İçeriğe atla

Kamondo Merdivenleri

Koordinatlar: 41°01′26″K 28°58′26″D / 41.02389°K 28.97389°D / 41.02389; 28.97389
Kamondo Merdivenleri
Kamondo Merdivenleri (Mart 2013)
Harita
Genel bilgiler
ŞehirBeyoğlu, İstanbul
Ülke Türkiye
Koordinatlar41°01′26″K 28°58′26″D / 41.02389°K 28.97389°D / 41.02389; 28.97389

Kamondo Merdivenleri İstanbul'un Galata semtindeki Bankalar Caddesi ile Banker Sokağı'nı birleştiren Art Nouveau üslûbundaki merdivenlerdir.

1850'li yıllarda yapılan merdivenler, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli banker ailelerinden biri olan, Sefarad Yahudileri'nden Kamondo Ailesi tarafından Abraham Salomon Kamondo adına yaptırılmıştır.[1] Merdivenlerin yapıldı dönemde Banker Sokağı da, Fransızca Rue Camondo (Türkçe: Kamondo Caddesi) olarak bilinmekteydi.

Neobarok ve erken Art Nouveau üsluplarının bir karışımı olarak tasarlanan saç örgüsünü andıran merdiven, Camondo'nun evinden yürüyerek iş yerinin bulunduğu Bankalar Caddesi'ne ulaşması ve yine Avusturya Lisesi'nde okuyan çocuklarının da okula rahat gidebilmeleri için kestirme bir yol olarak inşa edilmiştir. Altıgen şeklinin, çocuklarının kaymaları halinde basamaklardan aşağıya düşmelerini önlemek için tasarlandığı düşünülmektedir.[2]

Resimler

Kaynakça

  1. ^ "Camondo Stairs – Istanbul, Turkey - Atlas Obscura". web.archive.org. 30 Haziran 2023. 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  2. ^ "Karaköy'ün Meşhur Kamondo Merdivenleri'nin İlginç Hikayesi - Ekşi Şeyler". web.archive.org. 30 Haziran 2023. 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kamondo ailesi</span>

Kamondo Ailesi İstanbul'da yaşamış olan Sefarad Yahudilerinden bankacı bir aileydi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Ekonomi Bankası</span> Özel sermayeli Türk bankası

Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye'de faaliyet gösteren İstanbul merkezli özel mevduat bankasıdır. 1927 yılında Kocaeli Halk Bankası T.A.Ş. unvanıyla kurulup 1982 yılına kadar bu isimle faaliyet göstermiştir. Bu tarihten itibaren yurt çapında faaliyet göstermeye başlayan bankanın genel müdürlüğü İstanbul’a taşınmış, unvanı da Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (TEB) olarak değişmiştir. Banka, 2005 yılında Euro bölgesinin ve dünyanın önde gelen bankalarından biri olan BNP Paribas ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamıştır. Türk Ekonomi Bankası, Türkiye'deki faal bankalar arasında Ziraat Bankası (1863) ve Türkiye İş Bankası'ndan (1924) sonra en köklü üçüncü banka konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy</span> Beyoğlu, İstanbulda bir semt

Karaköy, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Galata semtinin modern adıdır. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî Asansör</span> İzmir, Türkiyede bir asansör

Tarihî Asansör, İzmir'de bulunan tarihsel bir yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Müzesi (İstanbul)</span>

Atatürk Müzesi veya diğer adıyla İnkılâp Müzesi, İstanbul'un Şişli ilçesinde, Halâskârgazi Caddesi üzerinde yer alan ve 1942'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce müzeye dönüştürülmüş Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu ev. Atatürk'ün kişisel eşyaları, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili çeşitli materyaller ve farklı ressamlara ait tablolar sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Salomon Kamondo</span>

Kont Abraham Salomon Kamondo Kamondo ailesinin büyüğü Osmanlı-İtalyan Yahudi finansör ve hayırseverdir.

Béatrice de Camondo Kamondo Ailesinden Fransız yüksek sosyetesinin önde gelen mensuplarından idi. Holokost kurbanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nissim de Camondo</span> Fransız bankacı (1892-1917)

Büyük amcası için Nissim Kamondo maddesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Mois de Kamondo</span> Fransız sanat koleksiyoncusu (1860-1935)

Kont Mois de Kamondo, Osmanlı İmparatorluğu'nda doğan İtalyan asıllı Fransız bankacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Isaac de Camondo</span>

Kont Isaac de Camondo Kamondo Ailesinden Osmanlı-Fransız bankacı, diplomat, besteci, koleksiyoncu ve hayırsever.

<span class="mw-page-title-main">Abraham Behor Kamondo</span>

Kont Abraham Behor Kamondo Kamondo Ailesinden Osmanlı-Fransız bankacı, koleksiyoncu ve hayırsever.

<span class="mw-page-title-main">Nissim Kamondo</span>

Büyük yeğeni için Nissim de Camondo maddesine bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Salomon Rafael Kamondo</span>

Kont Salomon Rafael Kamondo Kamondo Ailesinden Osmanlı bankacı ve hayırsever.

Osmanlı Camii, Arnavutköy'de bir cami. Horasan şeklinde, 1595 tarihinde yapılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Kilise iken 1991 yılında Anıtlar Genel Müdürlüğünden alınan izne göre cami olarak ibadete açılmıştır. Buraya Rumların yerleşmesiyle birlikte kilise yapıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy (Tünel)</span> İstanbul Füniküleri istasyonu

Karaköy Füniküler İstasyonu, eskiden Galata Füniküler İstasyonu, İETT tarafından işletilen F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı'nda yer alan füniküler istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir bankacılık müzesi

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi; Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih müzesidir. Türkiye İş Bankası'nın Ulus Meydanı'nda bulunan eski genel müdürlük binasının dönüştürülmesiyle hem Türkiye'deki önemli ekonomik gelişmeleri hem de bankanın tarihçesini anlatan bir müze oluşturulmuştur. İstanbul'daki Türkiye İş Bankası Müzesi'nden sonra kurum bünyesinde açılan ikinci müze olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul tramvayı istasyonu

Karaköy Tramvay İstasyonu, İstanbul Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 30 Ocak 2005'te hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Beyoğlu'nun Arapcami Mahallesi ile Kemankeş Karamustafapaşa Mahallesi arasında yer almaktadır.

Mimarı Giulio Mongeri olan yapı 1912 yılında Bankalar Caddesi’nde inşa edilmiştir. İnşa edildikten sonra ilk defa bir sigorta şirketi olarak kullanılan binada günümüze kadar Türkiye Milli Sigorta ve Anadolu Sigorta gibi sigorta şirketleri tarafından kullanılmıştır. Milli Reasürans tarafından satın alınmasıyla beraber katları ayrı ayrı satılmıştır. Günümüzde çeşitli hukuk büroları, sigorta acenteleri ve nakliye şirketleri tarafından kullanılmaktadır.

Generali Han, Osmanlı'nın son zamanlarında 1909 yılında inşa edilen bina Bankalar Caddesi'nde yer alır ve İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından projelendirilmiş ve inşa edildikten sonra Generali Sigorta adında bir sigorta şirketi tarafından kullanılmış bir handır. Bunun yanı sıra günümüze kadar çeşitli hukuk büroları, bankerler ve başka sigorta şirketleri tarafından kullanılmıştır. Günümüzde halihazırda aynı amaçlar için hizmet verilen binada daha önce Selanik Bankası, Generali Sigorta, Shell, Giulio Mongeri Mimarlık Bürosu gibi kurum ve ofisler faaliyet göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Frej Apartmanı</span>

Frej Apartmanı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi, Şişhane Meydanı'nda bulunan bir Geç dönem Osmanlı apartmanıdır.