
Kaliforniya veya California, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında bir eyalettir. Doğusunda Nevada, güneydoğusunda Arizona, batısında Pasifik Okyanusu, kuzeyinde Oregon ve güneyinde Meksika'nın Baja California eyaleti ile sınırlanan eyalet, Amerika'nın üçüncü büyük ve 39,5 milyonu aşkın nüfusuyla en kalabalık eyaletidir. Aynı zamanda Kuzey Amerika'daki en kalabalık, dünyanın ise 34. en kalabalık yönetim birimidir. Büyük Los Angeles Alanı ve San Francisco Körfez Bölgesi, sırasıyla ABD'nin ikinci ve beşinci en kalabalık metropolitan alanıdır; ilki 18,7 milyondan fazla, ikincisi ise 9,6 milyondan fazla nüfusa sahiptir. Sacramento eyaletin başkentidir, Los Angeles eyaletteki en kalabalık şehirdir ve ülkenin ikinci kalabalık şehridir. Los Angeles İlçesi ülkenin en kalabalık ilçesidir, San Bernardino İlçesi ise ülkenin alan açısından en büyük ilçesidir. Hem şehir hem de ilçe olan San Francisco, New York City'nin beş ilçesinden dördünün arkasında, ülkedeki en yoğun nüfuslu büyük şehir ve ülkedeki en yoğun nüfuslu beşinci ilçedir.

California Institute of Technology veya Türkçe karşılığı ile Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, Los Angeles şehrinin Pasadena mahallesinde bulunan, bilim ve teknoloji dallarına ağırlık vermiş bir teknik üniversitedir. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ayrıca ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA)'ya ait Jet Propulsion Laboratory'nin yönetimi ve işletiminden de sorumludur. Öğrenci sayısı yaklaşık 2100 olan küçük bir okul olmasına rağmen Nobel ödülleri, öğretim üyelerinin yaptığı yayınlara verilen referanslar ve çeşitli üniversite sıralamaları gibi ölçütlerle dünyanın ilk on üniversitesi arasında yer alır. Uluslararası üniversite sıralamaları yapan saygın kuruluşların bazıları tarafından dünyanın en iyi üniversitesi ve en iyi teknik üniversitesi; bazıları tarafından ise en iyi ikinci teknik üniversitesi olarak değerlendirilmiştir.

Galatasaray Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ve Sarıyer ilçesinde yer alan müzeler.

Georges Cuvier Fransız bilim insanı ve devlet yöneticisi. Cuvier, neredeyse hiç kimseden yardım almadan, tek başına, bir bilim dalı olan omurgalı paleontolojisini kurmuş ve organizma biyolojisindeki en güçlü araçlardan biri olan karşılaştırmalı yöntemleri geliştirmiştir. Bu nedenle bazı bilim tarihçileri tarafından omurgalı paleontolojisi, karşılaştırmalı anatomi ve jeolojik tarihlendirme bilimlerinin temellerini atmasından ötürü onu "üç bilim dalının kurucusu" olarak nitelendirilmektedir.

İnsan evrimi zaman çizelgesi, insan türlerinin evrimindeki belli başlı önemli olayları ve insan atalarının evrimsel tarihlerini özetlemektedir. Bunun yanında Homo sapiens türünün atası olabilecek canlıların, tür ve cinslerin kısa bir açıklamasını içerir. Temel olarak Abiyogenez'in konusu olan yaşamın kökeni bu zaman çizelgesinde konu edinmemiş olup insanın oluşumuna götüren ön ataların olası bir soy çizgisi ele alınmıştır. Bu zaman çizelgesi, paleontoloji, gelişim biyolojisi ve morfoloji alanında elde edilen verilerin yanında anatomik ve genetik veri çalışmalarına da dayanır. İnsan evriminin tüm yönleriyle araştırılması antropolojinin önemli bir bileşenidir.

Dromaeosaurus, Geç Kretase devri'nde batı Amerika'da ve Kanada'da yaşamış, paravian Theropod dinozor cinsidir.

Eel Nehri Atabaskları, Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeybatı Kaliforniya eyaletinde Eel Nehri civarında yaşayan ve adlarını da buradan alan, avcı ve toplayıcı, animist ya da şamanist Kaliforniya Kızılderilileri kültür grubundan Kızılderili halkı. Atabaskların Pasifik Atabaskları grubunun Kaliforniya Atabaskları alt grubunda yer alırlar. Diğer ABD Kızılderilileri gibi Eel Nehri Atabaskları da yasal olarak Kızılderili rezervasyonu adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

Vintu dilleri, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Kaliforniya eyaletinin kuzey merkezinde yaşayan Vintu halkları tarafından konuşulan Amerind Kızılderili dil ailesi. Biri tükenmiş olan diğerleri de tükenmekte olan dört dilden oluşur.

Antioch, ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Contra Costa ilçesinde bulunan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 102.372'dir.
Canan Tolon, Türk,ressam, enstalasyon sanatçısı.

Budd Sahili, Antarktika'da Wilkes Toprakları'nda bulunan bir kıyıdır. Kıyı, Hatch Adaları ve Waldron Burnu arasında yer almaktadır. İlk olarak Şubat 1840 tarihinde Charles Wilkes önderliğindeki ABD Keşif Gezisi tarafından keşfedilmiş olup adını Amerikan deniz subayı Thomas A. Budd'dan almaktadır.

Knox Sahili, Antarktika'da Wilkes Toprakları'nda bulunan bir kıyıdır. Kıyı, Hatch Adaları ve Hordern Burnu arasında yer almaktadır. İlk olarak Şubat 1840 tarihinde Charles Wilkes önderliğindeki ABD Keşif Gezisi tarafından keşfedilmiş olup adını Amerikan deniz subayı Samuel R. Knox'tan almaktadır.

Sabrina Sahili, Antarktika'da Wilkes Toprakları'nda bulunan bir kıyıdır. Kıyı, Hatch Adaları ve Waldron Burnu arasında yer almaktadır. İlk olarak Şubat 1840 tarihinde Charles Wilkes önderliğindeki ABD Keşif Gezisi tarafından keşfedildi. 1931 yılında Douglas Mawson yönetimindeki Britanya Avustralya Yeni Zelanda Antarktik Araştırma Seferi bu boylamda, Balleny ve Wilkes tarafından bildirilenden yaklaşık bir derece daha güneydeki arazi boylamını keşfetti.

Adelaide Adası, Antarktika Yarımadası'nın batısında bulunan bir adadır. Ada, Marguerite Körfezi'nin kuzey tarafında yer almakta olup 139 kilometre uzunluğunda ve 37 kilometre genişliğinde büyük bir buzla kaplıdır. Ada, Arjantin, Birleşik Krallık ve Şili tarafından hak iddia edilmektedir.

Paleobiyoloji Veritabanı, fosil hayvanların, bitkilerin ve mikroorganizmaların dağılımı ve sınıflandırılması hakkında bilgi için çevrimiçi bir kaynaktır.

Alcide Charles Victor Marie Dessalines d'Orbigny, zooloji, paleontoloji, jeoloji, arkeoloji ve antropoloji dahil olmak üzere birçok alanda katkılarda bulunan bir Fransız doğa bilimcidir.

William Diller Matthew FRS özellikle memeli fosilleri üzerinde çalışan Kanadalı-Amerikalı bir omurgalı paleontologudur. Mineraloji, petrolojik jeoloji biri botanik, biri trilobitler üzerine birkaç erken makale yayımladı ve daha sonra bilinen en eski terapsit olduğu ileri sürülen Tetraceratops insignis'i tanımladı.

Pasifik Astronomi Topluluğu (ASP), 1 Ocak 1889'daki güneş tutulmasının hemen ardından, 7 Şubat 1889'da San Francisco'da kurulmuş bir Amerikan bilim ve eğitim kuruluşudur. Adını Pasifik Kıyısındaki kökenlerinden alır, ancak bugün tüm ülkede ve dünyada üyeleri vardır. Kâr amacı gütmeyen kuruluş yasal statüsüne sahiptir.

Charles Lewis Camp, Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışan paleontolog ve zoolog. 1930'da Plarias Ocağı'ndaki kazılarda ve 1960'larda şu anda Berlin-Ichthyosaur Eyalet Parkı olan kırk Shonisaurus iskeletinin keşfinde yer aldı. Camp, 1930'dan 1949'a kadar Kaliforniya Üniversitesi Paleontoloji Müzesi'nin üçüncü müdürü olarak görev yaptı ve 1939 ile 1949 arasında UC Berkeley Paleontoloji Bölümü'nün başkanı olarak görev yaptı. Camp, Shonisaurus ve Plotosaurus gibi bir dizi deniz sürüngeninin yanı sıra Segisaurus dinozorunun da adını verdi.

Omurgalı Hayvanlar Zooloji Müzesi , Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi bünyesinde bulunan bir doğa tarihi müzesidir. Müze, 1908 yılında hayırsever bir paleontoloji koleksiyoncusu olan Annie Montague Alexander öncülüğünde kurulmuştur. Alexander, 1907 yılında Üniversite'nin o dönemki başkanı Benjamin Ide Wheeler'a bir mektup yazarak, Kuzey Amerika'nın batı kıyısındaki memeli hayvanlar, kuşlar ve sürüngenlerin araştırılması için yıllık 7000 dolarlık bir bağış önerdi. Karşılığında ise yangına dayanıklı ve elektrikli bir binada bir doğa tarihi müzesinin kurulmasını istedi. Alexander, Amerikalı saha biyoloğu ve zoolog Joseph Grinnell'i (1877–1939) müze müdürü olarak tavsiye etti ve görev 1939'da ölünceye kadar Grinnell tarafından yürütüldü. 1940 yılında Alden Holmes Miller müzenin yönetimini devraldı ve 1965'teki ölümüne kadar müdür olarak görev yaptı.