Çivizade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Mevlanakapı'da Kalburcu Mehmed Çeşmesi sokağındadır. Dikdörtgen planlı kâgirdir. Minaresi tuğladır. Avluya iki kapıdan girilir. Caminin sağında Kalburcu Mehmed Efendi'nin kabri vardır. Kıbledeki kapıdan avluya girilince bir sundurma ve bitişinde bir çeşme, çeşmeden sonra alt katta tuvalet bulunmaktadır.

Trevi Çeşmesi, İtalya'nın başkenti Roma'nın Trevi semtinde, İtalyan mimar Nicola Salvi tarafından tasarlanan, Giuseppe Pannini ve diğer mimarlar tarafından tamamlanan bir çeşmedir. 26.3 metre yüksekliğe ve 49.15 metre genişliğe sahip olan yapı, Roma'nın en büyük Barok çeşmesidir.

Sineperver Valide Sultan Çeşmesi ya da Kanlı Çeşme, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir çeşmedir. Ayşe Sineperver Sultan tarafından 1825 ya da 1826'da yaptırıldı. 1994 yılı itibarıyla suyu akmayan çeşme, 2009'daki restorasyonu sonucunda işlevsel hâle getirildi. Musluğunun tahrip edilmesinin ardından 2015 itibarıyla bir kez daha işlevini yitirse de 2018'deki restorasyonuyla birlikte tekrar faaliyete geçti.

Horhor Çeşmesi ya da Horhor Acı Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Kaynaklar, I. Süleyman tarafından yaptırıldığı ya da daha öncesindeki döneme ait olduğuna dair farklı görüşler öne sürer. Üzerindeki onarım kitabesine göre 27 Mart 1876 tarihi civarında onarım gördü. Muslukları olmasa da 1966'ya kadar suyu akan çeşmenin tepesinde 2008 yılında yıkılana kadar ahşap bir ev vardı.

Küçükçekmece Meydanı, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde Fatih mahallesinde kent meydanı. Küçükçekmece'nin eski merkezi ve Küçükçekmece Gölü'ne 100 metre mesafededir. 3. derece arkeolojik sit alanıdır. Tarihi çeşmeler ve çınar ağacı bulunur. Geçmişte Sirkeci-Halkalı banliyö tren hattı'nın Küçükçekmece istasyonu meydan üzerindeydi. Marmaray projesi kapsamında meydandaki tren istasyonu 200 metre doğuya taşındı.

Hazinedar Usta Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Kocamustafapaşa mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. 1792'de III. Selim'in kalfası Naz Perver Afife Hanım tarafından yaptırılan sıbyan mektebi'nin bir parçasıdır. Bu nedenle Naz-perver Usta Çeşmesi olarak da bilinir.

Tevfik Bey Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesindeki Küçükayasofya mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Sokullu Mehmed Paşa Camii aşağısındadır. Günümüzde harap ve bakımsız durumdadır. Bu nedenle ilçe belediyesi tarafından etrafı paravanla çevrilmiştir. Kitabesi ve daha sonra eklenen tamir kitabesi üzerindedir. Teknesi tamamen yol kotu altında kalmıştır. Suyu akmamaktadır.

Mehmed Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesinde Eminsinan mahallesi Katip Sinan Sokak üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Klasik tarzda kesme küfeki taşından yapılmıştır. Sade ve süslemesiz yalınlığın her iki yanında tas yuvası mevcuttur. Lülesi kaybolmuş ve susuzdur. Yıllarca bakımsız ve harap vaziyetteki çeşme üzerindeki beton sıvalar temizlenerek günümüze ulaşmıştır. Kitabesi okunamayacak ölçüde yıpranmış olsa da banisinin Mehmet Ağa isminde bir hayırsever olduğu bilinmektedir.

Nefise Hanım Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesinde Cerrahpaşa Mahallesi, Org.Abdurrahman Nâfiz Gürman Caddesi üzerinde, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın arka bahçe duvarında bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Yeniçeri Ocağı serçavuşu Ali Ağa'nın eşi Nefise Hanım tarafından yaptırılmıştır.

Yusuf Şucaeddin Camii Çeşmesi ya da Balat Çeşmesi, İstanbul ilinin Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. 1980'li yıllardaki Haliç sahil yolu çalışmaları sonrası Yusuf Şucaeddin Camii bahçesi içinde kalmıştır. Kesme küfeki taşından yapılmış ve altıgen şeklindedir. Büyük bir haznesi ve 4 cephesinde birer çeşme bulunur. Üzeri kurşun ile kaplıdır. Ayna taşı yerinde mermer levha vardır. Sadece bir çeşmenin suyu akmaktadır.

İskender Bey Çeşmesi ya da İskender Paşa Çeşmesi İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi, Ayvansaray Kuyusu Sokağı'nda bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kanlıca Camii'nde türbesi bulunan İskender Bey tarafından yaptırıldı.

Tatlı Memba Sokak Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Balat mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Aynı isimde Tatlı Memba Sokak üzerindedir. Kitabesi üzerinde değildir. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Harap vaziyetteki çeşmenin suyu akmamaktadır.

Çorbacı Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Balat mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kitabesi üzerinde değildir. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Harap vaziyetteyken yakın zamanda Fatih Belediyesi tarafından restorasyona tâbi tutularak çeşmenin suyu yeniden verilmiştir. Aynı isimde Çorbacı Sokak üzerindedir. Bu sokak üzerinde Cennet Mahallesi televizyon dizisinin çekildiği mekân da bulunur.

Çeşmenin adı bilinmemektedir. Bu nedenle üzerinde bulunduğu Tevkii Cafer Mektebi Sokağı ile adlandırılır. İstanbul'un Fatih ilçesindeki Balat mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi bir duvar çeşmesidir. Kitabesi üzerinde değildir. Hangi tarihte kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Suyu akmamaktadır.

Yakup Kethüda Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Karagümrük mahallesinde Sofalı Çeşme Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir.

Cağalizade İbrahim Bey Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Edirnekapı semtinde Fevzi Paşa Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Kesme taştan yapılmıştır. Kitabesi ve ayna taşı yerindedir. Bir adet bardaklığı vardır. Günümüzde suyu akmaktadır. Teknesi yol kotunun altında kalmıştır. Çeşme Mihrimah Sultan Hamamı'nın ön cephesindedir.

Ahmet Ağa Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Sulukule semtinde bulunan Osmanlı dönemi çeşmedir. Küçük Çeşme olarak da bilinir. Üzerindeki kitabesine göre Ahmet Ağa isimli bir kişi tarafından Hicri 1073 yılında yaptırılmıştır.

Nalıncı Kasım Sokak Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Cibali mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Aynı isimdeki Nalıncı Kasım Sokak üzerindedir. Bakımsız durumda olup suyu akmamaktadır. Teknesi yol seviyesi altında kalmış ve kitabesi günümüze ulaşmamıştır. Kadir Has Üniversitesi olarak kullanılan Cibali Tütün Fabrikası'nın dış duvar cephesi üzerindedir.

Haraççı Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Cibali mahallesinde çeşmedir. Haraççı Kara Mehmet Camii ve haziresinin yanındadır. Çeşmenin üzerinde kitabe yoktur. Her iki tarafında mermer seki bulunur. Sade bir mimariye sahiptir. Belediye tarafından restore edilen çeşmenin suyu akmaktadır.

Hasan Ağa Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Fatma Sultan Camii yakınında olduğu ve bulunduğu mahallenin eski ismi Fatma Sultan olduğu için Fatma Sultan Çeşmesi olarak da bilinir. Üzerindeki kitabesine göre Hasan Ağa isimli bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır.