazırlık sınıfı hariç 4 yıldır.

Genel Bilgiler

Bölümün başlıca amacı, kamuda ve özel sektörde çalışabilecek nitelikte üst ve orta düzey yöneticiler yetiştirmektir. Öğrencilere, siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, kentleşme ve çevre sorunları ve hukuk bilimleri anabilim dallarının kapsadığı derslerin yer aldığı bir program uygulanmaktadır. Programda yer alan dersler ve eğitim-öğretim yöntemleri, alanla ilgili temel bilgileri vermenin yanında, öğrencilere analitik bakış açısını ve sorgulayıcı bir anlayışı kazandırmaya çalışmaktadır. Kamu Yönetimi bölümü İdari hakimler de yetiştirdiği için Hukuk Fakültesinden sonra en çok hukuk derslerinin verildiği bölümdür.

Kamu yönetimi bölümünden mezun olan öğrenciler, başta kamu kuruluşlarının ve giderek artan oranda da özel sektör kuruluşlarının ve üçüncü sektör kuruluşlarının (dernekler, vakıflar, odalar, araştırma merkezleri, kooperatifler ve sendikalar gibi), genel yönetimi, personel (insan kaynakları) yönetimi, araştırma ve geliştirme, halkla ilişkiler gibi bölümlerinde görev almaktadırlar. Kısaca, Kamu Yönetimi Bölümü mezunları her türlü kuruluşun çeşitli kademelerinde uzman ve yönetici olarak görev almaktadırlar. Giderek daha fazla Kamu Yönetimi Bölümü mezunu belediyeler, dernekler ve vakıflar, il özel idareleri, uluslararası kuruluşlarda görev almakta veya ortaklık yoluyla kendi işini kurmaktadır.

Çalışma Alanları

  • Kaymakamlık,[2]
  • İdare Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemelerinde idari hakimlik,
  • Bakanlıklarda uzmanlık, müfettişlik,
  • KİT'lerde, yatırımcı kuruluşlarda, belediyelerde orta ve üst kademe yöneticilik, uzmanlık ve müfettişlik,
  • Teftiş kurullarında müfettişlik, uzmanlık ve yöneticilik,
  • Danıştay ve Sayıştay'da denetçi ve uzmanlık,
  • Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı veya Rekabet Kurulu gibi üst kuruluşlarda uzmanlık,
  • Dışişleri Bakanlığı'nda meslek memurluğu ve idari memurluk,
  • Hazine, DPT, Maliye Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TÜİK gibi kuruluşlarda müfettişlik,
  • Tüm kamu ve özel bankalar ile özel sektör kuruluşlarında ve çokuluslu şirketlerde yöneticilik, müfettişlik ve uzmanlık,

Kaynakça

  1. ^ a b Eryılmaz, Bilal, "Kamu Yönetimi", Erkam Matb. İstanbul 1999, s. 3-9
  2. ^ Gazi Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü 28 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Gazi Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü.

İlgili bağlantılar

  • Yönetim Bilimi
  • Siyaset Bilimi
  • Kentleşme ve Çevre Sorunları
  • Türk Siyasal Hayatı

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Maliye bölümü, kökü Ankara Mülkiye'ye dayanan 1981 sonrası yükseköğretimin yeniden yapılanmasıyla diğer iktisadi fakültelerde de açılan ve ilgi alanı kamu kesimi ekonomisi olan bölüm.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (B.İ.İ.B.F.) kısaltması. B.İ.İ.B.F. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı fakültelerden. Çanakkale - Biga karayolu üzerinde Prof. Dr.Ramazan Aydın Yerleşkesi'nde eğitim vermektedir. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında kayıtlı öğrenci sayısı dörtbindir.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Manisa'nın ilk yükseköğretim kurumu olma özelliğini taşıyan, şu an Manisa Celal Bayar Üniversitesi'ne bağlı bir fakültedir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 1975 yılında Ege Üniversitesi'ne bağlı olarak önlisans programı olarak kurulmuş, daha sonraları ise lisans düzeyinde Manisa Maliye-Muhasebe Yüksekokulu adıyla 4 yıllık eğitim-öğretim vermeye başlamıştır. 1987'de Dokuz Eylül Üniversitesi altında eğitim vermiş, daha sonraları Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde yeniden yapılandırılan ilk ve kurucu fakülte olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi</span> İktisadi ve idari bilimler fakültesi

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya kısaca HÜ-İİBF; Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim veren 16 fakülteden bir tanesidir. Beytepe Kampüsü'nde, birkaç bloktan oluşan büyük bir binada konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 1911'de Kondüktör Mekteb-i Alisi adıyla, Paris'teki "Ecol de Conducteur'ün müfredat programı esas alınarak Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı bir okul kurulmuş ve okula öğrenci kaydına 22 Ağustos 1911'de başlanmıştır. 1922'de okulun adı Nafia Fen Mektebi'ne dönüştürülmüştür. 1937 tarihinde Nafia Fen Mektebi lağvedilerek yerine Teknik Okul kurulmuş, Yıldız Sarayı müştemilatından, bugün de kullanılmakta olan binalar tahsis edilmiş ve buraya taşınılmıştır. 1992 tarihinde üniversitenin adı Yıldız Teknik Üniversitesi olarak değiştirilmiştir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1992 yılında kurucu Dekan Prof. Dr. Murat Demircioğlu'nun önderliğinde Çukursaray binasında faaliyetine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü</span>

TODAİE veya Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, 1958 yılında 7163 sayılı Kanunla kurulmuş amme idaresi enstitüsüdür. Kamu yönetimi alanında İktisadi ve İdari Bilimler bölümleri mezunlarına yüksek lisans ve doktora seviyelerinde 1952 - 2018 yılları arasında hizmet vermiştir.

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Selçuk Üniversitesi'ne bağlı bir İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesidir. Fakülte bünyesinde 5 bölüm bulunmaktadır: Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme ve Uluslararası Ticaret.

Turan Genç,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi</span>

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, iktisat, işletme, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerini kapsayacak şekilde 1957 yılında kurulmuş fakülte. Bu bölümlere 1986 yılında öğretime başlayan Uluslararası İlişkiler Bölümü, dahil olmuştur. Öğrencilerini ulusal ve uluslararası düzeyde ekonomi ve toplum yönetimi hakkında geliştirmeye çalışan fakültenin, yalnızca lisans programları değil, Avrasya Çalışmaları, Orta Doğu Çalışmaları, Avrupa Çalışmaları gibi yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur. 2007 itibarıyla 85 öğretim görevlisi olan fakültenin, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nün genel prensibi olarak bütün programlarında eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Çağ Üniversitesi</span> Mersinde kurulu vakıf üniversitesi

Çağ Üniversitesi, Mersin ilinde yerleşik bir vakıf üniversitesi. 9 Temmuz 1997 tarihinde, Yaşar Bayboğan öncülüğünde 4282 Sayılı Yasayla ve 2547 Sayılı Yasanın Vakıf Yükseköğretim Kurumları'na ilişkin hükümlerine tabi, kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurulmuştur. Ankara ve İstanbul illerinden sonra Türkiye'de kurulan ilk Vakıf Üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Birgül Ayman Güler</span> Türk akademisyen, yazar ve siyasetçi

Birgül Ayman Güler, Boşnak asıllı Türk akademisyen, yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi</span> fakülte

OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 14 Kasım 1995 tarih ve 95/7515 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulmuştur. 2007-2008 öğretim yılında İktisat Bölümü'nün öğrenci almaya başlaması ile birlikte faaliyete geçmiştir. Fakülte bünyesinde yer alan İşletme ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümleri ise 2009-2010 öğretim yılında öğrenci alarak faaliyete geçmişlerdir. 2016 yılı itibarıyla iktisat, işletme, siyaset bilimi ve kamu yönetimi ve uluslararası ticaret ve lojistik bölümleri lisans düzeyinde öğretim faaliyetlerine devam etmektedirler. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü ise 2014-2015 eğitim öğretim yılında faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gökhan Günaydın</span> CHP TBMM Grup Başkanvekili ve 28. dönem İstanbul Milletvekili

Gökhan Günaydın,, Türk siyasetçi, ziraat mühendisi, akademisyen ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından olan 1859 tarihinde eğitim hayatına başlayan Mekteb-i Mülkiye'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında eğitilmiş mezunlar veren bölümüdür. Bölümün eski adı İdari Şube'dir, Mülkiye'nin kuruluşundan itibaren varlığına devam eden üç bölümün ilk kurulanıdır; bu yüzden Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin ilk çocuğu olarak da anılır. İnek Bayramı etkinliklerinde bölüm öğrencileri (Kamucular) Tellaklar ya da Abazalar lakaplarıyla anılmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde 12 profesör, 12 doçent, 4 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve doktor unvanını almış 8 araştırma görevlisi ile doktorasını yapmakta olan 15 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü; 1982 yılında ‘Kamu Yönetimi’ adı altında kurulmuş ve 1983 yılında lisans eğitimine başlamıştır. 1986 yılında yüksek lisans ve 1989 yılında doktora programları açılmıştır. Bölümün adı 2005 yılında ‘Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’ olarak değiştirilmiştir. Halihazırda ‘Siyaset ve Sosyal Bilimler’, ‘Yönetim Bilimleri’, ‘Yerel Yönetimler ve Siyaset’, ‘Kamu Politikaları’ ve ‘Hukuk Bilimleri’ olmak üzere, beş anabilim dalından oluşmaktadır.

Nazım Maviş, Türk siyasetçi.

Prof. Dr. Eyüp Günay İspir Türk hukuk ve kamu yönetimi akademisyeni, Fırat Üniversitesi eski rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi</span>

Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Duncan S. Ballantine'in liderliğindeki Robert Kolej ve Amerikan Kız Koleji'nin girişimiyle 1958'de kurulmuştur. Başlangıçta Robert Kolej bünyesinde İş İdaresi ve Ekonomi adı altında 4 yıllık bir eğitim vermiştir. 1971'de Boğaziçi Üniversitesi'nin kurulmasıyla adı İdari Bilimler Fakültesi olmuş ve 1982'de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak yeniden adlandırılmıştır.