İçeriğe atla

Kallias Barışı

Kallias Barışı,[1] MÖ 449'de[2][3] (veya MÖ 460'larda)[4][5] Atina liderliğindeki Attik Delos Birliği ile Pers İmparatorluğu (I. Artaserhas döneminde) arasında imzalanan, Yunan-Pers Savaşlarını bitiren antlaşmadır.

MÖ 459'da Atina donanması o sıralarda Mısır'da patlak veren Pers karşıtı ayaklanmayı desteklemek üzere yola çıktı. Öncesinde bazı küçük başarılar elde eden Grekler, Memphis yakınlarında büyük bir yenilgiye uğradılar (MÖ 454).[2] Grekler, Mısır yenilgisinin intikamını almak amacıyla 450'de Doğu Akdeniz'e iki ordu gönderdiler. Kimon komutasındaki donanma Kıbrıs'a giderken, bir ordu da Mısır'daki isyanı canlandırmak için Mısır'a gitti. Ancak Kimon'un Kition kentinde hastalanarak ölmesi Greklerin savaş planını bozdu.[6] Ardından, Kimon'un ölümüyle yerine geçen Atinalı devlet adamı Perikles; Perslerle barış yapmak zorunda kaldı. MÖ 449 yılında Kıbrıs ya da Susa'da[7] yapılan görüşmelere Yunan tarafını temsilen, Atina'nın ileri gelen diplomatlarından ve aynı zamanda Olympia Oyunları'nda üç defa araba yarışı kazanmış olan Kallias katıldı.[8][9] Bu sebeple bu barış "Kallias Barışı" olarak anılmaktadır.

Tartışmalar

Callias Barışı'na dair bilgiler, MÖ 4. yüzyılda yaşamış hatip İsokrates ve Demosthenes ile tarihçi Diodorus'un referanslarından gelmektedir.[10] Antik Grektarihçi Theopompus, bu antlaşmanın bir uydurma olduğunu savunarak; kullanılan harflerin antlaşmanın kabul edildiği iddia edilen tarihten yarım yüzyıl sonra kullanılmaya başlanması sebebiyle antlaşmanın bulunduğu yazıtının sahte olduğunu ileri sürmüştür.[11]

Antlaşmanın resmi olarak olmama olasılığı bulunmaktadır. Eğer antlaşma yapıldıysa da önemi tartışmalı durumdadır. Tartışmalarda başlıca rol oynayan Antik Grek tarihçisi Thucydides antlaşmadan açıkça söz etmez,[4] ancak Herodotos'un[12] belirttiği bazı şeyler bu antlaşmanın varlığını desteklediği şeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte Plutarkhos da antlaşmanın, ya Eurymedon Savaşı'ndan (MÖ 466) sonra imzalandığını ya da hiç imzalanmadığını düşünmektedir.[13]

Bunun dışında, barışın tam olarak ne zaman yapıldığı tartışmalıdır. Bazı modern araştırmacılar, Herodotos'un (VII. 151) Kallias'ın Atina elçisi olarak Artaserhas'a gidişini anlattığı pasaj sebebiyle, barışın Kıbrıs'taki Salamis Muharebesi'nden sonra MÖ 449/448'de imzalandığını savunurlar.[14] Ancak bu pasajda göz önünde bulundurulması gereken, Kallias'la aynı dönemde Argoslu elçilerin de kralın huzunra çıkmalarıdır. Onlar krala, babası Kserkses döneminde imzaladıkları müttefiklik antlaşmasının hala devam edip etmediğini sormaya gelmişlerdir.[14] Bu sebeple Alman tarihçi Klaus Meister (1982), Argosluların kralı böyle bir nedenle ziyaret etmelerini, onun tahta çıktığı yıla, yani MÖ 465/464 yılına tarihlemektedir.[4][15] Zira onlar; ancak yönetim değişikliği nedeniyle böyle bir soruyu sorma ihtiyacı duşmuş olmalıdırlar.[15]

Sonuçları

Bu anlaşmayla birlikte, Anadolu'daki İyon kentleri Perslere karşı bağımsızlıkları geri kazandılar. Ege Denizi Pers donanmasına kapandı ve Pers kara ordusu Batı Anadolu’nun deniz kıyılarına üç günlük mesafeye kadar yaklaşamayacak böylelikle bölge askerlerden arındırılmış olacaktı. Bununla birlikte, Pers donanması güneyde Phaselis’in, kuzeyde ise İstanbul Boğazı’nın batısına geçemeyecekti.[16][17][18] Buna göre Atina da Perslerin, Anadolu, Kıbrıs, Libya veya Mısır'daki topraklarına saldırmayacaktı. Sonuç olarak Persler, önceden boyunduruğu altında olan Küçük Asya topraklarındaki Grek varlığını kabul etmek durumunda kalmıştır.[19]

Grekler bu barış sayesinde, yaklaşık elli yıl süren savaşın getirdiği ekonomik sıkıntıyı geride bırakarak Persler ile başlayacak ticaret ilişkileri sonucunda refaha kavuşmuştur. Ancak bu durum Pers cephesinde, II. Kyros döneminde kurulan ve I. Dareios döneminde en geniş coğrafyaya ulaşan imparatorluğun, zayıflama sürecine girmesi anlamına gelmekteydi.[20] Keza Perikles de savaş ekonomisi nedeniyle zor durumdaki Atina'nın bundan böyle rahat nefes alabileceğini ve Perslerle yeniden başlayacak ticaret ilişkileri sayesinde de ekonominin canlanabileceğini düşünmüş olmalıydı.[2] Bu şekilde, MÖ 490'da Marathon'da başlayan Pers-Yunan Savaşları, yaklaşık yarım yüzyıl yıl sonra Kallias Barışı ile son bulmuş oldu.

Daha sonra Perikles, MÖ 448/447 yılında tüm Hellenlerin Atina'da toplanacak bir konseye temsilciler göndermeleri için bir tasarı hazırladı. Bu çağrıyı iletebilmek için konsey tarafından her biri 50 yaşın üzerinde olmak üzere 20 elçi seçildi.[21] Bunlardan beşini, Asya'da oturan Ion ve Dorlar ile Lesbos ve Rhodos adasındaki adalarda yaşayanları toplantıya katılmaya ve kendileriyle birleşmeye davet etmek amacıyla gönderdi. Beş kişiden oluşan diğer bir heyet ise, Byzantion'a kadar Çanakkale Boğazı ve Trakya kıyılarına gönderildi.[22] Üçüncü grup, Boiotia, Phokis, Peloponnesos; Lokris, Ambrakia ve Akharnania'ya; diğerleri ise, Euboia, Malia Körfezi, Akhaia ve Thessalia'ya doğru yola çıktılar. Ama Lakedaimonluların bu toplantıya karşı çıkması yüzünden hiçbir şey başarılamadı, temsilciler bir araya gelemediler.[21][23]

Kaynakça

  1. ^ Suna Doğaner, Anadolu'nun 200 Yıllık İşgal Dönemi Sh.: 19
  2. ^ a b c Tekin, Oğuz. "Eski Yunan Tarihi". İletişim Yayınları: 81. 27 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2024. 
  3. ^ Cartwright, Mark. "Persian Wars". World History Encyclopedia (İngilizce). 13 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2024. 
  4. ^ a b c Fantasia, Ugo. (2015). Callias, Peace of. The Oxford classical dictionary. Oxford University Press. https://doi.org/10.1093/acrefore/9780199381135.013.1271
  5. ^ Kallias Barışı'nın 460'lı yıllara tarihlenmesi hakkında bkz. Walsh, John (1981). The Authenticity and the Dates of the Peace of Callias and the Congress Decree; Badian, Ernst (1993), The peace of Callias; Keen, A. G. (1998) Dynastic Lycia.
  6. ^ "Hellenlerin Doğu Akdeniz Seferi ve Kallias Barışı". anabilgi.anadolu.edu.tr. Anadolu Üniversitesi, Anabilgi. 12 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2024. 
  7. ^ Diodorus Siculus 12.4
  8. ^ Dem. IXX. 279
  9. ^ Mansel, A. M (1999). Ege ve Yunan Tarihi, 7. bs., Ankara, Türk Tarih Kurumu Basımevi. s.306
  10. ^ Britannica Online Encyclopedia: ancient Greece (historical region, Eurasia): Peace with Persia
  11. ^ W. Robert Connor, Theopompus and Fifth-Century Athens (Washington, DC: The Center for Hellenic Studies, 1968), 77–94; and Bosworth, “Plutarch”, 11f.
  12. ^ Histories, 7.151
  13. ^ Plutarch, Cimon, 13.
  14. ^ a b Arslan, M. (2010). İstanbul'un antikçağ tarihi: klasik ve Hellenistik dönemler. Türkiye: Odin Yayıncılık. s.96
  15. ^ a b Klaus Meister (1982). Die Ungeschichtlichkeit des Kalliasfriedens und deren historische Folgen (Wiesbaden: Franz Steiner Verlag, 1982) 30 dn.
  16. ^ Brosius, M. (2006). The Persians An Introduction, New York, Routledge. s.26
  17. ^ Diod. Sic. XII. 4-6; Isocrates, Panegyricus. XII. 59.
  18. ^ Kaya, M. A. (2018) Demir Devri ve Pers Hakimiyeti Dönemi, İstanbul, Bilge Kültür Sanat Yayınları. s.286
  19. ^ Eddy, S. K. (1970). “On the Peace of Callias”, Classical Philology, 65 (1), s.9
  20. ^ NARÇİN, Duygu (2019). "Akhaimenid Dönemi Siyasi Tarihinin Kallias Barışı'na Kadar Değerlendirilmesi: M.Ö. 550-449" (PDF). İÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı. s. 89. 12 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Ağustos 2024. 
  21. ^ a b Arslan, M. 2010, s.97
  22. ^ Plutarch. Per. XVII. 1-2.
  23. ^ Plut. Per. XVII. 3.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs</span> Akdenizde ada

Kıbrıs, Güneybatı Asya'da bulunan ve Akdeniz'deki Sicilya ve Sardinya'dan sonra gelen üçüncü büyük adadır. Kıbrıs Cumhuriyeti, Birleşik Krallık'a bağlı üs bölgeleri dışında de jure olarak adanın tamamını, fiilî olarak adanın %59'luk güney kesmini yönetir. 1974'ten beri de facto olarak ikiye bölünmüş olan adanın kuzeyinde yer alan %36'lık bölgesinde günümüzde yalnızca Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Perikles</span>

Perikles, Atina'nın Altın Çağı sırasında yaşamış Yunan politikacı ve generaldir. Antik Atina siyasetinde, özellikle Grek-Pers Savaşları ve Peloponez Savaşı arasında, öne çıkmış ve etkili olmuştur. Dönemin tarihçisi Thukydides tarafından "Atina'nın ilk vatandaşı" olarak nitelendirilmiştir. Perikles, Delos Birliği'ni bir Atina imparatorluğuna dönüştürmüş ve Peloponez Savaşı'nın ilk iki yılında vatandaşlarına liderlik etmiştir. Yaklaşık olarak MÖ 461'den 429'a kadar Atina'ya Arkhon (yönetici) olarak liderlik ettiği dönem, bazen "Perikles Çağı" olarak adlandırılmaktadır; ancak bu terim, Pers Savaşları kadar erken veya sonraki yüzyıla kadar uzanan zamanları da kapsayabilir.

<span class="mw-page-title-main">I. Serhas</span> Ahameniş İmparatorluğunun beşinci kralı

I. Serhas veya Kserkses (خشايارشا)‎)(hükümdarlık: MÖ 486 – 465) Ahameniş İmparatorluğu'nun Pers kralıydı. Yunanca Eski Pers hükümdar adlarından Xšayāršā (Hşayarşa) sözcüğünden gelen Serhas, "kahramanlar kralı" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

Helenistik Dönem, Büyük İskender'in istilalarıyla başlayan, Antik Dünya'da Grek etkisinin doruğa ulaştığı dönemdir. Dönem, Klasik Grek Dönemini izlemiştir ve Helenistik Dönem'in ardından, Klasik Grek egemenliğindeki bölge Roma Cumhuriyeti hakimiyetine geçmiştir. Bu dönemde dahi Klasik Grek kültürü hâlen Roma hakimiyetine sızmıştır. Öyle ki Latincenin yanı sıra Grekçe konuşulmaya ve yazılmaya devam edildi. Helenistik Dönem bazen, Klasik Grek Uygarlığı'nın gerileme ve çöküş dönemi olarak görülmektedir. Bir başka açıdan da Klasik Grek Uygarlığı ile Roma Uygarlığı arasında bir geçiş dönemi olarak görülür. Dönemin başlangıcı çoğu kez Büyük İskender'in ölüm tarihi olan MÖ 323 olarak alınır. Dönemin sonu ise Yunanistan Yarımadası'nın Roma Cumhuriyeti tarafından işgal edildiği MÖ 146 olarak kabul edilir. Bazı tarihçiler ise Büyük İskender'in imparatorluğu'ndan kalan son devlet olan Ptolemaios Hanedanlığı'nın Aktium Savaşı'nda yenilgiye uğrayıp yıkıldığı tarih olan MÖ 31-30 tarihini Dönem'in sonu olarak kabul ederler.

<span class="mw-page-title-main">Selefkî İmparatorluğu</span> Antik Helen devleti

Seleukos İmparatorluğu, Türkçe kullanımlar ile Selefkos veya Selevkos, İskender'in ölümünden sonra Makedonya İmparatorluğu'nun parçalanmasıyla İskender'in generallerinden I. Seleukos tarafından kurulan Helenistik imparatorluk. Başkentleri önce Seleukia, sonraları ise Antakya'ydı. Doğu Akdeniz'de, Irak'ta, İran'da, Türkmenistan'da, Pamir'de ve Hindistan'ın batısında bulunan topraklarda egemenliklerini sürdürmüşlerdir. Toprakları Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirilinceye kadar Doğu Akdeniz'in hâkimiydiler. Seleukosların geniş toprakları 25 civarında eyalete bölünmüştü. “Strategos” veya “satrap” unvanlı valilerce yönetilen bu eyaletler Pers zamanındaki satraplıklardan daha küçüktü.

<span class="mw-page-title-main">Themistokles</span>

Temistoklis ya da Themistocles Pers Savaşları boyunca Atina meclisinde görev almış olan Atinalı politikacı ve general. Atinalıları Perslerin saldırılarına karşı donanmayı geliştirmeleri için ikna etmesi ve Salamis Deniz Muharebesi ile tanınır. Onun döneminde Atina'nın donanmasındaki gemilerin sayısı 70'ten 200'e çıkmıştır. Ayrıca Maraton Muharebesi gibi savaşlarda komutanlık ederek Pers-Yunan savaşlarının kaderini değiştirmiştir. Atina demokrasisinin ilk yıllarında öne çıkan, aristokrat olmayan politikacı tipi olarak ilklerden birisiydi. Alt sınıfa mensup Atinalıların desteğini almakta olan bir popülistti ve bu durum Atina soyluları ile ters düşüyordu. MÖ 493'te arkhon (yönetici) olarak seçilmesinin ardından, Atina'nın deniz gücünü artırması için polis'i ikna etti. MÖ 490'da Yunanistan'a birinci Pers saldırısı sırasında, Maraton Muharebesi'nde savaştı ve bu savaş sırasında, muhtemelen on Atinalı strategoi'den (general) birisi olarak görev yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Antik Çağ</span>

Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir. Bu çağ, hem Yunan hem de Roma toplumlarının geliştiği ve Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'nın büyük bölümünü etkileyen bir dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Pers-Yunan savaşları</span> İşgalci Pers İmparatorluğu ile özgürlükçü Yunan şehir devletleri arasındakı savaşlar dizisi

Pers-Yunan savaşları,, Ahameniş İmparatorluğu ile Yunan kent devletleri arasında MÖ 500 ile MÖ 459 arasında gerçekleşen bir dizi muharebedir. Politik olarak bölünmüş Antik Yunanistan'la, dönemin en güçlü imparatorluğu olan Pers İmparatorluğu arasındaki çatışmalar, esasen Büyük Kiros'un, MÖ 547 yılında İyonya'yı istila etmesiyle başlamıştı. Gerçekte Grek dünyası açısından Pers İmparatorluğu ile aradaki düşmanlık, İmparatorluk'un Büyük İskender'in seferi sonunda dağılmasına kadar iki yüzyıldan fazla bir süre devam etmiştir. Bu düşmanlık, Pers ordularının Yunanistan'a karşı MÖ 490'da ve MÖ 480-479 yıllarındaki iki saldırısıyla sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

<span class="mw-page-title-main">Peloponez Savaşı</span>

Peloponez Savaşı, Antik Yunanistan coğrafyasında yapılan, büyük şehir devletlerinden Atina ve onun imparatorluğunun, Sparta ve Peloponez Birliği karşısında yer aldığı savaştır. Korint ve kolonilerinden biri olan Korkyra arasındaki savaş Atina ve Sparta'nın karşı saflara geçmesiyle büyüdü ve MÖ 431'de Sparta ordusu Attika'ya yürüdü. Atina kuşatıldı. MÖ 460 yılında Atina şehrinin çevresine Pire'deki limanlarını kuşatan geniş bir sur inşa edilmiştir. Amaç donanma bağlantısının düşman tarafından kesilmesinin durdurulmasıdır. Kuşatmaya bu geniş surlarla direnmeye çalışmış ancak MÖ 430 yılındaki veba salgını, surların arkasına çekilmiş olan Atina nüfusunun üçte birini yok etmiştir. MÖ 405 Aegospotami Savaşı'nın kaybedilmesi ile yiyecek ikmali duran Atina açlıkla boğuşmaya başladı ve MÖ 404 yılında teslim olmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">I. Ptolemaios</span> Yunan General, Kral ve Firavun

I. Ptolemaios Soter veya Batlamyus, Büyük İskender'in bir generali olup onun ölümünden sonra Diadokhlar mücadelesinde öne çıktı. Diadoki devletlerinden biri olarak Antik Mısır'da MÖ 305/304'te firavun unvanını da alarak döneminde krallık yapmıştır. Ptolemaios Krallığı ve Ptolemaios hanedanı kurucusudur. Kurduğu hanedana babasının ismine atfen da Lagidan hanedanı ismi de verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pamfilya</span> Anadolunun güneyinde var olmuş antik bölge

Pamfilya, Anadolu'nun güneyinde Aksu çayının doğusundan başlayarak Antalya ilinin doğusuna kapsayan antik Likya Birliği ve Kilikya arasında kalan bölgedir. Pamfilya, büyük ölçüde Hititler döneminde Tarhuntaşşa adıyla bilinen bölgeye denk düşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vuni Sarayı</span>

Vuni, Kıbrıs'ta antik bir saray ve yerleşimdir. MÖ 500 yılı civarına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Attika-Delos Deniz Birliği</span> Atina hegemonyası altındaki antik Yunan şehirleri birliği

Attika-Delos Birliği, MÖ 477 yılında, sayıları 150 – 173 arasında olan Grek kent devletleri arasında oluşturulan ve MÖ 404 yılına kadar devam eden askeri - politik bir birliktir. Birliğin oluşturulması Atina'nın girişimleriyle sağlanmış ve liderliği Atina tarafından üstlenilmiştir. Atina, Sparta'nın ve Yunanistan'daki bir kısım kent devletlerinin desteğiyle Ahameniş İmparatorluğu'nun Yunanistan'ı istila girişimine karşı yürüttüğü mücadelenin ardından Ege Denizi ve Batı Anadolu Bölgesi'ndeki Pers direnek noktalarına yönelik saldırılara girişmişti. Bu saldırılarla, yerel destek de sağlanarak Ege Adaları'nın ve Batı Anadolu'nun Grek kent devletlerinin Pers hakimiyetinden kurtulması sağlanmış ve böylelikle bir güç birliği oluşturulmuştu. Günümüz Batılı kaynaklarda Birlik'in adlandırılması, başlangıçtaki resmi toplantı yeri olan Delos Adası'na dayandırılarak Delos Birliği olarak yapılır. Bununla birlikte Perikles MÖ 454 yılında resmi toplantı merkezini Atina'ya taşımıştır. Türkçe kaynakların bir kısmında da bu şekilde ya da Attika-Delos Deniz Birliği olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">I. Peloponez Savaşı</span>

I. Peloponez Savaşı, MÖ 460 – 446 yılları arasında, Sparta'nın başat güç olduğu Peloponez Birliği ile Atina İmparatorluğu ve bazı müttefikleri arasında gerçekleşen bir dizi muharebedir. Bu çatışmalara yer yer başta Thebai olmak üzere Sparta müttefikleri ve Atina tarafında Argos da katılmıştır. Savaş, görünürdeki birkaç nedene bağlanmaktadır. Bunlar, Atina'nın kent ile liman arasında "uzun duvarlar" olarak adlandırdığı surları inşa etmesi, Attika'daki Megara kentinin Peloponez Birliği'nden ayrılması ve Atina İmparatorluğu'nun gelişmesinden Sparta'nın duyduğu tedirginlik olarak verilmektedir. Savaş MÖ 460 yılında Oenoe Muharebesi'yle başlamıştır. Atina savaşın ilk evrelerinde üstün donanması sayesinde denizde bazı başarılar elde etmiştir. Kara muharebelerinde de başarılı sonuçlar elde ettiler. Bununla birlikte MÖ 457 yılında Sparta ve müttefikleri karşısında Tanagra Muharebesi'nde yenilgiye uğradılar. Ancak bir Atina karşı taarruzuyla Boeotia kuvvetleri Oenophyta Muharebesi'nde ezici bir yenilgiye uğratıldı. Ardından Atina kuvvetleri Thebai hariç olmak üzere tüm Boeotia topraklarını istila etmiştir. Daha sonra Atina Aegina donanmasını yenerek kenti kuşattı, düşürdü ve Mora Yarımadası kıyılarını yakıp yıkarak savaştaki durumunu sağlamlaştırmıştır. Ancak Atina'nın Mısır'a gönderdiği donanma ve ordunun MÖ 454 yılında yenilgiye uğraması durumu Atina açısından kötüleştirmiştir. Bunun üzerine Sparta ile beş yıllık bir ateşkes antlaşması yapılmıştır. Bu ateşkes süresinin sona ermesinin ardından MÖ 448 yılında savaş, II. Kutsal Savaş'la yeniden başlamıştır. Daha sonra MÖ 446 yılında Boeotia ayaklandı, Atina kuvvetlerini Koronea Muharebesi'nde yenilgiye uğratarak yeniden bağımsızlığını kazandı. I. Peloponez Savaşı, Atina ile Sparta arasında, Otuz Yıl Barışı olarak bilinen bir barış antlaşmasıyla sona erdirilmiştir. Antlaşma MÖ 446 – 445 kışında yapılmıştır. Bu antlaşmanın hükümlerine göre her iki taraf da kendi topraklarına çekilecektir. Atina denizde hakim durumunu sürdürürken Sparta da karada hakim durumda kalmıştır. Savaş sonunda Megara Peloponez Birliği'ne dönmüştür. Aegina ise Attik Delos Birliği'nin vergisini ödeyen otonom bir üyesi oldu. Peloponez Birliği ve Atina İmparatorluğu arasında yeniden, MÖ 431 yılında savaş başladı ve Atina'nın Sparta tarafından işgal edildiği MÖ 404 yılına kadar sürdü. Sonuç, Attik Delos Birliği'nin dağılması ve Atina İmparatorluğu'nun yıkılmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">I. Artaserhas</span> Ahameniş İmparatorluğunun Altıncı Kralı

I. Artaserhas (Antik İranca: Artaxšaça. Bu ismin antik Grek formu babasının I. Serhas ismini taşımasından ortaya çıkartılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Antigonos</span>

I. Antigonos Monophtalmos, , Büyük İskender'e bağlı Makedonyalı komutan ve Antigonos Hanedanı'nın ilk hükümdarı.

Kallias MÖ 5. yüzyılda faaliyet gösteren Antik Yunan devlet adamı, asker ve diplomattı.

Pyrilampes eski bir Atinalı siyasetçi ve filozof Platon'un üvey babasıydı. Doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir ancak felsefe profesörü Debra Nails'ın tahminlerine göre, MÖ 480 yılından sonra doğmuş ve MÖ 413 yılından önce ölmüş olmalıdır.

III. Artaserhas veya Artaserhas Ochos : MÖ 425 – MÖ 338'de Ahameniş İmparatorluğu'nun 11. Pers ünvanıyla tanınır. Ahameniş İmparatorluğunun sondan dördüncü imparatorudur