İçeriğe atla

Kaliforniya soykırımı

Kaliforniya Soykırımı
"Yerleşimcileri Korumak", J. R. Browne'ın "Kaliforniya Kızılderilileri" adlı çalışması için yaptığı illüstrasyon, 1864
BölgeKaliforniya
Tarih1846–1873
HedefKaliforniya'nın yerli halkları
Saldırı türü
Soykırım, etnik temizlik, insan avcılığı, kölelik, tecavüz, Kızılderililerin göç ettirilmesi
Ölü9,492 ila 16,094
Diğer tahminler: 4.500-100.000
Yaralı10.000 kişi beyaz yerleşimciler tarafından zorunlu işçi olarak alındı; 4.000 ila 7.000'i çocuk.
İşleyenlerAmerika Birleşik Devletleri Ordusu, Kaliforniya Askeri Departmanı, Amerikalı yerleşimciler, Meksika, İspanyol ve diğer Avrupa kökenli yerleşimciler

Kaliforniya soykırımı, 19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri hükûmet ajanları ve özel vatandaşlar tarafından Kaliforniya'nın binlerce yerli halkının öldürülmesini kapsayan bir soykırımdır. Amerika'nın Kaliforniya'yı Meksika'dan fethini ve Kaliforniya'nın yerli nüfusunun düşüşünü hızlandıran Kaliforniya Altına Hücum'u nedeniyle yerleşimcilerin akınını takiben başladı. 1846 ve 1873 arasında, Kızılderili olmayanların 9.492 ile 16.094 Kaliforniya Yerlisi arasında öldürdüğü tahmin ediliyor. Ayrıca yüzlerce, binlerce insan aç bırakılıp, ölümüne çalıştırılmıştır. Köleleştirme, kaçırma, tecavüz, çocukları ailelerinden ayırma ve yerinden etme eylemleri yaygındı. Bu eylemler devlet yetkilileri ve milisler tarafından teşvik edilmiş, hoş görülmüş ve gerçekleştirilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Adhikari, Mohamed (25 Temmuz 2022). Destroying to Replace: Settler Genocides of Indigenous Peoples. Indianapolis: Hackett Publishing Company. ss. 72-115. ISBN 978-1647920548. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Kaliforniya veya California, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında bir eyalettir. Doğusunda Nevada, güneydoğusunda Arizona, batısında Pasifik Okyanusu, kuzeyinde Oregon ve güneyinde Meksika'nın Baja California eyaleti ile sınırlanan eyalet, Amerika'nın üçüncü büyük ve 39,5 milyonu aşkın nüfusuyla en kalabalık eyaletidir. Aynı zamanda Kuzey Amerika'daki en kalabalık, dünyanın ise 34. en kalabalık yönetim birimidir. Büyük Los Angeles Alanı ve San Francisco Körfez Bölgesi, sırasıyla ABD'nin ikinci ve beşinci en kalabalık metropolitan alanıdır; ilki 18,7 milyondan fazla, ikincisi ise 9,6 milyondan fazla nüfusa sahiptir. Sacramento eyaletin başkentidir, Los Angeles eyaletteki en kalabalık şehirdir ve ülkenin ikinci kalabalık şehridir. Los Angeles İlçesi ülkenin en kalabalık ilçesidir, San Bernardino İlçesi ise ülkenin alan açısından en büyük ilçesidir. Hem şehir hem de ilçe olan San Francisco, New York City'nin beş ilçesinden dördünün arkasında, ülkedeki en yoğun nüfuslu büyük şehir ve ülkedeki en yoğun nüfuslu beşinci ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Kızılderilileri</span>

Kızılderililer ya da Amerika Yerlileri veya kısaca Yerliler, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Kızılderililer için kullanılan ortak birleştirici ad. Dilce birbiriyle akraba olmayan en az iki ayrı grupta toplanırlar: Sibirya kökenli olan Na-Dene dilleri ile Na-Dene dilleri dışındaki bütün Kızılderili dillerini içeren Amerind dilleri.

<span class="mw-page-title-main">Teksas</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Teksas, Amerika Birleşik Devletleri'nde en kalabalık ikinci ve en geniş ikinci eyalettir. Coğrafi olarak ülkenin merkezi güneyinde yer alır. Dünya'da ve Amerika Birleşik Devletleri ekonomisinde önemli bir yer tutar. Teksas güneyde Meksika'nın Chihuahua, Coahuila, Nuevo León ve Tamaulipas eyaletleri ile uluslararası sınır; batıda New Mexico, kuzeyde Oklahoma, kuzeydoğuda Arkansas ve doğuda Louisiana eyaletleri ile sınır oluşturur. Teksas, 696.200 kilometrekare alana ve sürekli artan 30 milyon (2023) nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Gulag</span> Sovyet baskılı cezai çalışma kamplarının başındaki hükümet kurumu

Gulag, GULAG veya GULag, Vladimir Lenin'in emriyle kurulan ve 1930'lardan 1950'lerin başına kadar Josef Stalin'in yönetimi sırasında zirveye ulaşan Sovyet zorunlu çalışma kampları ağından sorumlu devlet kurumuydu. Sovyet rejimi karşıtı unsurların hızla kovuşturulması ve toplumdan soyutlanması için 25 Nisan 1930 tarihinde kurulan bir tür yargı ve infaz sistemidir. Zaman içinde Sovyetler Birliği'nin birçok yerinde çok sayıda çalışma kampını da bünyesinde barındırır olmuştur. Bu kamplarda, 1930'dan 1953'e kadar yaklaşık 1,7 milyon mahkûm öldü. Batı dünyası Gulag kavramını ilk kez Aleksandr Soljenitsin'in Gulag Takımadaları kitabıyla tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Soykırım Sözleşmesi</span>

Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Aralık 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş ve Ocak 1951'de yürürlüğe girmiştir. Sözleşme, avukat Raphael Lemkin tarafından Simele Katliamı, Holokost ve Ermeni Kırımına atfedilen soykırım terimini yasal olarak tanımlamaktadır. Sözleşmeye taraf ülkeler, soykırım suçunu önlemek ve cezalandırmakla yükümlüdürler. Sözleşmeyi şu ana dek onayan ülke sayısı 140'tır.

Murad Topalyan, Amerikalı-Ermeni siyasi eylemci ve Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin Beyaz Saray'ı birkaç kez ziyaret etmiş eski başkanıdır. "Terör eylemleri organize etmekle" ilgili suçlamalarla; ABD federal mahkemesi tarafından yargılanmıştır

Kaliforniya Kızılderilileri, Kuzey Amerika'nın güneybatısında Amerika Birleşik Devletleri'nde kuzey Kaliforniya eyaletinde Kuzey Amerika yerlileri kültür bölgesinden yerli kültürü oluşturan Kızılderililer. Kuzeyde Pasifik Kuzeybatısı Kızılderilileri ile Plato Kızılderilileri, doğuda Büyük Havza Kızılderilileri, güney ve güneybatıda Güneybatı Kızılderilileri kültür gruplarıyla komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Yuki Soykırımı</span>

Yuki Soykırımı, Kuzeybatı Kaliforniya'da Round Valley vadisinde yaşayan Kaliforniya Kızılderililerinden avcı ve toplayıcı Yukilere karşı 1851–1910 yıllarında valilerin direktifleri doğrultusunda Beyaz Amerikalılar tarafından uygulanan Kızılderili soykırımı. 19. yüzyılın ikinci yarısında Kaliforniya'daki Avrupalı-Amerikalılar tarafından kendi özel çıkarlarını korumak ve geliştirmek için demokratik süreçleri ve mekanizmaları kullanarak yerli Kaliforniya Kızılderililerine karşı cinayet, tecavüz ve binlerce yerli Kızılderilinin köleleştirilmesi gibi araçlar kullanılarak kitlesel soykırım uygulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gridley, Kaliforniya</span>

Gridley, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Butte ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde 6.661'dir.

<span class="mw-page-title-main">Rocklin, Kaliforniya</span>

Rocklin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Placer ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde 60.344'tür.

<span class="mw-page-title-main">McFarland, Kaliforniya</span>

McFarland, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Kern ilçesinde yer alan bir şehirdir. 26 Kasım 2009 tarihinde yapılan bir nüfus sayımına göre şehrin nüfusunun 19.044 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">San Dimas, Kaliforniya</span>

San Dimas, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Los Angeles ilçesinde yer alan bir şehirdir. 26 Kasım 2009 tarihinde yapılan bir nüfus sayımına göre şehrin nüfusunun 33,3716 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ridgecrest, Kaliforniya</span>

Ridgecrest, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Kern ilçesinde yer alan bir şehirdir. 26 Kasım 2009 tarihinde yapılan bir nüfus sayımına göre şehrin nüfusunun 27,616 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sierra Madre, Kaliforniya</span>

Sierra Madre, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Los Angeles ilçesinde yer alan bir şehirdir. 26 Kasım 2009 tarihinde yapılan nüfus sayımına göre şehrin nüfusunun 10,917 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">South Gate, Kaliforniya</span>

South Gate, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Los Angeles ilçesinde yer alan bir şehirdir. 26 Kasım 2009 tarihinde yapılan nüfus sayımına göre şehrin nüfusunun 94,396 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selma, Kaliforniya</span>

Selma, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Fresno ilçesinde yer alan bir şehirdir. 26 Kasım 2009 tarihinde yapılan nüfus sayımına göre şehrin nüfusunun 23,219 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Walnut, Kaliforniya</span>

Walnut, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Los Angeles ilçesinde yer alan bir şehirdir. 26 Kasım 2009 tarihinde yapılan nüfus sayımına göre şehrin nüfusunun 29,172 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Shafter, Kaliforniya</span>

Shafter, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan ve Bern ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde 16.988'dür.

<span class="mw-page-title-main">Damaskinos Papandreu</span> Atina ve Tüm Yunanistan Başpiskoposu, Yunan Politikacı

Başpiskopos Damaskinos Papandreou, 1941'den ölümüne kadar Atina'nın başpiskoposu ve Yunanistan başbakanı idi. Ayrıca, 1944'te Alman işgal kuvvetinin çekilmesi ile II. Dünya Savaşı'nın Yunanistan'a dönüşüyle 1946'da Yunanistan'ın naipliğini yapıyordu. Rolü, II. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan'ın Alman işgalinden kurtuluşu ile Yunan İç Savaşı arasında idi.

Kaliforniya tarihi şu dönemlere ayrılabilir: Kızılderili dönemi, Avrupalıların keşif dönemi (1542-1769), İspanyol sömürge dönemi (1769-1821), Meksika dönemi (1821-1848) ve Amerika Birleşik Devletleri dönemi. Kaliforniya, Kolomb öncesi Kuzey Amerika'da kültürel ve dilsel olarak en çeşitli alanlardan biriydi. İspanyol kaşiflerin bölgeyle temasından sonra, Yerli Amerikalıların çoğu Avrupa'dan gelen hastalıklardan dolayı öldü.