İçeriğe atla

Kalite işlev yayılımı

Kalite fonksiyon(işlev) yayılımı (KFY)  müşteri ihtiyaçlarını ( müşterinin sesini [VOC]) bir ürün veya hizmet için mühendislik özelliklerine (ve uygun test yöntemlerine) dönüştürmeye yardımcı olan bir yöntemdir. İhtiyaçların operasyonel tanımlamaları oluşturulmasına yardımcı olur ve ilk ifade edildiğinde belirsiz olabilir. Ürün veya hizmet için aynı zamanda geliştirme hedefleri belirlerken, her bir ürün veya hizmet karakteristiğini önceliklendirir.

1966'da Japonya'da orijinal olarak KİY'yi geliştiren Yoji Akao tarafından tarif edildiği gibi, "nitel kullanıcı taleplerini niceliksel parametrelere dönüştürmek, kaliteyi oluşturan işlevleri dağıtmak ve tasarım kalitesini alt sistemlere, bileşenlere ve sonuç olarak üretim sürecinin belirli unsurlarına ulaştırmak için yöntemleri dağıtan bir yöntem" olarak tanımlıyor.[1] Yazar, değer mühendisliğinde kullanılan işlev dağıtımı ile kalite güvencesi ve kalite kontrol noktalarındaki çalışmalarını birleştirdi.

KİY, planlamacılara; pazar segmentleri,pazar segmentleri, şirket veya teknoloji geliştirme ihtiyaçları açısından yeni veya mevcut bir ürün veya hizmetin özelliklerine odaklanmalarına yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır. Teknik grafikler ve matrisler verir.

Uygulama alanları

QFD House of Quality for Enterprise Product Development Processes

QFD çok çeşitli hizmetler, tüketici ürünleri, askeri ihtiyaçlar[2] ve ortaya çıkan technoloji ürünlerinde uygulanmaktadır.Teknik ayrıca, müşteri memnuniyetine odaklanan yeni ISO 9000:2000 standardına dahildir.[3]

"KİY nasıl yapılır" konusundaki birçok kitap ve makale mevcutken, örnek matrikslerin nispeten varlığı nispeten azdır. KİY matrisleri, burada bulunan yüksek yoğunluklu ürün veya hizmet bilgilerinden dolayı büyük bir mülkiyet kazanmaktadır.

KİY tabanlı teknikler ve araçlar

Kalite evi

Kalite evi 1972'de Mitsubishi Heavy Industries(=Mitsubishi Ağır Sanayiler) tarafından bir petrol tankerinin tasarımında ortaya çıktı.[4] Akao, Kalite Evi'nin KİY olmadığını, bunun sadece bir aracın bir örneği olduğunu defalarca tekrar etti.[5]

Geleneksel  KİY "Kalite evi" (House of Quality=HOQ)[6] yapım sürecini gösteren bir Flash öğretici bulunmaktadır. (Bu örnek, KİY ilkelerini ihlal etse de, Kalite Evi oluşturmanın temel sırasını açıklayıcıdır.) Ayrıca, bir Kalite Evi kurma süreci boyunca kullanıcıları yönlendiren ücretsiz QFD şablonları da bulunmaktadır.[7]

Diğer araçlar, analizin kalitenin ötesinde;[8] maliyet, teknoloji, güvenilirlik, işlev, parça, teknoloji, üretim ve hizmet dağıtımlarına kadar uzanmasını sağlar.

Buna ek olarak aynı teknik; yöntemi kurucu ürün alt sistemlerine, yapılandırma öğelerine, montajlara ve parçalara da genişletebilir. Bu detay seviyesi bileşenleri, imalat ve montaj işleminden istatistiksel süreç kontrol tekniklerini desteklemek için KİY grafikleri geliştirilebilir.

Pugh kavram seçimi

Pugh kavram seçimi listelenen alternatiflerden umut verici bir ürün veya hizmet konfigürasyonu seçmek için KİY ile koordinasyon halinde kullanılabilir.

Modüler işlev yayılımı

Modüler işlev yayılımı, müşteri gereksinimlerini saptamak ve modülerlik üzerinde özel bir vurgu ile önemli tasarım gereksinimlerini belirlemek için KİY'i kullanır. Kalite Evine kıyasla Modüler İşlev Yayılımında uygulanan KİY'le üç ana farklılık vardır:[9]

  • Kıyaslama verileri çoğunlukla gitmiştir.
  • Onay kutuları ve çarpılar, çemberler ile değiştirilmiştir.
  • Üç köşeli “çatı” eksiktir.

Kalite Odasına kıyasla, KİY'nin modüler işlev yayılımında uygulanması arasında, örneğin "Müşteri Özelliği" teriminin "Müşteri Değeri" ve "Mühendislik Özellikleri" teriminin "Ürün Özellikleri" ile değiştirilmesi gibi küçük farklılıklar da vardır. Ama iki uygulamada da terimler benzer anlamlar taşırlar.[9]

Diğer tekniklerle ilişkisi

Kalite İşlev Yayılımı Hoshin Kanri ile yakından ilişkilidir. Hoshin süreci KİY'den önce geldi ve her ikisi de bir kuruluşun amaç ve ihtiyaçlarını belgelemek için kullanılmaktadır.

Notlar

  1. ^ Akao, Yoji (1994). "Development History of Quality Function Deployment". The Customer Driven Approach to Quality Planning and Deployment. Minato, Tokyo 107 Japan: Asian Productivity Organization. s. 339. ISBN 92-833-1121-3. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  3. ^ http://www.c2c-solutions.com/pdfs/eQFDRoadmap.pdf 10 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. QFD/DFSS Roadmap and flowchart
  4. ^ HARVARD BUSINESS REVIEW, The 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. House of Quality by John R. Hauser and Don Clausing, May–June 1988
  5. ^ "QFD FAQ: Frequently Asked Questions about QFD". 13 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  6. ^ "QFD tutorial". 9 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  7. ^ "QFD Online - Free House of Quality (QFD) Templates for Excel". 26 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017. 
  8. ^ Cost / worth analysis was one method developed to determine if the worth of the parts (in meeting customer requirements) justifies the costs of the part. http://design4x.com/courses.html 21 Nisan 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. ^ a b Börjesson, Fredrik; Jiran, Scott. "The Generation of Modular Product Architecture Deploys a Pragmatic Version of Quality Function Deployment". 31 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2012. 

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Toplam kalite yönetimi</span>

Toplam kalite yönetimi ya da kısaca TKY; müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kullanılan insan, iş, ürün ve/veya hizmet kalite gereksinimlerinin, sistematik bir yaklaşımla ve tüm çalışanların katkıları ile sağlanmasıdır. Bu yönetim şeklinde uygulanan her süreçte tüm çalışanların fikir ve hedefleri kullanılmakta ve tüm çalışanlar kaliteye dahil edilmektedir. Toplam kalite yönetimi; uzun dönemde müşterilerin tatmin olmasını başarmayı, kendi personeli ve toplum için yararlar elde etmeyi amaçlar ve kalite üzerine yoğunlaşır. Tüm personelin katılıma dayalı bir yönetim modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Altı sigma</span> süreç geliştirmek için yöntem stratejisi

Altı Sigma, operasyonlarda mükemmelliğin sağlanması amacıyla işletmelerde süreçlerin tanımlanması, ölçülmesi, analiz edilmesi, iyileştirilmesi ve kontrolü için kolay ve etkili istatistik araçlarının kullanıldığı bir yönetim stratejisi.

Hoshin Kanri, bir organizasyonun günlük faaliyetlerini, stratejik hedefleri ile uyumlu hale getirmeye yönelik süreç odaklı sistematik bir yaklaşımdır. Japonca Hoshin ve Kanri kelimelerinin bileşiminden oluşmaktadır. Bu kelimelerin Türkçe'deki karşılıkları şöyledir:

Kalite kontrolü, Latince contra kelimesinden gelir, İngilizce karşılığı control olup sürekli standartları karşılamak için yapılan süreç idaresi anlamında kullanılır. Buna göre kalite kontrolü, bir sürecin kalite etkinliğini azaltacak durumlara karşı tedbir alarak kaliteye hakim olma anlamına gelir. Kalite kontrolünün temel amacı müşteri beklentilerinin ve işletmelerin stratejik amaçlarının en ekonomik seviyede karşılanabileceği ürünün üretimi için gerekli planların geliştirilip uygulanarak etkin bir şekilde sürekliliğinin sağlanmasıdır. Eğer kontrol temel olarak, kalite yönetim kararlarında kullanılmazsa yönetim tümüyle kaliteyi yönetemez.

Kalite yönetim sistemleri felsefesi, sistemi bir bütün olarak kabul eden ve kaliteyi bu bütünün içindeki her elemanın müşteri odaklı ortak bir fonksiyonu olarak gören bütünsel bir anlayıştır. En genel anlamda, bir kuruluşta hedeflenen kalitenin gerçekleşmesi amacı ile sürdürülen planlı ve sistematik faaliyetlerin bütünüdür. Son zamanlarda kullanımına daha sık rastlanan kalite yönetim sistemleri (KYS), tarihsel gelişim sürecinde; az sayıda çalışanın bulunduğu işletmelerde, müşteri ilişkilerine odaklanan kalite kontrol uygulamaları yapılan Sanayi Devrimi Öncesi, fabrikaların kurulmasıyla birlikte üretimi yapılan ürünlerin kontrolünün yapıldığı Sanayi Devrimi sonrası, Japonya'da istatistiksel sonuçları baz alarak uygulanmaya başlanan Toplam Kalite Yönetimi'nin var olduğu II. Dünya Savaşı sonrası ve TKY'nin daha geniş çapta kullanılmaya başlandığı ve tüm işletmede kalite yönetiminin yapıldığı 1980 sonrası olmak üzere dört döneme ayrılmıştır.

Armand Vallin Feigenbaum, Amerikalı kalite kontrol uzmanı ve iş insanı.

Müşteri odaklılık, koşulsuz müşteri memnuniyeti değil; doğru müşteriye, doğru zamanda, doğru fiyat ile doğru teklifin yapılmasıdır. Müşteriye hak ettiği düzeyde hizmet verilmesidir. Müşteri odaklı yapılarda her müşteri eşit değildir. Önce müşteri tanımının, sonra da iyi müşteri tanımının yapılması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Kalite maliyetleri</span>

Kalite maliyeti, mevcut kalitesizlikten ileri gelen ya da potansiyel kalitesizliği önlemek amacıyla alınan önlemler dolayısıyla ortaya çıkan maliyet. Kalite maliyetleri ile ilgili literatürde temel teşkil eden önemli çalışmalar, 1976'da Kaoru Ishikawa, 1979'da Philip B. Crosby, 1986'da William Edwards Deming, 1988'de Joseph Juran ve 1991'de Armand Vallin Feigenbaum tarafından gerçekleştirilmiştir. Kalite maliyeti kavramı, üretilen ürünlerin, müşteri beklentilerini karşılamamasını takiben hem ürün geliştirme hem de süreç iyileştirme çalışmalarının sonucu olarak doğmuştur. Kalite maliyetlerinin ölçülüp hesaplanması Toplam Kalite Yönetimi programının önemli ve gerekli aşamalarından biridir.

Kalite, insanlık tarihi boyunca hakkında ciddi olarak düşünülmüş, farklı fikirler ortaya konulmuş ve tarihin gelecek seyri boyunca da yoğun ilgisine devam edecek olan bir kavramdır.

Philip B. Crosby, Amerikalı kalite uzmanı.

Dr. Yoji Akao, Kalite Fonksiyonu Yayılımının kurucusudur. 1928 yılı Japonya doğumlu Akao, Hoshin Kanri tekniğiyle ünlü olmuş bir planlama uzmanıdır. Akao, doktorasını 1964 yılında Tokyo Teknik Üniversitesi'nde yapmıştır. Kalite Fonksiyon Yayılımı (KFY) ve Hoshin Kanri üzerine yazdığı kitaplarla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DMADV</span>

DMADV, 6 Sigma için tasarım (DFSS) metodolojisinin uygulama modellerinden biridir. Bu model; VoC, veri bazlı pazar analizi, kestirimli iş modellemesi ve risk indirgeme planlamasının kilit özelliklerinin kullanılmasına yoğunlaşarak başarı olasılığı yüksek yeni hizmetlerin geliştirilmesi ve tasarımına odaklanır. Ancak, genel olarak DMADV; işletmede faal olmayan bir ürün veya sürecin geliştirilmesinde ve var olan, ancak yapılan iyileştirme çalışmalarına rağmen, hala müşteri ihtiyaçlarının belirlediği değerleri sağlayamayan veya 6 sigma seviyesine ulaşamamış ürün veya hizmetlerin iyileştirilmesinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kano Modeli</span> müşteri gereksinimlerini belirleme ve müşteri beklentilerinin ötesine geçme yetisine sahip bir model

Kano Modeli, müşteri gereksinimlerini belirleme ve müşteri beklentilerinin ötesine geçme yetisine sahip bir modeldir. Noriaki Kano tarafından 1980'li yıllarda oluşturulmuştur.

Matris diyagramı iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi analiz etmede kullanılan bir planlama ve yönetim aracıdır. Bu ilişkilerin birçoğu bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında olup matris diyagramı aracılığı ile sebep-sonuç veya ne, nasıl ilişkisi şeklinde tanımlanır. Matris diyagramları gerekli sayıda satır ve sütunun birleşmesinden oluşur. Bu satır ve sütunların sayısı incelenen sorunlar veya konular ile bunlar üzerinde etkili faktör sayısına göre değişkenlik gösterir. Satır ve sütunların kesişim noktasındaki sembol elde edilen veriler arasındaki ilişkinin varlığını ve güçlülüğünü gösterir. Matris diyagramının en güzel avantajlarından, korelasyonları sistematik olarak analiz etmeye olanak sağlamasıdır. Bir diğeri ise, her çift değişken arasındaki ilişkinin derecesini grafiksel olarak göstermesidir. Matris diyagramı, 7MP olarak da bilinen yedi yönetim aracından birisidir. Diğer yönetim araçları, Proses karar diyagramı (PDPC), İlgi diyagramı, Önceliklendirme Matrisleri, Ağaç diyagramı, ok diyagramı, İlişki diyagramıdır.

<span class="mw-page-title-main">TMME Modeli</span>

Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) modeli; özel bir ekonometrik model olan ACSI modeli ile yürütülen ve Türkiye'de KalDer tarafından uygulanan bir model olup, Türkiye'de satın alınan tüm ürün ve hizmetlerin müşteri gözünde değerlendirilerek ölçülmesinde kullanılan bir ölçü sistemidir.

Süreç yönetimi, bir kurumun performansının sürekli olarak iyileştirilmesini sağlayan ve süreçleri temel “varlık” kabul eden bir yönetim disiplinidir. Süreç, aralarında birlik olan veya belli bir düzen veya zaman içinde tekrarlanan, ilerleyen, gelişen olay ve hareketler dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gemba</span>

Gemba anlamı "gerçek bir yer" olan Japonca bir terimdir. Japon dedektifler olay yerini gemba olarak adlandırır ve Japon TV habercileri kendilerini gembadan rapor veriyor olarak belirtebilirler. İş dünyasında gemba, değerin yaratıldığı yeri ifade eder; üretimde gemba, fabrika zeminidir. Bir şantiye, satış katı gibi herhangi bir "site" veya servis sağlayıcı müşteriyle doğrudan etkileşime girilen herhangi bir "site" olabilmektedir.

Tasarım yoluyla kalite (QbD), ilk olarak kalite uzmanı Joseph M. Juran tarafından özellikle Juran on Quality by Design tarafından yayınlarda ana hatları verilen bir kavramdır. Kalite ve yenilik için tasarım, Juran'ın yeni ürünler, hizmetler ve süreçlerde atılımlar elde etmek için neyin gerekli olduğunu açıkladığı Juran Üçlemesinin üç evrensel sürecinden biridir. Juran kalitenin planlanabileceğine ve kalite krizlerinin ve sorunların çoğunun kalitenin planlanma şekliyle ilgili olduğuna inanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">İleri ürün kalite planlaması</span>

İleri ürün kalite planlaması (APQP), sanayi'de, özellikle otomotiv sanayinde, ürün geliştirmek için kullanılan yöntemler ve tekniklerin çerçevesidir. DFSS'nin amacı değişimi azaltmak olduğu için Design For Six Sigma 'dan farklıdır. Çoğu zaman İngilizce ‘Advanced product quality planning’ cümlesindeki kelimelerin baş harflerinin birleşimi olan APQP kısaltmasıyla ifade edilir.