İçeriğe atla

Kamçatka boz ayısı

Kamçatka boz ayısı

Rusça: Камчатский бурый медведь


Tehlikedeki tür  (IUCN 3.1)[2] (Kuril Islands)
Bilimsel sınıflandırma e
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora
Familya: Ursidae
Cins: Ursus
Tür:
Alt tür:
U. a. beringianus
Üçlü adlandırma
Ursus arctos beringianus

Middendorff, 1851
Ursus arctos beringianus range map.
Sinonimler

kolymensis Ognev, 1924mandchuricus Heude, 1898piscator Pucheran, 1855

Uzak Doğu boz ayısı olarak da bilinen Kamçatka boz ayısı (Ursus arctos beringianus) veya Rusça: Камчатский бурый медведь, romanize: Kamchatsky bury medved, boz ayının bir alt türüdür.

Tanım

Almanya, Tierpark Hagenbeck'te yavrusuyla tutsak bir ayı

Kamçatka boz ayısı 2,4 metrelik beden uzunluğu, arka ayakları üzerindeyken 3 metreyi bulan boyu ve en az 650 kg[3] kadar bir ağırlıkla Avrasya'daki en büyük boz ayıdır.[3][4] Yaklaşık olarak Kodiak ayısı büyüklüğündedir; ancak kafatası Ussuri boz ayısınınkinden daha geniştir[5] ve Kodiak ayısınınkine göre kafatasının genişliği uzunluğuna oranla çok daha büyüktür, ön narial açıklık çok daha kısadır ve azı dişleri göreceli boyut ve formda farklılık gösterir.[6] Erkekler için en büyük kafatası uzunluğu 40,3-43,6 cm ve genişliği 25,8-27,7 cm'dir; dişilerin kafatasları ise 37,2-38,6 cm uzunluğunda ve 21,6-24,2 cm genişliğindedir. Kürk rengi ağırlıklı olarak menekşe tonlu koyu kahverengidir. Açık renkli bireylere nadiren rastlanır.[3]

Anadyrsky Bölgesi, Kamçatka Yarımadası, Karaginskiy Adası, Kuril Adaları, Ohotsk Denizi'nin batısındaki kıyı şeridinden güneye doğru Stanovoy Sıradağları ve Uzak Doğu'daki Şantar Adaları'na özgüdür. Eski Sovyetler Birliği dışında, alt tür Bering Denizi'ndeki Saint Lawrence Adası'nda bulunur.[3] Alaska ve kuzeybatı Kuzey Amerika'daki bir boz ayı kladıyla yakından akrabadır ve Kodiak ayısının atası olduğu düşünülmektedir.[5]

Davranış ve ekoloji

Dvuhyurtochnoe Gölü yakınında bir ayı

Yaz döneminde yaban mersini, karga üzümü, kambur somon ve Gökkuşağı alabalığı ile beslenirler. Sonbaharda, fındık çamlarından ve üvezden fındık ve balık yerler. Kıtlık zamanlarında ölü balıkları veya deniz memelilerini, meyveleri ve otsu bitki örtüsünü yerler.[3]

İnsanlarla ilişki

Kurile Gölü'nde insanların yanından geçen ayı

Kamçatka boz ayıları genellikle insanlar için tehlikeli değildir ve karşılaşmaların yalnızca %1'i saldırıyla sonuçlanır.[7] 19. yüzyılda Kamçatka'ya giden ilk Avrupalılar, oradaki ayıların sayısı ve büyüklüğü karşısında şaşırsalar da, bunların Sibirya'daki öğürlerine kıyasla görece zararsız olduklarını gözlemlediler.[8] Bununla birlikte, Temmuz 2008'de, Kamçatka Krayı'nın Olyutorsky Bölgesi'ndeki bir platin madenciliği tesisi, iki bekçiyi öldüren 30 aç ayıdan oluşan bir grup tarafından kuşatıldı.[9]

Ödül avcılığı

Kamçatka boz ayıları, Rus avcılık endüstrisi için en değerli ganimetler arasındadır. 2005 yılında Kamçatka Yaban Hayatı Yönetimi Departmanı 500 avlanma izni verdi. Müşteriler ayı avlamak için 10.000 dolara kadar para ödedi. Bu nedenle, Kamçatka boz ayılarının eğlence amaçlı avlanmasının ekonomik etkileri önemlidir. Kamçatka Boz Ayılarının eğlence amaçlı avlanması, Rusya'daki türlerin soyunun tükenmesine yol açtı [10]

Kaynakça

  1. ^ Facility, Global Environment (2 May 2011). Defying Extinction 23 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. ISBN 9781884122972.
  2. ^ "IUCN Brown Bear subspecies status" 27 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ a b c d e N. P. Naumov, (Ed.) (1998). Mlekopitajuščie Sovetskogo Soiuza. Moskva: Vysšaia Škola [Mammals of the Soviet Union, Volume II, Part 1a, Sirenia and Carnivora (Sea cows; Wolves and Bears)]. II, Part 1a. Washington, D.C., USA: Science Publishers, Inc. ISBN 1-886106-81-9.  r |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); r eksik |soyadı2= (yardım)
  4. ^ "For the First Time in the World Body Weight of Wild Brown Bear to be Reliably Determined on Kamchatka". Russian Geographical Society. 25 Ekim 2021. 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. According to available data, average weight of an adult male is 350 – 400 kg. At the end of the hyperphagia period it can exceed 600 kg. 
  5. ^ a b A review of bear evolution (PDF), 9 (1), International Conference Bear Res. and Management, 1994, ss. 85-96, 9 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 26 Eylül 2011 
  6. ^ Robert Rausch, On The Status Of Some Arctic Mammals (pdf), 19 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 26 Eylül 2011 
  7. ^ Brown bear (Ursus arctos piscator) reaction to humans on Kamchatka (PDF), 9 (1), Petropavlovsk-Kamchatskiy, 683024, Russia: Kamchatka Ecology and Environmental Institute, pr. Rybakov, 19 a, 1994, ss. 107-108, 19 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 26 Eylül 2011  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "The Kamchatka Brown Bear". Kamchatkapeninsula.com. 17 Ağustos 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2011. 
  9. ^ "Bears eat two workers in remote Russian region". The Guardian (İngilizce). 23 Temmuz 2008. ISSN 0261-3077. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2020.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ Bernard Stonehouse, (Ed.) (2007). Prospects for polar tourism. CABI. ISBN 978-1-84593-247-3.  r |ad1= eksik |soyadı1= (yardım); r eksik |soyadı2= (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boz ayı</span> Avrasya ve Kuzey Amerikada bulunan büyük ayı türü

Boz ayı, Ursus cinsine bağlı Avrasya'nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türüdür. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır..

<span class="mw-page-title-main">Kutup ayısı</span> Kuzey kutup dairesinde yaşayan ayı türü

Kutup ayısı aynı zamanda beyaz ayı ya da deniz ayısı, ayıgiller (Ursidae) familyasından soğuk kuzey kutup bölgesinin karlı sahillerinde ve buzullar üzerinde yaşayan ayı türüdür. Yaşamakta olan en büyük kara etoburudur ve bulunduğu ortamdaki süper yırtıcıdır. Yaşadığı çevreye çok iyi uyum sağlamıştır. Kalın kürkü onu soğuktan korur, beyaz görünümü avlarından saklar. Kutup ayısı hem karada, hem denizde, hem buzda, hem de su içinde zorlanmadan avlanır.

<i>Ursus thibetanus</i> memeli türü

Ursus thibetanus, Ursus cinsine bağlı bir ayı türüdür. Himalayalar, güneydoğu İran, Hint alt kıtasının kuzey bölümlerinde, Kore Körfezi'de, Çin'de, Rusya'nın en doğularında, Japonya'daki Honşū ve Shikoku'da ve Tayvan'da yaşar.

<i>Amerikan kara ayısı</i> ayıgiller (Ursidae) familyasının Ursus cinsine ait bir ayı türü

Ursus americanus, Ursus cinsine bağlı bir ayı türüdür. Kuzey Amerika'nın ormanlık bölgelerinde, Kanada ve Meksika'da yaşar.

<i>Ursus arctos horribilis</i>

Ursus arctos horribilis, Ursus arctos türüne bağlı Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı alttürüdür.

<i>Ursus arctos middendorffi</i>

Ursus arctos middendorffi, Ursus arctos türüne bağlı bir ayı alttürüdür. Güneybatı Alaska'da bulunan Kodiak Takımadası'na özgüdür. Boz ayılar arasında nüfusu en kalabalık olan ve bilinen alttürdür. Aynı zamanda yaşayan en büyük ayılardan biridir. Diğeri ise Ursus maritimusdur.

<i>Ayı</i> memeli familyası

Ayılar veya Ayıgiller, Ursidae familyasının etçil memelileridir. Ayılar Köpeğimsiler veya köpek benzeri etoburlar olarak sınıflandırılır. Her ne kadar sadece sekiz ayı türü mevcut olsa da, Kuzey yarımkürede ve kısmen Güney yarımkürede çok çeşitli habitatlarda görülürler. Ayılar, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında yaşarlar. Modern ayıların ortak özellikleri arasında, tıknaz bacaklı büyük gövdeleri, uzun burunları, küçük yuvarlak kulakları, tüylü saçları ve kısa kuyrukları bulunur.

Tibet ayısı ya da Tibet mavi ayısı boz ayının(ursus arctos) bir alt türüdür. Doğu Tibet Platosu'nda bulunur.

Gobi ayısı, Ursus arctos gobiensis(Moğolca'da Мазаалай olarak bilinir), Moğolistan'ın Gobi Çölü'nde bulunan boz ayı 'un bir alt türüdür. Tehlikede Olan Türler Listesi'nde ve IUCN standartlarını kullanan Londra Zooloji Topluluğu tarafından tehlike altında olarak arşivlenmiştir. Günümüzde yaklaşık 20 tane yetişkin Gobi ayısı bulunmaktadır. Gobi ayıları ağırlıklı olarak kök, çilek ve diğer bitkiler, bazen kemirgenler yediğine dair kanıtlar vardır fakat büyük memeliler yediğini gösteren hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Diğer boz ayı alt türlerine göre farklı olarak küçük yetişkin erkekler yaklaşık 96.0-138.0 kilogram ve kadınlar yaklaşık 51.0-78.0 kilogram arasındadır. Gobi kahverengi ayısı, bazen Tibet mavi ayısı ile aynı alt türe ait olarak sınıflandırılır. Bu morfolojik benzerliklere ve çöl yerleşiminde bulunan Gobi ayısının mavi ayının kalıntı popülasyonunu oluşturduğu inancına dayanır. Bununla birlikte,nadiren Tibet mavi ayısı, Gobi ayısının kendi alt türü olarak sınıflandırılır. İki türde Asya boz ayısına yakından benzemektedir.

<i>Ursus arctos collaris</i>

Ursus arctos collaris, Ursus arctos türüne bağlı bir ayı alttürüdür. Sibirya'nın doğusundan Altay Dağlarına kadar dağılım gösteren tür; Moğolistan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve doğu Kazakistan'a tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Safra ayısı</span>

Safra ayıları, geleneksel Çin tıbbında kullanılan, karaciğer tarafından üretilen ve safra kesesinde depolanan safrası için yetiştirilen ayıları tanımlar. 12.000 kadar ayının safra çiftliklerde yetiştirildiği tahmin edilmektedir ve üretim Çin, Güney Kore, Laos, Vietnam ve Myanmar'da yoğunlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mağara ayısı</span>

Mağara ayısı, Pleyistosen devrinde bugünkü Almanya, İspanya, Rusya ve hatta Kuzey Afrika'ya yayılmış bir türdü. Genel olarak; avrasya'da yaşayan bir megafauna üyesiydi ve boyutları itibarıyla günümüz Kodiak boz ayısına denk bir canlıdır. Erkekler 400–1000 kg arası, dişi bireylerse ortalama 250 kg civarında ağırlığa sahiptiler.Tıpkı günümüz boz ayıları gibi, bu hayvanlar da kış uykusuna yatmaktaydılar. Vejetaryen bir diyete sahip oldukları özelleşmiş diş yapılarından anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Himalaya boz ayısı</span>

Himalaya boz ayısı, Himalaya kızıl ayısı, isabelline ayısı veya Dzu-Teh olarak da bilinir, kahverengi ayının bir alt türü ve kuzey Afganistan, kuzey Pakistan, kuzey Hindistan, batı Çin ve Nepal'de yaşayan ayı türü. Bu bölgelerdeki en büyük memelidir ve erkekleri 2,2 m (7 ft) uzunluğa ulaşırken, dişileri biraz daha küçüktür. Bu ayılar hepçildirler ve kış aylarında kış uykusuna yatarlar. Himalaya boz ayısı, Boz ayıların bir türü olarak IUCN tarafından nesli tükenme tehlikesi Asgari endişe altındaki türler sınıflandırılırken, bu alt türler son derece tehlikededir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika boz ayısı</span>

Meksika boz ayısı Meksika'da yer alan soyu tükenmiş bir boz ayı türü.

<span class="mw-page-title-main">Atlas ayısı</span> memeli alttürü

Atlas ayısı veya Afrika ayısı Kuzey Afrika'da yaşamış, günümüzde soyu tükenmiş olan boz ayı türü. Bu tür ilk olarak, İspanya'dan Afrika'ya giden Romalılar tarafından keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya boz ayısı</span> memeli alttürü

Kaliforniya boz ayısı Günümüzde soyu tükenmiş olan bir boz ayı türü. Ayrıca Kuzey Amerika boz ayısının bir popülasyonudur. Adı "Grizzly", "grizzled" veya "korkutucu ilham verici" anlamına gelmektedir. Doğa tarihçisi George Ord, Kaliforniya boz ayısını resmi olarak 1815'te - kürkleri için değil, karakteri için - Ursus horribilis olarak sınıflandırdı. Genetik olarak, Kuzey Amerika boz ayıları ile yakından ilişkilidir; boyutları ve renkleri bakımından Kaliforniya boz ayısı, Alaska'nın güney sahilindeki Kodiak ayısına çok benziyordu. Ayrıca bu ayı türü Kaliforniya Bayrağı'na sembol olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya boz ayısı</span>

Avrasya boz ayısı boz ayının en yaygın alt türlerinden biridir. Avrasya'nın hemen her yerinde yaşayabilen bu canlılar, mitokondriyal DNA'ları üzerinde yapılan araştırmalara göre 5 ana öbeğe ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye boz ayısı</span>

Suriye boz ayısı Orta Doğu'da yaşayan görece küçük bir boz ayı alt türüdür.

Ayıgiller (Ursidae), etçiller takımında bulunan bir memeli familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ursus maritimus tyrannus</span>

Ursus maritimus tyrannus Pleistosen kutup ayısı olarak da bilinir, Londra'daki Kew Bridge'de Thames ırmağının çakıllarında bulunan parçalı tek bir ulnadan bilinen, soyu tükenmiş bir kutup ayısı alt türüdür. 1964 yılında Finlandiyalı paleontolog Björn Kurtén tarafından adlandırıldı ve görece büyük bir yarı yetişkin bireyi temsil ettiği yorumlandı: Ulna'nın tamken 48.5 cm olduğu tahmin ediliyor, karşılaştırma için, modern yarı yetişkin kutup ayısı ulnaları 36–43 cm uzunluğundadır.