Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.
Bir yerden bir yere madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçlar içinde, insan ve eşya taşımasını temin eden tesislerin hepsine birden demiryolu denir.
Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. veya kısaltmasıyla TÜLOMSAŞ, Eskişehir merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında 1986-2020 arası faaliyet gösteren lokomotif üreticisi anonim şirket. Tüm faaliyetleri 2020'de kurulan TÜRASAŞ bünyesine dahil edilerek varlığına son verilmiştir.
GE C36-7 6-akslı GE Transportation Systems tarafından 1978 ve 1985 yılları arasında üretilen dizel lokomotif. 599 adet üretilen bu lokomotiflerin 422 adedi Çin'e ihraç edilmiştir. Lokomotif orada ND5 sınıfı olarak hizmet görmüştür. 2003 yılında Missouri Pacific Demiryolu / Union Pacific Demiryolu'na ait 58 adet eski lokomotif Estonya'ya ihraç edilmiştir.
Hyundai Rotem, Güney Kore'li demiryolu araçları, savunma sanayi araç-gereçleri ve üretim hatları için üretim yapan bir sanayi şirketidir. Hyundai Motor şirketine bağlıdır. Temmuz 2006 yılında Türkiye'de ortak Eurotem A.Ş. şirketini kurmuştur.
TCDD DE 18000 Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için Matériel de Traction Electrique firması tarafından üretilen dizel-elektrikli lokomotiflerdir. TCDD deneme amaçlı olarak DE24000 modellerinden daha düşük güçlü sipariş vermiş ve beş adedi hizmete alınmıştır. Çoğunlukla İzmir bölgesinde kullanılmış ve hizmet sürelerini doldurup emekli edilmişler veya emekli olmayı beklemektedirler.
Elektrikli lokomotif, katener, üçüncü ray, batarya veya yakıt hücresinden aldığı elektrikle çalışan bir lokomotiftir. Dizel lokomotiflere kıyasla daha kısa sürede marş yapabilirler ve yine daha kısa sürede İvme kazanabilirler. Ayrıca daha sessiz ve yapabildikleri maksimum hız, dizel lokomotiflere oranla daha fazladır. Çevreye saldıkları atık da çok az olduğundan daha çevrecilerdir. Dolayısıyla birçok ülke demiryollarında elektrifikasyon işlemini hızlandırmıştır. Ancak bu lokomotifler sürekli elektrik bağlantısına ihtiyaç duyduğundan, elektrifikasyonun olmadığı yerlerde gidemezler. O yüzden dizel lokomotiflere kıyasla kullanımları daha azdır ama bu ülkeden ülkeye değişmektedir ve en yüksek kullanım oranı özellikle Batı Avrupa ülkelerine aittir. Bazı elektrikli lokomotiflerin hem önünde hem arkasında makinist kabini bulunur. Bu sayede trenin önünden arkasına geçtiğinde lokomotifi 360 derece döndürmeye gerek kalmaz.
Konya Mavi Treni, 16 Ağustos 2012'de Alsancak – Konya güzergâhında hizmet vermeye başlayan, 2017'den bu yana da Basmane – Konya güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.
Dizel lokomotif, dizel motorla çalışan bir demiryolu lokomotifidir. Temel olarak mekanik gücün tekerleklere iletilme şekli bakımından farklı olan birkaç tip dizel lokomotif geliştirilmiştir.
TCDD DE 20000, GE Transportation tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen dizel elektrikli lokomotiflerdir. 1957 – 1958'de Cooper Bessemer motorlu beş General Electric U18C birimi üretilmiş olup tüm lokomotifler günümüzde hizmet dışıdır.
TCDD DE 21500, GE Transportation tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen dizel-elektrikli lokomotiflerdir. 1964 – 1965'te GE motorlu 40 General Electric U20C birimi üretilmiş olup tüm lokomotifler günümüzde hizmet dışıdır.
TCDD DE 36000, TÜLOMSAŞ tarafından GE Powerhaul lisansıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen ve V16 dört zamanlı Common rail enjektörlü turbo dizel motora sahip olan dizel-elektrikli lokomotiflerdir.
TCDD DH 4100, Jenbacher tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen bir dizel lokomotiftir. Lokomotif, Jenbacher DH400C'ye dayanmaktadır.
TCDD DH 6000, Jenbacher tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen bir dizel lokomotiftir. Lokomotif, Jenbacher DH600C'ye dayanmaktadır.
TCDD DH 9500, TÜLOMSAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen bir dizel lokomotiflerdir. 1980'lerde üretilen DE11000'lerin hidrolik türevi olup 26 adet üretilmiştir.
Yunanistan Devlet Demiryolları ya da Sidirodromi Ellinikou Kratous (SEK) (Yunanca: Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους (ΣEK)), 1920 yılında kurulan ve 1970 yılına kadar Yunanistan sınırlarındaki demiryolu hatlarının birçoğunu işleten kamu tüzel kişiliği olan bir kamu kuruluşudur.
Çamlık Tren İstasyonu, eskiden Aziziye Tren İstasyonu, İzmir'in Selçuk ilçesi Çamlık Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.
Belarus Demiryolları (BCh) Belarus'un ulusal devlet demiryolu şirketidir. Belarus'taki tüm demiryolu taşımacılığı ağını işletmektedir. 2005 yılı itibarıyla demiryolu 112.173 kişiyi istihdam etmektedir.
DHR veya Oyuncak Tren olarak da bilinen Darjeeling Himalaya Demiryolu, Hindistan'ın Batı Bengal eyaletindeki Yeni Jalpaiguri ve Darjeeling arasında uzanan 2 ft (610 mm) dar hat açıklığında bir demiryoludur. 1879 ve 1881 yılları arasında inşa edilmiş olup, yaklaşık 88 kilometre (55 mi) uzunluğundadır. Yeni Jalpaiguri'de deniz seviyesinden yaklaşık 100 m (328 ft) yüksekten Darjeeling'de yaklaşık 2,200 m'ye (7,218 ft) tırmanmaktadır ve rakım kazanmak için altı zikzak ve beş viraj kullanmaktadır. Altı dizel lokomotif, planlanan hizmetin çoğunu, Darjeeling'den Hindistan'ın en yüksek tren istasyonu olan Ghum'a günlük turist trenleri ve Darjeeling'den Kurseong'a buharlı Kızıl Panda servisi ile gerçekleştirmektedir. Buhar meraklılarının tercih ettiği özel vagonlar, İngiliz yapımı eski B-Sınıfı buharlı lokomotifler tarafından çekilir. Demiryolunun merkezi Kurseong'dadır.
Nilgiri Dağ Demiryolu (NMR), Hindistan'ın Tamil Nadu kentinde 1908 yılında İngilizler tarafından inşa edilen 1.000 mm metre açıklık ölçülerinde bir demiryoludur. Demiryolu, Güney Demiryolu tarafından işletilmektedir ve Hindistan'daki tek dişli demiryoludur.