İçeriğe atla

Kami (Şintoizm)

Kami (神) Şintoizm'de kullanılır ve "hayat için önemli olan, rüzgâr, yağmur, ağaç, dağ, ırmak ve bereket gibi konsept ve şeylerin şeklini alan kutsal ruhlar" olarak tercüme edilebilir. Bazı kami yerel (lokal) olup, sadece belirli bir yerin ruhu veya koruyucusuyken diğerleri büyük doğal oluşumlarınları, nesneleri ve işlemleri temsil ederler.

Birkaç kami:

İlgili Araştırma Makaleleri

Kojiki veya Furukotofumi (古事記) Antik Japonya'nın tarihine dair yazılmış ve bugüne ulaşmış en eski eserdir. Şintoizm'in mukaddes metinlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Şinto</span> Japonların politeistik (çok tanrılı) geleneksel halk dini

Şinto veya Şintoizm, Japonya'nın yerli, Japonların millî dinidir. Eskiden Japonya'nın resmî diniydi. Sadece Japonya'da ibadetlere katılan 119 milyon kişi vardır. Dünya'nın en eski dinlerinden olan Şinto bir tür animizmdir ve ayrıca şamanistik uygulamaları da içerir.

Kami Osmanlı Divan şairi. Asıl adı Mehmet'tir. 1649 yılında doğmuştur 1724 yılında ölmüştür, Gazelleri, lugazları ve yalın bir dille yazılmış mesnevileriyle ünlüdür. Bağdat ve Mısır kadılıklarında bulundu. Bir divanı, Tuhfetü'l Vüzera adlı adlı önemli bir mesnevisi ve bazı dini risaleleri vardır.

Kami şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Şinbutsu-bunri</span>

Şinbutsu-bunri, Şinbutsu-şuugō geleneğini yasaklayıp, Şintō ile Budizmin, kamiler ile budaların, Şinto ile Budist tapınakların birbirinden kesin çizgilerle ayrılmasına denir.

<span class="mw-page-title-main">Şinto tapınağı</span>

Şinto tapınağı, Şintoizm'de bir veya birden fazla Şinto kamisini barındırma amaçlı bir yapıdır. Şinto tapınağı bir ibadet yeri olmayıp kutsal nesneleri saklamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Nara Dönemi</span>

Nara dönemi, Japonya tarihinde MS 710-794 yıllarını kapsayan dönemdir. İmparatoriçe Gemmei başkenti Heijō-kyō'ya taşıdı. İmparator Kammu'nun 784'te başkenti Nagaoka-kyō ve daha sonra 794'te Heian-kyō'ya taşıyana kadar Heijō-kyō beş yıllık bir süre (740-745) dışında başkent olarak kalmıştır.

Takamagahara, Japon mitolojisinde bir yerdir. Şintoizm'de kaminin yaşadığı yer olup Ama-no uki-hashi köprüsü ile Dünya'ya bağlandığı inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ame-no-Uzume</span>

Ame-no-Uzume-no-Mikoto, Şintoizm'de şafak, şaşkınlık ve sevinç tanrıçası ve tanrı Sarutahiko Ōkami'nin karısıdır. Ünü, kayıp güneş tanrısı Amaterasu Omikami'nin hikâyesiyle ilgilidir. Muhtemelen kocasıyla olan ilişkisinden dolayı bir inari kami olan Ōmiyanome-no-ōkami olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ōkuninushi</span>

Ōkuninushi, Şintoizm'de bir kamidir. Ōkuninushi'nin başlangıçta Izumo vilayetinin hükümdarı olduğuna inanılmaktadır ve yerini Ninigi'ye bırakarak karşılığında, görülen ruhların ve büyü dünyasının hükümdarı oldu. Kendisinin ulus inşası, tarım, ticaret ve tıp tanrısı olduğuna inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Inari Ōkami</span>

Inari Ōkami, Japon tilkiler, bereket, pirinç, çay, sake, tarım ve sanayi, genel refah ve dünyevi başarı kamisidir. Inari Ōkami, Şintoizm'in baş kamilerinden biridir. Eski Japonya'da Inari, kılıç ustalarının ve tüccarların de himayesi altında kaldı. Erkek, kadın ya da androginos olarak temsil edilen Inari, bazen üç ya da beş bireysel kami topluluğu olarak da görülür. Inari, MS 711 yılında Inari Dağı'nda bir tapınak kurulduğundan bu yana ibadet edildiği görülüyor. Efsaneye göre İnari dokuz kuyruğunun hepsini insanlar için bağışlamış ve yok olmuştur. Bu sebeple insan olarak, hiç anlamayacağınız bir surette dirilir. Şinto inancında İnari sureti kızıl sarı saç ve yeşil gözle açıklanır. Tanrılık hayatında insanlık için bahşettiği iyi niyetinin cezasını bu hayatında çekecektir ve kıyameti getirecek tanrı olarak bilinir. Günümüzdeki Şinto tapınma ayinlerinde “watashi no O-Inari-sama” “Benim İnari’me” kavramı vardır. Bu da İnari'nin hiçbir şeye ait olamayacağından gelmektedir. İnari'nin ölümlü hayatında insanlığa verecek canı yoktur, bu yüzden o artık kimsenin tanrısı değildir. İnari ruhuyla dirilen insanın geçmişte verdiği sağlık, sevgi ve neşe gibi kavramlardan mahrum kalacağına inanılmaktadır. Bir Toyokawa rahibine göre İnari, Mayıs yağmurunda dirilir ve göklerin aklını kaybettiği bir gün yeniden yok olacaktır. Bazı bilginler ibadetin 5. yüzyılın sonlarında başladığına inansa da, Inari'ye MS 711'de Inari Dağı'nda bir türbenin kurulmasından bu yana tapınıldığı görülüyor. 16. yüzyılda Inari, demircilerin hamisi ve savaşçıların koruyucusu olmuştu ve Inari'ye tapınma Edo döneminde Japonya'ya yayıldı. Inari, Japonya'da hem Şinto hem de Budist inançlarında popüler bir figürdür. Japonya'daki Şinto tapınaklarının üçte birinden (32.000) fazlası Inari'ye adanmıştır. Kozmetik şirketi Shiseido gibi modern şirketler, şirket merkezlerinin tepesinde mabetlerle Inari'yi bir patron kami olarak görmeye devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da din</span> Japonyada yaşayanların dinî demografisi

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Raijin</span> Japon mitolojisinde yıldırım, gök gürültüsü ve fırtınalar tanrısıdır

Raijin (雷神), Şintoizm ve Japon mitolojisinde yıldırım, gök gürültüsü ve fırtınalar tanrısıdır. Adı, Japoncada rai ve "tanrı" ya da "kami" kelimelerinden almaktadır. Genellikle tamburlarda çizilmiş tomoe sembolü ile gök gürültüsü yaratmak için davul çalan iblis görünümlü bir ruh olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Shintai</span>

Shintai veya go-shintai , ruhların veya kamilerin bulunduğu mahzenler olarak Şinto tapınakları veya yakınında ibadet edilen fiziksel nesnelerdir. Tapınak Şintoizmi'nde kullanılan shintai, mitamashiro olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mikoshi</span> Dini tahtırevan

Mikoshi, Şintoizm'de taşınabilir Şinto tapınağı olarak da bilinen kutsal bir dini tahtırevandır. Şinto takipçileri, bir festival sırasında veya yeni bir tapınağa taşınırken ana türbe ile geçici türbe arasında hareket ederken bir tanrıyı taşımak için bir araç olarak hizmet ettiğine inanırlar. Mikoshi genellikle sütunları, duvarları, çatısı, verandası ve korkuluğu olan minyatür bir binaya benzer.

<span class="mw-page-title-main">Meoto Iwa</span>

Meoto Iwa, Japonya'nın Mie prefektörlüğünde Futami açıklarında bulunan iki kaya balyasıdır. Balyalar, bir shimenawa ile bağlı olup komşu Futami Okitama Tapınağı'nda ibadet edenler tarafından kutsal kabul edilir. Şintoizm'e göre kayalar, yaratıcı kamiler olan İzanagi ile İzanami'nin birliğini temsil etmektedir. Bu nedenle kayalar, erkek ve kadının evliliğindeki birliği kutlamaktadır. 40 kilo ağırlığındaki ip, özel bir törenle yılda birkaç kez değiştirilmektedir. Erkek olduğu söylenen daha büyük kayanın zirvesinde küçük bir torii kapısı bulunmaktadır.

Sarutahiko Ōkami, Şintoizm'de dünyevi kami lideri olan kamidir. Norito tarafından Ōkami yerine Daimyōjin unvanıyla bahsedilmektedir. Sarutahiko Ōkami, kunitsukaminin başıydı.

<span class="mw-page-title-main">Hachiman</span>

Hachiman veya Yahata, hem Şintoizm hem de Budizm'den unsurlar içeren okçuluk ve savaşın senkretik tanrısıdır.

Kegare (穢れ・汚れ, kirlilik, pisletme) kirlilik ve pisletmeye işaret eden bir Japonca terimdir; özellikle şintoizm inancında önemli bir yere sahiptir. Kegare'nin tipik nedenleri her türlü ölü bedenle olan etkileşim, doğum, hastalık, adet döngüsü, ve tecavüz gibi eylemlerdir. Şintoizm'de kegare birey tarafından düzeltilmesi gereken bir çeşit tsumi'dir. Kegare durumundan arınmak için misogi ve harae gibi arınma ritüellerinden geçmek gerekir. Kegare yalnızca bu durumdan etkilenen bireyin üzerinde kötü bir etkiye sahip değildir, aynı zamanda ait olduğu toplum üzerinde de kötü bir etkiye sahip olduğuna inanılır.

Şintoizm'de, Norito (祝詞), genellikle belirli bir kamiye ithaf edilen litürjik metinler ve ayinsel sözlerdir.