İçeriğe atla

Kalenderhane (anlam ayrımı)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.

Ekrem Hakkı Ayverdi, Türk mühendis, mimar, tarihçi, yazar. Türk mimarisine çok sayıda eser kazandırmış ve pek çok eseri de restore etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kalenderhane Camii</span> İstanbulda bir cami

Kalenderhane Camii ya da eski adıyla Theotokos Kyriotissa Kilisesi, İstanbul'un Vefa semtinde Doğu Roma döneminden kalma bir yapıdır. Bozdoğan Kemeri'nin en doğu ucunun güneyinde yer alır. Doğu Ortodoks Kilisesi formundadır. 18. yüzyılda Osmanlı'lar tarafından camiye çevrilmiştir. Yüksek olasılıkla kilise ilk durumunda Theotokos Kyriotissa'ya adanmıştı. Yapı, Yunan haçı kemerli Bizans kilisesi örneğinin var olan birkaç örneğinden birini temsil eder. Plan ve üslup özelliklerine göre binanın 9. veya 10. yüzyıla ait olduğu varsayılır.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

Zekaizade Ahmet Irsoy,. Klasik Türk müziği bestekârı. Hafız Mehmed Zekai Dede ile eşi Fatma Hanım'ın iki çocuğundan ikincisi.

<span class="mw-page-title-main">Vefa Kilise Camii</span>

Molla Gürânî Câmii, Vefa Kilise Camii İstanbul'un Vefa semtinde, kiliseden camiye çevrilmiş bir dinî yapıdır. Kilise iken adı, Aziz Teodoros Kilisesi'dir.. Muhtemelen Aziz Theodoros'a adanmıştı. Kompleks, Bizans mimarisinin Komnenos ve Paleologos dönemlerine ait bir örneğidir. Vefa Kilise Camii Doğu Ortodoks kilisesi formunda olup Yunan haçı planına göre yapılmıştır. İstanbul'un fethi'nden sonra cami olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Bulvarı, İstanbul</span>

Atatürk Bulvarı, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir yoldur. Tarihî yarımadayı Beyoğlu yakasına bağlayan anayollardan biridir. Aksaray semtinde Millet, Ordu ve Gazi Mustafa Kemal Paşa caddelerinin kesiştiği noktada bir dörtyoldan başlayarak Unkapanı-Küçükpazar bölgesinde Haliç'i aşan Atatürk Köprüsü'ne bağlanarak sonlanır. Bulvarın sağ tarafında güneyden kuzeye Kemalpaşa, Kalenderhane, Mollahüsrev, Hacıkadın, Yavuzsinan; sol tarafında ise güneyden kuzeye İskenderpaşa, Zeyrek ve Cibali mahalleleri bulunur. Caddenin kuzey ucuna yakın bir noktada Saraçhane semtinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası ve Bizans döneminden kalma Bozdoğan Kemeri bulunmaktadır. Unkapanı bölgesinde kentin en eski organize ticaret alanlarından İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, tarihî Şepsefa Camii ve Zeyrek Camii bulunmaktadır.

Balabanağa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Kalenderhane ve Süleymaniye; batısında Kemalpaşa; doğusunda Beyazıt; güneyinde ise Mimar Kemalettin mahalleleri bulunmaktadır.

Kemalpaşa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Kalenderhane; batısında İskenderpaşa; doğusunda Balabanağa; güneyinde ise Mesihpaşa mahalleleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kalenderhane</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kalenderhane, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Mollahüsrev; batısında Zeyrek; güneyinde Kemalpaşa; doğusunda Süleymaniye; kuzeydoğusunda ise Hoca Gıyasettin mahalleleri bulunmaktadır. Mahalle adını Osmanlı döneminde Kalenderi Dervişlerinin medrese olarak kullandığı Kalenderhane Camii'nden alır.

Mollahüsrev, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında Hacıkadın, Hoca Gıyasettin, Süleymaniye, Kalenderhane ve Zeyrek mahalleleri ile komşudur.

Vezneciler, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Balabanağa, Kalenderhane ve Kemalpaşa mahallelerinin bir kısmına yayılmaktadır. Beyazıt, Laleli, Süleymaniye ve Şehzadebaşı semtlerinin ortasında, merkezî bir konumda yer aldığından gün içinde oldukça işlek bir semt olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca İstanbul Üniversitesi'nin Fen ve Edebiyat fakülteleri bu semtte bulunmaktadır. İETT'nin Vezneciler kalkışlı otobüs hatları olmakla birlikte, Yenikapı - Taksim - Hacıosman metrosuna ait Vezneciler-İstanbul Üniversitesi istasyonu da bulunmaktadır.

Şehzadebaşı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Kemalpaşa ve Kalenderhane mahallelerinin bir bölümünü kapsamaktadır. Saraçhane, Vezneciler ve Unkapanı semtlerine yakınlığı nedeniyle oldukça işlek bir merkez konumundadır. M2 hattı Mart 2014'te hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vezneciler-İstanbul Üniversitesi</span> İstanbul metrosu istasyonu

Vezneciler-İstanbul Üniversitesi Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M2 Metro Hattı'nda yer alan ve 16 Mart 2014'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

Bozdoğan Su Kemeri ile Burmalı Minare Mescidi arasında yer alan, su kemerinin bitişiğinde ve günümüzde Kalenderhane Camii'nin olduğu alanda bulunan Bizans Dönemi hamam kalıntılarıdır. MS.4.yüzyıl sonu ile 5.yüzyıl başlarında inşa edilmişlerdir.Belki de çifte hamam olarak nitelendirilebilecek tesisin 6.yüzyıln ortalarına doğru kısmen kullanımdan çıkmış olabileceği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalenderhane, Karatay</span>

Kalenderhane, Konya ilinin Karatay ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'daki hamamlar listesi</span>

Bu maddede, İstanbul'daki kayda değer hamamlar listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Emine Hanım Çeşmesi (Fatih)</span> İstanbulda tarihî yapı

Emine Hanım Çeşmesi, İstanbul ili Fatih ilçesi Kalenderhane mahallesi, Şehzade Camii'nin caddeye bakan dış duvarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi binası karşısında bulunan Osmanlı dönemi ikiz çeşmedir. Miladi 1722-1723'te defnedilen Emine Hanım'ın mezarının başındaki pencerenin iki yanına yapıldığı için Emine Hanım Çeşmesi olarak adlandırılır. İkiz Çeşmeler ya da Şehzade Mezarlığı Çeşmeleri olarak da bilinir. Lale Devri'ne ait lale desenleri ve ince süslemeler ile döneminin özelliklerini yansıtır. Sadece su içmek için yapılmıştır. Tekneleri oymalı kurna biçiminde olup günümüzde kırık durumdadır. Her iki çeşmenin de kitabesi yerindedir. Suyu akmamaktadır.