İçeriğe atla

Kalipso Çukuru

Kalipso Çukuru'nun konumu.

Kalipso Çukuru (diğer adıyla Vavylov Çukuru[1]), Akdeniz'in en derin noktasına verilen isimdir. İyon Denizi'nde bulunan tektonik hareketliğin sıkça yaşandığı Helen Yayı içerisinde bulunan Helen Çukuru'nun bir parçasıdır.[2] 50 kilometreye yakın bir çapı olan Kalipso Çukuru'nun büyük bir kısmında ortalama bir dip eğimi bulunur (2.6 x 10−2) ve eğim kuzeybatıya doğru gittikçe artar. Kuzeybatıda maksimum dip derinliği 5267 metreye ulaşırken,[3] taban eğimi yaklaşık (2.0 x 10−1) değerine yükselir.[1][3] Mora Yarımadası'nın güneybatısında bulunur ve Navarin şehrinden 62.6 kilometre uzaklıktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b H. KONTOYIANNIS, V. LYKOUSIS, V. PAPADOPOULOS, S. STAVRAKAKIS, E. G. ANASSONTZIS, A. BELIAS AND S. KOUTSOUKOS, L. K. RESVANIS (Nisan 2016). "Hydrography, Circulation, and Mixing at the Calypso Deep the Deepest Mediterranean Trough during 2006–09". American Meteorological Society. 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Greece Urged to Protect Hellenic Trench from Seismic Blasts". nrdc.org. 13 Mayıs 2019. 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 
  3. ^ a b c "Hydrography, Circulation, and Mixing at the Calypso Deep (the Deepest Mediterranean Trough) during 2006–09". Journal of Physical Oceanography. 1 Nisan 2006. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pelasglar</span>

Pelasg, Antik Yunanca metinlerde adı geçip, Helen kavimleri gelmeden önce ana vatanları olan Kuzey ve Orta Yunanistan’da Girit ve Ege adalarında yaşayan bir halkın adıdır. Yunan kaynaklarında MÖ 5.-4. yüzyıllarda adları geçmekteyse de zamanla asimile olmuşlardır. Pelasgların Yunanların anlamadıkları bir dil konuştukları bilinmekteyse de bu dilin Hint-Avrupa dil ailesinden olup olmadığı, Yunan, Romen, Arnavut dillerinin atası olup olmadığı genellikle milliyetçi bakış açılarıyla tartışılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Denizi</span> deniz

Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.

<span class="mw-page-title-main">Baykal Gölü</span> Dünyanın en derin gölü

Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jason Newsted</span> Amerikalı müzisyen

Jason Curtis Newsted, Amerikalı bas gitarist ve vokalist. 1986-2001 yılları arasında Metallica'nın toplam 15 yıl bas gitaristi ve geri vokalisti olmuştur. Metallica üyesiyken başka yan projelerde çalışmak istedi. Metallica üyelerinin yan proje fikrine karşı çıkması nedeniyle 2001'de Metallica ile yollarını ayırdı. Echobrain, Ozzy Osbourne, Voivod, Rockstar Supernova gibi gruplarda çalmıştır, çalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mariana Çukuru</span> Dünyanın bilinen en derin noktası

Mariana Çukuru , Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir. Uzunluğu 2.542 kilometre genişliği ise 69 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Helen Mirren</span> İngiliz sinema oyuncusu

Dame Helen Mirren, Oscar, BAFTA, Emmy, Altın Küre ve SAG ödülü sahibi İngiliz tiyatro, film ve televizyon oyuncusu.

John Julius Cooper veya John Julius Norwich, İngiliz popüler tarihçisi, gezi yazarı ve televizyoncudur.

Kristalin, anatomide göz merceği ile korneada bulunan, bu yapının şeffaflığını sağlayan ve suda eriyebilen yapısal bir proteindir. Kristalin, aynı zamanda kalp ve meme kanseri tümörleri içinde de tespit edilmiştir. Göz merceği yaralanmalarının sinir yenilenmelerini teşvik ettiği saptandığından beri kristalin nörolojide sinirsel bir araştırma alanı olmuştur. Şimdiye dek gösterilebildiği kadar, kristalin β b2 (crybb2) nöriti teşvik eden bir faktör olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Okyanus çukurlukları</span>

Derin okyanus çukurları, binlerce km uzunluğunda dar alanlardır ve okyanusların en derin kesimlerini oluştururlar. Bunlara denizaltı vadileri de denir. Hendeklerin çoğu Pasifik Okyanusu’nda yer alır ve bazılarının derinliği 10.000 m’yi geçer. Örneğin Mariana Hendeği’ndeki Challenger Çukuru’nun derinliği 11.022 m olarak ölçülmüştür. Challenger Çukuru, dünya okyanuslarında yer alan en derin çukur olarak bilinmektedir. Derin okyanus hendekleri, okyanus tabanlarının küçük bir bölümünü oluşturmasına karşılık çok önemli jeolojik yapılardır. Hendekler litosferik levhaların daldığı ve manto ya gömüldüğü levha yaklaşım alanlarıdır.Levhalardan biri diğerinin altına dalarken depremlerin yanı sıra volkanik aktivite de gelişir. Bu nedenle hendekler, volkanik ada yayı olarak bilinen yay şekilli aktif volkan kümelerine paralellik gösterir. Ayrıca And ve Cascade (Çağlayan) dağ sıralarının bir bölümünü oluşturan kıtasal volkanik yaylar da hendekler ile paralel bir gidiş gösterir. Pasifik Okyanusu kenarı boyunca gözlenen çok sayıda hendek ve ilişkili volkanik aktivite nedeniyle bu bölge ateş çemberi olarak adlandırılmıştır. Okyanus hendekleri genellikle okyanus tabanı seviyesinin 3-4 km altına kadar ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Latin yelkeni</span> üçgen yelken

Latin ya da Latin yelken teçhizatı gemiyi baş kıç istikametinde yol aldıran, babafingoya belli bir açıyla asılıp, uzun serene takılan üçgen yelken.

<span class="mw-page-title-main">Vredefort Kubbesi</span> UNESCO tarafından dünya mirası olarak ilan edilmiş asteroid

Vredefort Krateri ya da Vredefort Kubbesi, oluştuğu anda sahip olduğu 300 kilometrelik genişliği ile kayıt altına alınmış olan en büyük çarpma krateridir. Kraterden geriye kalan kısımlar, günümüz Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Özgür Devlet ilinde yer almaktadır ve adını yakınlarında yer aldığı Vredefort kasabasından almaktadır. Kraterin kendisi aradan geçen uzun zamandan dolayı aşınmış olsa da, Vredefort Kubbesi adı ile anılan bölgedeki jeolojik kalıntılar dikkat çekmektedir. Jeolojik özelliklerindeki benzersizlikler nedeniyle, 2005 yılında Vredefort Kubbesi, UNESCO tarafından Dünya mirası olarak ilan edilmiştir. 10-15 kilometre çapında olduğu tahmin edilen asteroid, dünyanın karşılaştığı en büyük çarpışmalardan birisine neden olmuş ve 300 kilometre çapındaki bu krateri meydana getirmiştir.

Bu liste en derin mağaralar listesi, erişilen azami derinliğine göre bilinen en derin doğal mağaraları içerir. Derinlik değeri en yüksek girişten en düşük erişilebilir noktaya kadar ölçülerek elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Çukur (Kızıldeniz)</span>

Mavi Çukur, Mısır'ın Kızıldeniz kıyısındaki Dahab kentinin birkaç kilometre kuzeyinde, güneydoğu Sina'da yer alan bir dalış noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hranice Uçurumu</span>

Yerel turistik otoriteleri tarafından kabul edilen İngilizce adı ile Hranice Uçurumu, dünyanın en derin sular altındaki çukur mağarasıdır. Hranice kasabası yakınlarında bulunan bir karstik düdendir. Doğrulanan en yüksek derinliği 473 m'dir, bu da onu dünyadaki bilinen en derin su altı mağarası haline getirmektedir. Ayrıca, tahmini derinliği 800–1200 m'dir. Ağustos 2020'de mağaraya yapılan bilimsel bir araştırma, mağaranın 1 kilometre derinliğinde olduğunu ortaya çıkardı.

1303 Girit depremi 8 Ağustos'ta şafak vakti meydana geldi. Mercalli yoğunluk ölçeğine göre tahmini büyüklüğü yaklaşık 8 ve şiddeti 9'du.Girit ve İskenderiye'de ciddi hasara ve can kaybına neden olan büyük bir tsunamiyi tetikledi.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı süngerler</span>

Bayağı süngerler (Demospongiae), Porifera şubesindeki en çeşitli sınıftır. Dünya çapında yaklaşık 8.800 tür içeren tüm sünger türlerinin yaklaşık %76,2'sini oluştururlar. Kalsiyum karbonattan oluşan sert, genellikle masif bir iskeleti örten yumuşak gövdeli süngerlerdir. Yapıları olarak ağırlıklı olarak lökonoiddirler. Bayağı süngerlerin iskeletleri, protein spongin, mineral silika veya her ikisinin liflerinden oluşan dikenlerden oluşur. Silika spiküllerinin mevcut olduğu yerler cam süngerlerdekinden farklı bir şekle sahiptir.

2006 Pakistan dang humması salgını, o zamanlar kaydedilen en kötü salgındı. Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Ofisi'ne göre, laboratuvar tarafından doğrulanmış 1931 vaka ve 41 doğrulanmış ölüm vardı. Diğer kaynaklar 52 kişinin öldüğünü bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">53 Kalypso</span> Asteroit

Kalypso, Alman gökbilimci Robert Luther tarafından 4 Nisan 1858'de Düsseldorf'ta keşfedilen asteroit kuşağı üyesi bir asteroittir. Adını Yunan mitolojisi'nde deniz perisi olarak yer alan Kalipso'dan(Kalypso) alır. Aynı isim Satürn uydusu olan Calypso için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Izu-Ogasawara Çukuru</span>

Izu-Ogasawara Çukuru, Büyük Okyanus'un batısında bulunan bir okyanus çukurudur. Adını aldığı Izu ve Ogasawara çukurlarından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Levant Denizi</span> deniz

Levant Denizi veya Levanten Denizi Akdeniz'in doğusundaki Levant bölgesinde bulunan bir denizdir.