İçeriğe atla

Kamboçya-Yugoslavya İlişkileri

Kamboçya-Yugoslavya ilişkileri

Kamboçya

Yugoslavya
Kamboçya
Yugoslavya
Kamboçya ve Yugoslavya

Kamboçya-Yugoslavya ilişkileri, Kamboçya ile şu anda dağılmış olan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti arasındaki dış ilişkiler tarihidir. Norodom Sihanouk ile Yugoslavya Devlet Başkanı Josip Broz Tito arasındaki ilk resmi görüşme 1956'da Hırvatistan Sosylaist Cumhuriyeti'nin Brijuni adalarında gerçekleşti.[1] 1976 yılına kadar Sihanouk, Yugoslavya'yı beş kez ziyaret ederken; Başkan Tito, Kamboçya'yı iki kez ziyaret etti.[1] 1961 yılında Kamboçya ,Bağlantısızlar Hareketi'nin ilk konferansı olan Belgrad'da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Devlet Hükümet Başkanları Zirvesinde bulundu.[1] Ayrıca Yugoslavya, 1969'da inşaası tamamlanan Kamboçyadaki Kirirom 1 Hidroelektrik Barajı'nın inşaatına yardımcı oldu ve kredi verdi[1]

1970 Kamboçya darbesinin ardından Yugoslavya, Sihanouk'un Pekinde sığınan Kamboçya'nın sürgündeki hükümeti GRUNK ile ilişkilerini sürdürdü.[1] Aynı zamanda Yugoslavya, Punom Pen'e büyükelçiliğini açtı. Ancak Kamboçya ile olan tüm resmi iletişmlerini GRUNK tarafından kontrol edilen Belgrad'daki Kamboçya Büyükelçiliği aracılığıyla yaptı.[1]

Kızıl Kmerlerin iktidarı ele geçirmesi ve Demokratik Kampuçya'nın ilan edilmesinin ardından Yugoslavya yeni rejimle resmi ikili ilişkileri sürdüren dünyadaki sayılı ülkeden biriydi.[1] 1978'in başlarında Tanjug, Vjesnik ve Politika dergilerinin Yugoslav muhabirleri iki hafta boyunca Kamboçyayı gezmelerine izin verilen Avrupa'dan ilk kişilerdi.[2] Kamboçya-Vietnam Savaşı sırasında Belgrad, Kamboçyaya yapılan dış müdahalenin haksız olduğuna ve bunun daha geniş bir Çin-Sovyet çatışmasına yol açabileceğine inanıyordu.[1]

Yugoslavya'nın dağılmasının ardından Kamboçya'daki Birleşmiş Milletler Geçici Otoritesi örneğini takip ederek, Doğu Slavonya, Baranja ve Batı Sirem Birleşmiş Milletler Geçici Yönetimi tasarlandı.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h Gašpert, Maja (2018). Pol Potova Kampućija i Titova Jugoslavija Crveni Kmeri, Jugoslavija i pokret nesvrstanih zemalja (PDF) (Thesis). University of Zagreb. 23 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  2. ^ A. Andelman, David (24 Mart 1978). "Yugoslays, After Rare Tour, Tell of a Primitive Cambodia". The New York Times. 9 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 
  3. ^ "Eastern Slavonia: Transitional Administration" (PDF). Central Intelligence Agency. 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 14 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Kamboçya, resmî adıyla Kamboçya Krallığı, Güneydoğu Asya anakarasının güneyinde yer alan bir ülkedir. 181,035 km² alana yayılan ülke, kuzeybatıda Tayland, kuzeydoğuda Laos, doğuda Vietnam ve güneybatıda Tayland Körfezi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Pol Pot</span> Kızıl Kmerler gerilla teşkilatının kurucusu, diktatör

Pol Pot, asıl adı ile Saloth Sar, Kızıl Kmerler adlı komünist gerilla teşkilatının kurucusudur. İşçi sınıfına muhalif oldukları iddiasıyla eğitimli kesime yapılan katliamlarla ve tarım sosyalizmi üzerine kurulu bir devlet yaratmak istemesiyle bilinir. Pol Pot, Kamboçya'yı tek partili komünist bir devlete dönüştürdü ve ardından 1976 ilâ 1979 yıllarında Kamboçya'nın başbakanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Josip Broz Tito</span> Yugoslav devrimci ve devlet adamı, 2. Yugoslavya Devlet Başkanı

Josip Broz Tito, Marksist-Leninist görüşlere sahip Yugoslav devlet ve siyaset adamı. Fikirleri Titoizm olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kamboçya bayrağı, Kamboçya'nın resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Kmerler</span> komünist silahlı örgüt

Kızıl Kmerler, Kamboçya'da gerilla savaşıyla iktidarı ele geçirerek 1975-79 arasında ülkeyi yöneten kısmen Maocu, radikal devrimci hareket. Hareketin kurucusu ve önderi Pol Pot'tur. Pol Pot aynı zamanda Demokratik Kampuçyanın kurucularındandır ve Kızıl Kmerler Demokratik Kampuçyanın silahlı kuvvetleridir. 1967'de, Kamboçya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulduğu kabul edilir. Yaklaşık olarak 1,5 ila 2 milyon insanın ölümü ile sonuçlanan Kamboçya soykırımından sorumludurlar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Norodom Sihanuk</span>

Norodom Sihanuk, 1941-1955 ve 1993-2004 yılları arasında iki defa Kamboçya Kralı olarak tahtta kalmıştır. 7 Ekim 2004 yılında tahtı kendi isteğiyle oğlu Norodom Sihamoni'ye devretmiştir. Tahta ilk çıkışından itibaren ‘Baba-Kral’ olarak bilinmekteydi. Uzun kariyeri boyunca Kamboçya'yı çeşitli unvanlar ile yönetti, Kamboçya'nın hem Kralı hem de Başbakanı olarak görev yaptı. Sihanuk'un yaşamı boyunca Kamboçya, Fransız sömürge yönetimi, bağımsız krallık (1953–1970), cumhuriyet (1970–1975), Kızıl Kmer rejimi (1975–1979), komünist bir rejim (1979–1989), bir eyalet (1989–1993) ve yine krallık rejimlerini yaşamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Türkiye ilişkileri</span>

Bu madde, Sırbistan-Türkiye ve eskiden beri süregelen Türk-Sırp ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Müzesi</span>

Yugoslavya Müzesi, Belgrad'ın güneyinde Dedinje bölgesinde yer almaktadır. Yugoslavya Kültür ve Medya Bakanlığı tarafından 1996 yılında Yugoslavya Halkları ve Milliyetleri Devrim Müzesi ve Josip Broz Tito Anma Merkezi'nin birleştirilmesiyle kurulmuştur. Müze, 2016 yılı sonuna kadar "Yugoslavya Tarihi Müzesi" olarak bilinmekteydi, daha sonra bugünkü adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Tito-Stalin ayrılığı</span>

Tito–Stalin ayrılığı Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve SSCB liderleri arasında baş gösteren ve 1948 yılında Yugoslavya'nın Kominform'dan ihraç edilmesiyle sonuçlanan görüş ayrılığına ve uzlaşmazlık sürecine verilen isimdir. Bu aynı zamanda, Yugoslavya'da Informbiro dönemi adıyla anılacak, SSCB ile olan ilişkilerin iyice zayıfladığı, 1955 yılına kadar devam edecek bir dönemin başlangıcıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kampuçya Halk Cumhuriyeti</span> 1979 - 1993 yılları arasında var olan devlet

Kampuçya Halk Cumhuriyeti (1979-1989), Kampuçya Devleti (1989-1993), Demokratik Kampuçya'nın yıkılışı ve Pol Pot hükûmetinin devrilişinden sonra Vietnam'ın desteğiyle kurulan, 1979 - 1989 yılları arasında var olan devlettir.

Sahametrei Kraliyet Nişanı, Kamboçya hükûmeti tarafından verilen Şövalye Tarikatları kökenli nişan. Nişan ilk olarak üç dereceli şekilde 9 Eylül 1948 tarihinde tasarlanmış ve 23 Ağustos 1956 tarihinde 5 dereceli olacak şekilde genişletilmiştir. Nişan, Kızıl Kmerler döneminde kullanımdan kaldırıldı. Yeniden 5 Ekim 1995 tarihinde Kraliyet Kararnamesi No. 1095/01 ile yürürlüğe konuldu. Nişan, Kamboçya Kralı ve Kamboçya halkı için hizmet veren yabancı kişilere, özellikle dış ilişkiler ve diplomatik hizmet gösteren şahıslara dostluk göstergesi olarak verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Maldivler-Türkiye ilişkileri</span>

Maldivler ve Türkiye ilişkileri 1979 yılında tesis edilmiştir. Yeni Delhi Büyükelçiliği Maldivlere akredite, Maldivlerin Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği Türkiye'ye akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya-Türkiye ilişkileri</span>

Kamboçya ve Türkiye diplomatik ilişkileri 1959 yılında başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Sırbistan ilişkileri</span>

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Sırbistan arasındaki ilişkiler ilk olarak 1882 yılında, yani Sırbistan'ın bir krallık olduğu dönemde, kuruldu. 1918 ile 2006 yılları arasında ABD, Yugoslavya Krallığı, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve ardıl devleti Sırbistan olan Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ile ilişkiler sürdürdü.

Meksika-Sırbistan ilişkileri, Meksika ve Sırbistan arasındaki diplomatik ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de G77 ve Birleşmiş Milletler'in kurucu üyeleriydi.

Kamboçya-Sırbistan ilişkileri Kamboçya ve Sırbistan arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İlişkiler 1956 yılında kurulmuştur. Kamboçya'nın Belgrad'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır. Sırbistan'ın Jakarta'da yerleşik olmayan bir büyükelçisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Libya ilişkileri</span>

Hırvatistan ile Libya arasındaki diplomatik ilişkiler, 30 Mart 2000'de kuruldu. Hırvatistan'ın Trablus'ta bir büyükelçiliği bulunmakta. Libya'nın da aynı şekilde Zagreb'de bir büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İran-Sırbistan ilişkileri</span>

İran-Sırbistan ilişkileri, İran İslam Cumhuriyeti ile Sırbistan Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerdir. İran'ın Belgrad'da bir büyükelçiliği ve Sırbistan'ın da Tahran'da bir büyükelçiliği bulunmaktadır. 2017 yılında Sırbistan hükûmeti, ikili ilişkileri geliştirmek ve Sırbistan'a turist ve yatırımcı çekmek amacıyla ülkeye seyahat etmek isteyen İran ve Hindistan vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunu kaldıran bir yasa çıkardığını duyurdu. İran'ın 1990'lı yıllarda o zamanlar Yugoslavya'nın bir parçası olan Sırbistan ile ilişkileri, Bosnalı Sırp güçlerine karşı Bosnalı Müslümanları desteklediği için gergindi. Eski bir İslam Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) komutanına göre, Devrim Muhafızları savaş sırasında Bosnalı mücahit savaşçıları eğitmek için 400 savaşçısını Bosna'ya gönderdi. Eğitimin yanı sıra, İran'a Clinton yönetimi tarafından Bosna ordusuna saldırı tüfekleri, mühimmat, havan topları, tanksavar silahları ve SAM'lar da dahil olmak üzere geniş bir silah yelpazesi sağlaması için yeşil ışık yakıldı. Kosova Savaşı sırasındaki asılsız raporlar, İran'ın Kosova Kurtuluş Ordusu'na dört adede kadar silah sevkiyatı gönderdiğini belirtiyordu. Ancak bugün İran, Kosova'yı egemen bir devlet olarak tanımadığı için iki ülke arasında resmi diplomatik ilişkiler mevcut değildir. 13 Mart 2008'de İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran'ın bölgenin sorunlarını ve koşullarını değerlendirdikten sonra Kosova'nın bağımsızlığını tanımamaya karar verdiğini söyledi. Mart 2008'in başlarında, İran'ın Rusya Büyükelçisi Gulamrıza Ensari, "Bu sorunun çok önemli yönleri var. Açık konuşmak gerekirse, Birleşmiş Milletler üyelerinden birini ikiye böldü, ancak 1244. Madde Sırbistan'ın toprak bütünlüğünü teyit ediyor. Bu çok garip bir olay. Bazı ülkelerin uluslararası örgütleri zayıflatmaya çalıştığını düşünüyoruz. Şu anda İran, Kosova'nın geleceği sorununu inceliyor. İran... uluslararası örgütlerin zayıflamasından duyduğu endişeyi dile getiriyor."

<span class="mw-page-title-main">KUBKH</span>

Kampuçya Ulusal Birliği Kraliyet Hükümeti, Pekin ve Hong Kong merkezli, 1970 ile 1976 yılları arasında varlığını sürdüren ve 1975'ten itibaren kısa süreliğine ülkenin kontrolünü elinde bulunduran sürgündeki bir Kamboçya hükümetiydi.