İçeriğe atla

Kaliakra

Kaliakradaki ortaçağ döneminden bir kale
Kaliakra'nın konumu

Celigra Burun, Kelegra, Kalyakara, Kaligra (BulgarcaКалиакра Kaliakra) Bulgaristan'ın Kuzey Karadeniz kıyısının Güney Dobruca bölgesinde, 12 kilometre (7 mi) uzun ve dar bir burundur.

Kavarna'nın 12 kilometre (7 mi) doğusunda, Varna'nın 60 kilometre (37 mi) kuzeydoğusunda ve Mankalya'nın 65 kilometre (40 mi) güneybatısındadır. Kıyıdaki dik kayalıklar 70 metre (230 ft) denize doğru uzanır.[1]

Kaliakra yunusların ve karabatgillerin gözlenebileceği bir doğa rezervidir. Afrika'dan Doğu ve Kuzey Avrupa'ya uzanan büyük bir kuş göç yolu olan Via Pontica'nın üzerindedir. Birçok nadir ve göçmen kuş ilkbahar ve sonbahar aylarında burada görülebilir ve bu sahil şeridinde buğday ekili ve tepeli karabatak gibi nadir görülen kuşlar yuvalarını yapar. Rezervin diğer alanda ise ulu doğan, kara alınlı örümcek kuşu gibi kuşlar görülebilir.

Ayrıca Karvuna Prensliği'nin kısa ömürlü Orta Çağ başkentinin sur duvarları, hamamları ve Despot Dobrotitsa'nın ikametgâhnın kalıntıları da bulunmaktadır.[1] Küçük bir korunaklı plaja sahip olan Bolata Koyu doğa rezervinin bir parçası olan bir kanyonun ağzının hemen kuzeyinde yer almaktadır. "Kaliakra" adı Bizans Rum kökenlidir ve geleneksel olarak "Güzel Toprak" olarak çevrilir.[1][2]

Kaya plajı

Kaliakra ile ilgili en popüler efsane, saçlarını Osmanlılar tarafından yakalanmamak için saçlarını birbirlerine bağlayıp kendilerini Karadeniz'e atmayı tercih eden 40 Bulgar kızın öyküsüdur. Bu efsaneye adanmış bir dikilitaş 40 Bekar Kızın Kapısı adı verilen pelerin girişine yerleştirilmiştir.[3]

Başka bir efsane Aziz Nikolas'ın hikâyesini anlatıyor. Denizcilerin azizi olan Nikolas Osmanlılardan kaçması için Tanrı toprakları uzatarak bu burnu yapmış, ancak Osmanlılar yine de azizi ele geçirmişler. 1993 yılında buraya bir şapel inşa edildi. Aynı zamanda, Osmanlı egemenliği sırasında Müslüman Bektaşi azizi Sarı Saltık'ın kalıntılarının koruduğu bir derviş manastırının da burada bulunduğu söyleniyor.[3]

Üçüncü bir efsane Büyük İskender'in halefi Lisimahos'la ilgilidir. Lysimachus Kraliyet hazinesini ele geçirdi ve Kaliakra'ya kaçtı. Sonra tüm filosuyla birlikte büyük bir fırtınada öldüğü söyleniyor.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Нос Калиакра (Cape Kaliakra)" (Bulgarca). Visit.bg. 22 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2007. 
  2. ^ Трифонов, Трифон (2006). 700 наименования от българското черноморие (Bulgarca). ISBN 954-8991-33-0. 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2007. 
  3. ^ a b "Българските крепости — Калиакра" (Bulgarca). BulgarianCastles.com. 9 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2007. 
  4. ^ Димитров, Божидар (6 Mart 2006). "Цар Лизимах криел съкровища в Калиакра" (Bulgarca). Standart News. 28 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2007. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz</span> Avrupa ve Asya arasında yer alan bir iç deniz

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırcaali</span> Güney Bulgaristanda kent

Kırcaali, Güneydoğu Bulgaristan'da, Kırcaali ilinin ve Kırcaali beldesinin merkezi. Eylül 2022 verilerine göre nüfusu 51.841 kişidir. Şehirde tren istasyonu bulunmaktadır. Kırcaali'den Hasköy ve Gümülcine (Yunanistan) yönlerine karayolları uzanır. Kırcaali Barajı da şehrin yakınında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılırmak</span> Türkiye topraklarından doğup Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsu

Kızılırmak, eskiden Halis veya Alis, Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen bir nehir. 1.355 km. uzunluğu ile Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğini taşır. Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak, aralarında Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak gibi çok sayıda akarsu ve çayın sularını da toplayarak büyük bir kavis çizerek Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Denizi</span> Akdenizin parçası olan deniz

Ege Denizi veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir. Marmara Denizi ve Karadeniz'den Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile ayrılan bu denizin kuzey sınırları karalarla çizilmiş olmakla birlikte, güney sınırlarını Yunanistan'a bağlı adalar olan Rodos ve Girit çizer. Ege Denizi'nin tüm kıyıları Türkiye ve Yunanistan ile çevrilidir. Karadeniz üzerinden taşınan petrol ürünlerinin dünya pazarına ulaşmasında başlıca yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Bafa Gölü</span> Türkiyenin Aydın ve Muğla illerinde bir göl

Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nin en büyük gölü.

<span class="mw-page-title-main">Ohri</span>

Ohri, yaklaşık 42.000 kişilik nüfusu ile Kuzey Makedonya'nın en büyük sekizinci kentidir. İçinde bulunduğu eş isimli belediyenin idari koltuğudur ve ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü'nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Boğazı</span> Ege Denizi ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

Çanakkale Boğazı ya da tarihî adıyla Dardanelya, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Ege Denizi ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Musala</span>

Musala veya eski adıyla Tanrı Dağı, Bulgaristan'da, Rila Dağı’nın zirvesidir. Rila Millî Parkı sınırları içinde bulunur. Sadece Bulgaristan'ın değil, tüm Balkan Yarımadası’nın en yüksek dağıdır. Yüksekliği 2925 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları</span> Türk devlet kurumu

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye'deki demiryolu ulaşımının altyapısını geliştiren, düzenleyen ve kontrol eden resmî kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Eskikaraağaç</span>

Eskikaraağaç, Avrupa Leylek Köyü ya da Leylek Köyü Uluabat Gölü kıyısında, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Trakya</span> Türkiyenin coğrafi olarak Güneydoğu Avrupanın bir parçası olan bölümü

Doğu Trakya veya yaygın olarak sadece Trakya, Trakya bölgesinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmıdır. Türkiye'nin Avrupa'daki topraklarının tamamını oluşturur. Batısında Meriç nehri ve Yunanistan'a bağlı Batı Trakya, kuzeyinde Bulgaristan'da kalan Kuzey Trakya ve Karadeniz, doğu ve güneyde ise sırasıyla İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi ile çevrilidir. İstanbul kentinin tarihsel merkezi ve Edirne gibi önemli eski kentler bu bölgededir. Aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa ile olan kara yolu ve demiryolu bağlantıları Doğu Trakya'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Andreas</span> İsanın on iki havarisinden biri

Havari Andreas ; Andreas ya da Doğu Ortodoks geleneğinde İlk Çağrılan olarak da bilinir, İsa'nın on iki havarisinden biridir. Doğu Ortodokslarda Konstantinopolis ekümenik patriğinin Andreas'ın havari halefi olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Zağra</span> Merkez Bulgaristanda şehir

Eski Zağra, Bulgaristan'ın Eski Zağra ilinin idarî merkezi olan bir şehir. Bölgenin ekonomik merkezi olmasının yanında Bulgaristan'ın altıncı büyük şehridir. Osmanlı döneminde nüfusun büyük çoğunluğu Türk olan şehirde günümüzde 15.000'e yakın Türk yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Haliç-Karadeniz sahra hattı</span>

Haliç-Karadeniz sahra hattı, 1914 yılında İstanbul'da faaliyet gösteren Silahtarağa Elektrik Santrali'yle, şehrin kuzeyindeki linyit ocakları arasında kurulan demiryolu hattıdır. Faaliyete geçtiği ilk dönemlerde Zonguldak'tan çıkartılarak denizyoluyla İstanbul'a getirilen kömürü kullanan Silahtarağa Santrali, I. Dünya Savaşı yıllarında kömür temininde sıkıntı yaşamaya başladı. Zonguldak'tan kalkan Şirket-i Hayriye gemileri Karadeniz'de Rus donanması tarafından batırılıyordu. Şehirde elektrik üretilen tek tesisin kömür sıkıntısı yaşaması nedeniyle tüm şehrin elektriksiz kalması söz konusuydu. Bu yüzden işletmeci kuruluş olan Osmanlı Anonim Elektrik Şirketi en ucuz ve kısa yoldan kömür bulmak için birtakım çareler aramaya başladı. Sonuç olarak günümüzde Eyüpsultan ilçesi sınırları içinde kalan Ağaçlı köyündeki linyit ocaklarından çıkartılan kömürün yeni ihdas edilecek bir dekovil hattıyla santrale getirilmesi yönünde karar alındı. Dönemin etkili isimlerinden Enver Paşa bu işle bizzat ilgilendi. 1 Şubat 1915 tarihinde hattın ilk ayağı olan Silahtarağa-Ağaçlı arası dekovil hattının inşasına başlandı. Hattın yapımını Ayastefanos Şimendifer Alayı ve Çorlu Amele Taburu üstlendi. Hattın ilk ayağı kısa bir sürede bitirilip temmuz ayı içinde hizmete alındı. Ağaçlı kömürleri giderek katlanan elektrik gereksinimine yanıt veremez hâle gelince Çiftalan köyündeki ocaklarla da demiryolu bağlantısı kurulması kararlaştırıldı. Hattın ikinci ayağı için 30 Haziran 1916 tarihinde çalışmalara başlandı. Burası da 20 Aralık 1916 günü hizmete girdi. Hattın günlük kapasitesi sekizer vagonlu yirmidört çift katardı. Hat üzerinde günde ortalama 960 ton kömür taşınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Demirkapı (Tuna)</span>

Demirkapı Tuna Nehri’ndeki bir boğazdır. Tarihî dönemden beri bilinen ve kullanılan meşhur bir nehir boğazıdır. Boğaz, Sırbistan ve Romanya sınır hattının bir kısmını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E97</span> A sınıfı uluslararası bir e-yol

Avrupa E-yolu E97, uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Yol Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve Türkiye'yi birbirine bağlayan A sınıfı bir e-yoldur. Karayolu toplam 1.360 kilometre (850 mi) uzunluğundadır. Yol Kuzey Karadeniz bölgesini denizin doğu kıyılarındaki Güney Karadeniz bölgesine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Novorossiysk Petrol Boru Hattı</span>

Bakü-Novorossiysk boru hattı Bakü yakınlarındaki Sangachal Terminali'nden Rusya'nın Karadeniz kıyılarındaki Novorossiysk terminaline 1.330 kilometre (830 mi) uzanan uzun bir petrol boru hattıdır. Boru hattının Azerbaycandaki kısmı, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) tarafından işletilmektedir ve Rus kısmı ise Transneft tarafından.

<span class="mw-page-title-main">Rezve</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Kestiriç ilçesine bağlı yerleşim yeri

Rezve, Bulgarca: Резово Rezovo, Güneydoğu Bulgaristan'ın Burgaz ilindeki Tsarevo Belediyesi'nde yer alan, Yıldız Dağları'nın sahil kesiminde konumlanmış bir köy ve sahil beldesidir. Köy, Strandja Tabiat Parkı'nda bulunmaktadır. Karadeniz'e akan Mutludere'nin ağzında yatan Rezve, Bulgaristan'ın Karadeniz sahilinin en güney noktasında ve Avrupa Birliği anakarasının en güneydoğusunda konumlanmıştır. Sinemorets'in 11 kilometre güneyinde yer alan köy, Ahtopol'a 17, Lozenets'e 36 kilometre mesafededir. Mutludere, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki doğal sınırdır. Nehrin diğer ucunda Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki Beğendik köyü yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahtopol</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Kestiriç ilçesine bağlı kent

Ahtabolu veya Ahtenbolu, Güney Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında konumlanmış bir sahil kasabasıdır. Burgaz ilinin güneydoğusundaki bir burunda yer alan Ahtapol, Bulgaristan-Türkiye sınırına yakındır. Bulgaristan'ın en güneyindeki kasabalardan biridir. Istranca Doğa Parkı burada konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.