İçeriğe atla

Kalite denetimi

Kalite denetimi, kalite sisteminin yeterli bir şekilde anlaşılıp uygulandığını veya uygulanmadığını gösteren bir araştırma ve inceleme faaliyetidir.[1] Sistemin işlevini yerine getirip getirmediği ve etkin çalışıp çalışmadığı ise yapılacak denetim çalışmalarının sonucuna göre belirlenecektir. Yapılacak bu denetim çalışmalarına ise kalite denetimi adı verilmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ISO</span> uluslararası ölçü standart kurumu

ISO, Uluslararası Standartlar Teşkilatı, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu'nun çalışma sahasına giren elektrik ve elektronik mühendisliği konuları dışında, bütün teknik ve teknik dışı dallardaki standartların belirlenmesi çalışmalarını yürütmek gayesiyle resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde Cenevre'de kurulan uluslararası teşkilât.

"International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "ISO", Fransızca da Organisation internationale de normalisation kısaltılırsa "OIN" olmasından dolayı yunanca "eşit" anlamına gelen "isos" tan türetilerek şu an kullanılan "ISO" olarak adlandırılmıştır. Uluslararası alanda uygulanacak kalite sistem standardı çalışmaları ilk kez merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO (standart) tarafından başlatılmıştır. ISO (standart), 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olup, 135 üye ülkeden oluşmaktadır. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. Bu amaçla ISO (standart)'nun aktif üyeleri olan ABD, İngiltere, Kanada tarafından bu çalışmaları yürütmek üzere Teknik Komite oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucu ISO 9000 Kalite Sistem Standartları Mart 1987'de yayınlanmış ve birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yakın Doğu Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Yakın Doğu Üniversitesi, 1988 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Başkenti Lefkoşa’da kurulan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">50 Cent</span>

Curtis James Jackson III, sahne adıyla 50 Cent, Amerikalı rapçi, oyuncu ve girişimci. Get Rich or Die Tryin' (2003) ve The Massacre (2005) albümleriyle şöhrete kavuştu. Büyük bir plak şirketinden çıkardığı ilk albümü, Get Rich or Die Tryin', Amerika Birleşik Devletleri'nde sekiz kez platin plak kazandı. 50 Cent aynı zamanda hip hop grubu G-Unit'in de facto lideri olarak da tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü</span> Kamu kurumu

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), ülkedeki bütün su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesi amacıyla kurulan, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, merkezi Ankara'da bulunan özel bütçeli bir genel müdürlük. 6200 Sayılı Kanun'la 25 Aralık 1953 tarihinde kurulmuş ve 1954 yılında teşkilatlanmıştır. Daha sonra 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yeniden düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alaaddin Yüksel</span> Türk bürokrat

Alâaddin Yüksel Türk bürokrat. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Trabzon, Balıkesir, İzmir, Antalya ve Ankara valilikleri yaptı. Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği (RUYİAD)'nin Onur Kurulu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İhlas Haber Ajansı</span> Türk haber ajansı

İhlas Haber Ajansı (İHA), 4 Ocak 1993 tarihinde kurulan Türkiye'nin ilk özel Türk haber ajansı. İhlas Holding'e bağlı olarak Türkiye içinde ve Türkiye dışında 35 ülkede çalışmakta olan bir haber servis sağlayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Genelev</span> Fuhuş yeri

Genelev, randevuevi ya da argo tabirle kerhane, seks işçisi kişilerin ücret karşılığında cinsel ilişki kurdukları mekânlar topluluğudur.

Kalite kontrolü, Latince contra kelimesinden gelir, İngilizce karşılığı control olup sürekli standartları karşılamak için yapılan süreç idaresi anlamında kullanılır. Buna göre kalite kontrolü, bir sürecin kalite etkinliğini azaltacak durumlara karşı tedbir alarak kaliteye hakim olma anlamına gelir. Kalite kontrolünün temel amacı müşteri beklentilerinin ve işletmelerin stratejik amaçlarının en ekonomik seviyede karşılanabileceği ürünün üretimi için gerekli planların geliştirilip uygulanarak etkin bir şekilde sürekliliğinin sağlanmasıdır. Eğer kontrol temel olarak, kalite yönetim kararlarında kullanılmazsa yönetim tümüyle kaliteyi yönetemez.

Standardizasyon, belirli bir faaliyetle ilişkin ekonomik fayda sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Orhangazi Üniversitesi</span>

Bursa Orhangazi Üniversitesi, Bursa'da 2011 yılında meclise sunulan Tasarıyla Bursa'da Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından Bursa Orhangazi Üniversitesi adıyla kurulan, Bursa'nın ilk ve tek vakıf üniversitesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Kalite maliyetleri</span>

Kalite maliyeti, mevcut kalitesizlikten ileri gelen ya da potansiyel kalitesizliği önlemek amacıyla alınan önlemler dolayısıyla ortaya çıkan maliyet. Kalite maliyetleri ile ilgili literatürde temel teşkil eden önemli çalışmalar, 1976'da Kaoru Ishikawa, 1979'da Philip B. Crosby, 1986'da William Edwards Deming, 1988'de Joseph Juran ve 1991'de Armand Vallin Feigenbaum tarafından gerçekleştirilmiştir. Kalite maliyeti kavramı, üretilen ürünlerin, müşteri beklentilerini karşılamamasını takiben hem ürün geliştirme hem de süreç iyileştirme çalışmalarının sonucu olarak doğmuştur. Kalite maliyetlerinin ölçülüp hesaplanması Toplam Kalite Yönetimi programının önemli ve gerekli aşamalarından biridir.

2006 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil etmesi için Sibel Tüzün görevlendirildi. Ocak ayında TRT'nin İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney: "Yapılan çalışmalar sonucunda; 18-20 Mayıs tarihlerinde Atina’da yapılacak olan 2006 Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkemizi temsil etmek üzere Sibel Tüzün ile anlaşmaya varılmıştır. Atina’da yapılacak yarışmada sanatçımıza başarılar diliyorum" dedi. Şarkı için Türkçenin şart koşulduğu belirtilen toplantıda, şarkı seçiminin ise Şubat ayında yapılacağı belirtildi. Mart ayında yapılan basın toplantısında "Süper Star" adlı şarkının seçildiği açıklanarak şarkıya çekilen video klip izletildi. Bir önceki yıl ilk ona giremediği için yarı finalde yarışmak zorunda olan Türkiye, 18 Mayısta yapılan yarı finalde ilk on arasına girerek finale çıktı. 20 Mayısta yapılan finalde ise aldığı 91 puanla 24 ülke arasından 11. oldu.

Mali denetim veya Finansal denetim işletmelerin veya kurumların mali durum ve durum sonuçlarını muhasebe ilkelerine ve yasal mevzuata uygun bir şekilde yansıtıldığını veya yansıtılmadığını denetlemek için yapılan denetimdir. Kamu mali denetimi ise bütçe uygulamalarına ilişkin olarak kamu idaresinin mali karar ve işlemlerinin sorgulanmasıdır.

Samsunspor 2014-15 sezonu, kırmızı beyazlı ekibin 1. Lig'de art arda üçüncü, toplamda ise yirmi ikinci sezonu, kuruluşunun ise kırk dokuzuncu yılıdır. 2013-14 sezonunda 1. Lig'de mücadele eden Samsunspor ligi 5. sırada tamamlayıp play-off'ta mücadele etme hak kazanmıştı. Play-off yarı finalinde Ankaraspor'u eleyip finalde Mersin İdman Yurdu ile karşılaşan Samsunspor 2-0 mağlup ayrılarak 1. Lig'de kalmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Mars'ın kolonileştirilmesi</span>

Mars insanın uzayda kolonileşmesi hakkında birçok spekülasyona ve bilimsel çalışmaya konu olan bir gezegendir. Mars'ta suyun bulunuşu ve gezegenin yüzey koşulları onu diğer gezegenlere kıyasla daha fazla tartışılır hale getirdi. Mars, Venüs haricinde, ulaşım için birim kütle başına (Delta-v) en az enerji gerektiriyor. Bununla beraber günümüz kimyasal itici güç metotları ile Mars'a en az enerjiyle yapılacak bir yolculuk, Mars ile Dünya arasındaki yörünge yakınlaşmasına bağlı olarak 150 ile 300 gün arasında değişmektedir. NASA nükleer termal ve nükleer elektrikli tahrik konsepti kullanılarak üretilmiş olan motorlar aracılığı ile mars'a gidiş süresinin 45 güne kadar düşebileceğini duyurdu.

Kalite yönetimi bir kuruluşun, ürünün veya hizmetin tutarlı olmasını sağlar. Dört ana bileşeni vardır: kalite planlama, kalite güvencesi, kalite kontrolü ve kalite iyileştirme. Kalite yönetimi sadece ürün ve hizmet kalitesine değil, aynı zamanda bunu başarmanın yollarına da odaklanır. Bu nedenle kalite yönetimi, daha tutarlı kalite elde etmek için ürünlerin yanı sıra kalite güvencesi ve süreçlerin kontrolünü kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu</span>

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Türkiye'de denetim raporlarının doğru ve bağımsız olarak hazırlanmasına ilişkin kamu yararını korumak, doğru, güvenilir ve karşılaştırılabilir finansal bilginin sunumunu sağlamak ve borsa şirketleri, bankalar ve sigorta şirketleri olmak üzere belirlenen büyük ölçekli şirketlerin denetimlerini gözetmek için kurulmuş olan düzenleyici ve denetleyici bir devlet kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sanayi ve teknoloji işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Denetim</span>

Bağımsız denetim, herhangi bir işletmenin finansal bilgilerinin, kitaplarının, menkul kıymet hesaplarının, yasal kayıtlarının, belgelerinin ve kuponlarının sistematik ve bağımsız bir incelemesidir. Bir finansal tablo açıklamasının yanı sıra finansal olmayan açıklamaların doğru ve net bir şekilde ortaya çıktığını tespit eder. Ayrıca, hesap kitaplarının yasaların gerektirdiği bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamaya çalışır. Denetim, kamu sektöründe ve her yerde böyle bir fenomen haline geldi. Denetçi inceleme için önlerinde bulunan önerileri algılar ve tanır, kanıtlar alır, aynısını değerlendirir ve denetim raporuyla iletilen kararına dayanarak bir görüş oluşturur.