İçeriğe atla

Kalistenik

Picture of schoolchildren doing sit-ups
Okul çocukları mekik çekiyor, kalisteniğin okullardaki fitness günlerinde yapılan temel bir şeklidir.

Kalistenik veya calisthenics (/ˌkælɪsˈθɛnɪks/) durma, kavrama, itme gibi büyük kas gruplarını (kaba motor hareketlerini) çalıştıran çeşitli hareketlerin yapıldığı bir kuvvet antrenmanı şeklidir. Bu egzersizler genellikle ritmik olarak ve minimum ekipmanla, vücut ağırlığı ile yapılır. Çekme, itme, bükme, zıplama veya sallanma gibi hareketlerle gücü, zindeliği ve esnekliği artırmaya yönelik bir antrenmandır. Kalistenik, denge, çeviklik ve koordinasyon gibi psikomotor becerilerin yanı sıra kas ve aerobik kondisyonu da geliştirir.

Kişisel zindeliğe ek olarak kalistenik egzersizleri genellikle dünyadaki askeri organizasyonlar tarafından temel fiziksel değerlendirmeler için kullanılır. Buna dair iki örnek ABD Ordusu Fiziksel Uygunluk Testi ve USMC Fiziksel Uygunluk Testi'dir.

Kökeni ve etimoloji

Calisthenics kelimesi antik Yunanca güzel anlamına gelen kalós (καλός) ve "güç" anlamına gelen sthenos (σθένος) kelimelerinden meydana gelir. Güzellik, insan vücudunun mükemmelliğinden kaynaklanan estetik zevki vurgulamak için, güç ise büyük zihinsel güç, cesaret, güç ve kararlılığı vurgulamak içindir. Vücudu geliştirmek için vücut ağırlığını direnç olarak kullanma sanatıdır.

Büyük İskender'in orduları ve Thermopylae Muharebesi'deki Spartalılar da dahil olmak üzere Antik Yunanistan'da uygulandığı kaydedilmiştir.[1]

Temel egzersizler

Squat egzersizi.

En temel

Temel

  • Burpees
  • Chin-up ve barfiks
Picture of a US Marine performing a pull-up.
Bir ABD Deniz Kuvvetleri, barfiks çekiyor, temel bir kalistenik hareketidir.
  • Dips
  • Front lever ve back lever
  • Amuda kalkma
  • Ters mekik (Hyperextensions)
  • Bacak kaldırma
  • L-sit
  • Muscle-up
  • Planche
  • Plank
  • Shuttle run
  • Ağırlıksız calf raise

Kaynakça

  1. ^ "How ancient Greeks trained for war". BBC (İngilizce). 2 Nisan 2019. ISSN 0458-3035. 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fizyoloji</span> Organizmaların veya canlı sistemlerin işlevlerine ilişkin bilim

Fizyoloji (işlevbilim), canlıların mekanik, fiziksel ve biyokimyasal fonksiyonlarını ve sistemlerinin işleyişini inceleyen bilim dalıdır. Fizyolojiyle ilgilenen bilim insanlarına fizyolog denir. Fizyoloji alanında en büyük ödül Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Vücut geliştirme</span>

Vücut geliştirme, ağırlık kaldırma, kalori alımı ve diğer uygulamaların bir araya getirilmesiyle kas telciklerinin (fibers) geliştirilmesi işlemidir. Bu aktivite ile uğraşan kişiye vücut geliştirici (Bodybuilder) denir.

<span class="mw-page-title-main">Halter</span> iki tarafında ağırlık olan demir çubuğun havaya kaldırılmasıyla yapılan spor

Halter, iki tarafında ağırlıklar olan bir demir çubuğun (barbell) koparma ve silkme hareketleri ile havaya kaldırılıp başının üstünde dirseklerini kırmadan tutarak yapılan bir spor dalıdır. Farklı ağırlık sınıfları (sıklet) bulunuyor. Ayrıca bench press, deadlift, squat, powerlifting de halter ile ilgili dallardır.

Pilates, yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubertus Pilates (1880-1967) tarafından geliştirilmiş fiziksel fitness sistemi.

<span class="mw-page-title-main">Ağırlık antrenmanı</span> kas gelişimine yönelik fiziksel egzersizler

Ağırlık antrenmanı, kasların hacmini ve gücünü arttırmaya yönelik egzersiz çeşididir. Doğru uygulandığında ağırlık kaldırma yalnızca güç arttırmayı sağlamaz aynı zamanda sağlık üzerinde de olumlu etki yapabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jimnastik</span> Spor

Jimnastik veya cimnastik, bedeni, fiziksel yapısını düzeltme güçlendirme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Denge, güç antrenmanı, esneklik, çeviklik, koordinasyon ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içerir. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü jimnastiğin kapsamına girer. Bu disiplin; erkeklerde, yer alıştırmaları, halka, halat tırmanma, kulplu beygir, paralel bar, barfiks; kadınlarda yer hareketleri, atlama masası, asimetrik bar ve denge aleti alıştırmalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kanat</span> hayvan ya da cansız bir objenin uçmasını sağlayan organ ya da parça

Kanat, uçma veya hareket etme amacıyla kullanılan ve genellikle kuşlar, böcekler veya uçaklar gibi hayvanlar veya araçlar tarafından kullanılan bir yapıdır. Kanatlar, aerodinamik prensiplere dayalı olarak tasarlanmış ve şekillendirilmiştir, böylece hava akışını kontrol ederek uçuş veya hareket sağlayabilirler. Kanat belli bir evrimsel ve biyolojik süreç sonrası oluşabilmesinin yanı sıra beşeri olarak da modellenebilip uçmak veya bir sıvı içerisinde hareket sağlamak için de özelleştirilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşlılıkta egzersiz</span>

Yaşlanmayla birlikte bedenin fizyolojik özelliklerine uygun egzersiz programları geliştirilerek hem yaşlanmayla ve hareketsizlikle kişinin gündelik yaşamına etki eden engelleyici faktörleri ortadan kaldırmak hem de vücudun daha sağlıklı, hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlamak bilimsel bakımdan mümkün görülmektedir. Bu nedenle hayatın her safhasında olduğu kadar yaşlılıkta da egzersiz önerilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fitness</span>

Fitness, fiziksel uygunluk anlamına gelen, günlük hayatta daha çok zindelik ve fiziksel uygunluk için yapılan egzersizlerin bütünü için kullanılan terim.

Baskı, en genel anlamda, bireylerin kişisel özgürlüklerini engelleyen, onları kendi iradeleri ve istekleri hilafına düşünmeye ve davranmaya itmeyi hedefleyen bir fiil ve suç unsurudur.

<span class="mw-page-title-main">Sörf</span>

Sörf ya da Dalga sörfü, sörf tahtasından yararlanarak dalgalar üstünde kıyıya doğru kaymaya dayanan spor.

<span class="mw-page-title-main">Muay Thai</span>

Muay Thai, Tayland'da ortaya çıkan ve özgün adı Muay Thai olan dövüş sporu. Tayland Boksu da denir. Başta Tayland olmak üzere Myanmar, Kamboçya, Laos gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde uygulanır. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı oldukça sert bir dövüş sanatıdır.

Junbi undō (準備運動), "hazırlık egzersizleri" anlamına gelen Japonca terimdir. Karate'de hojo undō ve genel olarak fiziksel çalışmalar öncesinde vücudu ısıtmak, esnetmek ve solunumu koordine etmek amaçlı olarak yapılan egzersizler anlamındadır.

<span class="mw-page-title-main">CrossFit</span>

CrossFit, Inc. Greg Glassman tarafından 2000 yılında kurulan bir Fitness şirketidir. CrossFit programları üyeleri tarafından yaklaşık 3400 üye salonda icra edilmektedir. Bunların çoğu ABD'de bulunmaktadır. CrossFit isim hakkı saklı tutulan bir antrenman metodudur. CrossFit salonları, CrossFit yapılanmasından alınan eğitim ve sonrasında ilgili sınavı geçebilen kişilere verilen lisans ile açılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Karın egzersizi</span>

Karın egzersizi, karın kaslarını çalıştırmak ve geliştirmek için yapılan egzersizler.

<span class="mw-page-title-main">Paramotor</span>

Paramotor, motorlu bir yamaç paraşütünün ("PPG") koşum takımı ve itici kısmının genel adıdır. İki temel tip paramotor vardır: ayakla fırlatma ve tekerlek fırlatma.

<span class="mw-page-title-main">Amuda kalkmak</span>

Amuda kalmak veya amut, iki elin üzerinde durarak vücudu sabit, ters çevrilmiş, dikey bir pozisyonda tutma hareketidir. Temel bir amut pozisyonunda vücut düz, kollar ve bacaklar tamamen uzatılmış, eller yaklaşık olarak omuz genişliğindeki bir aralıkta ve bacaklar bir aradadır. Pek çok amuda kalkma çeşidi vardır ve bunların tümü, kişinin yeterli bir dengeye ve üst vücut gücüne sahip olmasını gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Bench press</span> Ağırlık antrenmanı

Bench press kişinin bir ağırlık sehpası üzerinde uzanırken ağırlığı yukarı doğru ittiği bir üst vücut ağırlık antrenmanı egzersizidir. Egzersiz, pektoralis majör, anterior deltoidler ve triceps'in yanı sıra diğer dengeleyici kasları da kullanır. Ağırlığı tutmak için genellikle bir halter kullanılır, ancak bir çift dambıl da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Barfiks (egzersiz)</span>

Barfiks, vücudun, kollar vasıtasıyla asıldığı ve yukarı doğru çekildiği bir üst vücut kuvvet egzersizidir. Hareket gerçekleştirilirken dirsekler bükülür ve omuzlar dirsekleri gövdeye yakınlaştırmak için addüksiyon ve ekstansiyon edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şınav</span>

Şınav, yüzüstü pozisyondan başlayan yaygın bir kalistenik güç antrenmanıdır. Amut şınav türü de vardır. Kolları kullanarak vücudu yükseltip alçaltarak, şınav göğüs kaslarını, trisepsleri ve ön deltoidleri çalıştırır, deltoidlerin geri kalanına, serratus anterior, coracobrachialis ve midseksiyona yardımcı faydalar sağlar.