İçeriğe atla

Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı

Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı
公安調査庁
Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı logosu
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi21 Temmuz 1952
Türüİstihbarat teşkilatı
Üst kuruluşAdalet Bakanlığı
AdresTokyo, Japonya
Personel sayısı1.616[1]
Yıllık bütçe15.039.257.000 JP¥ (2019)[2]
Yönetici(ler)
  • Masaki Wada, Genel müdür
Web sitesiwww.moj.go.jp/KOUAN

Kamu Güvenliği İstihbarat Ajansı (PSIA) (Japonca公安調査庁, romanize: Kōanchōsa-chō), Japonya'nın ulusal İstihbarat teşkilatıdır. 21 Temmuz 1952 tarihinde kurulmuş olup Adalet Bakanlığı'na bağlıdır ve Japon ulusal güvenliğine yönelik tehditlere karşı iç güvenlik ve casuslukla görevlendirilmiştir.[3] Merkezi Tokyo'nun Chiyoda semtinde yer almaktadır.

İstihbarat bilgilerini toplama rolüne sahip ulusal ajans olarak PSIA, ilgili kuruluşlara, yıkıcı örgütler hakkında soruşturmalar ve istihbarat faaliyetleri yoluyla toplanan gerekli yabancı ve yerel verileri sağlayarak Japon hükûmet politikasına katkıda bulunur.[3]

PSIA'nın bulguları, Japonya'nın içinde ve dışında her yıl yayınlanan Kamu Güvenliğinde Durum ve bunların beklentileri ve düzenli olarak yayınlanan Uluslararası Terörizm Raporu aracılığıyla kamuoyuna duyurulmaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "e-Gov法令検索" (Japonca). 20 Mayıs 2019. 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "www.bb.mof.go.jp" (PDF) (Japonca). 8 Nisan 2019. 8 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  3. ^ a b Public Security Investigation Agency. 22 Ekim 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 28 Ekim 2022 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ "Japan's Security Policy Infrastructure Final Version" (PDF). 23 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Ekim 2022. 

Ek okuma

  • Davies, Philip H.J.; Gustafson, Kristian, (Ed.) (2013). Intelligence Elsewhere: Spies and Espionage Outside the Anglosphere. Georgetown University Press. ISBN 978-1589019560. 
  • Dover, Robert; Goodman, Michael S.; Hillebrand, Claudia, (Ed.) (2014). Routledge Companion to Intelligence Studies. New York: Routledge. ISBN 978-1589019560. 
  • Samuels, Richard J. (2019). Special Duty: A History of the Japanese Intelligence Community. Cornell University Press. ISBN 978-1501741586. 
  • Wildes, Harry Emerson (1953). "The Postwar Japanese Police". The Journal of Criminal Law, Criminology, and Police Science. 43 (5). ss. 655-671. doi:10.2307/1139663. JSTOR 1139663. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

Kolektif güvenlik; sistemdeki devletlerden birinin güvenliğinin, tümünün sorunu olduğu ve barışa yönelik tehditlere kolektif yanıt verilen bölgesel veya küresel güvenlik düzenlemesi.

Bu makale, ülkelere göre istihbarat teşkilatlarının bir listesidir. Bu liste, sadece şu anda faaliyet gösteren kurumları kapsamaktadır.

Ulusal Güvenlik Müdürlüğü Afganistan Hükûmetinin iç istihbarat ve güvenlik servisiydi. Merkezi Kabil'deydi ve Afganistan'ın 34 ilinin tümünde saha ofisleri ve eğitim tesisleri vardı. Doğrudan başkana ve meclise karşı sorumluydu. Çoğunluğu ABD Department of Homeland Security tarafından ve geri kalanı NATO ülkeleri tarafından eğitilmiş, aktif olduğu dönemde tahmini olarak 15,000-30,000 personeli olduğu düşünülmüştür. Ulusal Güvenlik Müdürlüğü, Afgan Ulusal Güvenlik Güçlerinin (ANSF) bir parçasıydı.

Savunma İstihbarat Genel Merkezi Japon Savunma Bakanlığı'nın yetkisi altında olan Japon hükûmetinin resmî sinyal istihbarat ajansıdır. Şu anda Amerikan Savunma İstihbarat Ajansı'ndan sonra modellenmiştir, kuruluşu ve yapısı ile büyük Japon istihbarat kurumlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Genel Müdürlüğü (Suriye)</span> Suriye istihbarat servisi

İstihbarat Genel Müdürlüğü bilinen adıyla el-Muhaberat, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin en önemli resmi sivil istihbarat servisi. İç muhalefeti bastırmakta önemli bir rol oynamıştır.

Güney Afrika Gizli Servisi (SASS) Güney Afrika istihbarat teşkilatıdır. Şu anda, Devlet Güvenlik Ajansı Dış Şubesi olarak bilinir. Tüm askeri olmayan yabancı istihbarat için hizmet kendi içinde karşı istihbarattan sorumludur. Ayrıca, toplama, ilişkilendirilme, değerlendirme ve bu istihbarat analizi gerçekleştirmeden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Naicho</span>

Naichō (内調?), Naikaku Jōhō Chōsashitsu için bir kısaltma, Başbakana doğrudan rapor veren Japonya'da bir istihbarat kuruluşudur.

Ulusal Değerlendirmeler Bürosu Yeni Zelanda'nın istihbarat ajanslarından biridir. 2010 yılında bugünkü durumuna değiştirildiği zaman eskiden Dış Değerlendirmeleri Bürosu olarak biliniyordu. Özellikle ulusal güvenlik konuları açısından, Yeni Zelanda'nın çıkarlarını ilgilendiren olaylara ve gelişmelere ilişkin Başbakanlık değerlendirmeleri, diğer Bakanlıklar, üst düzey yetkililer ve yurt dışında Yeni Zelanda'nın diplomatik görevlerini yerine getirir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Güvenlik Kurulu (Kazakistan)</span>

Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Kurulu Kazakistan'da bir istihbarat organıdır. 13 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Araştırma ve Çözümleme Kanadı</span>

Araştırma ve Çözümleme Kanadı Hindistan'ın başlıca dış istihbarat kuruluşudur. Bu İstihbarat Bürosu tarafından üstlenilen istihbarat toplama boşluklarına maruz kalarak 1962 Çin-Hint Savaşı ve 1965 Hint-Pakistan Savaşı sonrasında oluşturuldu. Bu uzmanlaşmış, bağımsız ajans yabancı istihbarat toplama için gerekli olan durumlarda Hindistan Hükûmeti'ni ikna etmiştir. Böylece R&AW ilk Direktörü Rameshwar Nath Kao gözetiminde Eylül 1968 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu</span> ABD İstihbarat Topluluğu

Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış ilişkilerini ve ulusal güvenliğini desteklemek amaçlı istihbarat faaliyetlerini yürütmek üzere ayrı ayrı ve birlikte çalışan 16 ayrı devlet kurumunun oluşturduğu bir topluluktur. Bu topluluğa üye örgütleri arasında istihbarat teşkilatları, askerî istihbarat ile federal yönetim bakanlıklarına bağlı sivil istihbarat ve analiz büroları bulunmaktadır. İstihbarat Topluluğu'nun başında doğrudan Amerika Birleşik Devletleri başkanı'na karşı sorumlu olan Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) bulunmaktadır.

Halk Partisi 1950'lerin ve 1960'ların başında neredeyse on yıl boyunca Suriye siyasetine hakim olan bir Suriye siyasi partisiydi. Parti 1948'de Rüşdü el-Kikhiya, Nazım el-Kudsi ve Mustafa bey Barmada tarafından kuruldu. En büyük desteği Halepli tüccarlar, bankacılar ve çevre bölgelerde tarımla uğraşanlar arasında gördü. Bazı üyeler Lübnan ile daha yakın ilişkileri desteklemesine rağmen parti, Haşimi yönetimindeki Irak ve Ürdün ile daha yakın ilişkileri destekledi. Rakibi Ulusal Partiye benzer şekilde, toprak sahipleri arasında da popülerdi.

<span class="mw-page-title-main">Koruma Polisi (Finlandiya)</span> Güvenlik Teşkilatı

Koruma Polisi, Finlandiya'nın iç güvenlik teşkilatıdır. Koruma Polisi, 17 Aralık 1948 tarihinde Devlet Polisi'nin yerine kurulmuş olup doğrudan İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır ve istihbarata karşı koyma ve terörle mücadele gibi ulusal güvenlik konularından sorumludur. Merkezi başkent Helsinki'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kriptoloji Müzesi</span>

Ulusal Kriptoloji Müzesi, Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) bağlı bir Amerikan kriptoloji tarihi müzesidir. 16 Aralık 1993'te açılan müze ABD İstihbarat Topluluğu'ndaki ilk kamu müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Japonya)</span>

Japonya Adalet Bakanlığı, Japonya'da yargı ve cezai sistemin işlemesinden sorumlu bakanlıktır. Bakanlık ilk olarak 9 Temmuz 1871 tarihinde kurulmuş olup 15 Şubat 1948 tarihinde günümüz adını almıştır. Bakanlık, Tokyo'nun Chiyoda semtine bağlı Kasumigaseki semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo Metropoliten Polis Teşkilatı</span>

Tokyo Metropoliten Polis Teşkilatı, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun polis teşkilatıdır. 1874 yılında kurulmuş olup tüm Tokyo metropolünün güvenliğinden sorumludur. Merkezi Chiyoda semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Güvenlik Bakanlığı (Çin)</span>

Çin Halk Cumhuriyeti Kamu Güvenlik Bakanlığı, Çin'de kamu ve siyasi güvenliğin sağlanmasından sorumlu bakanlıktır. İlk olarak 1949 yılında Merkezi Halk Hükûmeti bünyesinde kurulmuş olup 1954 yılında günümüz adını almıştır. Bakanlık, Pekin'in Dongcheng semtinde yer almaktadır.