İçeriğe atla

Kamu Televizyon Kurumu

Kamu Televizyon Kurumu (EPTV)
المؤسّسة العمومية للتلفزيون
TipTelevizyon ağı
MerkezCezayir, Cezayir
UlusCezayir
SahibiCezayir hükûmeti
Önemli kişiler
Tevfik Helladi
(Genel müdür)
Yayın tarihi
28 Ekim 1962
Resmi site
entv.dz

Kamu Televizyon Kurumu (EPTV) (Arapçaالمؤسّسة العمومية للتلفزيون, romanizeEl-müesese el-Umumiye lil-tilifizyun), Cezayir merkezli bir devlet televizyon ağıdır. 28 Ekim 1962 tarihinde Cezayir Radyo ve Televizyon Şirketi olarak kurulmuş olup günümüz halini 1 Temmuz 1986 tarihinde şirketin ikiye ayrılması sonucu almıştır. Merkezi Cezayir'in Muradiye belediyesinde yer almaktadır.

Kamu Televizyon Kurumu, Avrupa Yayın Birliği, Afrika Yayın Birliği ve Arap Devletleri Yayın Birliği üyesidir.[1]

Tarihçe

28 Ekim 1962 tarihinde Cezayir'in bağımsızlığının ardından, Enformasyon Bakanlığı'na bağlı bir radyo ve televizyon şirketi olan Cezayir Radyo ve Televizyon Şirketi kuruldu. 1 Temmuz 1986 tarihinde şirketin dört bölüme ayrılması sonucu günümüz halini almıştır.

Hizmetler

Cezayir Televizyonu, sekiz ulusal televizyon kanalını yönetmektedir.

  • TV1 - genel ve bilgilendirici programlar.
  • TV2 - kültürel, dizi, film ve müzik programları.
  • TV3 - Arap dünyası kültürel ve dizi.
  • TV4 - Berberice programlar.
  • TV5 - dinî programlar.
  • TV6 - gençlik kanalı.
  • TV7 - eğitim kanalı.
  • TV8 - belgesel ve Cezayir tarihi.

Kaynakça

  1. ^ EBU members' list 18 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 2 Haziran 2022 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Radyo ve Televizyon Üst Kurulu</span> Türkiyedeki tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen kamu kuruluşu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Türkiye'de faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen kamu kuruluşu. Üyeleri TBMM Genel Kurulu tarafından siyasi partilerin adayları arasından seçilir. Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TGRT</span> Türkiye Gazetesi Radyo Televizyonu

TGRT, Türkiye'de özel televizyonculuğun ilk yıllarında İhlas Holding tarafından 22 Nisan 1993 tarihinde Cağaloğlu'nda açılmıştır. Türkiye'nin yabancı sermayeye satılan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Yayın hakları 25 Temmuz 2006 tarihinde Amerikalı News Corporation şirketine satılan kanal, NOW olarak yayın hayatını sürdürürken, TGRT'ye ait karasal yayın frekansları ve yayın haklarının çoğu satıldı. TGRT markası kurumsal şirket adı olarak varlığını sürdürürken, kardeş kanalları TGRT Haber ve TGRT Belgesel ile TGRT EU üzerinden yayına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bayrak Radyo Televizyon Kurumu</span> Kıbrıslı Türk kamu televizyon kurumu

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu ('BRT), KKTC'de kamu yayıncılığı yapmakla görevli kuruluşudur. BRT yayın hayatına 1963 yılında, yayın için gerekli elektrik enerjisinin birkaç araba aküsünden sağlandığı bir garajda, 2 mücahit tarafından yapılan Bayrak Radyosu'nun yayını ile başlamıştır. İlk yayın sözü ise 'Bayrak, Bayrak, Bayrak' diye verilmişti.

Al Jazeera, Katar merkezli bir haber kanalı. Kanal ilk olarak yalnızca Arap dünyasına ilişkin güncel haberlerle yayına başlamış olsa da, o zamandan günümüze gelene dek başka tematik kanalları da bünyesinde bulunduran bir ağ hâline gelmiştir. Kanal, yaptığı yayınlarla ve özellikle El-Kaide lideri Usame bin Ladin'in video görüntülerini ve yaptığı açıklamayı yayınlayarak özellikle 2001 yılında ABD'nin ikiz kulelerine yapılan 11 Eylül saldırılarının ardından dünya çapında dikkat çekmiştir. 1 Kasım 2021'den itibaren Al Jazeera'nın yayın hayatına başlamasının 25. yılına girerken grafikleri, jenerikleri ve stüdyolarını yenileyip, günlük yayın akışını değiştirdi. 15 Temmuz 2022'den itibaren Türksat 4A'daki yayını sonlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ARD</span>

Almanya Radyo ve Televizyon Kurumları Kamusal İşbirliği örgütü ARD, örgütün Almanca ismi Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland'ın kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Kamu Televizyonu</span> Ermenistanın devlet kanalı

Ermenistan Kamu Televizyonu (Ermenice: Հայաստանի հանրային հեռուստաընկերություն, 1956'da Ermenistan'ın kamu yayıncısı olarak yayın hayatına başladı.

<span class="mw-page-title-main">Telewizja Polska</span>

Telewizja Polska S.A. (TVP), Polonya merkezli bir devlet televizyon ağıdır. 25 Ekim 1952 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Varşova'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Radyo ve Televizyon Kurumu</span>

Ulusal Radyo ve Televizyon Kurumu (SNRT) (Arapça: الشركة الوطنية للإذاعة والتلفزة, romanize: Eş-şerika'ül-vataniye li-l-izâ ve-t-telfeza; Berberi dilleri: ⵜⴰⵎⵙⵙⵓⵔⵜ ⵜⴰⵏⴰⵎⵓⵔⵜ ⵏ ⵓⵏⵣⵡⴰⵢ ⴷ ⵜⵉⵍⵉⴼⵉⵣⵢⵓⵏ, romanize: Tamssurt tanamurt uazvay d tilifizyun; Fransızca: Société nationale de radiodiffusion et de télévision), Fas merkezli bir devlet radyo ve televizyon ağıdır. 15 Şubat 1928 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Rabat'ta yer almaktadır.

NHK, Japonya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 6 Ağustos 1926 tarihinde Tokyo, Osaka ve Nagoya istasyonlarının birleşmesi sonucu kurulmuştur. Merkezi Tokyo'nun Shibuya semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Yunan Radyo, İnternet ve Televizyon</span>

Yeni Yunan Radyo, İnternet ve Televizyon (NERIT), Yunanistan merkezli bir devlet radyo ve televizyon ağıydı. 4 Mayıs 2014 tarihinde 11 Haziran 2013'te kapatılan Yunan Radyo Televizyonu'nun yerine kurulmuştur.

TV1 veya Cezayir Televizyonu, Cezayir'in Kamu Televizyon Kurumu'na bağlı genel amaçlı bir televizyon kanalıdır. Kanal, 26 Aralık 1956 tarihinde kurulmuş olup ülkenin ilk televizyon kanalı ve Kamu Televizyon Televizyonu'nun ana kanalıdır.

Mısır Radyo ve Televizyon Birliği (ERTU), Mısır merkezli bir devlet televizyon ağıdır. 1971 yılında kurulmuştur. Merkezi Kahire'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi</span>

Tüm Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılık Şirketi (VGTRK), Rusya merkezli bir devlet kamu yayıncılığı kuruluşudur. 14 Temmuz 1990 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Moskova'da yer almaktadır.

Tunus Radyo Kuruluşu (RT) veya kısaca Tunus Radyosu, Tunus merkezli bir devlet radyo ağıdır. 31 Ağustos 2007 tarihinde Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu'nun ikiye ayrılması sonucu kurulmuştur. Merkezi Tunus'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Televizyonu</span>

Tunus Televizyon Kuruluşu (TT) veya kısaca Tunus Televizyonu, Tunus merkezli bir devlet televizyon ağıdır. 31 Ağustos 2007 tarihinde Tunus Radyo ve Televizyon Kurumu'nun ikiye ayrılması sonucu kurulmuştur. Merkezi Tunus'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Radyosu</span>

Kamu Radyo Yayıncılığı Kurumu (ENRS) veya kısaca Cezayir Radyosu, Cezayir merkezli bir devlet radyo ağıdır. 1 Temmuz 1986 tarihinde Cezayir Radyo ve Televizyon Şirketi'nin ikiye ayrılması sonucu kurulmuştur. Merkezi Cezayir'de yer almaktadır.

Ürdün Radyo ve Televizyon Kurumu (JRTV), Ürdün merkezli bir devlet radyo ve televizyon ağıdır. 1968 yılında kurulmuştur. Merkezi Amman'da yer almaktadır.