İçeriğe atla

Kamondo ailesi

Kamondo Sarayı, Haliç
Kamondo Merdivenleri, Karaköy

Kamondo Ailesi İstanbul'da yaşamış olan Sefarad Yahudilerinden bankacı bir aileydi.

İstanbul'un, modernleşmesinde çok önemli katkıları olan bir aile olan Kamondo Ailesi İspanya'daki engizisyondan kaçarak ilk önce Venedik'e, ardından İstanbul'a gelmiş ve sonra Paris'e yerleşmiş son fertleri II. Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kampları'nda yok edilmişlerdir. Doğu'nun Rothschild Ailesi diye anılan ailenin önemli ferdi Abraham Salomon de Kamondo, modernleşmenin kent içi yaşamdaki öncülerinden biri olmuştur. Modern bankacılığın kurucularından biri olmasının yanı sıra İstanbul'da ilk belediyenin kuruluşunda, kentsel altyapının modernleşmesinde, yeni ve modern eğitim kurumlarının oluşumunda rol almış, önemli şehircilik, mimarlık ve kültür yatırımlarına da öncülük etmiştir. İstanbul'un 19. yüzyılda Avrupa kentleri ile paylaştığı değerlerin ve kurumların oluşmasında ailenin ve Abraham–Salomon de Kamondo'nun bir sosyal girişimci olarak büyük bir payı vardır.

Yahudi cemaatin önderi olan Abraham Salomon de Kamondo, ilk belediye olan 6. Daire'nin kuruluşunda da görev aldı. Bankalar Caddesi’ndeki Kamondo merdivenlerini 1870-1880 yıllarında yaptıran ünlü banker yaşamını yitirince, Hasköy’de kendisinin yaptırdığı anıt mezara devlet töreniyle defnedildi. İstanbul’un gelişimi ve modernleşmesine katkı sağlayan Kamondo ailesinin anısına, Karaköy Bankalar Caddesi’ndeki merdivenlere Türkiye Yahudi Hahambaşılığı’nın da katılımıyla düzenlenen törenle plaket çakılmıştı.

1815'te kurdukları ve Kırım Savaşı sırasında Osmanlı Devleti'ni finanse eden İshak Kamondo ve Şürekası unvanlı banka, Şirket-i Hayriye ve Dersaadet Tramvay Şirketi'ne ortaklıkları, Altıncı Daire-i Belediye'nin kuruluşuna verdikleri katkılar, en önemli girişimleri arasındadır.

Kamondo Ailesi, Osmanlı modernleşmesinde iz bırakan sayısız yapı inşa ettirmiştir. Kasımpaşa'daki Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Galata Résidence, Serdar-ı Ekrem Sokak'taki Kamondo Hanı, Meşrutiyet Caddesi'ndeki Büyükada Han, Karaköy'de Saatçi Han, Latif Han, Lacivert Han, Yakut Han, Kuyumcular Han, Lüleci Han, Gül Han ve Bankalar Caddesi'deki Kamondo Merdivenleri bunlar arasında sayılabilir.

Kamondo Ailesi’nin Avrupa’da siyasal ve kültürel kurumların gelişmesinde de rol aldığı görülmektedir.

Kamondoların kültür ve sanata katkıları, ailenin Paris'e yerleşmesinden sonra da devam etmiştir. Champs Elysées'deki Ulusal Tiyatronun kurulması, Louvre Müzesi'ne bağışlanan empresyonist tablo koleksiyonu, 18. yüzyıl sanat eserlerini bir araya getiren Nissim de Camondo Müzesi, bu girişimler arasındadır. Kamondo’nun İtalyan Birliği’nin kurulmasına verdiği destek ve “Kont” unvanını alması da, bunun kanıtıdır.

Kamondo Ailesi’nin başlıca fertleri:

  • 1. kuşak: Abraham Salomon Kamondo (1781-1873), Bankacı ve yardımsever
    • 2. kuşak: Salomon Rafael Kamondo (1810-1866), Bankacı ve Abraham Salomon Kamondo'nun oğlu
      • 3. kuşak: Abraham Behor Kamondo (1829-1889), Bankacı ve Salomon Rafael Kamondo'nun oğlu
        • 4. kuşak: Isaac de Camondo (1851-1911), Bankacı, diplomat, besteci ve koleksiyoncu ve Abraham Behor Kamondo'nun oğlu
      • 3. kuşak: Nissim Kamondo (1830-1889), Bankacı ve Salomon Rafael Kamondo'nun oğlu
        • 4. kuşak: Moïse de Camondo (1860-1935), Bankacı ve koleksiyoncu ve Nissim Kamondo'nun oğlu ve Nissim de Camondo'nun babası
          • 5. kuşak: Nissim de Camondo (1892-1917), Bankacı ve Birinci Dünya Savaşı pilotu ve Moïse de Camondo'nun oğlu
          • 5. kuşak: Béatrice de Camondo (1894-1944), Moïse de Camondo'nun kızı
            • 6. kuşak: Fanny de Camondo (1920-1944), Béatrice de Camondo'nun kızı
            • 6. kuşak: Bertrand de Camondo (1923-1944), Béatrice de Camondo'nun oğlu

Kaynakça

  • From East and West: Jews in a Changing Europe 1750-1870, Frances Malino ve David Sorkin. (1991) Blackwell Publishers, ISBN 0-631-16602-5, pp. 46-56: "Abraham de Camondo of Istanbul: The Transformation of Jewish Philanthropy"
  • Les Camondo, ou, L'éclipse d'une fortune (Hébraïca), Nora Şeni (1997) Actes Sud ISBN 2-7427-1421-9
  • Le Dernier des camondo, Pierre Assouline (1999) Gallimard ISBN 2-07-041051-X

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • Türk Yahudileri
  • Yahudilik
  • Sefarad

İlgili Araştırma Makaleleri

13 Aralık, Miladi takvime göre yılın 347. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 18 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Beyoğlu veya eskiden Pera, İstanbul ilinin Avrupa yakasında bulunan ilçelerinden biridir. Kuzeybatıda Şişli ve Kâğıthane, doğuda Beşiktaş ve İstanbul Boğazı, güneyde ve batıda ise Haliç ile sınırlı ilçenin yüzölçümü 8,76 km2'dir ve 45 mahalleden oluşmaktadır. İsmini Pera da denen, Tünel–Taksim arasında uzanan İstiklal Caddesi ve ona açılan sokakların belirlediği alanı kapsayan Beyoğlu semtinden alır.

İshak Alaton, Yahudi asıllı Türk iş insanı, Alarko Holding kurucusu ve onursal başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamondo Merdivenleri</span> İstanbul, Galatada bulunan tarihî merdivenler

Kamondo Merdivenleri İstanbul'un Galata semtindeki Bankalar Caddesi ile Banker Sokağı'nı birleştiren Art Nouveau üslûbundaki merdivenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Salomon Kamondo</span>

Kont Abraham Salomon Kamondo Kamondo ailesinin büyüğü Osmanlı-İtalyan Yahudi finansör ve hayırseverdir.

Béatrice de Camondo Kamondo Ailesinden Fransız yüksek sosyetesinin önde gelen mensuplarından idi. Holokost kurbanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nissim de Camondo</span> Fransız bankacı (1892-1917)

Büyük amcası için Nissim Kamondo maddesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Mois de Kamondo</span> Fransız sanat koleksiyoncusu (1860-1935)

Kont Mois de Kamondo, Osmanlı İmparatorluğu'nda doğan İtalyan asıllı Fransız bankacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Isaac de Camondo</span>

Kont Isaac de Camondo Kamondo Ailesinden Osmanlı-Fransız bankacı, diplomat, besteci, koleksiyoncu ve hayırsever.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Behor Kamondo</span>

Kont Abraham Behor Kamondo Kamondo Ailesinden Osmanlı-Fransız bankacı, koleksiyoncu ve hayırsever.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Lübnan Yahudileri geleneksel olarak bir Mizrahi cemaati olup genelde Lübnan'ın Beyrut şehrinde veya çevresinde yaşayan veya yaşamış olan Yahudilerdir. Cemaatin hemen hemen hepsi İsrail, Fransa ve Kuzey Amerika'ya göç etmiştir. Ülkede bugün 20 ila 40 arası Yahudi kalmıştır. Lübnan Yahudileri toplumla sıkıca entegre oldukları ve vatanlarını terk etme hissi duymadıkları için Lübnan'ın 1958'de yaşadığı iç savaşta dahi büyük oranda dış göç olmamıştır. Fakat, 1975'teki Lübnan İç Savaşı ve 1982'deki İsrail'in Lübnan'a girme harekâtıyla dış göçler hızlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nissim Kamondo</span>

Büyük yeğeni için Nissim de Camondo maddesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Salomon Rafael Kamondo</span>

Kont Salomon Rafael Kamondo Kamondo Ailesinden Osmanlı bankacı ve hayırsever.

<span class="mw-page-title-main">Rothschild ailesi</span> Mayer Amschel Rothschildin soyundan gelen aile

Rothschild ailesi, Rothschild hanedanı veya kısaca Rothschildler, 18. yüzyılın sonlarına doğru, Yahudi bankacı Mayer Amschel Rothschild (1744-1812) tarafından kurulan ve Avrupa'nın çeşitli merkezlerinde bankalar kuran Frankfurt merkezli Yahudi bankacı ailedir.

Suriye'deki Yahudileri, ilk çağlardan beri Suriye'de yaşayan Yahudiler ile 1492'de İspanya'dan kovulan Sefaradlar oluşturur. Halep, Şam ve Kamışlı'da asırlar boyunca büyük Yahudi cemaatleri var olmuştur. 20. yüzyılın başlarında Suriye Yahudilerinin büyük bir yüzdesi ABD, Orta ve Güney Amerika ve İsrail'e göç etti. Bugün Suriye'de çok az Yahudi yaşamaktadır. Suriye Yahudilerinin oluşturduğu en büyük cemaat 75.000 kişilik nüfusuyla Brooklyn, New York'tadır.

Mısır Yahudileri, dünyanın hem en eski hem en yeni cemaatini oluşturur. Tam bir nüfus bilgisi bulunmasa da Mısır'daki Yahudi nüfusunun 2004 itibarıyla 100'den az olduğu düşünülür, bu sayı 1922'de 75 ila 80 bin arasındaydı. Tarihi yerli cemaatin çekirdeğini Rabinik ve Karay Yahudileri oluşturur. İspanya'dan kovulmanın ardından Mısır'a daha çok Sefarad ve Karay yerleşmiştir. Nüfus, Süveyş Kanalının açılmasının ardından artan ticaret olanakları sebebiyle yükselişe geçti. Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı topraklarda yaşayan Yahudiler Mısır'ın ana şehirlerine yerleşip modern cemaatin ticari ve kültürel elit tabakasına girdiler. 19. yüzyılın sonlarında Avrupa'da yaşanan pogromlardan kaçan Aşkenaz cemaati çoğunlukla Kahire'nin Darb el Barabira çeyreğinde toplanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi</span>

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi, Osmanlı topraklarında var olan Yahudilerin tarihidir.

<span class="mw-page-title-main">Salomon Mayer Rothschild</span>

Salomon Mayer von Rothschild, Yahudi kökenli Avusturyalı bankacı. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu finanse eden ve Avusturya bankacılık zincirini kuran Mayer Amschel Rothschild'in 5 oğlundan biri.

<i>Irène Cahen dAnversin portresi</i>

Irène Cahen d'Anvers'ın Portresi veya Mavi Kurdeleli Küçük Kız veya Küçük Irène, Fransız Empresyonist sanatçı Pierre-Auguste Renoir’ ın yağlı boya tablosu’dur.