İçeriğe atla

Kallistos Ware

Kallistos Ware
Dioclea (Frigya) Metropoliti
KiliseDoğu Ortodoks Kilisesi
Başpiskoposluk bölgesiThiatira ve Büyük Britanya Rum Ortodoks Başpiskoposluğu
Papazlığa atanma1996 (Peder ve Keşiş olarak)
Takdis1982 (Piskopos olarak); 2007 (Metropolit olarak)
Doğum adıTimothy Richard Ware
Doğum11 Eylül 1934
Bath, Somerset, İngiltere
Ölüm24 Ağustos 2022 (87 yaşında)
Oxford, İngiltere
MezhepDoğu Ortodoksluğu
EğitimWestminster Okulu Magdalen Koleji, Oxford

Timothy Richard Ware ismiyle doğan Kallistos Ware (11 Eylül 1934 - 24 Ağustos 2022) Doğu Ortodoks Kilisesi'nin bir İngiliz piskoposu ve ilahiyatçısı idi. 1982'de kendisine fahri Thiatira ve Büyük Britanya Rum Ortodoks Başpiskoposluğu (YunancaΔιόκλεια Φρυγίας) verildi, 2007'de Fener Rûm Patrikhânesi altında bir metropolitlik haline getirildi. Kendisi, en ünlü Doğu Ortodoks ilahiyatçılarından ve ruhbanlarından idi. 1966'dan 2001'e kadar Oxford Üniversitesi'nde Doğu Ortodoks Çalışmaları'nın bir öğretim üyesi idi.[1]

Erken Hayatı Ve Papazlığa Atanışı

Timothy Richard Ware adıyla Bath, Somerset'de 11 Eylül 1934'te bir Anglikan ailede doğmuştu.[2] Londra'da bulunan Westminster Okulu'nda bir "Kral'ın Bursu" kazanarak okumuş ve ardından Klasikler ile Teoloji derslerinde birinci olduğu Oxford'da bulunan Magdalen Koleji'nde okumuştu.[3]

14 Nisan 1958'de, 24 yaşının sonunda Doğu Ortodoksluğu dinini kabul etti. Ortodoksluk ile olan ilk etkileşimlerini ve Ortodoks Kilisesi'ne çekilmesini "Ortodoks Kilisesi'ne Yolculuğum" (İngilizce"My Journey To The Orthodox Church") adlı otobiyografik eserinde açıkladı. Daha bir ruhban olmadan, Rusya Dışındaki Rus Ortodoks Kilisesi'nin Kanada'da bulunan bir manastırında altı ay geçirdi.[3] Modern Yunanca konuşabilen Ware; Batnaz, Yunanistan'da bulunan Aziz Yuhanna Manastırı'nda bir keşiş oldu. Kudüs ile Aynoroz gibi Ortodoksluk'un merkezleri olan diğer yerleri de sıklıkla gezdi.[4]

1966'da Fener Rum Patrikhanesi'nde pederlik takdisini alıp bir keşiş olarak tıraş edildi ve "Kallistos" ismini aldı.[4]

Ölümü

24 Ağustos'un erken saatlerinde, 87 yaşında hakkı rahmetine kavuştu.[2]

Kaynakça

  1. ^ Neff, Interview by David (6 Temmuz 2011). "Q & A: Bishop Kallistos Ware". ChristianityToday.com. 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b "Kallistos Ware, world-renowned scholar-bishop who did much to raise the profile of the Orthodox Church in Britain – obituary". The Telegraph. 24 Ağustos 2022. 24 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2022. 
  3. ^ a b Neff, Interview by David (6 Temmuz 2011). "Q & A: Bishop Kallistos Ware". ChristianityToday.com. 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2020. 
  4. ^ a b "Kallistos of Diokleia - Titular Metropolitans – Archbishops of the Throne - The Ecumenical Patriarchate". www.patriarchate.org. 14 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">II. Gennadios</span> 1454 yılından 1464 yılına kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri

II. Gennadios ve Gennadios Skolarios, 1454 yılından 1464 yılında kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi lideri idi.

<span class="mw-page-title-main">Oryantal Ortodoksluk</span> Doğu Hristiyanlık dalı

Oryantal Ortodoksluk Birinci İznik Konsili, Birinci Konstantinopolis Konsili ve Birinci Efes Konsili'nden oluşan ilk üç ekümenik konsili tanıyan Ortodoks Doğu Hristiyan inancı. Dünya çapında yaklaşık 84 milyon inananı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Riti</span>

Bizans Riti, Yunan Riti ya da Konstantinopolis Riti günümüzde Doğu Ortodoks Kilisesi ve Bizans Katolik Kiliseleri'nde uygulanmakta olan bir liturjik rit. Kısıtlı ölçüde de olsa Anglikan Komünyonu ve Lüteran kiliselerde de uygulanan rit bu mezheplerde özellikle Doğu Riti Anglikanizmi Toplumu ve Ukrayna Lüteran Kilisesi'nde benimsenmiştir. 3. yüzyılda Konstantinopolis'te uygulanmaya başlayan rit bugün dünyada Roma Riti'nden sonra en çok uygulanan ikinci rittir.

III. Parthenios, II. Joannicius'ın yerine Konstantinopolis Ekümenik Patrikhanesi'nin 202. patriği oldu.

<span class="mw-page-title-main">İpek Patrikhanesi</span>

İpek Patrikhanesi veya İpek Patrikhanesi Manastırı, Kosova'daki İpek şehri yakınında bulunan Orta Çağ Sırp Ortodoks manastırıdır. Kilise Sırp kiliseleri içinde benzersizdir; üçü birbirine bir bütün olarak bağlı toplam dört kiliseden oluşmaktadır. 13. ve 14. yüzyılda inşa edilmiş olan bu kilise, Sırp başpiskoposu ve Sırp Patriklerinin ruhani makamı ve mezarıdır. Rugova Kanyonu'nun girişinde İpek Bistriça Nehri tarafından yer almaktadır. Kilise, Kosova'daki Ortaçağ Anıtları Dünya Mirası alanının bir parçasını oluşturmaktadır.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malankara Ortodoks Süryani Kilisesi</span>

Malankara Ortodoks Süryani Kilisesi ya da Hint Ortodoks Kilisesi Hindistan'ın Kerala eyaletinde bulunan ve Oryantal Ortodoksluk geleneğine bağlı olan otosefal bir kilisedir. Üyeleri kendilerini bölgede misyonerlik faaliyetleri sürdürmüş olan Aziz Tomas'a ithafen Aziz Tomas Hristiyanları olarak tanımlarlar.

Fin Ortodoks Kilisesi, Finlandiya'nın Rum Ortodoks Patrikhanesi'nden özerk bir Doğu Ortodoks kilisesidir. Kilise, Finlandiya Evanjelist Lüteriyen Kilisesi ile birlikte yasal olarak ülkenin iki ulusal kilisesinden biridir. Kilise, Dünya Kiliseler Konseyi'nin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Hristiyanlık</span> Türkiyede Hristiyanlığa ve kiliselere genel bakış

Hristiyanlığın, Pavlus'un, Timoteos'un, Nikolaos'un, Polikarp'ın ve daha birçok kişinin olduğu çok sayıda Hristiyan havari ve azizlerin doğduğu yer olan Anadolu'da ve bir kısmı Türkiye sınırlarında kalan Ermeni Yaylası'nda uzun bir geçmişi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ortodoks Kilisesi - Kiev Patrikhanesi</span>

Ukrayna Ortodoks Kilisesi – Kiev Patrikhanesi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Ukrayna'daki üç büyük Ortodoks kilisesinden biridir. Kilise şu anda kanonik Doğu Ortodoks kiliseleri tarafından tanınmamaktadır, ancak şimdi ana kilise olan Ekümenik Patrikhane tek başına otosefal statü verebilir ve Ukrayna Hükûmeti ve halkının kilisenin resmen tanınma talebini ve dilekçesini incelemektedir. 11 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Kiev Patrikhanesi'nin bağımsızlık isteğinin kabul edildiğini açıklamıştır.

Girit Kilisesi, Yunanistan'da Girit Adası'nı kapsayan bir Doğu Ortodoks kilisesidir. Kilise, Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin altında yarı özerk olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rum Ortodoks Kilisesi</span> Doğu Ortodoks Kilisesi içindeki kilise organı

Rum Ortodoks Kilisesi, geleneksel olarak Koini Yunancası'nı kullanan Doğu Ortodoks kiliseleri için kullanılan bir terimdir. Tarihsel olarak, Bizans İmparatorluğu'nun mirasına atıfta bulunmasından dolayı Rum Ortodoks terimi, genel olarak tüm Doğu Ortodoks Kiliseleri'ni tanımlamak için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Moskova-Konstantinopolis ayrılması</span>

Moskova-Konstantinopolis ayrılması, bilinen adıyla Ortodoks ayrılması veya Ortodoks Kilisesi ayrılması, 15 Ekim 2018'de Rus Ortodoks Kilisesi'nin Konstantinopolis Ekümenik Patrikliği ile tam bir birlikteliği tek taraflı olarak kesmesiyle başlayan ve devam eden bir bölünmedir.

III. İoannakios, 1739-1746 yılları arasında İpek Başpiskoposu ve Sırp Patriği ve 1761-1763 yılları arasında Konstantinopolis Ekümenik Patriği idi. Hem Sırp Patriği hem de Konstantinopolis'in görevi için unvanının sıra numarası III'tür.

Rus Ortodoksluğu, Doğu Ortodoks Hristiyanlığının daha büyük cemaati içinde yer alan ve ayinleri geleneksel olarak Kilise Slavcası dilinde yapılan veya yapılmış olan çeşitli Kiliselerin bütünüdür.

Macaristan'da Doğu Ortodoksluğu, Macaristan'daki Doğu Ortodoks Hristiyanlığının topluluklarını, kurumlarını ve kuruluşlarını ifade eder. Tarihsel olarak Doğu Ortodoksluğu, Orta Çağ ve erken modern Macaristan Krallığı'nda önemli bir mezhepti. Modern zamanlarda, Doğu Ortodoksluğu esas olarak bazı etnik azınlıkların dinidir. 2001 ulusal nüfus sayımında, yalnızca 15.928 kişi kendilerini Ortodoks Hristiyan olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Japon Ortodoks Kilisesi</span>

Japon Ortodoks Kilisesi, Moskova Patrikhanesi'ne bağlı Japonya'da faaliyet gösteren bir otosefal Doğu Ortodoks kilisesidir.