İçeriğe atla

Kalākaua'nın 1881 dünya turu

Kral Kalākaua

Hawaii Krallığı Kralı Kalākaua'nın 1881 dünya turu, Asya-Pasifik ülkelerinden bir işgücü ithal ederek Hawaii kültürünü ve nüfusunu yok olmaktan kurtarma girişimiydi.

Çabaları, küçük ada ulusunu dünya liderlerinin dikkatine sundu, ancak krallığın satılık olduğu söylentilerine yol açtı. Hawaiideki eleştirmenler, işçi müzakerelerinin dünyayı görmek için sadece bir bahane olduğuna inanıyordu. 281 günlük gezi, Kalākaua'ya dünyanın çevresini dolaşan ilk hükümdar olma unvanını verdi; 1874 seyahatleri onu Amerika Birleşik Devletleri'ni ziyaret eden ilk hükümdar ve Beyaz Saray'da bir devlet yemeğinin ilk onur üyesi yapmıştı.

Tur

Kalākaua, Hawaii'nin mevcut taşeron işçileri için potansiyel gelinler olarak aile gruplarında şeker ekimi akışını ve evli olmayan kadınları teşvik etmek için Asya, Orta Doğu ve Avrupa'daki devlet başkanlarıyla bir araya geldi. Asya'dayken, İmparator Meiji'ye Hawaii'yi yeğeni Kaʻiulani ile bir Japon prensi arasında düzenlenmiş bir evlilikle Japonya İmparatorluğu'nun koruması altına alması için bir plan sunarak Amerikan emellerini engellemeye çalıştı. Portekiz ziyaretinde Hawaii ile Portekizli işçilerin Hawaii'ye göçü için yasal bir çerçeve sağlayacak bir arkadaşlik ve ticaret anlaşması müzakere etti. Birleşik Krallık Kraliçesi Victoria'nın kraliyet hayatı onu diğer monarşilerden daha çok etkiledi. Avrupalı hükümdarların süslü ziynetlerinden büyük ölçüde etkilenmiş olduğundan, yakında Hawaii'nin monarşisinin bu ihtişamını yansıtacaktı.

Kalākaua, yardımcıları Charles Hastings Judd ve George W. Macfarlane ve Robert von.

Kral, güvenlik görevlisi olmadan seyahat etti; sadece küçük bir grup kişisel arkadaş onunla yolculuk yaptı.

İlgili Araştırma Makaleleri

Monarşi ya da tek erklik, bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. Saltanatın bir başka adıdır. Genellikle seçim dışı yöntemler kullanılır. Bu hükümdar, Türkçede kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan, han gibi çeşitli adlar alabilir. Monarşiyi diğer yönetim biçimlerinden ayıran en önemli özellik, devlet başkanının bu yetkiyi yaşamı boyunca elinde bulundurmasıdır. Hükümdar öldükten sonra onun soyundan biri gelir. Yani yetki genellikle babadan oğula geçer. Demokrasilerde ise devlet başkanı seçimle işbaşına gelir. “Monarşi” sözcüğü Türkçeye Fransızcadan (Monarchie) geçmiştir. Cezalandırma ve bağışlama yetkileri sadece hükümdarın elindedir. Otoritenin bir kralın veya bir imparatorun elinde olduğu yönetim türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Meşrutiyet</span> hükümdarın yetkilerinin anayasayla sınırlandırıldığı yönetim biçimi

Meşrutiyet, meşruti monarşi, anayasal monarşi, anayasal tekerki ya da parlamenter monarşi, hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halk oyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimi. Arapça şart kökünden türemiş olan meşrutiyet 19. asırdan itibaren Osmanlı Devleti'nde meclisli saltanat-hilafet anlamında kullanılmıştır. Daha genel ifadesiyle; meşrutiyet, bir hükümdarın başkanlığı altında parlamento yönetimine dayanan yönetim biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kral</span> belirli bir bölge veya ulus üzerinde egemen olan hükümdar

Kral, belirli bir ulus ya da bölge üzerinde egemen olan hükümdar. İmparatordan sonraki en yüksek seküler hükümdarlık makamıdır. Dünyanın pek çok bölgesinde karşılaşılan krallık çoğunlukla ebeveynlerden çocuklara geçer. Bununla birlikte Orta Çağ Almanya'sındaki gibi seçimle başa gelen krallar da mevcuttur. Krallık mutlak veya anayasal olabilir. Krallıklar genellikle monarşi şeklindedir ancak antik Sparta'daki gibi iki kralın ortaklaşa yönettiği diarşi şeklinde olduğu da görülür.

<span class="mw-page-title-main">Nepal</span> Güney Asyada Çin ile Hindistan arasında yer alan bağımsız bir ülke

Nepal, resmî adıyla Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Büyük bölümü Himalayaların eteklerinde, bir bölümü ise Hint-Ganj Ovası'nda konumlanmıştır. Dünyanın en kalabalık 49. ve en geniş 93. ülkesidir. Denize kıyısı bulunmayan Nepal kuzeyde Çin'e bağlı Tibet; güney, doğu ve batıda Hindistan ile komşudur. Bangladeş Nepal'in güneydoğu ucundan sadece 27 km uzaklıkta olmasına rağmen sınırdaşı değildir, Bhutan da Hindistan'ın Sikkim eyaletiyle ayrılmıştır. Verimli ovalar, subalpin kuşak ormanları ve en yüksek on dağdan sekizini bulunduran Nepal zengin bir coğrafi çeşitliliğe sahiptir. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı da bunlara dahildir. Başkenti ve en büyük şehri Katmandu'dur. Resmi dil Nepalcedir, ancak ülke birçok etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hawaii</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Hawaii ya da Havai, Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletlerinden biridir. Büyük Okyanus'da bulunan ve tamamen adalardan oluşan tek eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Sanford B. Dole</span> Amerikalı yargıç (1844 – 1926)

Sanford Ballard Dole Hawaiʻi Krallığı'nın, protektorasının, cumhuriyetinin ve bölgesinin siyasetçisi ve hukukçusu.

<span class="mw-page-title-main">Oahu</span> A.B.D. eyaleti Hawaiiye bağlı ada

Oahu veya Oʻahu, Büyük Okyanus'ta ABD'ye bağlı bir eyalet olan Hawaii'nin bir adasıdır. "Gathering Place" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Norveç hükümdarları listesi 872'de başlamaktadır. Geleneksel olarak anlatıya göre bu tarihte Hafrsfjord Muharebesi yapılmış ve bu muharebede galip gelen İ. Harald Güzelsaçlı birkaç küçük Norveç krallıklarını babasının hükümdarlık yaptığı küçük devlete ilhak ederek tüm Norveç'i tek bir hükümdarlık içinde birleştirmiştir. Harald'in kral olduğu bu tek krallık sonradan "Norveç Krallığı" olarak bilinmeye başlanmıştır.

Siyaset biliminde, despotizm tek bir varlığın mutlak güçle hükmettiği bir yönetim biçimidir. Genellikle bu varlık birey, yani despot'tur; ancak saygı ve gücü belirli gruplara sınırlayan toplumlar da despotik olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Krallığı (birleşik monarşi)</span> Birleşik monarşili İsrail devleti

Birleşik İsrail Krallığı Tanah'ta anlatıldığı üzere İsrail topraklarında MÖ 1050 ve MÖ 930 yılları arasında var olmuş bir birleşik monarşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Krallığı</span> 1926-1973 yılları arasında Orta Asyada bir monarşi

Afganistan Krallığı, Güney ve Orta Asya'da 1926'da Afganistan Emirliği'nin halefi olarak kurulan bir anayasal monarşiydi. Tahta çıktıktan yedi yıl sonra ilk kralı Emanullah Han tarafından emirliğin krallığa dönüşümü ilan edildi. Monarşi, 1973 Afganistan Darbesi'yle birlikte sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık monarşisi</span> Britanya Monarşisinin işlevi ve tarihi

Birleşik Krallık Monarşisi ya da kısaca Britanya Monarşisi, Birleşik Krallık ve Britanya Denizaşırı Toprakları'nın yönetildiği meşrutî monarşiye verilen ad. Bu monarşide hükümdar "Kral" ya da "Kraliçe" olarak adlandırılır. Günümüzdeki hükümdar III. Charles'dir.

Monarşizm, bir hükümdarın üstün yetkilerle devlet başkanı olduğu yönetim biçimi olan monarşiyi savunan siyasal öğretidir. Bu siyasi öğretiyi savunan bireylere de monarşist denir.

<span class="mw-page-title-main">Kalakaua</span> 1874ten 1891 yılına kadar hüküm süren Hawaii kralı

David La'amea Kamanakapu'u Mahinulani Nalaiaehuokalani Lumialani Kalakaua ya da Kalakaua, Hawaii kralıdır. 1874'ten 1891 yılına kadar hüküm sürmüştür. Kendisinden önceki kralın dul eşini tahttan indirerek "Kamehameha Hanedanı" 'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiʻi ponoʻī</span>

Hawai'i ponoʻī, Amerika Birleşik Devletleri'nin Hawaii eyaletinin bugünkü devlet marşı olup, daha önce Hawaii ulusal marşıydı.

Seçimli monarşi ya da seçmeli monarşi, hükümdarın seçimle başa gelmesiyle olan monarşi biçimidir. Hanedanlık sisteminden farklı yanı rütbenin her zaman "babadan oğla" veya aile içinde olmamasıdır. Seçim şekli, seçilebilecek adaylar ve seçimi yapanlar devletten devlete değişir.

Martha Root tam ismiyle Martha Louise Root Bahâîlik inancını tebliğ eden Amerikalı bir gezgin.

<span class="mw-page-title-main">İspanya monarşisi</span>

İspanya monarşisi veya Kraliyet, İspanya'nın yönetildiği monarşidir. Monarşi, hükümdarlık hükümdarını, ailesini ve hükümdarın görevlerini ve ayrıcalıklarını yerine getirmesini destekleyen ve kolaylaştıran kraliyet hane halkı örgütünü içerir.

<span class="mw-page-title-main">Liliʻuokalani</span>

Liliʻuokalani; Lydia Liliʻu Loloku Walania Kamakaʻeha, 29 Ocak 1891'den 17 Ocak 1893'te Hawai Krallığı'nın devrilmesine kadar hüküm süren Hawaii Krallığı'nın tek kraliçesi ve son egemen hükümdarıydı. "Aloha ʻOe" ve diğer birçok eserin bestecisidir. Ayrıca Hawaiʻi'nin Hawaiʻi'nin Kraliçesi tarafından Öyküsü adlı otobiyografisini devrilmesinin ardından hapisteyken yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Kalākaua Ailesi</span>

Keawe-a-Heulu soyu olarak da bilinen Kalākaua Hanedanı veya Kalākaua Hanedanı, 1874'te Kral David Kalākaua'nın tahta geçmesi ile 1893'te Kraliçe Liliʻuokalani'nin devrilmesi arasında Hawaiʻi Krallığı'nın hüküm süren ailesiydi. Liliʻuokalani 1917'de öldü ve mirasçı olarak yalnızca kuzenleri kaldı. Kalākaua Hanesi, Hawaiʻi ve Kauaʻi adalarındaki şeflerin soyundan geliyordu ve bu sayede tahta hak iddia edilmişti.