İçeriğe atla

Kama Sutra

Kama Sutra (/ˈkɑːmə ˈstrə/; Sanskritçe: कामसूत्र, telaffuz, Kāma-sūtra; çev.'Aşkın İlkeleri'), cinsellik, erotizm ve duygusal tatminlik konularını ele alan Antik Hindistan, Hindu Sanskrit metini.[1][2][3][4][5] Antik Hint filozof Vātsyāyana'ya atfedilen eser, yalnızca seks pozisyonları üzerine bir seks rehberi olmayıp,[3] daha ziyade iyi yaşama sanatı, aşkın doğası, partner bulma, seks yaşamını sürdürme ve zevk odaklı yetilerle ilgili konuları ele alan bir rehberdir.[3][6][7] Metin, aforizmik biçimde yazılmış sutra türünde olup, modern çağa kadar farklı bhāṣya'lar (yorumlar) ile günümüze ulaşmıştır. Metin, düzyazı ve anustubh karışımıyla kaleme alınmıştır.[8]

Kamasutra, Hinduizm'deki Puruṣārtha kavramını kabul eder ve arzuyu, cinselliği ve duygusal tatmini yaşamın en mühim amaçlarından birisi olarak aktarır. Metin, kur yapmayı, ilgi çekici olmayı, partner bulmayı, flört etmeyi, evlilik hayatında ilişkileri olumlu tutmayı, ne zaman ve nasıl zina yapılacağını, seks pozisyonlarını ve daha pek çok konuyu ele alır.[9] Temel olarak aşkın felsefesi ve teorisi, arzuyu tetikleyen ve sürdüren etkenler ve bunun ne zaman iyi ve kötü olduğunu ele alır.[10][11]

Metin, Kama Shastra üzerine yazılmış birçok Hint metninden biridir.[12] 4. yüzyıldan başlayarak pek çok ikincil metne ilham kaynağı olmuş ve eski Hindu tapınaklarındaki Kama ile ilgili kabartmalar ve heykellerle örneklenen Hint sanatını etkilemiştir.[8] Bunlardan birisi olan Madhya Pradesh'teki Khajuraho, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunmaktadır.[13] Bu tapınaklardan birisi olan Rajastan'daki tapınakta, Kamasutra'daki esas bölümleri ve tasvir edilen tüm seks pozisyonlarını heykel olarak sergilenmektedir.[14]

Kaynakça

  1. ^ Doniger, Wendy (2003). Kamasutra - Oxford World's Classics. Oxford University Press. s. i. ISBN 9780192839824. The Kamasutra is the oldest extant Hindu textbook of erotic love. It was composed in Sanskrit, the literary language of ancient India, probably in North India and probably sometime in the third century 
  2. ^ Coltrane, Scott (1998). Gender and families. Rowman & Littlefield. s. 36. ISBN 9780803990364. 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2015. 
  3. ^ a b c Wendy Doniger & Sudhir Kakar 2002, s. xi.
  4. ^ Coltrane, Scott (1998). Gender and families. Rowman & Littlefield. s. 36. ISBN 978-0-8039-9036-4. 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2015. 
  5. ^ Wendy Doniger (2003). "The "Kamasutra": It Isn't All about Sex". The Kenyon Review. New Series. 25 (1). ss. 18–37. JSTOR 4338414. 
  6. ^ Carroll, Janell (2009). Sexuality Now: Embracing Diversity. Cengage Learning. s. 7. ISBN 978-0-495-60274-3. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2015. 
  7. ^ Devi, Chandi (2008). From Om to Orgasm: The Tantra Primer for Living in Bliss. AuthorHouse. s. 288. ISBN 978-1-4343-4960-6. 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2015. 
  8. ^ a b Vatsyayana; Kama Shastra Society of London and Benares (1883-1925). "Preface". The Kama sutra of Vatsyayana. Robarts - University of Toronto. Benares ; New York : Printed for the Society of the Friends of India. s. XV. 
  9. ^ Wendy Doniger & Sudhir Kakar 2002, s. xi–xiii.
  10. ^ Alain Daniélou, The Complete Kama Sutra: The First Unabridged Modern Translation of the Classic Indian Text, 978-0-89281-525-8.
  11. ^ Jacob Levy (2010), Kama sense marketing, iUniverse, 978-1-4401-9556-3, see Introduction
  12. ^ Flood (1996), p. 65.
  13. ^ Khajuraho Group of Monuments 16 Kasım 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. UNESCO World Heritage Site
  14. ^ Ramgarh temple 9 Ocak 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The British Library

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanskrit</span>

Sanskrit, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İran koluna bağlı bir dildir. Sanskrit ve lehçeleri, Antik Hindistan'da lingua franca statüsüne sahip olmuştur. Dil aynı zamanda Hititçe ve Miken Grekçesinden sonra kaydedilmiş en eski Hint-Avrupa dili olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Durga</span>

Durga Hinduizm'de bir Devi, ulu tanrıça, formudur. Bir aslanı süren ve birçok kolunda öldürücü silahlar taşıyan, yüzünde bunların tam tersi barışcı ve güven verici bir ifade taşıyan, elleri mudra şeklinde bir kadın olarak tasvir edilir. Tanrıçanın bu formu dişil ve yaratıcı enerjinin (Şakti) tecessümü yani cismanileşmesi, vücut bulmasıdır.

Daha çok Devi olarak anılan Vaişnodevi ya da Jai Mata Di yahut Mata Rani, Hinduizm'in İlâhî Annesi'dir. Kuvvetin tanrıçası olarak tanınan Devi, ilâhîliğin dişil yönü olarak tanımlanır; enerji veya itici güç (Şakti) olarak çoğunlukla eril yön ile eşit role sahiptir. O olmadan, bilinci ve yargılamayı temsil eden eril yön güçsüzdür.

<span class="mw-page-title-main">Gotama Buda</span> Budizmin kurucusu olan dinî öğretmen

Sidarta Gotama, yaygın olarak Buda olarak bilinir, MÖ 6 veya 5. yüzyılda Hindistan'da yaşadığı tahmin edilen ve Budizm'in kurucusu olduğu düşünülen din adamı. "Buda" bir lakap olup kendisine ölümünden yüzyıllar sonra atfedilmiştir. Sanskritçede "uyanmış kişi" anlamına gelen Buda, peşine düştüğü yaşam ve ölümün ardındaki gerçeğin arayışı sonucu Sidarta Gotama'da oluşan ruhani aydınlanmayı anlatmak için kullanılan bir ünvandır.

<span class="mw-page-title-main">Gupta İmparatorluğu</span>

Gupta İmparatorluğu, MS 4. yüzyılın başlarından MS 6. yüzyılın sonlarına kadar var olan eski bir Hint imparatorluğuydu. Zirvesinde, yaklaşık MS 319'dan 467'ye kadar, Hindistan Yarımadası'nın çoğunu kapsıyordu. Bu dönem tarihçiler tarafından Hindistan'ın Altın Çağı olarak kabul edilir. İmparatorluğun yönetici hanedanı, kral Sri Gupta tarafından kuruldu; hanedanın en önemli yöneticileri Chandragupta I, Samudragupta, Chandragupta II ve Skandagupta idi. MS 5. yüzyıl Sanskrit şairi Kalidasa, Guptaların hem Hindistan içinde hem de dışında, Parasikas, Hunas, Kambojas krallıkları, batı ve doğu Oxus vadilerinde bulunan kabileler olan Kinnaras, Kiratas ve diğerleri dahil olmak üzere yaklaşık yirmi bir krallığı fethettiğini söyler.

<span class="mw-page-title-main">Kutbşahlar</span> Gülkonda Sultanlığını 1518-1687 arasında yöneten hanedan

Kutub Şah Hanedanı, soyu Türk kökenli Karakoyunlu hükümdarı Kara İskender'e dayanan ve 1512-1687 yılları arasında Hindistan'ın güneyine hakim olmuş hanedan. Behmeni Sultanlığı'nın yıkılmasından sonra Kutbşahlar hanedanı 1512'de iktidara geldi. Bu hanedanın ilk hükümdarı Sultankulu Kutbü'l-Mülk'tür. İngilizce kaynaklarda bu hükümdara genellikle Guli Kutubşah adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Rati</span> Hint mitolojisinde bir tanrı

Rati Hindu aşk, cinsel nefis, şehvet, ihtiras ve cinsel zevk tanrıçası. Genellikle Prajapati Dakşa'nın kızı olarak tanımlanan Rati, aşk tanrısı Kama'nın dişi karşılığı, baş danışmanı ve yardımcısıdır. Kitabe ve tapınak heykellerinde genellikle eşi Kama ile birlikte tasvir edilir. Kama ile birlikte Rati'ye de ibadet edilir. Rati genellikle cinsel uyarılma ve haz ile bağlantılıdır. Birçok seks tekniği ve pozisyonunun Sanskritçe adı Rati'nin adından gelir.

<span class="mw-page-title-main">Köpek pozisyonu</span> Kadın partnerin dizleri bükük, dört uzvuyla çömeldiği ve erkeğin de arkada bulunduğu seks pozisyonu

Köpek pozisyonu, alıcı partnerin dizleri bükük, başı ileride duracak şekilde dört uzvuyla da çömeldiği, bacakların hafifçe açık durduğu seks pozisyonu. "Köpek pozisyonu" teriminin kaynağı kesin olarak bilinmemekle birlikte, muhtemelen köpeklerin üreme pozisyonuna yapılan bir benzetmedir. Kama Sutra'da inek pozisyonu olarak betimlenir.

<span class="mw-page-title-main">Suşruta</span> Antik Hint hekimi

Suśruta antik Hindu cerrahtı. Sushruta Samhita eserinin yazarı olarak bilinmektedir. Cerrahinin kurucu babası olarak adlandırılmaktadır. Sushruta Samhita cerrahi tıp bilimleri alanında en iyi ve benzersiz eserlerden biri olarak tanımlanmaktadır. Sushruta aynı zamanda bir filozoftu ve Ganj nehrinin kıyısında yer alan antik şehir Benares'in aynı adlı üniversitesinde çalışmıştır. Özellikle plastik cerrahide ve cerrahi tekniklerde geleneksel Hint tıbbının babası olarak bilinmektedir. 120’den fazla alet ve 300’den fazla cerrahi tekniği ortaya koyduğu ve cerrahiyi sekiz kategoriye ayırdığı, plastik ve katarakt ameliyatı, amputasyon, litotomi, hemoroidektomi, rinoplasti ve sezeryan gibi birçok operasyonu tarif etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hindu tapınağı</span>

Hindu tapınağı veya mandir, Hinduizm'in düşüncelerini ve inançlarını ifade etmek için sembolizmi kullanarak insanları ve tanrıları bir araya getirmek üzere tasarlanmış bir yapıdır. Bir Hindu tapınağının sembolizmi ve yapısı Vedik geleneklerine dayanmaktadır. Bir tapınak, Hindu kozmosunun tüm unsurlarını, yani iyiyi, kötülüğü ve insanı sunmanın yanı sıra, Hindu'nun döngüsel zaman duygusu ve yaşam özü unsurlarını sembolik olarak dharma, kama, artha, mokşa ve karma yasasını sunarak bütünleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Ellora Mağaraları</span>

Ellora, dünyanın en büyük kaya-oyma-manastır-tapınak mağaraları komplekslerinden biridir ve Hindistan'ın Maharashtra kentinde yer alan bir UNESCO Dünya Mirası'dır. Sit alanı M.S. 600-1000 dönemine ait Budizm, Hinduizm ve Jainizm anıtlarını ve kaya resimlerini barındırmaktadır. Ellora'daki 16 numaralı mağara, dünyadaki en büyük monolitik kaya kazısı özelliğini göstermektedir. Buradaki Kailaşa Tapınağı, Şiva'ya adanmış araba biçimli bir anıt özelliğindedir. Kailasha Tapınağı kazısında iki büyük Hint destanı olan Vaishnavizm, Shaktizm destanlarını özetleyen tanrı, tanrıçalar ve mitolojik çizimleri de barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Khajuraho'daki Anıtlar Grubu</span>

Khajuraho'daki Anıtlar Grubu, Hindistan'ın Madhya Pradeş Eyaletinde, Jhansi'nin 175 kilometre kadar güneydoğusunda yer alan Hindu ve Jain tapınaklar grubudur. Hindistan'daki UNESCO Dünya Mirası alanlarından biridir. Tapınaklar, nagara-tarzı mimari simgecilik ve erotik heykelleriyle ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Holi</span> Hindu bahar festivali

Holi, popüler bir antik Hindu bahar festivali. Festival, iyiliğin kötülüğe karşı zaferini, sevgiyi ve bağışlayıcılığı temsil eder. Hindistan'da ortaya çıkmış festival ağırlıklı olarak bu bölgede kutlanır ancak aynı zamanda Hint yarımadası diasporası aracılığıyla Asya'nın ve Batı dünyasının diğer bölgelerine de yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uchchaihshravas</span> Mitolojik figür

Uchchaihshravas, Hint mitolojisinde Uchchaihshravas, süt okyanusunun çalkalanması sırasında yaratılan yedi başlı bir uçan attır. Atların en iyisi, ilk örneği ve atların kralı olarak kabul edilir.

Sanskrit metinlerinde Rāja yoga hem yoganın amacı hem de ona ulaşmanın bir yöntemi olarak tasvir edilir. 19. yüzyılda Swami Vivekananda, Raja Yoga adlı kitabında Patanjali'nin Yoga Sutraları yorumladığında bu terim aynı zamanda yoga pratiği için kullanılan modern bir isim haline geldi. O zamandan beri Rāja yoga; ashtanga yoga, kral yogası, sahaja marg ve klasik yoga gibi çeşitli isimlerle adlandırıldı.

Krishna Dvaipayana, daha çok Vyasa olarak bilinir veya Vedavyasa, Hindu geleneğinde tasvir edilen merkezi ve saygı duyulan bir bilgedir. Geleneksel olarak Hindu destanı Mahabharata'nın yazarı olarak kabul edilir. Ayrıca Hindu geleneği tarafından bir dizi eserin derleyicisi olarak kabul edilir. Vishnu'nun bir Shaktyavesha Avatarı (śaktyāveśa-avatāra) olarak Vedaların mantralarının derleyicisi ve on sekiz Purana ile Brahma Sutrasının yazarı olarak kabul edilir. Yedi Chiranjeevis'ten biridir.

Muthuswami Dikshitar (Mudduswamy Dikshitar) (24 Mart 1776 - 21 Ekim 1835), kısaca Dikshitar, Güney Hindistanlı bir şair, şarkıcı ve Vina müzisyeni efsanevi Hint bestecisiydi. Karnatik müziğinin müzikal üçlüsünden biri olarak kabul edilir. Muthuswami Dikshitar, 24 Mart 1775'te Thanjavur yakınlarındaki Tiruvarur'da, Hindistan'ın şu anki Tamil Nadu eyaletinde doğdu. Yaklaşık 500'ü yaygın olarak bilinen besteleriyle, Hindu tanrıları ve tapınaklarının ayrıntılı ve şiirsel tasvirleriyle ve veena stili ile bilinir. Aynı zamanda mudrası olan Guruguha müstear ismiyle de bilinir (ve şarkılarının her birinde bulunabilir). Besteleri yaygın olarak söylenir ve karnatik müziğinin klasik konserlerinde çalınır.

<span class="mw-page-title-main">Agastya</span>

Agastya Hinduizmde saygın bir Hintli bilge. Hint geleneğinde tanınmış bir münzevi ve Hint yarımadasının çeşitli dillerinde etkili bir bilim insanıdır. O ve eşi Lopamudra, Sanskritçe metin Rigveda ve diğer Vedik literatürde 1.165 ila 1.191 ilahilerinin ünlü yazarlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wendy Doniger</span>

Wendy Doniger O'Flaherty, profesyonel kariyeri elli yılı aşan Amerikalı bir indologist. Sanskritçe ve Hint metin gelenekleri uzmanı olarak, başlıca çalışmaları arasında 'Hindular: Alternatif Bir Tarih'; Şiva Mitolojisinde Çilecilik ve Erotizm ; Hindu Mitleri: Bir Kaynak Kitap ; Hindu Mitolojisinde Kötülüğün Kökenleri ; Kadınlar, Androgynes ve Diğer Efsanevi Canavarlar ; ve Rig Veda: Bir Antoloji, Sanskritçeden Çevrilmiş 108 İlahi. Chicago Üniversitesi'nde Dinler Tarihi alanında Mircea Eliade Seçkin Hizmet Profesörüdür ve 1978'den beri orada ders vermektedir 1998'de Asya Araştırmaları Derneği'nin başkanlığını yapmıştır

<span class="mw-page-title-main">Matsya Purana</span> Sanskrit edebiyatının en önemli eserlerinden birisi

Matsya Purana, Hinduizmdeki Sanskrit edebiyatının Puranik türündeki on sekiz büyük Puranasından (Mahapurana) biridir. Puranalar arasında en eski ve en iyi korunmuş olanlardandır. Vişnu'nun yarı insan yarı balık avatarının ardından isimlendirilmiş olan metinler, Vaişnavizm mezhebinin görüşlerini savunur. Metinler, 19. yüzyıl Sanskrit bilgini Horace Hayman Wilson tarafından "bir Şaivizm çalışması olsa da, yalnızca bundan ibaret değildir" şeklinde tanımlanmıştır. Metinler aynı zamanda çeşitli Hindu tanrı ve tanrıçalarını övmektedir.