İçeriğe atla

Kampanalı fren

Bir kampanalı fren sisteminin mekanizması.

Kampanalı fren, fren kampanası adı verilen dönen silindir şeklinde bir parçaya dışa doğru basan bir dizi pabuç veya balatanın uyguladığı sürtünmeyi kullanan bir frendir.

Frenleme esnasında, fren pabucu genellikle içten dönen silindire bastırılır. Motorlu taşıtlarda kampanalı frenlerin yerini disk frenler almıştır. Daha düşük performanslı araçlarda, günümüzde arka aksta kullanılırlar; kampanalı fren, ağır ticari araçlar ve römorklar için hala en son teknolojidir.

İlgili Araştırma Makaleleri

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

Fren sistemi, motorlu taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenek. Yokuş aşağı inen taşıtın hız kazanmasını önlemek, duran taşıtın bu durumunu sürdürmek üzere de kullanılır. Fren sistemi taşıttaki kinetik enerjiyi sürtünme yoluyla ısı enerjisine çevirerek taşıtın durmasını veya yavaşlamasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Motosiklet</span> Ulaşım aracı

Motosiklet, iki ya da üç tekerlekli, bisiklet benzeri, içten yanmalı motora sahip bir ya da iki kişilik ulaşım aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fren</span> Mekanik aygıtları yavaşlatan ya da tamamen durduran sistem

Fren, bir cismin hareketini durdurmak veya hızını azaltmak için kullanılan aygıt. Frenlerin çoğu döner mekanik parçalar üzerinde etki yaparak mekanik, hidrodinamik ya da elektriksel yolla kinetik enerji soğururlar.

Sürtünmeye dayalı fren sistemleri kullanıma bağlı olarak etkilerini kaybetme eğilimi gösterirler. Sürekli veya ağır şartlar altında kullanılan fren sistemi ısınarak etkisiz hale gelirler. Bunun önüne geçebilmek için daha güvenli olan hız kesiciler geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Havalı fren sistemi</span>

Bünyesinde hava üreten taşıt araçlarının fren pedalından gelen komutla birlikte; havayı mekanik güce dönüştürerek durmayı sağladığı fren sistemi türüdür. Fren Pedalına uygulanan gücü Kamyon, Tır gibi araçlarda araç lastiklerine iletmek imkânsız olduğu için hava araç tekerine kadar gider ve kampana ya da fren diskine etki etmeden önce pnömatik güçle mekanik hareket oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Drift (motor sporları)</span>

Drift veya yanlama, aslında bir sürüş tekniğidir ve otomobil sporları arasında, motor sporları içerisinde anılır. Drift, gerçek anlamda bir motor sporudur. Drift sporunda viraja, arkadan kayma açısının öne göre daha fazla olması ve sürücünün virajın açısına göre aracını ayarlaması sonucu oluşan; viraj içerisinde ilerleyerek, gerektiğinde direksiyona ters kontralar vererek araç sürme tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">TF1 (İstanbul Teleferiği)</span> İstanbul Teleferiği hattı

TF1 Teleferik Hattı, İstanbul'un Şişli ilçesi Harbiye Mahallesi'nde yer alan gondol tipi bir havaî taşımacılık sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">TCDD HT65000</span> Yüksek hızlı tren seti

TCDD HT 65000, İspanyol demiryolu aracı üreticisi CAF tarafından üretilmiş olup azami ve operasyonel hızı 250 km/saat olan bir hızlı tren setidir. TCDD Taşımacılık tarafından Yüksek Hızlı Tren hatlarında, özellikle de Ankara – İstanbul YHT ve İstanbul – Konya YHT hatlarında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Disk fren</span> frenlemeyi kaliper ile balatalar arasındaki diski sıkarak yapan fren

Disk fren, frenlemeyi kaliper ile balatalar arasındaki diski sıkarak sağlayan bir fren türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Park freni</span> Genellikle bir aracı sabit tutmak için kullanılan mandallı bir fren sistemi

Park freni veya el freni, genellikle bir aracı sabit tutmak için kullanılan mandallı bir fren sistemidir. Otomobil el freni genellikle bir ucunda fren mekanizmasına doğrudan bağlı bir kablo ile sürücü tarafındaki bir kola veya pedala bağlanır. Mekanizma çoğunlukla, elle kumanda edilen bir koldur, ancak yeni elektronik park frenlerinde tek bir düğmeyle kumanda edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli park freni</span>

Elektrikli park freni (EPB), binek araçlarda rampalarda ve düz yollarda aracı sabit tutmak için kullanılır. Bu sistem, geleneksel olarak manuel bir park freni kullanılarak gerçekleştirilir. Elektrikli park frenlerinde, sürücü, tutma mekanizmasını bir düğme ile etkinleştirir ve daha sonra fren balataları arka frenlere elektrikli olarak uygulanır. Bu, bir elektronik kontrol ünitesi (ECU) ve bir aktüatör mekanizması ile gerçekleştirilir. Şu anda üretimde olan iki mekanizma bulunmaktadır: Kablo çekici sistemleri ve kaliper entegre sistemleri. EPB sistemleri, frenleme teknolojisinin bir alt kümesi olarak düşünülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Rejeneratif frenleme</span> Bir enerji geri kazanım mekanizması

Rejeneratif frenleme, hareket eden bir aracı veya nesneyi kinetik enerjisini hemen kullanılabilecek veya potansiyel enerjisini anında kullanılabilecek veya ihtiyaç duyulana kadar depolanabilecek gerek duyulana kadar saklanabilecek hale dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım mekanizmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Motor freni</span> fren türü

Motor freni, sürtünme freni veya manyetik fren gibi ek harici frenleme mekanizmaları kullanmak yerine, bir motorlu taşıtın motorunun içindeki yavaşlatma kuvvetleri kullanıldığında meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Hidrolik fren</span>

Hidrolik fren, basıncı kontrol mekanizmasından fren mekanizmasına aktarmak için tipik olarak glikol eterler veya dietilen glikol içeren fren hidroliği kullanan bir fren mekanizması düzenlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fren zayıflaması</span>

Fren zayıflaması, özellikle yüksek yük veya yüksek hız koşullarında, bir aracın frenlerinin tekrar tekrar veya sürekli olarak kullanılmasından sonra, frenleme etkisinde meydana gelebilecek istenmeyen bir azalmadır. Fren zayıflaması, otomobiller, kamyonlar, motosikletler, uçaklar ve bisikletler dahil olmak üzere, sürtünme fren sistemi kullanan herhangi bir araçta meydana gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hava freni (havacılık)</span>

Hava freni veya hız frenleri, havacılıkta iniş sırasında sürüklenmeyi artırmak veya yaklaşma açısını artırmak için kullanılan bir tür uçuş kontrol yüzeyidir. Hava frenleri spoilerden farklıdır, çünkü hava frenleri kaldırmada çok az değişiklik yaparken sürüklenmeyi artırmak için tasarlanmıştır, spoiler ise kaldırma-sürükleme oranını düşürür ve kaldırma kuvvetini korumak için daha yüksek bir hücum açısı gerektirir, bu da daha yüksek perdövites hızına neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Araç bakımı</span>

Bir otomobil bakımı belirli bir zaman aralığında veya araç belirli bir mesafe gittikten sonra gerçekleştirilen bir dizi bakım prosedürüdür. Servis aralıkları, araç üreticisi tarafından bir servis programında belirtilir. Bazı modern araçlar, elektronik olarak gösterge panelinde bir sonraki servisin son tarihini görüntüler. Oto bakımın esas yapıldığı yerler tamirciler oto tamir atölyesi, araba satış bayiliği ve oto yedek parça mağazalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pedal</span>

Pedal, ayak ile bastırılan kaldıraç'dır. Araçlara veya bazı çalgı aletlerine atıfta bulunabilir. Araba kontrolleri'nin önemli bir bileşenidir.