İçeriğe atla

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı ve kalkınma ajanslarından sorumlu olan genel müdürlüktür.

Tarihi

AB üyelik sürecinde Türkiye'nin bölgeler arası gelir ve gelişmişlik farklarının azaltılması politikaları kapsamında, 2006 yılında 5449 sayılı kanun ile kalkınma ajansı kurulmasına karar verildi. Bugüne kadar tüm Türkiye'de 26 tane kalkınma ajansı kurularak faaliyetlerine başlamıştır. Türkiye'de kalkınma ajanslarının koordinasyonundan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumludur.

Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla 1989 yılından itibaren ilk kalkınma projeleri GAP, DOKAP (Doğu Karadeniz Kalkınma Programı), DAKAP (Doğu Anadolu Kalkınma Programı) ve ZBK (Zonguldak-Bartın-Karabük) kalkınma programları gibi projeler DPT (Kalkınma Bakanlığı) koordinasyonunda hayata geçirilmeye başlandı. Ancak merkezden yapılan planlamanın yeterince verimli sonuçlar vermemesi sonucu gelişmiş ülke deneyimlerinden de yararlanılarak, yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya bir kalkınma politikasının geliştirilmesinin önemi anlaşıldı.

AB üyelik sürecinde Türkiye'de bölgeler arası gelir ve gelişmişlik farklarının azaltılması politikaları kapsamında, AB'nin bölgesel gelişme politikası ve uygulamalarına paralel yeni bir yaklaşım, yöntem ve kurumsal örgütlenme modeline dikkat çekilmiş ve AB ülkelerinin bu konudaki deneyimlerinden faydalanılarak bölgesel kalkınma modelleri üzerinde durulmuştur.

AB İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (NUTS)’na paralel olarak Türkiye'de üç düzey halinde İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırılması yapılmıştır. Bu bağlamda Türkiye 26 Düzey-2 alt bölge olarak tanımlanmıştır. Düzey-2 alt bölgeleri kurulması ile;

  • Bölgesel farklılıkları azaltmayı amaçlayan bir ulusal ve ekonomik ve sosyal uyum politikasının geliştirilmesi,
  • Bu başlık altındaki mevzuatın uygulanmasını kolaylaştıracak yasal çerçevenin kabul edilmesi,
  • Bölgelere yönelik kamu yatırımlarına ilişkin öncelik kriterlerini ortaya koyan çok yıllı bütçeleme usullerinin oluşturulması,
  • Bölgesel kalkınmayı yürütecek idari yapıların güçlendirilmesi
  • Bölgesel kalkınma planlarını uygulanması hedeflenmiştir.[1]

2006 yılında 5449 sayılı kanun ile her bir Düzey-2 bölgesi için kalkınma ajansı kurulmasına karar verildi. Bugüne kadar tüm Türkiye’de 26 tane kalkınma ajansı kurularak faaliyetlerine başlamıştır.

Kalkınma Ajansları

Ankara Kalkınma Ajansı binası.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı binası.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Logosu
Kalkınma Ajansı Faaliyet Gösterdiği İller
Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir
Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA) Ankara
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Antalya, Burdur, Isparta
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Bartın, Karabük, Zonguldak
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Bilecik, Bursa, Eskişehir
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Adana, Mersin
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Batman, Mardin, Şırnak, Siirt
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Bitlis, Hakkâri, Muş, Van
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Bolu, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Yalova
Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Aydın, Denizli, Muğla
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Balıkesir, Çanakkale
İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Adıyaman, Gaziantep, Kilis
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) İstanbul
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) İzmir
Karacadağ Kalkınma Ajansı (KARACADAĞ) Diyarbakır, Şanlıurfa
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Çankırı, Kastamonu, Sinop
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Bayburt, Erzincan, Erzurum
Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Karaman, Konya
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Kayseri, Sivas, Yozgat
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Amasya, Çorum, Samsun, Tokat
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars
Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Edirne, Kırklareli, Tekirdağ
Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa, Uşak

Dış bağlantılar

Kalkınma Ajansı Web Sitesi
Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) https://web.archive.org/web/20190413223300/http://www.ahi-ka.org.tr/
Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA) http://www.ankaraka.org.tr/ 9 Ağustos 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) http://www.baka.org.tr/ 30 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) http://www.bakka.org.tr/ 5 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) http://www.bebka.org.tr/ 21 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) http://www.cka.org.tr/ 8 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) http://www.dika.org.tr/ 27 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) http://www.dogaka.org.tr/ 16 Ocak 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) http://www.daka.org.tr/ 2 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) http://www.doka.org.tr/ 14 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) http://www.marka.org.tr/ 2 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) http://www.fka.org.tr/ 2 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) https://web.archive.org/web/20151031070919/http://geka.org.tr/
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) http://www.gmka.org.tr/ 25 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) http://www.ika.org.tr/ 8 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) http://www.istka.org.tr/ 29 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) http://www.izka.org.tr/ 25 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Karacadağ Kalkınma Ajansı (KARACADAĞ) http://www.karacadag.org.tr/ 14 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) http://www.kuzka.gov.tr/
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) http://www.kudaka.org.tr/ 26 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) http://www.mevka.org.tr/ 20 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) http://www.oran.org.tr/ 26 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) http://www.oka.org.tr/ 13 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) http://www.serka.org.tr/ 16 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) http://www.trakyaka.org.tr/ 19 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) http://www.zafer.org.tr/ 30 Mayıs 2016[Tarih uyuşmuyor] tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ Tamer, Ahmet, Kalkınma Ajansları Mevzuatı. Adalet Yayınevi, Ankara 2012, ISBN 9786055336424

İlgili Araştırma Makaleleri

Avrupa Çevre Ajansı, kısaca AÇA, çevre ile ilgili sağlıklı, bağımsız bilgiler vermekle görevli Avrupa Birliği kurumudur.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı</span> Birleşmiş Milletlerin küresel kalkınma ağı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler'in küresel kalkınma ağı oluşturmak için kurduğu bir programdır. Özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlar. UNDP, bu amaç doğrultusunda hükûmetler, sivil toplum kuruluşları, akademi ve iş çevreleri ile iş birliği yaparak kalkınma çalışmaları yapar.

Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Türkiye için kullanılan sınıflandırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü</span>

Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olarak görev yapan bir genel müdürlük.

Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak görev yapan bir genel müdürlüktür.

Türkiye'deki illerin gelişmişlik düzeyleri, illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik kriterlerine göre sınıflandırılmasıdır. Devlet Planlama Teşkilatı gelişmişlik düzeyleri hakkında listeler yayımlamaktadır. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'da İnsani Gelişme Endeksi'ni baz alan bir liste yayımlamıştır.

2017 yılı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü kaynaklarında gelişmişlik sırasına göre il merkezleri:

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz için Birlik</span> Akdeniz havzası ülkelerini kapsayan kuruluş

Akdeniz için Birlik (AiB) Avrupa ve Akdeniz Havzası'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükûmetler arası bir kuruluştur: Avrupa Birliği'nden 28 üye devlet ve Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Avrupa'dan 15 ortak Akdeniz ülkesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">61. Türkiye Hükûmeti</span> III. Erdoğan Hükûmeti (2011–2014)

61. Türkiye Hükûmeti veya III. Erdoğan Hükûmeti, AK Parti genel başkanlığını ve hükûmet başkanlığını Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı hükûmettir. 2011 Türkiye genel seçimlerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hükûmeti kurma görevini vermesinin ardından kurulan hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları</span> 2030 için Birleşmiş Milletlerin 17 küresel hedefi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ticaret Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyenin resmi Ekonomi bakanlığı

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ticaret işlerinden sorumlu bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sosyal hizmetler ve aile işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. 2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adıyla kuruldu. 2018 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birleştirilerek "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" adını aldı. 21 Nisan 2021’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kurulmasıyla bakanlığın adı "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sanayi ve teknoloji işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Hazine ve Maliye Bakanlığı (Türkiye)</span> hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlıktır.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Karadeniz Projesi</span> bölgesel gelişim projesi

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP), Doğu Karadeniz Bölgesi'nin, kaynaklarını değerlendirerek bölgenin yaşam kalitesi ve gelir düzeyini artırmak, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, ülke düzeyinde sosyal istikrar ve ekonomik gelişmeyi sağlamayı hedefleyen bir bölgesel gelişim projesidir.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho-Türkiye ilişkileri</span>

Lesotho-Türkiye ilişkileri, sınırlı düzeydedir. Türkiye'nin büyükelçiliği Pretorya'da yer almaktadır ve Lesotho'nun Roma Büyükelçiliği Türkiye ile akreditedir. İki ülke arasındaki ilk görüşmeler 2019 yılında Ankara'da gerçekleşmiştir.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri</span> Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri, Avrupa Birliği kurulduktan bir yıl sonra, 1959'da Türkiye'nin başvurusu ile başlamıştır. Bu başvuru, Demokrat Parti lideri Adnan Menderes tarafından yapılmıştır.