İçeriğe atla

Kaliforniya Körfezi

Kaliforniya Körfezi
Havza
Ülke(ler)Meksika
KonumKuzey Amerika
Koordinatlar28°K 112°B / 28°K 112°B / 28; -112
Ada(lar)Tiburón Adası, Ángel de la Guarda Adası
Genel bilgiler
Aktığı yerBüyük Okyanus
TürKörfez
Akarsu (gelen)Colorado Nehri
Uzunluk1.126 km (700 mi)
Genişlik48-241 km (30-150 mi)
Yüzölçümü160.000 km2 (62.000 sq mi)
Wikimedia Commons
Harita
Konum Meksika
KriterDoğal: vii, ix, x
Referans1182
Tescil2005 (29. oturum)
BölgeLatin Amerika ve Karayipler

Kaliforniya Körfezi (Cortez Denizi, Cortés Denizi veya Vermilion Denizi olarak; İspanyolca Mar de Cortés veya Mar Bermejo veya Golfo de California olarak da bilinir), Baja California Yarımadası'nı Meksika anakarasından ayıran su kütlesidir. Baja California, Baja California Sur, Sonora ve Sinaloa eyaletleri arasındaki yaklaşık 4000 km'lik (2500 mil) bir kıyı şeridi ile sınırlandırılmıştır. Kaliforniya Körfezi'ne akan nehirler arasında Colorado, Fuerte, Mayo, Sinaloa, Sonora ve Yaqui bulunur. Körfezin yüzey alanı yaklaşık 160,000 km2 (62,000 mi2)'dir.

5.000'den fazla mikro-omurgasız hayvana ev sahipliği yapan Körfez'in dünyadaki en zengin çeşitlilik gösteren denizlerden biri olduğu düşünülmektedir.[1] Bir milyondan fazla insana ev sahipliği yapan Baja California, Güneydoğu Asya'daki Malay Yarımadası'ndan sonra dünyadaki ikinci en uzun yarımadadır.[2] Kaliforniya Körfezi'nin bir bölümü UNESCO tarafından bir Dünya Mirası alanı olarak ilan edilmiştir.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Brusca, Richard C. (Editor) (2010). The Gulf of California: Biodiversity and Conservation. University of Arizona Press. s. 354 sayfalar.  Sınırın her iki tarafındaki araştırmacılar tarafından, körfezin sularındaki tür çeşitliliğine yönelik tehditler üzerine yapılan çalışmalar.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ernesto Campos, Alma Rosa de Campos & Jesús Angel de León-González (2009). "Diversity and ecological remarks of ectocommensals and ectoparasites (Annelida, Crustacea, Mollusca) of echinoids (Echinoidea: Mellitidae) in the Sea of Cortez, Mexico". Parasitology Research. 105 (2). ss. 479-487. doi:10.1007/s00436-009-1419-8. 
  2. ^ Richard C. Brusca (1973). A Handbook to the Common Intertidal Invertebrates of the Gulf of California. Tucson, Arizona: University of Arizona Press. ss. 10-15. ISBN 0-8165-0356-7. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meksika</span> Kuzey Amerika yer alan bir ülke

Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,

<span class="mw-page-title-main">Arizona</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Arizona, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısında bulunan bir eyalettir. 50 eyaletin 6. büyük ve 14. kalabalık eyaletidir. Başkenti ve en büyük şehri Phoenix'tir. Arizona, Dört Köşe bölgesini kuzeyde Utah, kuzeydoğuda Colorado ve doğuda New Mexico ile paylaşıyor; diğer komşu eyaletleri batıda Nevada ve Kaliforniya, güneyde ve güneybatıda Meksika eyaletleri Sonora ve Baja California'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Kaliforniya veya California, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında bir eyalettir. Doğusunda Nevada, güneydoğusunda Arizona, batısında Pasifik Okyanusu, kuzeyinde Oregon ve güneyinde Meksika'nın Baja California eyaleti ile sınırlanan eyalet, Amerika'nın üçüncü büyük ve 39,5 milyonu aşkın nüfusuyla en kalabalık eyaletidir. Aynı zamanda Kuzey Amerika'daki en kalabalık, dünyanın ise 34. en kalabalık yönetim birimidir. Büyük Los Angeles Alanı ve San Francisco Körfez Bölgesi, sırasıyla ABD'nin ikinci ve beşinci en kalabalık metropolitan alanıdır; ilki 18,7 milyondan fazla, ikincisi ise 9,6 milyondan fazla nüfusa sahiptir. Sacramento eyaletin başkentidir, Los Angeles eyaletteki en kalabalık şehirdir ve ülkenin ikinci kalabalık şehridir. Los Angeles İlçesi ülkenin en kalabalık ilçesidir, San Bernardino İlçesi ise ülkenin alan açısından en büyük ilçesidir. Hem şehir hem de ilçe olan San Francisco, New York City'nin beş ilçesinden dördünün arkasında, ülkedeki en yoğun nüfuslu büyük şehir ve ülkedeki en yoğun nüfuslu beşinci ilçedir.

<i>Jarhead</i> (film)

Jarhead, 2005 ABD yapımı film.

<span class="mw-page-title-main">Deniz</span> büyük ve genellikle tuzlu su

Deniz, bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su kütlesi. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Asya</span> Orta Doğu ve Kafkasların bir bölümünü kapsayan bölge

Batı Asya, Asya'nın en batıdaki bölgesidir. Anadolu, Arap Yarımadası, İran, Mezopotamya, Levant bölgesi, Kıbrıs adası, Sina Yarımadası ve Transkafkasya'yı (kısmen) kapsamaktadır. Bölgenin Mısır'da bulunan Süveyş Kanalı ile Afrika'dan, Türk Boğazları'nın su yolları ve Büyük Kafkas Dağları ile Avrupa'dan ayrıldığı düşünülmektedir. Doğusunda Güney Asya, kuzeydoğusunda Orta Asya bulunmaktadır. Bölgeyi sekiz deniz çevrelemekte : Ege Denizi, Karadeniz, Hazar Denizi, Basra Körfezi, Umman Denizi, Aden Körfezi, Kızıldeniz ve Akdeniz.

<span class="mw-page-title-main">San Francisco Körfez Bölgesi</span>

Bilinen adıyla Körfez Bölgesi olarak bilinen San Francisco Körfez Bölgesi, Kaliforniya'nın San Francisco Körfezi'ni çevreleyen ve içeren bir bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Basra Körfezi</span> Arabistan Yarımadasının kuzeyi ile İranın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusuna bağlı koy

Basra Körfezi,, Arap Yarımadası'nın kuzeyi ile İran'ın güneybatısı arasında kalan Hint Okyanusu'na bağlı körfez. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz yatakları bu bölgede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik beyaz yanlı yunusu</span>

Pasifik beyaz yanlı yunusu, yunusgiller (Delphinidae) familyasından Lagenorhynchus cinsindeki altı yunus türünden biridir. Çok hareketli olan bu yunus türü Kuzey Pasifik Okyanusu'nun serin ve ılık sularında bulunur.

<i>Stenocereus thurberi</i> Meksika ve ABDde bulunan Stenocereus cinsinden bir kaktüs türü

Stenocereus thurberi, Meksika ve ABD'de bulunan Stenocereus cinsinden bir kaktüs türüdür. Kayalık çöllerde bulunur. İki tanede dağılımı ve yüksekliğinden ayırt edilebilecek alt türü bulunmaktadır. O kadar ünlü bir kaktüs türüdür ki ABD'de Arizona eyaleti Sonora çölünde bu türden kaktüsleri Org Borulu Kaktüs Ulusal Anıtı olarak ilan etmiştir, UNESCO tarafından miras olarak kabul edilmiştir..

<span class="mw-page-title-main">Colorado Çölü</span> önemli bir kısmı güneybatı ABDde, bir kısmı da Meksikada olan çöl

Colorado Çölü, önemli bir kısmı güneybatı ABD'de Kaliforniya ve Arizona eyaletlerinde ve bir kısmı da kuzeybatı Meksika'da Sonora, Baja California ve Baja California Sur eyaletlerinde bulunan ve Sonora Çölü'nün kuzeybatıya doğru bir uzantısı olan bir çöldür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kaliforniya</span>

Güney Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindenin güneyini kapsayan bir bölgedir. Bölge 10 ilden oluşur. Bölgenin en önemli illeri Imperial, Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, Santa Barbara ve Ventura'dır. Bölgenin nüfusu 22 milyon olup Kaliforniya'nın büyük bir nüfusunun parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kaliforniya</span>

Kuzey Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindenin kuzeyini kapsayan bir bölgedir. Eyaletin kuzeyinde 48 ilçe güneyinde ise Güney Kaliforniya'nın 10 ilçesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Bölgesi</span>

Altın Bölgesi, ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nin kuzey kesiminde, Sierra Nevada sıradağlarının batı yamaçlarında bulunan tarihi bir bölgedir. Kaliforniya Altına Hücum döneminde 1949 yılına ithafen 49'lular olarak bilinen göçmenlerin dalgalarını çeken en başta altın madenleri olmak üzere çeşitli maden yatakları ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Carpentaria Körfezi</span>

Carpentaria Körfezi, Avustralya'nın kuzeyinde yer alan, kuzeyinde Arafura Denizi'nin doğrusu ile sınırlanmış körfezdir. Kuzey sınırı genellikle kuzeydoğuda Queensland, Slade Point'ten batıdaki Kuzey Bölgesi Cape Arnhem'e doğru bir çizgi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Baja Med</span> Asya ve Akdeniz mutfağı karışımı mutfak kültürüdür

Baja Med, chicharrón ve cotija peyniri gibi Meksika mutfağının zeytinyağlı Akdeniz mutfağından ve limon otlu Asya mutfağından oluşan füzyon mutfakdır. Baja Med yemekleri, Baja California'nın taze ürünlerini ve deniz ürünlerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sonora Çölü</span>

Sonora Çölü, Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Arizona ve Kaliforniya, Kuzeybatı Meksika'daki Sonora, Baja California ve Baja California Sur'un büyük bölümlerini kapsayan bir Kuzey Amerika çölü ve ekolojik bölgesidir. Meksika'daki en sıcak çöldür. 260.000 kilometrekare (100.000 sq mi) bir alana sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri-Meksika sınırının batı kısmı Sonora Çölü'nden geçer.

<span class="mw-page-title-main">Deniz ineklerinin evrimi</span>

Sirenia, modern "deniz inekleri" ve onların soyu tükenmiş akrabalarından oluşan plasentalı memeliler takımıdır. Onlar var olan tek otçul deniz memelileri ve tamamen suda yaşayan tek otçul memeli grubudur. Deniz ineklerinin 50 milyon yıllık bir fosil kaydına sahip olduğu düşünülüyor. Oligosen ve Miyosen sırasında mütevazı bir çeşitlilik elde ettiler, ancak o zamandan beri iklimsel soğuma, oşinografik değişiklikler ve insan müdahalesinin bir sonucu olarak azaldılar. Gruba dahil yaşayan iki cins ve dört tür mevcuttur: Atlantik kıyıları boyunca Amerika ve Batı Afrika'nın nehirleri ve kıyılarında yaşayan üç denizineği türünü içeren Trichechus ve Hint Okyanusu ile Pasifik okyanusunda bulunan Dugong.

<span class="mw-page-title-main">Álamos</span>

Alamos, Meksika'nın kuzeybatısındaki Sonora eyaletinin Álamos Belediyesi'ne bağlı bir kasabadır.