İçeriğe atla

Kamov Ka-27

Kamov Ka-27 Helix
Rus Donanması'na ait bir Ka-27 Helix
Rus Donanması'na ait bir Ka-27 Helix
TürüDenizaltı savunma, arama-kurtarma ve genel maksatlı taşıma helikopteri
Ulusal köken Sovyetler Birliği
ÜreticiKamov
İlk uçuşAralık 1974
Hizmete giriş1982
DurumuEtkin hizmette
Üretim aralığı1981-
Üretim sayısı267

Kamov Ka-27 Helix Kamov firması tarafından geliştirilmiş bir denizaltı savunma, arama-kurtarma ve genel maksatlı taşıma helikopteridir. İlk olarak 1982 yılında Sovyet Donanması'nda hizmete giren helikopter, günümüzde aralarında Rusya, Ukrayna, Hindistan, Çin ve Türkiye'nin de bulunduğu 10'dan fazla ülkede askeri ve sivil amaçlarla kullanılmaktadır.

Tasarım ve geliştirme

Ka-27'nin kokpitinden bir görüntü.

Aslen denizaltı savunma görevleri için tasarlanan Helix, halefi Ka-25 Hormone gibi küçük gemilerin uçuş güvertelerinden istifade edebilmek amacıyla son derece kompakt bir tasarıma sahiptir. Kamov firmasının karakteristik tasarımı olan iki adet eşeskenli ana rotora sahip olan helikopter, böylelikle ayrıca bir kuyruk rotoru olmaksızın manevra yapabilmektedir. İlk prototipi 1973 yılında Ka-25 adıyla geliştirilen helikopter, aynı yılın sonunda ilk uçuşunu gerçekleştirmiş, ancak aktif olarak hizmete girmesi dokuz yıllık bir süreye yayılmıştır.

Teknik özellikler

Ka-27

Genel özellikler

  • Mürettebat: 1-3 kişi (görev tanımına göre +2-3 kişi)
  • Uzunluk: 11.3 m
  • Rotor çapı: 15.8 m
  • Yükseklik: 5.5 m
  • Boş ağırlık: 6.500 kg
  • Yüklü ağırlık: 11.000 kg
  • Azami kalkış ağırlığı: 12.000 kg
  • Motorlar: İki adet Isotov turboşaft motor, her biri 2.225 BG gücünde

Performans

  • Azami hız: 270 km/h (145 knot)
  • Seyir hızı: 205 km/h (110 knot)
  • Menzil: 980 km (530 deniz mili)
  • Azami seyir irtifası: 5.000 m (16.400 ft)

Silah sistemleri

  • Ka-27: Bir adet torpido veya 36 adet aktif ve/veya pasif sonar şamandırası.
  • Ka-29TB: Bir adet GShG-7.62 Makineli tüfek, bir adet 30 mm top, AT-6 Spiral anti-tank füzeleri, çeşitli güdümsüz roket ve bombalar için toplam dört adet kızak. Asker taşıma görevlerinde makineli tüfek ve 30 mm top taşınamamaktadır.

Elektronik (aviyonik) sistemler

Modeller

  • Ka-25-2 : İlk prototip.
  • Ka-27K : Denizaltı savunma helikopteri prototipi.
  • Ka-27PL "Helix-A" : Denizaltı savunma helikopteri.
  • Ka-27PS "Helix-D" : Arama-kurtarma helikopteri.
  • Ka-27PV Ka-27PS modelinin basit silahlarla (Makineli tüfek ve güdümsüz roketler) versiyonu.
  • Ka-28 "Helix-A" : Ka-27PL modelinin ihraç edilmek üzere düzenlenmiş versiyonu.
  • Ka-29TB "Helix-B" : Saldırı ve taktik taşıma helikopteri. 2 mürettebat ve 16 asker kapasitesine sahiptir.
  • Ka-29RLD : Erken uyarı ve elektronik istihbarat helikopteri. Daha sonra Ka-31 olarak adlandırılmıştır.
  • Ka-32A : Ka-27 serisinin ilk sivil modeli.
  • Ka-32A1 : Orman yangını söndürme helikopteri.
  • Ka-32A2 : Polis görevleri için spot ışıklar ve megafon ile donatılmış bir model.
  • Ka-32A3 : Özel arama-kurtarma ve tahliye helikopteri.
  • Ka-32A7 : Ka-27PV modelinin bir benzeri.
  • Ka-32A11BC : Ka-27/32 serisinin Kanada'da kullanım izni koşullarına adapte edilmiş özel bir modeli.
  • Ka-32A12 : Ka-27/32 serisinin İsviçre'de kullanım izni koşullarına adapte edilmiş özel bir modeli.
  • Ka-32M : 1839 kW gücünde TV3-117VMA-SB3 motorları ile donatılması düşünülen bir model. Proje aşamasındadır.
  • Ka-32S "Helix-C" : Deniz Kuvvetleri kullanımı için tasarlanmış genel maksatlı taşıma ve arama-kurtarma helikopteri. Burun altındaki karakteristik radar kubbesi ile ayırt edilebilir.
  • Ka-32T "Helix-C" : Yolcu taşımacılığı için tasarlanmış model. 16 yolcu kapasitesine sahiptir.
  • Ka-32K : Ağır yüklerin taşınması için özel olarak geliştirilmiş "uçan vinç" modeli.

Kullanıcılar

Askeri kullanıcılar

Azerbaycan Hava Kuvvetleri ve Donanması'nda hizmet vermektedir.

Cezayir Hava Kuvvetleri 3 adet Ka-32T helikopterine sahiptir.

Çin Donanması'nda hizmet vermektedir.

Hindistan Donanması'nda hizmet vermektedir.

Rus Donanması'nda hizmet vermektedir.

Ukrayna Donanması'nda hizmet vermektedir.

Vietnam Hava Kuvvetleri'nde hizmet vermektedir.

Güney Kore Hava Kuvvetleri 7 adet Ka-32S helikopterine sahiptir.

Sivil kullanıcılar

Orman Genel Müdürlüğü tarafından orman yangınlarıyla mücadele faaliyetlerinde Ka-32 helikopterleri kiralama suretiyle kullanılmaktadır. Ayrıca Kaan havacılık bünyesinde satın alınmış üç tane vardır

Orman yangını ile mücadele amacıyla kullanılmaktadır.

Orman yangını ile mücadele ve kıyı emniyeti hizmetlerinde kullanılmaktadır.

Eski kullanıcılar

Kızıl Donanma'da 1982-1991 yılları arasında hizmet vermiştir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bell AH-1 Cobra</span> tek ve çift motorlu taarruz helikopteri

AH-1 Kobra, Bell Helicopter firması tarafından üretilen tek ve çift motorlu taarruz helikopteri. Türünün öncülerindendir ve modelleri bugün dünyanın birçok ordusu tarafından hâlâ kullanılmaktadır. Yüksek performans ve ateş gücünü küçük bir gövdeye sığdırmış nadir savaş helikopterlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Kamov Ka-50</span>

Ka-50 takma adları Kara Köpekbalığı veya Kurtadam (Werewolf)dır. Hokum A NATO'daki kod adıdır. Sovyet yapımı, tek koltuklu, karşıt pervaneli (kontra-rotor), fırlatma koltuklu, anti-tank helikopteridir. Kamov şirketi tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas F-4 Phantom II</span> Amerikan yapımı savaş uçağı

McDonnell Douglas F-4 Phantom II, McDonnell Douglas Firması tarafından ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri Donanması için geliştirilmiş, tandem iki koltuklu, çift motorlu, tüm hava koşullarına uygun, uzun menzilli süpersonik, 3. nesil jet önleme ve avcı-bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter</span>

Helikopter, dikey kalkış ve iniş yapabilen döner kanatlı bir hava taşıtıdır. İsmin kökü Yunancada heliko pteron yani hareketli kanatlar anlamından gelir. Fransız Gustave Ponton d'Amécourt tarafından 1861'de ortaya atılmıştır. 1907 yılında Fransız Paul Cornu ilk motorlu helikopteri uçurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kamov Ka-52</span>

Ka-52 "Alligator" Ka-50' nin çift kişilik modelidir ve pilotların yan yana oturduğu bir dizayna sahiptir. Keşif ve saldırı helikopteri olarak dizayn edilmiştir. Araç, muharebe alanında zırhlı ve zırhsız araçları, piyadeyi ve hava hedeflerini vurabilme kabiliyetine sahiptir. Sovyetler Birliği'nin dağılması helikopterin üretimi üzerinde büyük bir engel oluşturmuştur fakat 2009 yılında Ka-50 helikopterinin seri üretiminin durmasından önce Rus kuvvetlerinin keşif ve eğitim ihtiyacı için üretime başlandı. AH-64 Apache ve Eurocopter Tiger gibi batılı rakiplerine karşı iyi performans göstermeyi başarmıştır. Kuyruk pervanesinin yerine, birbirine ters yönde dönen pervanelere sahiptir. Ka-52M ve Ka-52K gibi modelleri bulunmaktadır. Bu helikopter birçok farklı silahı; S-13, S-8 gibi güdümsüz roketleri, Vikhr, Ataka (9M120) gibi güdümlü füzeleri veya Igla-S (9M432) Havadan Havaya güdümlü uçaksavar füzelerini taşıyabilir. Birden fazla kabiliyeti olan bu helikopterde otomatik top olarak 2A42 topu bulunur. İsteğe bağlı olarak 2 Adet GSh-23L top podu takılabilir. 4 adete kadar maksimum 500 kg'lık hava bombası taşıyabilir.

<span class="mw-page-title-main">Knox sınıfı fırkateyn</span>

Knox sınıfı fırkateyn, ABD Deniz Kuvvetlerinde hizmet etmiş olan fırkateyn sınıfı.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-33</span> Sovyet yapımı dördüncü kuşak savaş uçağı

Suhoy Su-33 Rus firması olan Sukhoi tarafından 1982'de uçak gemileri için üretilmiş bir donanma savaş uçağıdır. Su-27 'Flanker' 'dan türetilmiş bir uçaktır ve Su-27K olarak da bilinir. Su-27'den başlıca farkı, Su-33'ün uçak gemileri tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış olmasıdır. Su-27'nin aksine Su-33 havada yakıt ikmali yapabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ T-129 Atak</span> saldırı ve silahlı keşif helikopteri

T-129 ATAK, ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri. T-129, AgustaWestland üretimi Agusta A129 Mangusta helikopterinin gövde tasarımının çeşitli aksamlarının değiştirilmesi ve özgün silah ve yazılım sistemlerinin entegre edilmesiyle meydana geldi. Üretimi tamamlanan ilk helikopter 28 Eylül 2009 tarihinde, İtalya'nın Gallarate kenti yakınlarındaki AgustaWestland tesislerinde, bir İtalyan ve bir Türk pilot tarafından deneme uçuşuna tabi tutuldu. Yaklaşık yarım saat havada kalan helikopter, çeşitli manevra testlerinin ardından başarıyla yere indi.

<i>Admiral Kuznetsov</i> (063)

Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov Rus Donanması'na bağlı bir uçak gemisidir. 1991 yılında o zamanki adı Kızıl Donanma olan Sovyet Donanması'nda hizmete giren gemi, günümüzdeki ismini II. Dünya Savaşı boyunca Donanma Sekreteri (Komutanı) görevini yürüten Amiral Nikolay Gerasimoviç Kuznetsov'dan almıştır. Proje 1143.5, Brezhnev ve Kremlin olarak da adlandırılan sınıfının iki üyesinden ilki olan Kuznetsov Rus Donanması'nın aktif hizmetteki en gelişmiş gemisi ve tek uçak gemisidir. Sınıfın diğer üyesi Varyag, Sovyetler Birliği'nin dağılmasını takiben inşa halindeyken Ukrayna tarafından alıkonulmuş ve 1998 yılında Çin'e satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurocopter SA365 Dauphin</span>

Eurocopter AS365/SA365 Dauphin çokuluslu Eurocopter firması tarafından üretilen iki motorlu, çok amaçlı bir helikopterdir. Yine aynı firma tarafından üretilen tek motorlu SA360 modelinden geliştirilen helikopter, Eurocopter firmasının en başarılı tasarımı olarak görülmekte ve dünyanın pek çok ülkesinde sivil ve askeri taşımacılık, arama-kurtarma, istihbarat, deniz karakol ve cankurtaran hizmetleri gibi çok sayıda değişik görevde hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">NHIndustries NH90</span>

NHIndustries NH90; orta boy, çift motorlu, çok amaçlı bir askeri helikopterdir. NHIndustries tarafından üretilmiştir. İlk prototip 1995 yılının Aralık ayında ilk uçuşunu gerçekleştirdi. bu tarihten beri on dört ülke toplamda 573 tane helikopter sipariş etti. Bu helikopterlerin teslimine 2006 yılında başlandı. Helikopterin adı "NATO Helicopter 90's"in kısaltmasından gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-2</span>

Mil Mi-2 57 mm roketlerle ve 23 mm top ile silahlandırılabilen, hava desteği sağlayanbilen zırhlı taşıma helikopteridir.

<span class="mw-page-title-main">Sikorsky SH-60 Seahawk</span>

Sikorsky SH-60 Seahawk veya Sikorsky S-70B/C Seahawk, Sikorsky firması tarafından üretilen S-70 helikopter ailesinin askeri taşıma ve saldırı helikopteri UH-60 Black Hawk modelinin deniz kuvvetleri için üretilmiş, korozyona dayanıklı gövde ve deniz aletlerine sahip modelidir. Alan tarama, arama kurtarma, dikey ikmal, saldırı ve taşıma yeteneklerine sahiptir. Su üstü hedeflere karşı AGM-119 Penguin MK2 füzesi ve AGM-114 Hellfire güdümlü füzesi, su altı hedeflere karşı MK-46/50/54 torpidoları kullanabilir ve sahip olduğu daldırma sonarıyla su altı taraması yapabilir.

Mil Mi-36, ilk olarak 1980'lerin başında projelendirilen bir Sovyet yapımı hafif çok amaçlı helikopterdi. Öngörülen rolleri ateş desteği ve iletişim, kargo taşımacılığı, arama-kurtarma ve tıbbi tahliye ve havadan gözetlemeye yardımcı olmaktı. Ayrıca ikiz TV-O-100 turboşaft motorları, iki kanatlı bir ana rotor ve dört kanatlı bir kuyruk rotoru kullanması planlanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mil Mi-28</span> Rusya yapımı saldırı helikopteri

Mil Mi-28 Sovyetler Birliğine ait her türlü hava koşuluna uygun, gündüz-gece, askerî tandem, iki koltuklu tanksavar saldırı helikopteridir. İkincil taşıma kabiliyeti olmayan bir saldırı helikopteridir ve bu rol için Mil Mi-24 savaş helikopterinden daha iyi optimize edilmiştir. Burun altı barbette tek bir silah ve saplama kanatlarının altındaki pilonlarda taşınan harici yükler taşır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî helikopter</span>

Askerî helikopter, askerî kuvvetler tarafından kullanılmak üzere özel olarak üretilmiş veya dönüştürülmüş helikopterdir. Bir askerî helikopterin misyonu, tasarımının veya dönüşümünün bir işlevidir. Askeri helikopterlerin en yaygın kullanımı birliklerin nakliyesidir, ancak nakliye helikopterleri muharebe arama-kurtarma (CSAR), sıhhi tahliye (MEDEVAC), hava komuta merkezi gibi diğer görevleri gerçekleştirmek için değiştirilebilir veya dönüştürülebilir. Bunun yanında yer hedeflerine saldırmak için silahlandırılabilir. Özel askerî helikopterler belirli görevleri yerine getirmesi için tasarlanmıştır. Özel askerî helikopterlere örnek olarak saldırı helikopterleri, gözlem helikopterleri ve anti denizaltı savaş helikopterleri verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Eurocopter MH-65 Dolphin</span>

Eurocopter MH-65 Dolphin, tıbbi tahliye kabiliyetine sahip arama ve kurtarma ve silahlı hava kuvvetleri görevleri için Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik Teşkilatı (USCG) tarafından işletilen çift motorlu bir helikopterdir. Fransız yapımı Eurocopter SA365 Dauphin'in bir çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Kamov Ka-31</span> Hava ve yüzey tehditlerini izleyip tespit eden, donanmada kontrol rolünü üstlenen bir askeri helikopter

Kamov Ka-31, başlangıçta Sovyet Deniz Kuvvetleri için geliştirilen ve şu anda Rusya, Çin ve Hindistan donanmalarında havadan erken uyarı ve kontrol rolünde hizmet veren bir askerî helikopterdir.