İçeriğe atla

Kalvados

Kalvados
TipElma Brendisi
Köken Fransa
İlk üretim yılı16. yüzyıl
Alkol miktarı%40 civarı
RenkKahverengi
Turuncu
İçindekilerElma
Armut (bazen)
Bağlantılı ürünlerKirschwasser
Brandy de Jerez

Kalvados ya da Calvados, Fransa'nın Aşağı Normandiya bölgesindeki Calvados ilinde üretilen bir elma brendisidir. Adını üretildiği yerden alır. Cider olarak da bilinen elma şarabının damıtılmasıyla elde edilir.

Tarih

Normandiya'da bilinen ilk distilasyon 1553'te Gouberville Lordu tarafından gerçekleştirildi. Cider distilasyonu için ilk lonca ise bundan 53 yıl sonra, yani 1606'da kuruldu.

17. yüzyılda geleneksel cider çiftlikleri daha da genişletildi, ancak brendilerin yasaklanmasıyla bu durum olumsuz etkilendi. Fransız Devrimi'nden sonra Calvados adında bir bölge oluşturuldu ve üretim bu bölgede yoğunlaştı. 19. yüzyılda endüstriyel distilasyonla birlikte üretim daha da arttı. Ancak 19. yüzyılın son çeyreğinde baş gösteren Filoksera Salgını, Fransa'da ve Avrupa'da pek çok üzüm bağını harap etti. Kalvados bu yıllarda bir çeşit "altın dönem" yaşadı.

I. Dünya Savaşı sırasında cider brendileri, içeriğindeki alkol nedeniyle cephanede kullanılmak üzere kamulaştırıldı. Savaştan sonra cider üretim evleri tekrar açıldı. 

Calvados bölgesi

Cider brendileri kayıtlara göre Birleşik Krallık'ta da üretilmiştir. Bu kayıtlar 1678 yılına dek gitmektedir.

Üretim

Kalvados, özenle seçilmiş elmalardan üretilen ve cider olarak da bilinen elma şaraplarının damıtılmasıyla elde edilir.

Üretimde ilk aşama meyvelerin hasat edilmesi ve preslenerek sularının çıkartılmasıdır. Oluşan meyve suyu fermantasyonla elma şarabına dönüştürülür. Elma şarabı ise damıtma yoluyla eau de vie olarak da tanımlanan brendiye dönüşür.

Kalvados imbiği

Meşe fıçılarda iki yıl süren bir yaşlandırma sonrasında kalvados satışa hazır olur. Ancak yaşlandırma süresi ne kadar uzun olursa tat o kadar yumuşamış olur.

Sınıflandırma

Üreticiler kalvadoslar için yaşa bağlı olarak sınıflandırmada pek çok terim kullanırlar:

  • "İyi", "Trois étoiles", ve "Trois pommes" olarak tanımlananlar en az iki yaşındadır.
  • "Vieux" ya da "Réserve" olarak tanımlananlar en az üç yaşındadır.
  • "V.O." "VO", "Vieille Réserve", "V.S.O.P.", ya da "VSOP" olarak tanımlananlar en az dört yaşındadır.
  • "Extra", "X.O." "XO", "Napoléon", Hors d'Age, ya da "Age Inconnu" olarak tanımlananlar en az altı yaşındadır.
    Kalvadoslar meşe fıçılarda dinlendirilir.

Tadım

Kalvadoslar aperitif olarak, kokteyllere katılarak, yemekle birlikte ya da yemekten sonra hazmettirici olarak servis edilebilir.

İyi bir kalvadosta meyve tadı dengeli olmalıdır. Fazla yaşlandırılmamış kalvadoslar taze meyve kokusuyla ve tadıyla hemen kendini belli eder. Daha yaşlı kalvadoslarda ise tıpkı diğer brendilerde olduğu gibi fıçıdan geçen aromayla meyve aroması dengeli olur.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2015. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rakı</span> anason aromalı alkollü içki

Rakı; damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan, alkollü bir geleneksel Türk içkisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tanen</span>

Tanen, tannik asit olarak da bilinir. Tanenler polifenolik bileşikler olup, kolza, bakla, çay ve sorgumda gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi bir kütle halindeki biçimsiz (amorf) maddelere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Viski</span> Fermente tahıl püresinden yapılma damıtılmış alkollü meşrubat türü

Viski, arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür damıtılmış alkollü içecektir. İsmi İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Viski yapmak için mısır, arpa, çavdar ve hatta karabuğday gibi çeşitli tahıllar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Elma</span> gülgillerden bir meyve

Elma, gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.

<span class="mw-page-title-main">Şarap</span> üzümden yapılan fermente içecek

Şarap veya mey, fermente meyvelerden yapılan alkollü bir içecektir. Maya, meyvelerdeki şekeri tüketir ve onu etanol ve karbondioksite dönüştürerek ısı açığa çıkarır. Şarap erik, kiraz, nar, yaban mersini, frenk üzümü ve mürver gibi çeşitli meyvelerden yapılabilse de çoğunlukla üzümden yapılır ve "şarap" terimi genellikle bir niteleyici olmadan kullanıldığında üzüm şarabını ifade eder. Şarap, çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rom (içki)</span> Alkollü içeçek

Rom veya Rum, şeker kamışı, şeker kamışı suyu, melası ve damıtılmasından arta kalan vinas, su ile karıştırılarak oluşturulan damıtılmış içkidir. Kuru üzüm de kullanılır. Şıra 48 saat ile 5 gün arası bir süre mayalandıktan sonra damıtılır. Meşe fıçılarda eskitilip süzüldükten sonra içmeye hazır hale gelir. Şeker kamışı üretilen yerlerde yaygınca üretimi yapılmaktadır. Alkol derecesi en az %37,5 olduğu için yüksek alkollü bir içkidir.

<span class="mw-page-title-main">Kestane şekeri</span>

Kestane şekeri, kestane ve şekerli şerbet karışımı bir tatlı. Bursa'nın meşhur tatlılarından bir tanesidir. Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır. Kestane şekeri haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılır. Kestane şekerinin çikolata vb tatlarla kaplı türleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Elma suyu</span> elma özünden yapılan içecek

Elma suyu elmadan elde edilen meyve suyu çeşididir. Tadı doğal meyve şekerinden dolayı tatlıdır. Pek çok şirket şeker ilavesiz, içerisinde yalnızca doğal meyve şekeri içeren elma suyu üretmektedir. Özellikle Kuzey Amerika'da yetişkinler ve çocuklar tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Konyak</span> alkollü içki

Konyak veya kanyak, Fransa'nın batısında, adını üretildiği "Cognac" kasabasından alan alkollü içki. Konyak, beyaz şarabın damıtılmasıyla elde edilen, yüksek derecede alkol içeren sarımtırak renkli bir içkidir. Şarapçılık bölgesi Charente ve Charente-Maritime departmanlarında üretilmektedir. Brendi bakır imbiklerde iki kez damıtılmalı ve Limousin veya Tronçais ormanı'ndan olan meşe fıçılarda en az iki yıl bekletilmelidir.

Yeni Rakı, Mey|Diageo tarafından üretimi ve satışı yapılan rakı markasıdır. Yeni Rakı grubu; Yeni Rakı, Yeni Rakı Yeni Seri, Yeni Rakı Âlâ, Yeni Rakı Ustaların Karışımı, Yeni Rakı Uzun Demleme ve Yeni Rakı Giz olmak üzere yedi alt markadan oluşmaktadır. Yeni Rakı markasının bilinen en eski kullanımı 1937 yılına aittir. Yeni Rakı, günümüzde Manisa/Alaşehir ve Nevşehir illerindeki içki fabrikalarında üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şarapçılık</span>

Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Armanyak</span>

Armanyak ya da Armagnac, Fransa'nın güneybatısında yer alan Gaskonya'daki Armagnac bölgesinde üretilen bir brendi türüdür. Adını üretildiği bölgeden almıştır. Bazı özel üzümlerden yapılan şarapların damıtılmasıyla elde edilir. Kendi ürettikleri verimli Ugni Blanc üzümlerini kullanırlar(Folle Blanche, Colombard, Baco üzümlerinden az miktarda kullanılabilir)

<span class="mw-page-title-main">Oud bruin</span>

Oud Bruin ya da Flandre kahverengi ale Felemenkçede eski kahverengi anlamına gelen, ekşi bir bira türüdür. "Eski" olarak betimlenmesinin nedeni bira için uzun sayılabilecek, bir yıla varan yaşlandırma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Meşe (şarap)</span>

Meşe şarap yapımında şarabın rengini, aromasını, tanen profilini ve dokusunu değiştirmek için kullanılır. Fermantasyon veya yaşlandırma dönemlerinde fıçı formunda veya paslanmaz çelik gibi bir kapta fermente edilmiş şaraba eklenen serbest yüzen talaş veya çıta olarak eklenebilir. Meşe fıçıları buharlaşma ve düşük seviyede oksijene maruziyetle şaraba başka nitelikler kazandırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kelter</span>

Üzüm presi, üzümleri sıkıp üzüm tanelerinin öz sularını çıkarmak için şarap yapımında kullanılan bir prestir. Çeşitli mekanik mekanizmalarla kas gücü veya elektrik enerjisi kullanılarak üzümlere basınç uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Şarabın yaşlanması</span> Şarap yıllandırma işlemi

Şarabın yaşlanması şarap kimyası'nın önemli unsurudur ve potansiyel olarak şarabın kalitesini iyileştirebilir. Bu, şarabı diğer tüketim maddelerinden ayırır. Şarap bozulabilir olsa da şarabın şeker, asit ve fenolik bileşiklerini içeren karmaşık kimyasal reaksiyonlar şarabın aromasını, renginive ağızda bıraktığı tadı, tadanı daha çok memnun edebilecek şekilde değiştirebilir. Şarabın yıllandırma yeteneği, üzüm çeşidi, bağbozumu, bağcılık uygulamaları, şarap bölgesi ve şarap yapım tarzı gibi birçok faktörden etkilenir. Şarap şişelendikten sonra saklandığı şartlar şarabın ne kadar iyi yaşlandığını etkiler ve çok zaman ve finansal yatırım gerektirebilir. Yıllanmış şarabın kalitesi saklandığı koşullara ve şişe ile mantarın durumuna bağlı olarak şişeden şişeye değişir ve bu yüzden yaşlı iyi şaraplardan ziyade eski iyi şişelerin olduğu söylenir. Şarabın kimyası uzun süredir anlaşılmadığından ve eski şaraplar genellikle olağanüstü fiyatlara satıldığından, şarabın yıllandırılması konusunda önemli bir gizem vardır. Ancak, şarapların çoğunluğu yıllandırılmaz ve hatta yıllandırılan şaraplar bile nadiren uzun süre yıllanırlar; Şarabın %90'ının bir üretim yılında, %99'unun ise 5 yıl içinde tüketilmesi gerektiği tahmin edilir.

<span class="mw-page-title-main">Alkolsüz elma şarabı</span>

Elma şarabı, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da elmalardan yapılan filtrelenmemiş, şekersiz, alkolsüz bir içecek için kullanılan isimdir. Amerika Birleşik Devletleri'nde tipik olarak "elma şarabı" olarak anılsa da, diğer yerlerde elma şarabı olarak bilinen ve ABD'de "sert elma şarabı" olarak adlandırılan alkollü içecekle karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aberlour damıtım evi</span>

Aberlour damıtım evi, Speyside bölgesinde, Aberlour, Strathspey, İskoçya'da, Lour Burn ile Spey Nehri'nin Ben Rinnes yakınında birleştiği yerde bulunan bir Speyside tek malt Scotch viski fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tullamore Dew</span>

Tullamore Dew, çoğu markalamada Tullamore DEW olarak gösterilir, William Grant & Sons tarafından üretilen bir İrlanda viskisi markasıdır. 2020 itibarıyla yıllık 1.500.000 kasadan fazla satışla dünya çapında en çok satan ikinci İrlanda viskisi markasıdır.