İçeriğe atla

Kamidana

Kamidana

Kamidana (Japonca神棚; "tanrı/ruh rafı"), bir Şinto kamiyi korumak için sağlanan minyatür ev sunaklarıdır. En yaygın olarak kami ibadetinin evi olan Japonya'da bulunurlar.[1]

Kamidana genellikle bir duvarın üstüne yerleştirilir ve Şinto tarzı törenlerle ilgili çok çeşitli öğeler içermektedir. Bunların en belirgini, seçilmiş bir kamiyi barındırması amaçlanan bir nesne olan shintaidir, böylece ona ibadete izin vermek için fiziksel bir biçim verir. Kamidana shintai en yaygın olarak küçük dairesel aynalardır, ancak aynı zamanda magatama mücevherleri veya büyük ölçüde sembolik değeri olan başka bir nesne de olabilirler. Shintai içindeki kami, genellikle yerel tapınağın ilahıdır veya ev sahibinin mesleğine özeldir. Kaminin (bunrei) bir kısmı, bu amaç için özel olarak bir tapınaktan kanjō adı verilen bir işlemle elde edilmiştir.[2]

Kamidanada ibadet tipik olarak basit dualar, yiyecek ve çiçeklerin sunulmasından oluşur. Kamidanada ibadet etmeden önce aile üyelerinin ellerini veya ağızlarını temizlemeleri ritüel olarak önemlidir.

Kamidana, bazı geleneksel Japon dövüş sanatı dojolarında da bulunabilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Basic Terms of Shinto, Kokugakuin University, Institute for Japanese Culture and Classics, Tokyo 1985

Konuyla ilgili yayınlar

  • Ono, Sokyo, Shinto: The Kami Way, Charles E. Tuttle Company, 4-8053-0189-9

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şinto</span> Japonların politeistik (çok tanrılı) geleneksel halk dini

Şinto veya Şintoizm, Japonya'nın yerli, Japonların millî dinidir. Eskiden Japonya'nın resmî diniydi. Sadece Japonya'da ibadetlere katılan 119 milyon kişi vardır. Dünya'nın en eski dinlerinden olan Şinto bir tür animizmdir ve ayrıca şamanistik uygulamaları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Amaterasu</span> Şinto inancında Güneş tanrıçası

Amaterasu (天照), Amaterasu-Ōmikami (天照大神/天照大御神) veya Ōhirume-no-Muchi-no-Kami (大日孁貴神),, önemli Shintō kamisi. Japon imparatorluk ailesi bu güneş tanrıçasının soyundan geldiğini öne sürer. Amaterasu, babası Izanagi'nin sol gözünden doğmuştur. Mitolojide, erkek kardeşi Susanoo'ya kızıp bir mağaraya saklandığı ve dünyayı karanlığa boğduğu anlatılır. Japonya'nın en önemli Shintō tapınağı olan Ise Jingu'da bu tanrıçaya ibadet edilir.

<span class="mw-page-title-main">İbadethane</span> ibadet etmek için özel olarak tasarlanmış yapı veya kabul edilmiş alan

İbadet yeri, bireylerin veya cemaat gibi bir grup insanın bağlılık, saygı veya dini çalışma yapmak için geldikleri özel olarak tasarlanmış bir yapı veya alandır. Bu amaçla yapılan veya kullanılan bir binaya bazen ibadethane denir. Tapınaklar, kiliseler, sinagoglar ve camiler ibadet için oluşturulmuş yapılara örnektir. Bir manastır, özellikle Budistler için, hem dini tarikatlara ait olanları barındırmaya hem de ziyaretçiler için bir ibadet yeri olarak hizmet edebilir. Doğal veya topografik özellikler de ibadet yeri işlevi görebilir ve bazı dinlerde doğal yapılar kutsal kabul edilir; Örneğin Ganj nehri ile ilgili ritüeller Hinduizmde kutsaldır

<span class="mw-page-title-main">Şinbutsu-şuugō</span>

Şinbutsu-şūgō, Japonya'nın yerel Şinto'suyla ile Budizmin karıştırılıp tek bir inanç sistemi şeklinde yeniden inşasıdır. Bu olguya Şinbutsu-konkō da denir.

<span class="mw-page-title-main">Şinto tapınağı</span>

Şinto tapınağı, Şintoizm'de bir veya birden fazla Şinto kamisini barındırma amaçlı bir yapıdır. Şinto tapınağı bir ibadet yeri olmayıp kutsal nesneleri saklamak için kullanılır.

Takamagahara, Japon mitolojisinde bir yerdir. Şintoizm'de kaminin yaşadığı yer olup Ama-no uki-hashi köprüsü ile Dünya'ya bağlandığı inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Inari Ōkami</span>

Inari Ōkami, Japon tilkiler, bereket, pirinç, çay, sake, tarım ve sanayi, genel refah ve dünyevi başarı kamisidir. Inari Ōkami, Şintoizm'in baş kamilerinden biridir. Eski Japonya'da Inari, kılıç ustalarının ve tüccarların de himayesi altında kaldı. Erkek, kadın ya da androginos olarak temsil edilen Inari, bazen üç ya da beş bireysel kami topluluğu olarak da görülür. Inari, MS 711 yılında Inari Dağı'nda bir tapınak kurulduğundan bu yana ibadet edildiği görülüyor. Efsaneye göre İnari dokuz kuyruğunun hepsini insanlar için bağışlamış ve yok olmuştur. Bu sebeple insan olarak, hiç anlamayacağınız bir surette dirilir. Şinto inancında İnari sureti kızıl sarı saç ve yeşil gözle açıklanır. Tanrılık hayatında insanlık için bahşettiği iyi niyetinin cezasını bu hayatında çekecektir ve kıyameti getirecek tanrı olarak bilinir. Günümüzdeki Şinto tapınma ayinlerinde “watashi no O-Inari-sama” “Benim İnari’me” kavramı vardır. Bu da İnari'nin hiçbir şeye ait olamayacağından gelmektedir. İnari'nin ölümlü hayatında insanlığa verecek canı yoktur, bu yüzden o artık kimsenin tanrısı değildir. İnari ruhuyla dirilen insanın geçmişte verdiği sağlık, sevgi ve neşe gibi kavramlardan mahrum kalacağına inanılmaktadır. Bir Toyokawa rahibine göre İnari, Mayıs yağmurunda dirilir ve göklerin aklını kaybettiği bir gün yeniden yok olacaktır. Bazı bilginler ibadetin 5. yüzyılın sonlarında başladığına inansa da, Inari'ye MS 711'de Inari Dağı'nda bir türbenin kurulmasından bu yana tapınıldığı görülüyor. 16. yüzyılda Inari, demircilerin hamisi ve savaşçıların koruyucusu olmuştu ve Inari'ye tapınma Edo döneminde Japonya'ya yayıldı. Inari, Japonya'da hem Şinto hem de Budist inançlarında popüler bir figürdür. Japonya'daki Şinto tapınaklarının üçte birinden (32.000) fazlası Inari'ye adanmıştır. Kozmetik şirketi Shiseido gibi modern şirketler, şirket merkezlerinin tepesinde mabetlerle Inari'yi bir patron kami olarak görmeye devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da din</span> Japonyada yaşayanların dinî demografisi

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Şinto tarikatları ve okulları</span>

Şinto, Japonya'nın halk dini, Budizmin altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıtılmasından bu yana orijinal Ko-Shintō'den salınan okullar ve mezhepler çeşitliliği geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Torii</span>

Torii Kapısı en çok Şinto tapınaklarının girişinde veya içinde bulunan geleneksel bir Japon kapısıdır ve sembolik olarak dünyadan kutsal aleme geçişi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Shintai</span>

Shintai veya go-shintai , ruhların veya kamilerin bulunduğu mahzenler olarak Şinto tapınakları veya yakınında ibadet edilen fiziksel nesnelerdir. Tapınak Şintoizmi'nde kullanılan shintai, mitamashiro olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoshi</span> Dini tahtırevan

Mikoshi, Şintoizm'de taşınabilir Şinto tapınağı olarak da bilinen kutsal bir dini tahtırevandır. Şinto takipçileri, bir festival sırasında veya yeni bir tapınağa taşınırken ana türbe ile geçici türbe arasında hareket ederken bir tanrıyı taşımak için bir araç olarak hizmet ettiğine inanırlar. Mikoshi genellikle sütunları, duvarları, çatısı, verandası ve korkuluğu olan minyatür bir binaya benzer.

<span class="mw-page-title-main">Shimenawa</span>

Shimenawa, Şintoizm'de ritüel arınma için kullanılan pirinç samanı veya kenevir ipinin uzunluklarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hakozaki Tapınağı</span>

Hakozaki Tapınağı, Japonya'nın Fukuoka kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 923'te Daibu Hachiman Tapınağı'ndan kami Hachiman'ın ruhunun transferi ile kurulmuş olup Higashi semtinde yer almaktadır.

Kegare (穢れ・汚れ, kirlilik, pisletme) kirlilik ve pisletmeye işaret eden bir Japonca terimdir; özellikle şintoizm inancında önemli bir yere sahiptir. Kegare'nin tipik nedenleri her türlü ölü bedenle olan etkileşim, doğum, hastalık, adet döngüsü, ve tecavüz gibi eylemlerdir. Şintoizm'de kegare birey tarafından düzeltilmesi gereken bir çeşit tsumi'dir. Kegare durumundan arınmak için misogi ve harae gibi arınma ritüellerinden geçmek gerekir. Kegare yalnızca bu durumdan etkilenen bireyin üzerinde kötü bir etkiye sahip değildir, aynı zamanda ait olduğu toplum üzerinde de kötü bir etkiye sahip olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Shimogamo Tapınağı</span> Kyotoda Shinto tapınağı

Shimogamo Tapınağı veya tam adıyla Kamo-mioya Tapınağı , Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 6. yüzyılda kurulmuştur ve Sakyō semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamigamo Tapınağı</span>

Kamigamo Tapınağı veya tam adıyla Kamo-wakeikazuchi Tapınağı , Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 678 yılında kurulmuştur ve Kita semtinde Kamo Nehri'nin kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ofuda</span>

Ofuda, kağıt, ahşap, kumaş veya metal gibi çeşitli malzemelerden yapılmış bir tılsımdır. Ofuda, hem Şinto hem de Budist tapınaklarında yaygın olarak bulunur ve orada saygı duyulan tanrıların (kami) veya Budist figürlerin gücüyle dolu olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Omamori</span>

Omamori, genellikle Şinto ve Budist tapınaklarında satılan, belirli Şinto kamilerine ve Budist figürlerine adanmış olan ve çeşitli şans ve koruma sağladığı söylenen Japon muskalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yasaka Tapınağı</span>

Yasaka Tapınağı, Japonya'nın Kyoto kentinde bulunan bir Şinto tapınağıdır. Tapınak, MS 656 yılında inşa edilmiş olup Kyoto'nun Higashiyama semtinin Gion mahallesinde yer almaktadır. Shijō-dōri'nin doğu ucunda bulunan tapınak, kapılar, ana salon ve sahne gibi çeşitli binaları içerir.