İçeriğe atla

Kalfayan Ermeni Okulu

Koordinatlar: 41°01′18″K 29°01′56″D / 41.02167°K 29.03222°D / 41.02167; 29.03222
Özel Kalfayan Ermeni İlkokulu ve Ortaokulu
Harita
Kuruluş1866
ÜlkeTürkiye
ŞehirÜsküdar, İstanbul
MüdürTamar Nergis
Müdür yardımcısıZülfikar Erocak
Eğitim diliTürkçe - Ermenice
Yabancı dil(ler)İngilizce
Resmî sitesikalfayan.k12.tr
Koordinat41°01′18″K 29°01′56″D / 41.02167°K 29.03222°D / 41.02167; 29.03222

Özel Kalfayan Ermeni İlkokulu ve Ortaokulu, Türkiye'nin İstanbul kentinin Üsküdar ilçesinde bulunan Ermeni okulu. İlkokul ve ortaokul seviyelerinde eğitim veren okul 1895'te kurulmuştur.[1] Rahibe Sırpuhi Nışan Kalfayan tarafından 1866'da Halıcıoğlu'nda kurulan okul 1900 yılına kadar yetimhane ve el sanatları okulu olarak hizmet vermiştir. 1928'de yatılı okula çevrilen okul 1971'de Boğaziçi Köprüsü inşaatı için istimlak edilerek yıkıldığı için okul Üsküdar'a taşınmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Okulun Tarihçesi". Resmi site. 17 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2015. 
  2. ^ "Kalfayan Ermeni İlkokulu ve Ortaokulu". Türkiye: Türkiye Ermenileri Patrikliği. 1 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bandırma</span> Balıkesir iline bağlı bir ilçe

Bandırma, Marmara Denizi'nin güneyinde, Bandırma Körfezi'nin en iç kısmında merkezlenen Balıkesir iline bağlı bir ilçedir. Altıeylül ve Karesi'nin ardından, nüfus bakımından Balıkesir'in üçüncü büyük ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşa, İzmir</span> İzmirin ilçesi

Kemalpaşa, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin batısında Bornova ve Buca, güneyinde Torbalı ve Bayındır ilçeleri, kuzeyinde Manisa ilinin Yunusemre ve Şehzadeler ilçeleri, doğusunda ise Turgutlu ilçesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçedir. Kocaeli Yarımadası'nın batı kesiminde yer alan Üsküdar, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir. İlçe 33 tane mahalleden oluşmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirilen İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması'nda tüm ilçeler arasında 7. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlkokul</span> çocukların yaklaşık beş ila on iki yaşları arasında eğitim aldıkları okul

İlkokul, çocukların okul öncesi eğitiminden sonra başlayacağı ilk öğretimi ifade eder. Erken çocukluk eğitimi ve çocuk bakımı'nda önemli yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Sultanbeyli</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Sultanbeyli, İstanbul ilinin bir ilçesidir. İlin Anadolu yakasında yer alır. Sultanbeyli İlçesi güneybatıda Kartal, doğuda Pendik, kuzeybatıda Sancaktepe ilçelerine komşudur. Sultanbeyli adı "Sultanbeyli'nin yeri" olarak bilinirken daha sonra "Sultan Beyliği Çiftliği", "Sultan Beyliği" daha sonra da "Sultanbeyli" olarak kullanılagelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orhangazi</span> Bursa ilçesi

Orhangazi, Marmara Denizi'nin güneyinde bulunan, İznik Gölü'nün batısında yer alan Bursa ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazilli</span> Aydının ilçesi

Nazilli, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin en büyük nüfusa sahip olan ikinci ilçesidir. Aydın-Denizli Karayolu, İzmir-Denizli demiryolu üzerinde; Efeler ilçesine 45 km, Denizli'ye 81 km uzaklıkta bulunmaktadır. Yüzölçümü 664 km², nüfusu ise 2022 ADNKS verilerine göre 162,737'dir.

<span class="mw-page-title-main">Körfez, Kocaeli</span> Kocaelinin ilçesi

Körfez ya da eski adıyla Yarımca Kocaeli'nin bir ilçesidir. Bu ilçe batıda Gebze ve Dilovası, kuzeyde Şile ve doğuda Derince ilçeleriyle çevrilidir. TÜPRAŞ, PETKİM, İGSAŞ gibi büyük sanayi kuruluşları bu ilçede bulunmaktadır. İlçede eskiden içme suyu ihtiyacının karşılandığı bir gölet bulunmaktadır. Gölet, 1951'den 1989 yılına kadar ilçeye su vermiştir. Günümüzde ise hizmet dışıdır. İlçenin merkezi olan kasabanın eski adı Yarımca olup, 26 Eylül 1934 tarihine kadar Gebze'ye bağlı bir köydü. Bu tarihte İzmit merkez ilçesine bağlanan Yarımca, 3 Mayıs 1964'te belde olmuştur. 1987'de Çerkeşli köyü hariç Gebze'nin Hereke bucağı, merkez ilçenin batısındaki bazı köylerin ve Gebze'nin Mollafenari bucağına bağlı Duraklı ve Hatipler köyünün katılımıyla ilçe olmuştur. İlçe bugünkü sınırlarına 1989'da Duraklı ve Hatipler köyünün Gebze'nin Mollafenari bucağına dönüşüyle ulaşmıştır. Bu sınırlar içerisinde ilçe merkezi, Hereke Bucağı, Kirazlıyalı Beldesi ve toplam 16 ayrı köy yer almaktaydı. 2009 yılında Hereke ile Kirazlıyalı'nın belediyelerinin kapatılması ve 2012 yılından itibaren Büyükşehir Yasası uygulamasıyla köylerin mahalleye dönüşmesi sonucu, ilçenin mahalleleri son şeklini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ortaokul</span> öğrencileri genel eğitim yoluyla bir yandan hayata, bir yandan da liseye hazırlayan, genellikle dört yıllık ortaöğretim okulu:

Ortaokul, ilkokulu takip eden eğitim dönemine verilen isimdir.

Mıgırdiç Margosyan, Aras Yayıncılık'ın kurucularından Türkiye Ermenisi öğretmen, yazar ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Selamsız</span>

Selamsız, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı semtlerden biridir. Büyük ölçüde Selami Ali ve Murat Reis mahallelerine yayılan semtin kuzeyinde Sultantepe, kuzeyinde ve kuzeydoğusunda İcadiye, doğusunda Altunizade, güneyinde Valide-i Atik, batısındaysa Mimar Sinan mahalleleri yer alır. Semtin adının, bölgedeki bir cami, bir tekke, bir hamam ve bir çeşmeye adını veren Şeyh Selami Ali'den geldiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şemsipaşa İlköğretim Okulu</span>

Şemsipaşa İlköğretim Okulu, 1758 yılında Üsküdar'da açılan, İstanbul'un en eski ilköğretim okuludur. Ayazma Camii'nin karşısındadır. Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnsuyu, Cihanbeyli</span>

İnsuyu, Konya ili Cihanbeyli ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üsküdar Lisesi</span> Üsküdarda bir lise

İstanbul Üsküdar Lisesi 1938 yılında eğitim ve öğretim hayatına başlamıştır. İcadiye Mahallesi'nde bulunmaktadır. Proje okuludur, her yıl yapılan LGS ile öğrenci alımı yapmaktadır.

Türkiye'de din, çeşitli dinî inançlardan oluşur. Ülkedeki en yaygın dinin İslam olduğu bilinmekle beraber, bu dine mensup kişilerin oranına ilişkin yayınlanan veriler çelişkilidir. Pew Araştırma Kuruluşu'nun yayımladığı 2012 yılı raporuna göre Müslümanların nüfusa oranı %98'dir. Sabancı Üniversitesi'nin katkılarıyla yapılan bir ankete göre de bu oran %98,3'e ulaşmaktadır. Ipsos'un 2016 tarihli anketine göre Türkiye'deki Müslümanlar nüfusun %82'sini oluşturmaktadır. Optimar'ın 2019'da yayınladığı ankete göre ise Müslümanların nüfusa oranı %89,5'tir. 2021 KONDA anketine göre insanların %92'si Müslüman olarak tanımlandı.

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir. Türkiye'de zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasını ve eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde kademelendirilmesini öngören İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni, 20 Şubat 2012 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin beş Grup Başkanvekili TBMM'ye sundu. Kamuoyunda büyük tartışma yaratan kanun teklifi TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda 11 Mart 2012'de kabul edildi. 6287 No'lu bu kanun, 11 Nisan 2012'de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Getronagan Ermeni Lisesi</span>

Getronagan Ermeni Lisesi, İstanbul'un Karaköy semtinde bulunan ve Ermeni cemaatine ait bir okul. Patrik Boğos Başpiskopos Taktakyan (1794-1872), yazdığı 1864 tarihli bir mektupta Amenapırgiç Mektebi'nin İstanbul dışından gelen öğrenciler için merkezî bir okul haline getirilmesi kararını dile getirmiştir. Artan öğrenci sayısı ile mevcut bina yetersiz kalmış ve 1872'de yeni bir bina planı hazırlanmıştır. 1874'te patrik seçilen Nerses II. Varjabedyan ilkokuldan mezun olan öğrencilerin yükseköğretim sıkıntılarını gidermek amacıyla yeni bir okul kurma fikrini ortaya atmıştır. Bu fikir üzerine toplanan kurul sonucunda alınan bir dizi karardan şöyledir:

<span class="mw-page-title-main">Esayan Ermeni Okulu</span> İlkokul, ortaokul ve lise

Esayan Ermeni Okulu Türkiye'nin İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesinde bulunan Ermeni okulu. İlkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde eğitim veren okul 1895'te kurulmuştur. 1913'te karma eğitime başlayan okul I. Dünya Savaşı sırasında hemşirelere tahsis edilmiş, 1921'de Türkiye'nin ilk laboratuvarına evsahipliği yapmış, 1922'de bir bölümü yetimhane olarak kullanılmış ve 1923'te yeniden eğitime başlamıştır.

Yeşilköy Ermeni İlk ve Ortaokulu Türkiye'nin İstanbul kentinin Bakırköy ilçesinde bulunan Ermeni okulu. 1954 yılında semtte açılan anaokulundan sonra semtte artan Ermeni nüfusunun ihtiyaçları doğrultusunda 1957'de kurulmuştur. Okul 2003 yılında yenilenmiştir. Okul, Yeşilköy Surp İsdepanos Ermeni Kilisesi, Mektebi ve Mezarlığı Vakfı tarafından kurulmuştur ve yönetilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. dönem Halkların Demokratik Partisinden İstanbul milletvekili Garo Paylan okulun kurucu temsilcisidir.

Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Türkiye'nin İstanbul ilinde yer alan bir özel yabancı lise. Beyoğlu ilçesinde bulunan okul 1870 yılında kurulmuştur.