İçeriğe atla

Kambur (film)

Kambur
YönetmenAtıf Yılmaz
Yapımcıİrfan Ünal
SenaristAyşe Şasa, Erdoğan Tünaş
OyuncularFatma Girik, Kadir İnanır, Suzan Avcı, Danyal Topatan, İhsan Yüce, Muazzez Kurdoğlu
Görüntü yönetmeniKaya Ererez
CinsiSinema filmi
Yapım yılı1973
Çıkış tarih(ler)iMart 1973
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Kambur, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı, 1973 yapımı Türk filmi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Eksiltili cümle ya da kesik cümle, tam bir cümle kurulabilmesi için gereken ana unsurları içermeyen cümledir. Türkçenin eklemeli yapısı nedeniyle yüklemler tek başına cümle kurmaya yettiği için, "yüklemi olmayan cümle" olarak da tanımlanabilir. Eksiltili cümleler bazen cümleleri pratik gerekçelerle kısaltmak amacıyla, bazen de edebî amaçlarla kullanılırlar.

-Okula.
-Bu kadar erken mi?
<span class="mw-page-title-main">Osman Kavuncu</span>

Osman Kavuncu, Türk siyasetçi. 9 Eylül 1950 - 7 Şubat 1954 ve 7 Şubat 1954 - 17 Eylül 1957 tarihleri arasında, iki dönem Kayseri Belediye Başkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yunusgiller</span> balina familyası

Yunusgiller (Delphinidae), balinalar (Cetacea) takımına dahil olan dişli balinalar (Odontoceti) alt takımının bütün okyanus yunusları üyelerini içeren bir familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bektaş, Tomarza</span> Tomarza´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Bektaş, Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı bir mahalledir.

<i>Notre Dameın Kamburu</i> Victor Hugonun 1831de yayımlanan ve Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerini anlatan romanı

Notre Dame'ın Kamburu, Victor Hugo'nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa'da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romanıdır. Romanın tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüştür. Notre Dame'ın Kamburu evrenselleşmiş ve dünya klasiklerinin başyapıtlardandır. Notre Dame'ın Kamburu, Hugo'nun en parlak dönemlerinden birinde yayımlandı. 1831'de yayımlanan Notre Dame de Paris'in roman kahramanlarından biri öylesine etkili oldu ki Notre Dame'ın Kamburu adıyla tanındı. Victor Hugo bu romanda insanların yaşamında kaderin yerini ve yoksulluğun insanı köreltmediğini ortaya çıkarmıştır. Roman hem yazarın ülkesinde hem de diğer ülkelerde oldukça sevilmiştir. Çoğu dillerde çevirileri yayımlanmış, ayrıca filmi de çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Quasimodo</span>

Quasimodo, Victor Hugo tarafından 1831'de yazılan Notre Dame'ın Kamburu romanında Çingene Esmeralda'ya âşık olan çirkin, kambur, aksak ve sağır zangoç.

<span class="mw-page-title-main">Kambur balina</span>

Kambur balina, oluklu balinagiller (Balaenopteridae) familyasından bir balina türü.

<span class="mw-page-title-main">Kambur yunus</span>

Kambur yunus, Sousa cinsine ait olan yunus türlerine verilen addır. Bu yunusların özelliği erişkin bireylerinin sırtında kambura benzeyen şişkinlikler ve uzamış sırt yüzgeçleridir. Batı Afrika sahillerinde kıyıya yakın bölgelerde Atlantik türleri, Güney Afrika'dan Avustralya'ya olan kıyılarda ise Hint ve Pasifik türlerine rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Oluklu balinagiller</span>

Oluklu balinagiller (Balaenopteridae), dişsiz balinalar alt takımından bir familya. Bu familya sadece en büyük balinaları değil, en büyük yaşayan hayvanları kapsar.

Şehzade Cihangir, Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan beşinci oğlu. Babası I. Süleyman, hastalığı sebebiyle Şehzade Cihangir'i sancağa çıkarmayıp yanında tutmuştur. Az sayıda sefere katılmıştır. Şehzade Cihangir ruhen, duygusal bir karakter; fiziksel olarak da zayıf bir yapıya sahip idi. Doğuştan kambur olarak dünyaya gelen Cihangir için babası Sultan Süleyman, cihanı sırtında taşıyan anlamına gelen Cihangir ismini vermiştir.

Chaos 0, Chaos'un ilk formudur. Tamamen su gibidir. İçindeki tek parça beynidir. Tabii ki yine yeşil gözleri vardır. 3 parmağı ve 2 iki ayak parmağı vardır. Chaos 0 Chaos'un en çevik halidir. Her ne kadar insanüstü bir güce sahip olsa da kendisine göre çok güçsüzdür. Chaos'la her ne formda olursa olsun en iyi anlaşan kişiler her zaman Tikal ve Chao'lardır. Chaos Ana Zümrüt'ün içinde evrimleşmiş bir Chao'dur.

Notre Dame’ın Kamburu balesi, Fransız yazar Victor Hugo’nun Notre Dame'ın Kamburu romanından baleye uyarlanmış iki perdelik bir eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Maureen O'Hara</span> İrlandalı-Amerikalı sinema oyuncusu (1920 – 2015)

Maureen O'Hara, İrlanda kökenli Amerikalı oyuncu ve şarkıcı. O'Hara; The Quiet Man (1952), Miracle on 34th Street (1947), How Green Was My Valley (1941) gibi filmleriyle tanınıyordu. O'Hara, yeşil gözleri ve kızıl saçlarıyla Hollywood'da Teknikolor Kraliçesi olarak da tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Igor (karakter)</span>

İgor Korku filmlerinde pek çok Gotik kötü karakterin asistanlığını yapan deforme kambur karakter. Esas olarak Mary Shelley'in romanının 1931 tarihli uyarlamasında yer alan kambur asistanı Fritz'den ve devamı olan, 1939 yapımı, üçüncü cilt'ten uyarlanan Frankenstein'ın Oğlundaki sakat demirci Ygor'dan esinlenilmiştir. Ancak Frankenstein romanında ne İgor adlı bir karakter, ne de Victor Frankenstein'ın bir laboratuvar asistanı vardır.Fritz karakteriyse ilk kez 1823'te Richard Brinsley Peake'in yazdığı, romanın ilk sahne uyarlaması olan Presumption: or the Fate of Frankenstein oyununda görünmüş ve daha sonraki pek çok tiyatro versiyonunda yer almıştır.

Fritz 1931 tarihli Frankenstein filminde Henry Frankenstein'ın asistanı olan kambur cüce karakteri.Romanda yer almayan bu karakter, filme senaryo için temel alınan Peggy Webling'in yazdığı,Romanın sahne uyarlamasından alınmıştır.Bu karakter daha sonra kambur İgor karakterinin esin kaynaklarından biri olmuştur.Aslında Webling'den önce de Romanın birçok tiyatro uyarlamasında yer alan bu karakter ilk kez 1823'te Richard Brinsley Peake'in yazdığı, romanın ilk uyarlamalarından biri olan Presumption: or the Fate of Frankenstein oyununda görünmüş ve aktör Richard Keeley tarafından canlandırılmıştır.James Whale'in filmindeyse Dwight Frye tarafından canlandırılan Fritz karakteri, Henry Frankenstein yaratığı için yeni bir beyin ararken Dr.Waldman'ın Goldstadt üniversitesindeki laboratuvarından sağlıklı bir beyin çalmaya çalışır.Ama kazara kavanozu düşürüp kırınca bir katilin anormal beynini çalıp getirir.Bu anormal beyin canlandıktan yaratığın canavarlaşmasının önemli sebeplerindendir. Sadist özellikler de taşıyan Fritz karakteri ilk kez ateş görünce korkan yaratığa meşaleyle işkence etmekte ve onu kırbaçlamaktadır.Bu yüzden Yaratık da onu asarak öldürür. Daha sonra 1944'te çekilen Frankenstein'ın Evi filminde Boris Karloff'un canlandırdığı çılgın bilim insanı Dr.Gustav Niemann, ağabeyisinin yaratığını yaratırken Henry Frankenstein'ın yanında çalıştığından bahsetmektedir.Bu ağabeyin Fritz olduğu düşünülmektedir.Bu yüzden çoğu yerde Fritz'in tam adı Fritz Niemann olarak geçmektedir

<i>Sousa sahulensis</i>

Sousa sahulensis bir kambur yunus türü ve kambur yunuslarının bulunuş kronolojisine göre dördüncü türdür. Bilimsel adındaki epiteti sahulensis kuzey Avustralya ve güney Yeni Gine arasında bulunan Sahul Sığlığı'na ithafen verilmiştir ki bu da türün genellikle bulunduğu yerdir.

<i>Notre Dameın Kamburu</i> (film, 1939)

Notre Dame'ın Kamburu, 1939 tarihli ABD yapımı film.

Köyün Kamburu, 1959 yılında Türk edebiyatının önemli yazarlarından Kemal Tahir'in bir köy romanıdır.

Notre Dame'in Kamburu Walt Disney Feature Animation tarafından üretilen ve Walt Disney Pictures tarafından yayınlanan bir 1996 Amerikan animasyon müzikal drama filmidir. 34. Disney animasyon uzun metrajlı filmi ve Disney Rönesansı sırasında üretilen yedinci film, Victor Hugo'nun 1831 tarihli aynı adlı romanına dayanıyor. Olay örgüsü, Notre Dame'ın deforme olmuş çanı Quasimodo ve topluma kabul görme mücadelesine odaklanıyor. Gary Trousdale ve Kirk Wise'ın yönettiği filmin seslendirme kadrosunda son rolünde Tom Hulce, Demi Moore, Tony Jay, Kevin Kline, Paul Kandel, Jason Alexander, Charles Kimbrough, David Ogden Stiers ve Mary Wickes yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Kambur</span>

M. Necdet Kambur, Türk siyasetçi.