İçeriğe atla

Kamera

Leica markalı fotoğraf makinası
Tipik bir video kamera

Kamera görsel bir görüntü yakalayan optik bir araçtır. Temel düzeyde, kameralar kapalı kutulardır.

Kameraların, ışığın ışığa duyarlı yüzeye nasıl düştüğünü kontrol etmek için çeşitli mekanizmaları vardır. Lensler, kameraya giren ışığı odaklar ve açıklığın boyutu genişletilebilir veya daraltılabilir. Bir obtüratör mekanizması, ışığa duyarlılıklı yüzeyin ışığa maruz kaldığı süreyi belirler.[1]

Hareketsiz görüntü kamerası, fotoğraf sanatının ana aracıdır. Yakalanan görüntüler daha sonra fotoğraf, dijital görüntüleme veya fotoğraf baskısı sürecinin bir parçası olarak çoğaltılabilir. Hareketli görüntü kamerası alanındaki benzer sanatsal alanlar film, videografi ve sinematografidir.[2]

Kamera kelimesi, bir görüntüyü düz bir yüzeye yansıtmak için kullanılan orijinal aygıtın Latince adı olan camera obscura'dan gelir. Bu, kelimenin tam anlamıyla "karanlık oda" olarak tercüme edilir. Modern fotoğraf kamerası, camera obscura'dan evrimleşmiştir. İlk kalıcı fotoğraf 1825'te Joseph Nicéphore Niépce tarafından çekildi.

Video kameralar öncelikle iki modda kullanılır. Çok erken yayınların ilk özelliği, kameranın anında gözlem için gerçek zamanlı görüntüleri doğrudan bir ekrana beslediği canlı televizyondur.[3] Birkaç kamera hala canlı televizyon prodüksiyonuna hizmet ediyor, ancak çoğu canlı bağlantı güvenlik, askeri/taktik ve endüstriyel operasyonlar içindir. İkinci modda, görüntüler arşivleme veya daha fazla işleme için bir depolama cihazına kaydedilir. Uzun yıllar boyunca, video kaset bu amaç için kullanılan birincil formattı, ancak yavaş yavaş optik disk, sabit disk ve ardından flaş bellek yerini aldı. Kaydedilen video, televizyon yapımında ve daha sık olarak, gözetim ve izleme görevlerinde kullanılır.[4]

Tarih

En eski video kameralar mekanik Nipkow diski'ne dayanıyordu ve 1910'lardan 1930'lara kadar deneysel yayınlarda kullanıldı. Vladimir Zworykin'in ikonoskop'u ve Philo Farnsworth'un görüntü disektörü gibi video kamera tüpü'ne dayalı tamamen elektronik tasarımlar 1930'larda Nipkow sisteminin yerini aldı.[5] Bunlar 1980'lere kadar geniş kullanımda kaldı. Yük bağlaşımlı aygıt (CCD) ve katı hal görüntü sensörüne dayalı idi. Daha sonra CMOS aktif piksel sensörü, görüntü yanması ve çizgilenme gibi tüp teknolojileriyle ilgili yaygın sorunları ortadan kaldırdı ve dijital video iş akışını pratik hale getirdi.[6]

Katı hâl elektroniği sensörlerinin temeli metal oksit yarı iletken (MOSFET) teknolojisidir. Bu, CCD ve daha sonra CMOS aktif piksel sensörü dahil olmak üzere yarı iletken görüntü sensörlerinin geliştirilmesine yol açtı. İlk yarı iletken görüntü sensörü, 1969'da Bell Laboratuvarlarında icat edilen, MOS kapasitör teknolojisine dayanan, şarj bağlantılı bir cihazdı.[7] NMOS aktif piksel sensörü daha sonra 1985'te Olympus'ta icat edildi, bu da 1993'te NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'nda CMOS aktif piksel sensörünün geliştirilmesine yol açtı.[8]

Pratik dijital video kameralar, sıkıştırılmamış videonun pratik olmayan yüksek bellek ve bant genişliği gereksinimleri nedeniyle video sıkıştırmadaki ilerlemelerle de mümkün oldu.[9] Bu konuda en önemli sıkıştırma algoritması, kayıplı sıkıştırma tekniği olan ayrık kosinüs dönüşümü (DCT)'dir. Pratik dijital video kameralar, DCT tabanlı video sıkıştırma standartları tarafından etkinleştirildi. 1988'den itibaren tanıtılan H.26x ve MPEG video kodlama biçimi dahil idi. Dijital televizyona geçiş, dijital video kameralara ivme kazandırdı. 21. yüzyılın başlarında, video kameraların çoğu dijital kameralardı.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "10 Different Types of Cameras". Kevin LJ. 9 Temmuz 2020. 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  2. ^ "Which type of digital camera should you choose?". Jake Massey. 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  3. ^ "Video Cameras Information". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  4. ^ "Video Cameras". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  5. ^ "When Were Cameras Invented?". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  6. ^ "When Was the First Video Camera Invented? A Brief Illustrated Historical Overview". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  7. ^ "THE FIRST VIDEO RECORDING EVER MADE AND HOW FAR WE'VE COME". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  8. ^ "A Review of the Pinned Photodiode for CCD and CMOS Image Sensors". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  9. ^ "Movie Camera History: Who Invented Motion Picture Cameras?". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 
  10. ^ "History of Sony". 25 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sensör</span>

Sensör,, fiziksel bir olayı tespit etmek amacıyla bir çıkış sinyali üreten cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Yük bağlaşımlı aygıt</span>

Yük bağlaşımlı cihaz (CCD) veya CCD sensörü, bir dizi bağlantılı veya birleştirilmiş kapasitör içeren bir entegre devre'dir. Harici bir devrenin kontrolü altında, her kapasitör elektrik yükünü komşu bir kapasitöre aktarabilir. CCD sensörleri, dijital görüntülemede kullanılan önemli bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Piksel</span> dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birim

Piksel, dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimdir. Pikselin Türkçesi "gözek" olarak adlandırılmaktadır. Benek ise İngilizcede spot ile aynı anlama gelerek ana bir renk içerisindeki farklı renkteki küçük taneciklere verilen addır. Renkli görüntü sistemlerinde, bir rengi oluşturmak için üç veya dört renk kullanılır. Bu renkler kırmızı, yeşil ve mavi veya cyan, fuşya (galibarda), sarı ve siyahtır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital fotoğraf makinesi</span>

Dijital fotoğraf makinesi, fotoğrafları elektronik olarak çeken ve saklayan elektronik bir cihazdır. Geleneksel fotoğraf makinelerinde olduğu gibi fotoğraf filmleri kullanılmaz. Bunun yerine ışık film görevi gören ve adına sensör denen yeşil, kırmızı ve mavi renge duyarlı hücrelerden oluşan sandviç tipinde sıkıştırılmış bir katmandan geçer ve bu katmandan alınan değerlerle fotoğraf dijital olarak saklanabilir. Günümüzün dijital fotoğraf makineleri tipik olarak çok fonksiyonludur ve fotoğraf çekiminin yanı sıra ses ve/veya görüntü kaydetme özelliklerine de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Digital single-lens reflex</span>

Digital single-lens reflex, "Sayısal Tek Mercek Yansımalı" anlamına gelir. SLR şeklinde bilinen değişebilen objektifli filmli fotoğraf makinalarının aksine ışık algılayıcısı olarak film değil CCD ya da CMOS görüntü algılayıcı kullanır. Buradan alınan ışık bilgisi kameranın içinde değişik sayısal işlemlere, dengeleme ayarlarına ve dosya sıkıştırmasına uğradıktan sonra basıma yahut depolamaya hazır hale gelir. Depolama alanı olarak ilk DSLR makinelerinde dahili bellekler ve Disket sürücüler varken günümüzde SD, CF, MS gibi kartlar kullanılır. Fotoğraflar sıkıştırılmış JPEG veya RAW formatında kaydedilir. JPEG sıkıştırılmış bir format olduğu için kayıplıdır. Profesyonel fotoğrafçılar sonradan işlenme yeteneği olan, hiçbir müdahaleye uğramamış RAW formatını tercih ederler. RAW formatında çekilmiş fotoğraflar bilgisayarda uygun pozlama, ışık, beyaz ayarı, contrast gibi ayarlardan geçirildikten sonra TIF, JPEG veya istenen herhangi bir başka format biçiminde kaydedilip basılmaya veya dijital ortamda saklanmaya hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital fotoğrafçılık</span>

Sayısal Fotoğrafçılık, nesnelerin görüntülerini oluşturmak için sayısal teknolojinin kullanıldığı bir fotoğrafçılık tarzıdır. Sayısal teknolojinin gelişimine kadar fotoğrafçılıkta görüntülerin karta basılması için kimyasal işlemlere ihtiyaç duyulan fotoğraf filmi kullanılmaktaydı. Aksine, sayısal görüntü kimyasal işleme gerek olmaksızın tamamen sayısal teknoloji ve bilgisayar kullanılarak görüntülenebilir, basılabilir, işlenebilir, taşınabilir ya da arşivlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Webcam</span> görüntüsüyü gerçek zamanlı olarak bir bilgisayar ağına aktaran bilgisayara bağlı video kamera

Web Kamera veya kısaltılmışı Webcam, bir bilgisayara ya da bilgisayar ağına USB girişleri üzerinden ya da kablosuz protokoller kullanılarak bağlanan video aygıtı.

Fotosel, Fotodetektör, ışık sensörü, optik dedektör, optoelektronik sensör 'ler fotoelektrik etki kullanarak algıladığı ışını elektrik sinyaline dönüştüren veya gelen radyasyona bağlı bir elektrik direnci gösteren bir sensör'dür. Optoelektronik'te "ışık" terimi yalnızca görünür ışığı değil aynı zamanda görünmez kızılötesi ışığı ve ultraviyole radyasyonu'nu da ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">IP kamera</span>

IP kameralar CCD ya da CMOS sensöründen sağladığı analog sinyali üzerlerindeki tümleşik DVS ile işleyip sayısala çevirerek Ethernet bağlantı noktasından yayın yapabilen kameralardır. Ana IP kamera türleri şunları içerir: sabit kameralar, PTZ kamera ve çok sensörlü kameralar. Yaygın olarak geleneksel CCTV sistemlerinde olduğu gibi güvenlik amaçlı gözetim ve video kaydı tutmak amacıyla kullanılırlar. Bununla birlikte sadece gözetim ya da personel takibi amacıyla da tercih edilmektedirler. IP kameralar ile alınan video kaydı, bir yazılım yardımıyla bilgisayar ortamında saklanabileceği gibi; Hybrid DVR üzerinde veya NVR üzerinde de saklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Foveon X3</span>

X3 algılayıcısı, 3 ayrı renkli katmana sahip ve her bir katman bir renge duyarlıdır. En önde mavi, sonra yeşil, en arkada da kırmızıya duyarlı katman bulunuyor. Renk değerlerini bu üç ayrı katmana göre ayarlıyor ve saklayabiliyor. Her bir piksel karelerden değil de altıgenlerden oluşmaktadır. Bu sensörü ilk olarak Sigma şirketi kullanmaya başladı ve dijital fotoğraf makinelerinde kullanmaya başladı (2002). Son olarak üretimi gerçekleştirilen Sigma SD14 de bu teknolojiyi kullanıyor. Bu kamera ile en yüksek çözünürlüklü Foveon X3 sensörünü tercih eden şirketlerin yeni algılayıcısı kırmızı, yeşil ve mavi pikselleri dikey olarak sıralayan, film kalitesine yakın dijital kayıt yapabilen görüntü sensörü olma özelliği ile ön plana çıkıyor. Aslında 4.7 milyon piksellik bir algılayıcı olmasına rağmen, her bir katmanın ayrı ayrı çalışması nedeniyle toplamda 14.15 milyon piksellik bir görüntü oluşturuyor.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı devre televizyon kamerası</span>

Kapalı devre televizyon kamerası gözetim, güvenlik veya diğer özel amaçlar için görüntü veya kayıt üretebilen kameralardır. Güvenlik Kamerası olarak da bilinirler. Kameralar, dijital fotoğraf makinesi veya video kameralar olabilir. Sürekli çalışmaya uygun elektronik donanımla üretilmiş ve standart olarak 75 ohm video sinyali üreten kameralardır. Çoğunlukla CCD, CMOS, DIS gibi sensörlerle üretilirler. Çözünürlükleri televizyon satırı olarak ifade edilir. Günümüzde 600-700TVL modeller mevcuttur. Kameraların genel olarak bağlantı arabirimleri BNC'dir. CCTV kameralar görüntü sinyalini koaksiyel kablo üzerinden aktarırlar.

<span class="mw-page-title-main">Arri Alexa</span>

Arri Alexa, ilk kez Nisan 2010'da tanıtılan, Alman kamera üreticisi Arri'nin sinema sektörüne yönelik geliştirdiği 35mm formatında film-stilinde dijital kamera modeli. Aktif piksel sayısı 3392×2200 olan kamera 2880×1620 oranında görüntü çözünürlüğüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kamera (Windows)</span>

Kamera Windows'un en yeni sürümleri ve mobil cihazının içerdiği bir görüntü ve video yakalama yardımcı programıdır. Kamera donanımı bu cihazlara dahil edildiğinden beri Windows tabanlı mobil cihazlarda dolaşıyor ve kullanıcıları ilk kez web kamerası donanımıyla etkileşime girebilecek bir dahili kamera ilkesi olarak Windows 8'deki Windows PC'lerde tanıttı. Yapısı ve özellikleri iOS ve Android uygulamaları ile benzerdir.

iSight

RFTrax'ten GPS sistemi için, ISight GPS sayfasına bkz.

<span class="mw-page-title-main">Aktif pikselli sensör</span>

Aktif piksel sensörü (APS), video ve fotoğraf kayıt cihazlarında, her resim öğesinin ("piksel") bir foto algılayıcısına ve aktif bir amplifikatöre sahip olduğu bir görüntü sensörüdür. Cep telefonu kameralarında, web kameralarında, çoğu dijital tek lensli refleks kameralarda ve aynasız değiştirilebilir objektifli kameralarda (MILC'ler) kullanılır. Genellikle tamamlayıcı metal-oksit-yarı iletken (CMOS) teknolojisi ile entegre devre halinde üretilir. Bu nedenle de CMOS sensörü olarak da bilinir) ve yük bağlaşımlı aygıt görüntü sensörlerine alternatif olarak ortaya çıkmıştır. 'Aktif piksel sensörü' terimi görüntü sensörünü ifade edeceği gibi, ayrıca pikselin kendisine atıfta bulunmak için de kullanılır; bu durumda görüntü sensörüne bazen aktif piksel sensörlü görüntüleyici veya aktif piksel görüntü sensörü denir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9 PureView</span> Android akıllı telefon

Nokia 9 Pureview; HMD Global tarafından geliştirilen, Android işletim sistemini kullanan Nokia markalı amiral gemisi akıllı telefon. Cihaz; Nokia 8 Sirocco'nun halefi olarak 2019'da Barselona, İspanya'daki Mobile World Congress'de tanıtılmıştır. Cihaz; Lumia 950 ve Lumia 950 XL ile sona eren kamera odaklı PureView cihazlarını çağrıştırmaktadır. HMD Global'in Nokia markalı telefonlarının çoğu gibi Nokia 9 PureView de Android One programına dâhildir.

<span class="mw-page-title-main">Xiaomi Pocophone F1</span>

Xiaomi Pocophone F1, Pekin merkezli elektronik ürünler şirketi Xiaomi Inc. tarafından geliştirilmiş bir akıllı telefondur. Cihaz; POCO serisinin ilk modelidir ve Yeni Delhi, Hindistan'da 22 Ağustos 2018'de duyurulmuştur. Cihaz, Xiaomi'nin orta seviye cihaz ailesinin parçası olmasına rağmen üst seviye özelliklere sahiptir. Cihaz, fazlaca stokta olduğu Hindistan haricinde dünya çapında sınırlı sayıda satılmaktaydı. Pocophone, resmi olarak ayrı ve farklı bir model olarak satılmasına rağmen sıklıkla 2019 yılındaki Redmi serisinin amiral gemisi modeli olarak değerlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü sensörü</span>

Görüntü sensörü veya görüntüleyici, bir görüntü oluşturmak için kullanılan bilgileri algılayan ve ileten bir sensördür. Bunu, ışık dalgalarının değişken zayıflamasını sinyallere, bilgiyi ileten küçük akım patlamalarına dönüştürerek yapmaktadır. Dalgalar, ışık veya diğer elektromanyetik radyasyon olabilir. Görüntü sensörleri, dijital fotoğraf makineleriları, kamera modüllerini, kameralı telefonları, optik fare cihazlarını, tıbbi görüntüleme ekipmanlarını, termal görüntüleme cihazları, radar, sonar ve diğerleri gibi gece görüş ekipmanlarını içeren hem analog hem de dijital tipteki elektronik görüntüleme cihazlarında kullanılır. Teknoloji değiştikçe, elektronik ve dijital görüntüleme, kimyasal ve analog görüntülemenin yerini alma eğilimindedir.

<span class="mw-page-title-main">Aksiyon kamerası</span>

Aksiyon kamerası, hareketli anlarda ve ekstrem koşullarda yüksek kaliteli çekim yapılması için sağlam, kompakt ve genellikle su geçirmez olacak şekilde tasarlanmış küçük kameradır.