İçeriğe atla

Kamboçya-Türkiye ilişkileri

Kamboçya–Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Cambodia ve Turkey

Kamboçya

Türkiye
Diplomatik Misyon
-Türkiye'nin Punom Pen Büyükelçiliği
Temsilcilik
-Büyükelçi Ayda Ünlü

Kamboçya ve Türkiye diplomatik ilişkileri 1959 yılında başlamıştır.

1970'li yıllarda Kamboçya'da yaşanan iç siyasi gelişmelerle uluslararası camiadan kopması, ayrıca coğrafi uzaklık ve dış politika farklılıkları nedeniyle yakın geçmişe kadar sınırlı düzeyde kaldı.

2013 yılında Punom Pen Büyükelçiliğinin çalışmalarına başlamasıyla beraber gerek ikili ilişkilerde gerek uluslararası platformlardaki işbirliklerinde somut gelişmeler yaşanmaya başlamıştır. İstanbul ve Ankara'da birer Fahri Konsolosluğu bulunan Kamboçya'nın 2020 yılında Büyükelçilik açması öngörülmüştür. Hazırlıkların devamında Kamboçya tarafından Türkiye'ye Maslahatgüzar görevlendirilmiştir. 2015 yılında Kamboçya Milli Meclis ve Senato bünyesinde ayrı ayrı Türkiye-Kamboçya Parlamentolararası Dostluk Grupları oluşturuldu.[1] Kamboçya Başbakanı 20-22 Ekim 2018 tarihlerinde Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, Ticaret Bakanı, Başbakan Yardımcısı, Ulusal Savunma Bakanı ve son olarak Kamboçya'da fiilen Müslümanlardan sorumlu Bakan çeşitli zamanlarda Türkiye'ye ziyarette bulunmuştur. Söz konusu bu ziyaretlerde toplamda 10 anlaşma ile iki ülke arasında ilişkiler güçlenmektedir.[2]

Kamboçya'da 250 Türk vatandaşı, Türkiye'de ise yaklaşık 69 Kamboçya vatandaşı bulunmaktadır.[2]

Eğitim

2019-2020 eğitim yılında 56 Kamboçyalı öğrenci Türkiye'de eğitim görmektedir. Bunlardan 31 ülke burslarından istifade etmektedir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Request Rejected". TBMM. 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b c "Dış işleri Bakanlığı". 23 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali İrtemçelik</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Mehmet Ali İrtemçelik, Türk diplomat ve siyasetçi. Büyükelçi, milletvekili ve bakan olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Venezuela ilişkileri</span>

Türkiye-Venezuela ilişkileri, Türkiye ile Venezuela arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya-Türkiye ilişkileri</span>

Romanya-Türkiye ilişkileri Romanya ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke uzun süredir tarihsel, coğrafi ve kültürel ilişkilere sahiptir. Romanya'nın Ankara'da bir büyükelçiliği, İstanbul ve İzmir'de iki konsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin Bükreş'te bir büyükelçiliği ve Köstence'de bir başkonsolosluğu vardır. Her iki ülke de NATO, BLACKSEAFOR ve KEİ'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gana-Türkiye ilişkileri</span>

Gana-Türkiye ilişkileri, Gana'nın 1957'de bağımsızlığını ilan etmesi üzere 1958 yılında başlamıştır. Türkiye ilk büyükelçiliğini 1964 yılında Akra'da faaliyete sokmuştur. Büyükelçilik, tasarruf sebebi ile 1981 yılında kapanmış ve 2010 yılında tekrar açılmıştır. Gana da 2012 yılında Ankara'da büyükelçilik açmıştır. Türkiye'nin Akra'daki büyükelçisi Özlem Gülsün Ergün Ulueren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay-Türkiye ilişkileri</span>

Paraguay-Türkiye ilişkileri, coğrafî uzaklık ve Paraguay'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra uyguladığı kapalı politika sebebiyle uzun yıllar boyunca ilişkiler sınırlı bir seviyede kalmıştır. Türkiye'nin son dönemlerde Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılma politikası sebebiyle ilişkiler gelişmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg-Türkiye ilişkileri</span> lüksemburg şarabo

Türkiye ile Lüksemburg ülke ilişkileri 1987 yılında Lüksemburg'da Türkiye büyükelçiliği açarak ilerlemeye başlamıştır. Lüksemburg ise Ankara büyükelçiliği de kasım 2011 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Monako-Türkiye ilişkileri</span>

Monako ile Türkiye arasındaki konsolosluk ilişkileri 1954, diplomatik ilişkiler ise 2008 yılına dayanır. Paris Büyükelçiliği Monako'ya akreditedir. Monako ile konsolosluk ilişkileri karşılıklı atanmış Fahri Konsoloslar ve Marsilya Başkonsolosluğu aracılığıyla yürütülür.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho-Türkiye ilişkileri</span>

Lesotho-Türkiye ilişkileri, sınırlı düzeydedir. Türkiye'nin büyükelçiliği Pretorya'da yer almaktadır ve Lesotho'nun Roma Büyükelçiliği Türkiye ile akreditedir. İki ülke arasındaki ilk görüşmeler 2019 yılında Ankara'da gerçekleşmiştir.

Türkiye ve Cook Adaları Diplomatik ilişkileri kapsamında Ekim 2008'de Wellington Büyükelçiliği Cook Adaları'na akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brunei-Türkiye ilişkileri</span>

Brunei ve Türkiye ilişkileri önceden Kuala Lumpur Büyükelçiliğine akredite iken Bandar Seri Begavan Büyükelçiliği Ekim 2013'te faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye ilişkileri</span>

Kırgızistan-Türkiye ilişkileri, Kırgızistan'ın, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Kırgızistan'ı tanıyan ilk devlet olması ile 16 Aralık 1991'de başlamıştır. İki ülke arasında 29 Ocak 1992'de diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. 1992 yılı içerisinde iki ülke de başkentlerinde Büyükelçilik açmıştır. Türkiye Büyükelçiliği, Bişkek'te, Kırgızistan Büyükelçiliği ise Ankara'da açılmıştır. Kırgızistan 7 bağımsız Türk devletinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kosta Rika-Türkiye ilişkileri</span>

Kosta Rika-Türkiye ilişkileri, Kosta Rika ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nijer-Türkiye ilişkileri</span>

Nijer-Türkiye ilişkileri, Nijer ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Maldivler-Türkiye ilişkileri</span>

Maldivler ve Türkiye ilişkileri 1979 yılında tesis edilmiştir. Yeni Delhi Büyükelçiliği Maldivlere akredite, Maldivlerin Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği Türkiye'ye akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Barbados-Türkiye ilişkileri</span>

Barbados ve Türkiye ikili ilişkileri coğrafi uzaklık ve uzun yıllar kendi bölgeleri üzerinde yoğunlaşması nedeniyle sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye'nin Tanzanya'daki Darüsselam Büyükelçiliği ilk olarak Ekim 1979'da açılmış ancak ekonomik sebeplerle 1984'te bu büyükelçilik kapatılmıştır. Darüsselam Büyükelçiliğinin yeniden açılmasına 13 Ekim 2008 tarihinde karar verilmiş ve anılan Büyükelçilik 18 Mayıs 2009 tarihinde faaliyetine başlamıştır. Tanzanya’nın Ankara Büyükelçiliği Şubat 2017’de faaliyete geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius-Türkiye ilişkileri</span>

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.