İçeriğe atla

Kamber

Kamber sözcüğü aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Yer

Kişi

Diğer

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Talas, Kayseri</span> Kayserinin ilçesi

Talas; Kayseri ilinin merkez ilçelerinden biridir.

Talas, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Karluklar</span> Orta Asyada göçebe Türk boylarının bir federasyonu

Karluklar, 766-1215 yılları arasında, Orta Asya'da varlığını sürdüren Türk boylarıdır. "Karluk" adı Arap kaynaklarında "حارلوق Harluk", Farsça eserlerde "حاللوه Halluh", Çin yıllıklarında ise "Géluólù" biçimlerinde kullanılmıştır. Kadim Türk çağlarında Karluklara "Üç Oğuz" yani "Üçboy" da denilmiştir. Türkçe anlamı "karlık" olan Karlukların Türk soyundan geldiği ve bir Gök-Türk boyu olduğu Çin kaynağında (T'ang-shu) belirtilmiş ve oturduğu saha olarak Altaylar'ın batısındaki Kara-İrtiş ve Tarbagatay havalisi gösterilmiştir. Karluklar burada üç kabileden kurulu bir birlik halinde bulunuyorlardı. Daha İstemi zamanında Türk hakimiyetinin Hazar'ın kuzeyi ve Maveraünnehir'e doğru genişlemesinde şüphesiz büyük rolleri vardır. 630-680 yılları arasında, diğer Türk boyları gibi kendi başlarına buyruk olarak zaman zaman Çin'e karşı geldikleri görülmektedir.

Talas Muharebesi, 751 yılında bugünkü Kırgızistan sınırları içindeki Talas Nehri civarında, Abbâsîler ile Çinliler arasında yapılan ve 5 gün süren muharebe. Çin ordusunun yenilgisi ile sonuçlanan muharebe gerek Çin, gerekse Türk ve İslam tarihi açısından önemlidir. Muharebenin başında Tang Hanedanına bağlı paralı askerler olan Karlukların muharebe esnasında taraf değiştirmeleri belirleyici olmuştur. Muharebenin ardından Tang Hanedanının batıya doğru ilerleyişi durdurulsa da Abbasiler Çang'an'a derhal bir elçi heyeti göndererek diplomatik ilişkilerin barış içinde sürdürülmesine gayret etmiştir. Bölgeye dair Çin ilgisi devam etmiş, Abbasiler de bölgeye hakim olamamıştır. Bu ortam o bölgede Gaznelilerin doğuşuna olanak sağlamıştır.

Güney Hiung-nu, Ho-han-ye yönetimindeki Doğu Hiung-nu'nun tekrar parçalanmasında Güney topraklarını idare eden devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Küp peyniri</span> bir tür geleneksel Türk peyniri

Küp peyniri, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde, hemen hemen tüm illerde geleneksel olarak üretilen bir peynir türü. Bir kısım bölgelerde çömlek peyniri adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Talas (il)</span>

Talas Kırgızistan'da Oblast olarak adlandırılan illerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Kamber, Talas</span> Talas´ın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Kamber, Kayseri ilinin Talas ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Talas, Demirci</span>

Talas, Manisa ilinin Demirci ilçesine bağlı bir mahalledir.

Hasan Cahit Talas Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'ın illeri</span>

Kırgızistan 7 vilâyete bölünmüştür. ;

  1. Bişkek (shaar)
  2. Batken İli (Batken)
  3. Çuy İli (Tokmok)
  4. Issık-Göl İli (Karakol)
  5. Celal-Abad İli (Celal-Abad)
  6. Narın İli (Narin)
  7. Oş İli (Oş)
  8. Talas İli (Talas)

Kamber Arslan Türk futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Taraz</span> Kazakistanın Jambıl Eyaletinin merkezi şehir

Taraz, Tarâz veya Tıraz, önceleri Talas, Jambıl veya Cambul ve Evliya Ata, Kazakistan'ın Jambıl Eyaletinin merkezi olan bir şehirdir. Güney Kazakistan'da, Kırgızistan sınırına yakın olup Talas Nehri (Taraz) üzerindedir.

Kümi Talas, Divân-ı Lügati't-Türk'te adı geçen, İslam hududunda, veya kümi كمى “kümi talas = Uygarlar sınırında bir yerin adı” "تلس Talas" Taraz diye tanınmış olan bir şehir. Talas, ikidir; birine Uluğ Talas denir; ikincisi İslâm sınırında bulunur, Kiçi Talas denir." Kümi Talas, harita'da yukarı İrtiş ile Tarbagatay Dağları arasında yer alır. Uluğ Talas(Tirâz)'ın Argu ilinde, diğeri Kümi veya Kiçik Talas, Uygur sınırında olduğu anlaşılıyor. Bazı araştırmacılara göre Talas, Uluğ Talas ve Kumi Talas Yedisu bölgesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Yedisu bölgesi</span>

Yedisu bölgesi, Orta Asya'da günümüzde Kazakistan'nın güney-doğu parçası olan bir bölgedir. İsmini, İli, Karatal, Bien, Aksu, Lepsi, Baskan ve Sarkand gibi yedi ana nehirlerden almıştır.

4. Kolordu, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı kolordulardan biridir. 1966 yılında Ankara'da kurulan Komutanlığın karargâhı; Mamak'ta General Eşref Akıncı Kışlası içerisinde bulunmaktadır. Dış tehdit hâlinde müdafaa etmekle vazifeli olduğu bölge; İç Anadolu, Batı ve Orta Akdeniz ile Batı ve Orta Karadeniz'dir. 4. Kolordu Komutanı, aynı zamanda Ankara Garnizon Komutanlığı görevini de yürütür.

Mehmet Özdemir, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kayseray</span> Kayseride hizmet veren tramvay sistemi

Kayseray, 1 Ağustos 2009 tarihinde Kayseri'de hizmete başlayan bir tramvay sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Talas</span> Eski Suriye savunma bakanı

Mustafa Abdülkadir Talas, Suriyeli asker ve siyasetçi. 1972-2004 yılları arasında Suriye Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Hafız Esed döneminde dört üyeli Bölge Komutanlığı'nın üyesi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kamber açısı</span>

Kamber açısı, bir aracın tekerlekleri tarafından yapılan açıdır; spesifik olarak, önden veya arkadan bakıldığında direksiyon için kullanılan tekerleklerin dikey ekseni ile aracın dikey ekseni arasındaki açıdır. Direksiyon ve süspansiyon tasarımında kullanılır. Tekerleğin üst kısmı alttan daha uzaksa, buna pozitif kamber denir; tekerleğin alt kısmı üst kısımdan daha uzaksa negatif kamber denir.